Кратос Написано Март 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Све оне раније расправе (пре интернета) и којекаквефизитске цркве које су изашле из тога су посљедица овог питања. Христос је, по томе, своју људску природу наследио само од жене, мајке. Док му је мушка, очева страна био лично Бог. Znači Bog je muškarac? туриста је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 мрзи ме више да објашњавам, писао сам о томе доста на форуму. Znam da si pisao i nisi mi razumeo sta sam hteo reci. Ja se slazem da su Adam i Hristos na neki nacin kolektivne licnosti, da je Crkva telo Hristovo, to sam u tom postu koji si citirao i napisao. Ali Hristos je i konkretna licnost, ne samo kolektivna, rodjen, ziveo radio umro vaskrsao. Bas zbog toga i Adam mora biti konkretna licnost pored toga sto je kolekivna sto oznacava covecanstvo. Jer u tom ljudskom rodu mora biti osoba kroz koju ce da se ovaploti Sin Bozji. Prostije, ne moze se Sin Bozji ovaplotiti na neki kolektivni entitet, nego kroz coveka sa telom, pa tek onda postati kolektivna licnost od individualne. Zato moze samo kroz jednu osobu kakva je Isus Hristos. A Adam je treba postati Adam Hristos, kako pise vladika Ignjatije u tekstu kog sam postavio na 5. strani, nego je to prekinuo pa otuda i pad. Књига Постања је метафизичко штиво. Apsolutno se slazem i to sam ovde ukazivao Kratosu koji je posmatra kao knjigu istorijskih dogadjaja i cinjenica. туриста је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Apsolutno se slazem i to sam ovde ukazivao Kratosu koji je posmatra kao knjigu istorijskih dogadjaja i cinjenica. Pa i jesu istorijski događaji ali opisani na simboličan,metaforičan način a ličnosti su istorijske,realne.To ja kažem. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Свети Максим каже да је човек пао са самим добијањем бића Gde je tu onda slobodna volja? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Ispada da je Adam po prirodi bio predodređen da padne u greh i promaši cilj ako je samim dobijanjem bića pao i tu onda nema nikakakve slobodne volje.Bog je samim davanjem bića čoveku kao sudbinu odredio pad i promašaj cilja zbog koga je stvoren. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Одакле онда угаљ и нафта? Настају пре појаве човека. Доказано. Da li moze da postoji pad pre pojave coveka? Tacnije da posledice pada deluju u samom startu jer je Bog u svom vecnom predznanju video da ce Adam da sagresi. туриста је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 То што неко тумачи светог Максима овако или онако, треба да се расветли општим ставом Цркве. Пре ће бити да свети Максим није ни мислио онако како неко тумачи. Треба видети како Максим говори о томе што Милојков спомиње. Ја нисам приметио ништа слично томе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Одакле онда угаљ и нафта? Настају пре појаве човека. Доказано. Мислим да је потпуно незахвално тумачити Постање ограничавајући га на оно што зовемо класичном науком. Већ сам објаснио тезу по којој првостворени Адам и Ева претходе класичном Великом праску, односно претходе читавом садашњем начину постојања. Са друге стране тачно је да постоје еволутивни људи, као што наука објашњава, међутим такви људи као и остала творевина могу бити последица Адамовог и Евиног пада. Свакако да је оваква теза у рангу научне фантастике. Али оно што је битно то је да модерна квантна космологија, тј. модерна наука и физика, допушта такву могућност, као и разне друге могућности, на пример о постојању мноштва модела паралелних светова и мултиверзума. Таква, можемо рећи, несагледност науке, слична је пређашњем спорењу око тога да ли је планета Земља у средишту васионе или није. Постојале су неке назнаке да Земља кружи око Сунца, али све је то више била научна фантастика. Тако и данас имамо једначине по којима мора да постоји физичка стварност пре класичног Великог паска, или стварност која превазилази наше схватање једног универзума - зато су све нове теорије означене префиксом мулти(верзума). Тако, по мени, није само научна фантастика него је и могућност, то да су Адам и Ева тренутно ,,изгнани'', по Библији, у пало стање, док је остала творевина прошла кроз класични Велики прасак као почетак палог стања. Дакле, Велики прасак и научна еволуција могу бити последице Адамовог и Евиног пада, - сви еволутивни људи могу бити узроковани Адамовим и Евиним падом. Могућност да су Адам и Ева изгнани у пало стање пре око десет хиљада година, на подручје средњег Истока где су се тада појавиле прве пољопривредне активности и прво припитомљавање животиња, и могућност да су тамо затекли еволутивна племена која су се потом измешала са рођенима од Еве, тј. са Адамовим племеном, тако да све људе имамо као узроковане од првостворених Адама и Еве, а да је претходно цела творевина прошла еволуцију од око 14 милијарди година као последица Адамовог и Евиног пада, и да су Адам и Ева тренутно прешли, из првобитног, у такво пало стање, није ништа мање реална од вишеслојних, инфлаторних, бранских, квантних, холографских, симулираних итд. мултиверзума којима се физичари нашироко баве. Хришћани и теолози треба да схвате да постоји могућност која има научну потпору, да је библијско казивање заиста дословно, а да истовремено подржавамо целокупна научна становишта - о еволуцији. Тако можемо заиста бити, сви ми данас, и рођени од Еве и потомци еволутивних људи, сви узроковани Адамом. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 "Тако, по мени, није само научна фантастика него је и могућност, то да су Адам и Ева тренутно ,,изгнани'', по Библији, у пало стање, док је остала творевина прошла кроз класични Велики прасак као почетак палог стања." - Како и зашто би уопште били одвојени од "остале творевине"? Енивеј, много сте га закомпликовали. Уопште се нисте мудро изражавали (гле ко вам каже ) Св. Максим хоће да каже да је Адам по природи смртан и да је слободан самим тим што може да изабере заједницу са Богом, али и да је одбије. Никаквих предодређења, ни постојања " пада" нема. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Da li verujete da su Adam i Eva zaista postojali kao stvarne,istorijske ličnosti ili mislite da je u pitanju mitološka i simbolična priča o nečemu što se nije zaista desilo? To je veoma vazno pitanje na koje svi moramo naci odgovor. Ukoliko ne nadjemo, gotovi smo, zato nastavimo tragati i dajemo sve od sebe. Van Mikijevskih sala, istorijsko i mitolosko se ne iskljucuju medjusobno. Licno verujem i u jedno i u drugo. Ono sto ne da ne verujem, nego sigurno znam da nije, je da su Adam i Eva bili jedini par ljudi pre par hiljada godina od kojih su bioloski svi ljudi potekli i koji su pre sagresenje ziveli u nekom fizickom vrtu koji je po svojim zakonitostima radikalno drugaciji od ovih danas (ne umurujuci - osim jadnih biljaka za Adamov veganski meni ). Џуманџи, Paradoksologija, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Gde je tu onda slobodna volja? To je ono o cemu sam ti pisao u toku prosle prepiske. Cim je covek sazdan kao covek u teoloskom smislu odmah je stavljen pred pitanje zajednice sa Bogom koju je odbio. Tako Edem je vrt Adamove psihodrame u kojoj je odbio da bude prvosvestenik tvorevine a ne neki fizicki vrt u koji je bukvalno postavljen sve dok nije sagresio. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2016 To je veoma vazno pitanje na koje svi moramo naci odgovor. Ukoliko ne nadjemo, gotovi smo, zato nastavimo tragati i dajemo sve od sebe. Van Mikijevskih sala, istorijsko i mitolosko se ne iskljucuju medjusobno. Licno verujem i u jedno i u drugo. Ono sto ne da ne verujem, nego sigurno znam da nije, je da su Adam i Eva bili jedini par ljudi pre par hiljada godina od kojih su bioloski svi ljudi potekli i koji su pre sagresenje ziveli u nekom fizickom vrtu koji je po svojim zakonitostima radikalno drugaciji od ovih danas (ne umurujuci - osim jadnih biljaka za Adamov veganski meni ). Pa niko i ne priča o Miroljubu niti o kreacionizmu.Preptpostavljam da na njega aludiraš. Nekima je ovde nevažno ni da li je Hristos postojao al aj sad i to što kažeš.Ništa nije ni bitno. Mit nije istina osim u psihološkom smislu tj doživljaju,kao projekcija psihe može biti ,,istina,, o čemu je recimo Jung govorio. Važno jeste već 20 vekova Crkva uči da je Adam bio realna istorijska ličnost,da je bilo pada i da je posledica tog pada smrt.To nema aposlutno nikakve veze sa protestanskim fundamentalizmom i kreacionizmom već sa Crkvenim Predanjem Pravoslavne Crkve. zuti car је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 15, 2016 To je ono o cemu sam ti pisao u toku prosle prepiske. Cim je covek sazdan kao covek u teoloskom smislu odmah je stavljen pred pitanje zajednice sa Bogom koju je odbio. Tako Edem je vrt Adamove psihodrame u kojoj je odbio da bude prvosvestenik tvorevine a ne neki fizicki vrt u koji je bukvalno postavljen sve dok nije sagresio. Da ali ako Aleksadar Milojkov kaže: Александар Милојков, on 15 Mar 2016 - 09:43, каже: Свети Максим каже да је човек пао са самим добијањем бића Ako ja pao samim dobijanjem bića tu nema ni s od slobodne volje,pad je neminovan samim bićem i nema nikakave slobodne volje niti izbora da se ostvari cilj.Predodređen je promašaj tj on je čim je ušao u postajanje samim dobijanjem bića promašio cilj.Ako je to zaista Sv Maxim Ispovednik rekao. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Pa niko i ne priča o Miroljubu niti o kreacionizmu.Preptpostavljam da na njega aludiraš. Nekima je ovde nevažno ni da li je Hristos postojao al aj sad i to što kažeš.Ništa nije ni bitno. Dosao neki lik kod Mikija D Kinga da ga smara sa pitanjem da li se pravilno pise srpski ili srbski. A Miki mu je odgovorio ovako kao sto sam ja napisao gore "To je veoma vazno pitanje na koje moras da nadjes odgovor. Ako ne nadjes, gotov si, zato nastavi da trazis i daj sve od sebe.". Nije tacno da ako nesto ustanovimo kao manje vazno ili cak nevazno da onda nista nije vazno ili da sve podjednako gubi vaznost. To nije crno beli pano nego je tu citav spektar opcija, ne bas kao broj boja izmedju crne i bele ali ipak poprilicna broj mogucnih kombinacija. Mit nije istina osim u psihološkom smislu tj doživljaju,kao projekcija psihe može biti ,,istina,, o čemu je recimo Jung govorio. Ne, mit nije istinit jer nije opis tacnog i hronoloskog desavanja stvari u proslosti ali je to jedan od najblizih puteva ka Istini. Kad meta istoriji, onome sto je duh ili sustina jedne epohe. A to se ne moze iskazati jezikom svakodnevice koji je formiran za bukvalan i empirisjki tacan opis sleda dogadjaja u svakodnevici i istoriji. Isto kao pesnik kad opisuje ljubav dvoje mladih on nije neki idiot koji je u dilemi da li neka devojka ima bukvalno usne od meda a kosu od zlata nego su to jedine metafore sa kojima nam moze docarati dozivljaj zaljubljenog u tu' devojku koji u tom stanju zaljubljenosti na kratko vidi/sluti trasncendetno izvoriste bica svoje voljene i njene lepote. Važno jeste već 20 vekova Crkva uči da je Adam bio realna istorijska ličnost,da je bilo pada i da je posledica tog pada smrt.To nema aposlutno nikakve veze sa protestanskim fundamentalizmom i kreacionizmom već sa Crkvenim Predanjem Pravoslavne Crkve. Sto ne znaci da nije I MIT i da jedino mit i motoloski jezik moze da nas priblizi sustini te price. Mit ne znaci da nije realno i da nije stvarno. To samo znaci da se sustina te price nikako ne moze iskazati jezikom svakodnevice. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Da ali ako Aleksadar Milojkov kaže: Александар Милојков, on 15 Mar 2016 - 09:43, каже: Ako ja pao samim dobijanjem bića tu nema ni s od slobodne volje,pad je neminovan samim bićem i nema nikakave slobodne volje niti izbora da se ostvari cilj.Predodređen je promašaj tj on je čim je ušao u postajanje samim dobijanjem bića promašio cilj.Ako je to zaista Sv Maxim Ispovednik rekao. Aleksandar interpretira Maksima koji kaze da je covek sagresio cim je stvoren. Dakle neko ko to spolja posmatra bi rekao da se sve odigralo u 30 sekundi. Sto je sasvim dovoljno da Adam bude ponudjen i da to odbije te da sloboda nicim nije ugrozena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука