Натан Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Nisu svi koji cine preljubu vernici . Oni ne razmisljaju na taj nacin ... Njih ne muce pitanja . Ал мучи их савест... ако је претекла. obi-wan and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Прељуба је као сломљена чаша, може се саставити и залепити и поново пити из ње, али пиће из ње више нема исти укус. Uh, ne znam. U principu bih se slozio sa tobom, dakle - ja kao ja, medjutim... etos Jevandjelja i primeri pokajanja iz zivotopisa svetih lepo pokazuju da i posle ovakvog greha ne samo da sve moze da se vrati u normalu, nego cak - da bude i bolje. I meni je tesko da prihvatim ovo sto pisem, ali tako zaista jeste. Da bi tako bilo, pokajanje muza/zene mora da bude vulkanski silno, duboko, sveobuhvatno do u zadnju cesticu bica, a prastanje onog drugog koje je povredjeno mora da bude bozanstveno i hristoliko bez ostatka. Verujem da ovakvih ljudi ima, ali da ih je vrlo malo. A zasto sve ovo kazem? Pa zato sto je pokajanje i oprastanje pokriveno blagodacu Bozijom, a On i mrtve dize ako treba, kamoli nesto manje od toga. Dakle, ako je neko i pao u ovaj greh, ili ako je povredjen od strane drugog, treba da gaji i stalno u vidu ima ovakvu nesalomivu nadu na Boga, koji je "rane nase iscelio, i bolesti i slabosti nase poneo", i da tako sa tom nadom stabilno i postepeno ide dalje... ka onom mnogozeljenom neprolaznom Carstvu u kome nema zalosti i prevare... Данче*, Драшко, Рапсоди and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Ал мучи их савест... ако је претекла. Muci ih savest , ali ne i pitanje greha ... ... P.s. Ne znam . To je neko moje misljenje ... Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Ником не треба до краја веровати. А мислим да се још на почетку може видети са ким имамо посла. Но, многе жене управо воле несталне типове и затворе саме себи очи, па кад се уплету у везу/брак, а тај крене да вара, већ буде касно. "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Uh, ne znam. U principu bih se slozio sa tobom, dakle - ja kao ja, medjutim... etos Jevandjelja i primeri pokajanja iz zivotopisa svetih lepo pokazuju da i posle ovakvog greha ne samo da sve moze da se vrati u normalu, nego cak - da bude i bolje. I meni je tesko da prihvatim ovo sto pisem, ali tako zaista jeste. Da bi tako bilo, pokajanje muza/zene mora da bude vulkanski silno, duboko, sveobuhvatno do u zadnju cesticu bica, a prastanje onog drugog koje je povredjeno mora da bude bozanstveno i hristoliko bez ostatka. Verujem da ovakvih ljudi ima, ali da ih je vrlo malo. A zasto sve ovo kazem? Pa zato sto je pokajanje i oprastanje pokriveno blagodacu Bozijom, a On i mrtve dize ako treba, kamoli nesto manje od toga. Dakle, ako je neko i pao u ovaj greh, ili ako je povredjen od strane drugog, treba da gaji i stalno u vidu ima ovakvu nesalomivu nadu na Boga, koji je "rane nase iscelio, i bolesti i slabosti nase poneo", i da tako sa tom nadom stabilno i postepeno ide dalje... ka onom mnogozeljenom neprolaznom Carstvu u kome nema zalosti i prevare... U našem narodu postoji jedna poslovica, ne znam je doslovno / parafraza / Pas koji je navikao da liže tuđa korita, uvek će ih lizati. Pregruba malo za ovu temu, i naravno da ne mora biti tačna kada se prevede na jezik ljudi. Naravno da se preljuba može i treba oprostiti, pogotovu ako nije smisljena i planirana već više iskušenje i splet okolnosti koji su doveli da nje. Medjutim preljuba odnosi jednu emociju koju ne mogu definisati , pisala sam na prvim stranicama teme, gubi se deo onog neba kojim bi osoljena zemaljska ljubav, e taj deo neba ili već koje svete emocije je nepovratan. Gledas u dusu voljenog , vidis Hrista , posle preljube mozemo li se to ? Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Muci ih savest , ali ne i pitanje greha ... ... P.s. Ne znam . To je neko moje misljenje ... А нас вернике, више мучи питање греха него савести......... Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 А нас вернике, више мучи питање греха него савести......... ... To su neka moja razmisljanja ... ... Savest muci , vernike pre , nevernike obicno posle ... Npr. Nevernik kaze - prevaricu zenu , ne mora nikad da sazna , ne zelim da je povredim , necu da je ostavim , nista se nece desiti , slagacu , a onda jednog dana pomisli - Sta ako stvarno ima Boga ? ... Vernik kaze - saznace u svakom slucaju ... Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 24, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2016 Пракса је чудо. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Gledas u dusu voljenog , vidis Hrista , posle preljube mozemo li to ? Jevandjelje nas nedvosmisleno uci da moze. To je jako tesko, nekad doslovce mucenicki tesko, ali svakako da moze. Oprastanje je za zaista hrabre i nesebicne, ako nikad i ne dostignemo to i takvo stanje, ipak treba da smo u njega stalno zagledani kao u apsolutni ideal, i da tako iz te cudesne dijalektike crpimo smirenje - ja ga zelim (= to i takvo uzviseno stanje) ali sam slab/a i ne dostizem ga. I eto vec pocetka smirenja. I Hristos je nama kojesta oprostio do kraja i bez ostatka, ali sa uslovom da to bude "kao sto i mi oprastamo duznicima svojim". I opet kazem - isto se i ja tako nekad pitam kao i ti, i uvek se - `fala velikome Bogu - vratim na isti odgovor. Снежана, Данче* and Рапсоди је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Ником не треба до краја веровати. А мислим да се још на почетку може видети са ким имамо посла. Но, многе жене управо воле несталне типове и затворе саме себи очи, па кад се уплету у везу/брак, а тај крене да вара, већ буде касно. Ako ovde mislis da ne treba do kraja verovati u smislu "lukavi kao zmije i bezazleni kao golubovi", onda se svakako slazem, jer je to i sam Hristos zapovedio. Tako se upravo stice prava zivotna mudrost. Medjutim, cini mi se da se svaka druga vrsta nepoverenja mimo ovog obrasca vrlo lako i brzo pretvara u zlo podozrenje, koje nagriza ljubav i potkopava poverenje i stabilnost braka, ako se samo na vreme ne uoci i ne ukloni. Данче*, feeble and Снежана је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Нисам сигурна колико је то у пракси изводљиво, да се до те мере човек подвизава. Колика би онда љубав и жртва морала да буде, то је страшно. И чиме би то друга особа заслужила? Већина људи на неки начин после одређеног времена је и спремна да опрости, али да после настави да воли и живи са том истом особом у слози и миру тешко... "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Jevandjelje nas nedvosmisleno uci da moze. To je jako tesko, nekad doslovce mucenicki tesko, ali svakako da moze. Oprastanje je za zaista hrabre i nesebicne, ako nikad i ne dostignemo to i takvo stanje, ipak treba da smo u njega stalno zagledani kao u apsolutni ideal, i da tako iz te cudesne dijalektike crpimo smirenje - ja ga zelim (= to i takvo uzviseno stanje) ali sam slab/a i ne dostizem ga. I eto vec pocetka smirenja. I Hristos je nama kojesta oprostio do kraja i bez ostatka, ali sa uslovom da to bude "kao sto i mi oprastamo duznicima svojim". I opet kazem - isto se i ja tako nekad pitam kao i ti, i uvek se - `fala velikome Bogu - vratim na isti odgovor. Зашто је мени битно да опростим себи и другима, па просто некако мислим да је неопраштање (при томене не мислим само на опроштај прељубе) један баласт који кочи и који временом ствара талог горчине у човеку. obi-wan, Кратос and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Medjutim, cini mi se da se svaka druga vrsta nepoverenja mimo ovog obrasca vrlo lako i brzo pretvara u zlo podozrenje, koje nagriza ljubav i potkopava poverenje i stabilnost braka, ako se samo na vreme ne uoci i ne ukloni. Да, како ће иначе двоје постати једно, ако нема отворености и поверења. obi-wan, Кратос, feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Зашто је мени битно да опростим себи и другима, па просто некако мислим да је неопраштање (при томене не мислим само на опроштај прељубе) је један баласт који кочи и који временом ствара талог горчине у човеку. A zar nisu to malo sebični motivi opraštanja iako su apsolutno slažem sa tobom?Zar ne bi trebalo oprostiti,pored tog balasta koji neopraštanje nosi, i da skinemo balast osećaja krivice kod onog koji je preljubu učinio? obi-wan and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Нисам сигурна колико је то у пракси изводљиво, да се до те мере човек подвизава. Колика би онда љубав и жртва морала да буде, то је страшно. И чиме би то друга особа заслужила? Већина људи на неки начин после одређеног времена је и спремна да опрости, али да после настави да воли и живи са том истом особом у слози и миру тешко... Na zalost, jeste tako. Ali to nije dobro stanje, to samo pokazuje koliko smo stvarno daleko od Hrista i hristolikosti. Da me ne razumes pogresno - ono sto hocu da kazem je poenta one price o mravu i Jerusalimu. Posao mali mrav na put za Jerusalim, a drugi ga pita kuda ce. "Za Jerusalim", veli prvi. "Jesi li ti pri sebi? Znas li koliko je to daleko, i kakav je trud potreban za to?" A prvi odgovara: "Znam, mozda nikad i ne stignem tamo, ali ja zelim da me smrt zatekne na putu za Jerusalim". Sta to znaci? Drugim recima, nase je da se trudimo nesebicno i bez ostatka, da sebi ne ogranicavamo meru rasta prema Hristu, i da budemo uvereni da ce On sam da je odredi kad, kako i koliko treba. Mislim da upravo iz tog razloga nase neopravdane uzdrzanosti prema Bogu i nastaje veliki broj nevolja i problema medju ljudima. Nista to nije novo, to je ono sto je Hristos i apostolima govorio - "maloverni, zasto si posumnjao", mi jednostavno treba da se ne saglasimo sa tim stanjem nase raslabljenosti, da hrabro sa "verom, strahom Bozijim i ljubavlju" krenemo dalje, pa dokle god (uz Boziju pomoc) stignemo. Снежана, Кратос, Danijela and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука