Tumaralo. Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 U Banatu hektar zemlje kosta 2 000 evra. U Holadniji hektar zemlje kosta.... 75 000 evra !!!! Kvaltitet banatske zemlje je isti ili malkice bolji od holandske. U Vojvodini generalno i oko Beograda gde je najskuplje, cena hektara nigde ne prelazi 10 000 evra a visoke cene poticu od blizine grada ili mogucnosti da poljoprivredno zemljiste postane industrijsko. Dakle koga zanima iskljucivo poljoprivreda zadrzace se na 2 000 evra po hektaru. U EU cena hektara negde predje i 100 000 evra. Prica se da ce od slecede godine i stranci moci da kupuju zemlju ... pominju se neki arapski prijatelji... i neke hiljade hetara.. Zanemarimo ovo. Pitanje je - Zasto svi mi koji imamo stan u nekom gradu u Srbiji ne bismo prodali to i kupili zemlju i bavili se poljoprivredom? Prosecan stan u Beogradu, gde zivi trecina Srbije, kosta 70 000 evra. Zasto ne prodati to i postati banatski plantazer?!? Mislim sigurno postoji neki jako dobar razlog tipa nema trzista, nema radnika, uvoznicki lobi itd... otuda ovakav naslov teme. Svi vec decenijama beze sa sela, komunisti su sistematski unistavali selo itd ali da li je i danas ista situacija? i na koji nacin sve to? nisam upucen u logiku svega toga pa postavljam pitanje forumasima koji znaju znanje Mozemo da citamo vesti da neki Nemci prodaju svoj stan u nekom nemackom gradu (gde je kvadrat jeftiniji nego u Beogradu) i kupuju zemlju po Srbiji da se bave poljiprivredom.. kazu dosta im je grada... prevelika buka i guzva... Zasto ne bismo i mi? U cemu je kvaka?! xD Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 https://www.pouke.org/forum/topic/36585-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE/ Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Kod mene u Backoj jutro zemlje je 10-12.000 evra sto bi znacilo da je hektar preko 20.000 evra. Doduse, ovo je uglavnom prva klasa. S tim da kad kupis zemlje, treba da kupis traktor, kombajn itd. pa ti nije bas dosta 70.000 za ulaganje. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Kvaka je u tome da Srbi neće da rade, Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 @@pedja257, Не промиче нам ништа. Једноставно, Срби неће да буду сељаци јер је то од оних времена које си помињао, а мало и од раније, међу Србадијом постало аут. А они који се ложе на село имају скроз погрешну перцепцију шта је данас село и чему служи пољопривреда. I imaju cesto nerealne vizije Miki:-) Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 9, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Kod mene u Backoj jutro zemlje je 10-12.000 evra sto bi znacilo da je hektar preko 20.000 evra. Doduse, ovo je uglavnom prva klasa. S tim da kad kupis zemlje, treba da kupis traktor, kombajn itd. pa ti nije bas dosta 70.000 za ulaganje. Nije moguce kupiti 3 hektara zemlje i unajmiti radnike s traktorom, kombajnom i ostalo, da obradjuju? Znaci ja prodam stan u BG-u i nastupam kao kapitalista koji nista ne zna o poljoprivredi i unajmim radnike i delimo pare ili placam njihov rad ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 9, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2016 @@pedja257, Не промиче нам ништа. Једноставно, Срби неће да буду сељаци јер је то од оних времена које си помињао, а мало и од раније, међу Србадијом постало аут. А они који се ложе на село имају скроз погрешну перцепцију шта је данас село и чему служи пољопривреда. Dakle ovo je kljucno. Ko sta hoce ili nece. Moralni ili karakterni problem. Neko bi radije radio na gradjevini u Azerbejdzanu neko obradjivao zemlju u Banatu za istu platu? Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Pa moze da placas da ti uzoru, pozanju, prevezu ili sta ce vec raditi. Ali sa 3 hektara sumnjam da bi nesto dobro zaradio, da se samo time bavis. Плутон and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Kvaka je u tome da Srbi neće da rade, Nije baš tako. Samo neće da im puca kičma na +40 po najgorem suncu i da ih država na kraju oglobi. Plus gde je ulaganje, selo nije jeftino sve i da naslediš zemlju, a kamoli da ulažeš iz početka. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Nije baš tako. Samo neće da im puca kičma na +40 po najgorem suncu i da ih država na kraju oglobi. Plus gde je ulaganje, selo nije jeftino sve i da naslediš zemlju, a kamoli da ulažeš iz početka. A u gradu je milina? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 9, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Pa moze da placas da ti uzoru, pozanju, prevezu ili sta ce vec raditi. Ali sa 3 hektara sumnjam da bi nesto dobro zaradio, da se samo time bavis. Ja sam cuo da od 3 hektara godisnje stize 10 000 evra zarade to nije tacno? Znam i da od 5 ari moze cetvoroclana porodica da se prehrani...barem... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Па то. Писао сам на оној теми пре неки дан. Пољопривреда је врло озбиљан бизнис, подразумева јасно и прецизно планирање свих сегмената у процесу производње. Од осмишљавања концепта, преко средстава, финансијских пре свега, па до проналажења канала за излазак на тржиште - које је брутално. Нарочито јер код нас здравог тржишта, оног слободног, и нема. Шверцера се на све стране, што је додатна отежавајућа околност јер од произвођача тражи једну врсту балансирања у домену сиве економије и тражи сналажљивости разних врста. Miki pa to sve imaš i u ,,urbanom biznisu,,. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 I ja mislim da je 10.000 za 3 hektara nerealno. Pogotovo ako placas sve usluge i radnike. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 A u gradu je milina? Nije nigde milina. Ovi sa sela beže u grad misleći da će da se uvale u neku administraciju gde pare same kaplju. Ovi iz gradova što maštaju o životu na selu ne kapiraju da to nije piknik i uživancija na svežem vazduhu već težak rad i stalno ulaganje. Ljudi traže neki izgubljeni raj na zemlji, a to ne biva. Ovi sa sela napuniše gradove, ali nisam čula da je neko iz grada otišao na selo...tačnije, reeetko se to dešava. Uostalom, nije selo u Srbiji isto što i selo u Nemačkoj. Težak je to lebac. Кратос, ВИЛМА and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Март 9, 2016 Пријави Подели Написано Март 9, 2016 Па то. Писао сам на оној теми пре неки дан. Пољопривреда је врло озбиљан бизнис, подразумева јасно и прецизно планирање свих сегмената у процесу производње. Од осмишљавања концепта, преко средстава, финансијских пре свега, па до проналажења канала за излазак на тржиште - које је брутално. Нарочито јер код нас здравог тржишта, оног слободног, и нема. Шверцера се на све стране, што је додатна отежавајућа околност јер од произвођача тражи једну врсту балансирања у домену сиве економије и тражи сналажљивости разних врста. Jasno Miki znam odlicno kako se krecu cijene svinja i koliko je rizican posao. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука