Кратос Написано Март 14, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2016 Шта то уопште значи "историјска личност" у контексту Постања? Јер под "историја" ми обично схватамо оно докле можемо да "добацимо" својим људским способностима. А у Постању имамо описан најчудеснији догађај - стварање Универзума - и то не оваквог каквог га сада видимо, већ једног сасвим другачијег света. Да ли то уопште спада у "историју"? У каквој је релацији са нашим светом? То су веома тешка питања на која вероватно не можемо да одговоримо. Слично као што не можемо много да знамо о есхатону, док не прођемо кроз "врата". Znači da je bio realna ličnost kao što smo i mi,kao što je recimo bio i Knez Lazar a ne mit i metafora.U kakvoj relaciji?Pa mi nosimo kao svet i bića posledice pada,greh i smrt.Zanimljivo je sledeće.Recimo da prepostavimo da je Adam mit kao i ta čitava priča iz Postanja a Hristos realna istorijska ličnost.Kako to da jedan mit ostavlja posledice na svet a pak realno dešavanje gotovo nikakve ako se izuzme formiranje Crkve kao institucije?Nelogično. . Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2016 Пријави Подели Написано Март 14, 2016 Da li verujete da su Adam i Eva zaista postojali kao stvarne,istorijske ličnosti ili mislite da je u pitanju mitološka i simbolična priča o nečemu što se nije zaista desilo? Мислим да Адам и Ева представљају (персонализовано) цео људски род. Кратос, ИгорМ, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 14, 2016 Пријави Подели Написано Март 14, 2016 Sta god Adam bio uradio, Hristos bi se ovaplotio od zene djevice i postao covjek, propovjedao Jevandjelje, vazneo bi se na nebesa i sjedio Ocu s desne strane. Тако и ја мислим. Међутим, не мислим да је постојало умирање од самог почетка. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 14, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 14, 2016 Мислим да Адам и Ева представљају (персонализовано) цео људски род. Ako dobro razumem znači dve ličnosti ali koje personalizuju zapravo čitav ljudski rod? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2016 Пријави Подели Написано Март 14, 2016 Ako dobro razumem znači dve ličnosti ali koje personalizuju zapravo čitav ljudski rod? Да. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
туриста Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Ali geneologija treba znaci sta? Kakva je vaznost geneologije? По науци постојало је више жена али да је само Евина линија до данас опстала. https://en.wikipedia.org/wiki/Mitochondrial_Eve Mitochondrial Eve is named after mitochondria and the biblical Eve.[2] Unlike her biblical namesake, she was not the only living human female of her time. However, her female contemporaries, excluding her mother, failed to produce a direct unbroken female line to any living person in the present day. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Наука не може да "добаци" до постања. То је као да двогледом гледаш удаљене галаксије. Sent from my iPad using Tapatalk Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
туриста Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Znači po tebi pisci Biblije su bili korumpirani autori a ne ljudi nadahnuti Duha Svetim?Predivno. Ти само треба да прочиташ оно што си поставио, али следећи пут са разумијевањем. Тако и Матеј и Лука, сваки на свој начин, Матеј кроз уношење одабраних женских имена у родослов, Лука пак путем извођења родослова Исуса Христа до Адама, наговештавају инклузивност и свеобухватност прича које следе у њиховим Еванђељима. Од самог почетка се даје до знања да оно што следи излази из оквира јудаизма и треба да буде приповедано и проповедано „свим народима“ (28,19–20) и „до краја земље“ (Дап 1,8) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
туриста Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Kompleksno pitanje ali pravno objašnjivo. Josif je bio zakoniti suprug Marije s tim što su živeli u devstvu. A pošto je bio zakonit pred svim pravnim i duhovnim instancama (baš kao i danas) onda se "duhovno srodstvo uzima kao krvno"! Ne samo metaforično već pred Bogom izjednačeno; Bog briše te razlike. I danas je kršteni kum bliskiji rođak (za istinskog hrišćanina) od krvnog srodnika ..i Crkva zabranjuje brak između potomaka kumovskih porodica isto tako do sedmog kolena; u protivnom je incest. S toga je Josif, kroz zakon (Spasitelj ukazuje na važnost zakona: "Valja nam ispuniti svaki zakon..") izjednačeno "krvni srodnik" Hristov. Zato Jevanđelista bez zadrške i opravdavanja (jer ne mora da se pravda) izvodi genealogiju preko Josifa kao istinskog duhovnog ovozemaljskog roditelja Hristovog pred zakonom. Добро објашњење. Ко је први увео ово у канон? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
туриста Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Znači priča o Adamu i Evi i opšte Knjiga Postanja je zapravo jevrejski plagijat Epa o Gligamešu?El to hoćeš da kažeš?Nije Bog nadahnuo Mojsija za koga Crkva veruje da je pisac Postanja nego jevreji to ukrali od vavilonaca da bi kreirali sopstvenu mitologiju sa Jednim Bogom? Зашто би био плагијат, чему страх. Ако ти и ја судјелујемо истом догађају, јел' то значи да је догађај плагијат ако смо га у исто вријеме записали? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
туриста Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Sta god Adam bio uradio, Hristos bi se ovaplotio od zene djevice i postao covjek, propovjedao Jevandjelje, vazneo bi se na nebesa i sjedio Ocu s desne strane. Све оне раније расправе (пре интернета) и којекаквефизитске цркве које су изашле из тога су посљедица овог питања. Христос је, по томе, своју људску природу наследио само од жене, мајке. Док му је мушка, очева страна био лично Бог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Мислим да Адам и Ева представљају (персонализовано) цео људски род. Sto deluje problematicno, da je ceo ljudski rod izazvao pad i prekinuo zajednicarenje sa Bogom. Otkud znamo da nije bilo pojedinaca koji su hteli to zajednicarenje? Uostalom, kada se Sin Bozji ovaplotio nije bio potreban ljudski rod koji je u to vreme bio veoma gresan, nego samo jedna osoba koja ce prihvatiti to (Bogorodica). Ali mozemo reci da Adam predstavlja i ljudski rod i konkretnu osobu koja je trebala postati Hristos i prvosvestenik, jer bez toga nema prinosa tvorevine Bogu. Kroz koga ce onda da se projavi Sin Bozji? Valjda ako hocemo da razumemo Adama moramo razumeti Hrista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Тако и ја мислим. Међутим, не мислим да је постојало умирање од самог почетка. Одакле онда угаљ и нафта? Настају пре појаве човека. Доказано. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Sto deluje problematicno, da je ceo ljudski rod izazvao pad i prekinuo zajednicarenje sa Bogom. Адам је колективна личност. Један који обухвата многе. Исто као што је и васкрсли Христос, колективна личност а не индивидуа. Христос је сада незамислив без свог тела, а то телу су многи - Црква. Зато апостол Павле и назива Христа Новим Адамом. Ада је мноштво, мушка страна људске природе. Ева је женска страна. Заједно су човек, како то каже књига Постања: И створи Бог човека (једног човека), по обличју својему, мушко и женско створи их. Дакле, човек као мушко и женско - људска природа са два пола. Такође, именица Адам се у изворнику користи са чланом (ха Адам) и без члана (Адам). Без члана значи општост - људску природу, мноштвеност. Људски род је "изазвао пад" значи - да природа, до Христа, није дошла до свог циља, до возглављења свега у Сину Божијем. Свети Максим каже да је човек пао са самим добијањем бића. Дакле, нема препадне историчности. Књига Постања је метафизичко штиво. Човек "пре пада" је човек каквим га је Бог замислио, коначни, обожени човек. То је наш почетак, јерје кроз ту вољу и за тај циљ Бог створио човека. Али, као циљ он се, у односу на нас, налази на крају. Итд, итда, мрзи ме више да објашњавам, писао сам о томе доста на форуму. Deja Vu and Аурор је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 15, 2016 Пријави Подели Написано Март 15, 2016 Зашто би једно укидало друго (што се Адама тиче)? Јесте и једна, али и корпоративна личност. Deja Vu је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука