grigorije22 Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Odlican materjal za oca Zorana i oca Savu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Како мислиш ми интуитивно и шта конкретно мислиш. Појасни мало, нисам те разумео. Izvinjavam se. Nije tacno da nauka razdvaja prostor vreme. Naucinicima je koncpet prostor vremena poznat vec sto godina i od tada su mnoge nove teorije razvijene iz ovog koncepta. U ovom trenutku u svetu nauke,verujem, da ne postoji jedan jedini naucnik koji prostor i vreme posmatra kao dve razlicite stvari. Zato ti je ta tvrdnja pogrgesna. Sto se nas obicnih ljudi tice, kocpet prostor vremena ne spada u empirijske, svkodnevno uocljive fenomene i zato imamo problem da mentalno prihvatimo tu opciju. Intuitivno shodno nasoj bioloskoj ogranicenosti, takve ideje zahtevaju prilicno iskakanja iz svakodnevnih modela razmisljanja. Za mnoge ljude je to ozbiljna mentalna gimnastika jer pojave koje su karakteristicne za ideju prostor vremena najbolje su uocljive pri briznama bliskom svetlosnoj, a to je brzina sa kojom mi ne baratamo na svakodnevnom nivou, te stoga imamo ozbljian problem da zdravorazumski prihvatimo tu ideju... bas zato sto je kontraintuitivna... Na prethhodnim stranama si izneo jos jednu pogresnu tvrdnju (ne znam tacno gde) gde si napisao da je prazan prostor jedno veliko nista. TO takodje nije tacno. Cak i u praznom prostoru lisenom bilo kakve materije, na kvantnom nivou se desava prava dzungla od medjusobnog delovanja parova virteulnih cestica. Ideja je da se u svakom trenutku u svakoj tacki prostora konstatno desava da se ni iz cega pojavljuju parovi virtualnih cestica suprotog naelektrisanja, tj. cestica i anticestica. Pojave se, i istog trenuka se potru, s obzirom da su "+" i "-". i nestanu kao da ih nikad nije ni bilo Pre negosto viknes "e je*aga!" Odma da ti kazem da su te cestice izmerene laboratorijski a njihovo postajanje predvidja tzv Hokingovo zracenje iz crnih rupa koje je takodje potvrdjeno. Dakle te cestice itekako postoje samo sto nisu cestice u pravom smislu te reci vec radije spadaju u domen kvantnog koncepta... koji je dokazan. http://profmattstrassler.com/articles-and-posts/particle-physics-basics/virtual-particles-what-are-they/ Niko nije rekao da je petljanje kvatntnom fizikom lako. U ovom trenutku postoje oblasti kvantne fizike koje su tesko razumljivi i viskom naucnicima, tako da imajuci to u vidu, internet forum verovatno nije najbolje mesto za sticanje znanja i traznje pojasnjenja iz ovih oblasti Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 E sad kakve to implikacije ima, pa recimo u jednom svemiru si ti pravednik u jednom gresnik, u jednom je Artemije napravio raskol u drugom je ostao u manastiru i rastjerao sve svoje pristalice i posvetio se molitvoslovlju Теши ме сазнање да сам барем у једном свемиру био са Моником Белучи... Justin Waters, drvce, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Какве то везе има са гравитацијом сунца које привлачи земљу, или гравитацијом земље које привлачи месец? А гравитација ових тела је управо кривљење простора. И то без икаквог судара. Da nema zakrivljenja usled prisustva mase, svi objekti bi se kretali pravolinijski. Баба је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Kakve ce to konkretno implikacija da ima? Ja mislim da nece imati ikakve teolosko implikacije. Imate sjajan mehanizam za zastitu od takvih stvari i pojava: "Cudni su putevi gospodnji" Ta recenica vas cuva i od multiverzuma i od bilo kojeg skakljivog pitanja koje bi ikome moglo pasti na pamet пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Nije tacno da nauka razdvaja prostor vreme. Naucinicima je koncpet prostor vremena poznat vec sto godina i od tada su mnoge nove teorije razvijene iz ovog koncepta. U ovom trenutku u svetu nauke,verujem, da ne postoji jedan jedini naucnik koji prostor i vreme posmatra kao dve razlicite stvari. Zato ti je ta tvrdnja pogrgesna. Ниси ме разумео. Говорио сам да ми и наука раздвајамо простор/време/материју а да је то канда једна супстанца. Ако погледаш у претходним постовима видећеш. Нисам заинтересован да изучавам квантну физику, али јесам заинтересован да колико могу схватим основе ствари и открића. Ово за виртуелне честице ми је занимљива појава а то на неки начин управо доказује ту моју философску поставку да су простор/време/материја једна супстанца. Приде ову идеју црпем из Спинозиног пантеизма. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 @cloudking Шта још има занимљиво што сам пропустио у протеклих 10-15 година и ако имаш неке линкове на сербском, не стојим баш најбоље с енглеским. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Ta recenica vas cuva i od multiverzuma i od bilo kojeg skakljivog pitanja koje bi ikome moglo pasti na pamet Јадна је вера сваког оног који се боји научних отркића и који се мора "чувати" од сазнања. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Како год да се схвати то таласање оно се преноси од извора до објекта кога усталасају. Али како се преноси? Ако простор и време нису енергија или материја, како се онда ти таласи преносе? Или још боље зашто се уопште преносе? Ми имамо аналогију са водом, механичко таласање воде када упадне предмет у воду, али вода је материја. Znam da te buni kako to prostorvreme oscilira, kada moze samo nesto poput vode u moru itd. ali tako je kako je, talasa se sam prostor, ali i vreme. Slicno su se ranije naucnici pitali kroz sta talasa svetlost, pa su smatrali da postoji etar i ta teorija je pala u vodu. Какве то везе има са гравитацијом сунца које привлачи земљу, или гравитацијом земље које привлачи месец? А гравитација ових тела је управо кривљење простора. И то без икаквог судара. Hteo sam reci da nista drugo ne dovodi do krivljenja putanje, nikakav u blizini veliki objekat, nego nadolazeci gravitacioni talas. Osim ako te ne buni to kako nastaju gravitacioni talasi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 To jos niko ne zna. Imas jedno misljenje koje kaze da je prostor odvojen od materije u njemu, dok drugo kaze da sama materija i odnosi medju materijalnim objektima odreduju prostor. Dobro to da, nego sam hteo da ilustrujem Zeljku da prostor nije nista ni u prvom ni u drugom slucaju. Ali da slazem se ovde sa tobom. Gravitacijski talas je pomjeranje objekta u prostoru izazva krivljenjem samo prostora a ne djelovanjem neke sile na sam taj objekat. Pa nisam ni napisao da je to delovanje neke sile, nego krivljenje putanje zbog krivljenja prostora. Mozda tako zvuci iz onih recenica sto sam napisao, lose sam se izrazio. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Управо је ово било моје питање. Оно претходно што си испричао онако пластично ми је јасно од вајкада. Него ово последње а то ми је уједно и главно питање на овој теми јесте: На који начин и зашто уопште маса утиче на просторновременску димензију? На питање 'зашто' овде наука не може да ти да одговор, јер не постоји ниједна фундаменталнија теорија од Опште теорије релативитета из које би ОТР могла да буде изведена и која би је објаснила на неком дубљем нивоу. Барем засада немамо тако нешто. Овде је у питању нешто сасвим друго. Простор је једно обично и огромно ништа. Као што су Милан и Клауд написали, простор није ништа. У вакууму увек постоји одређена енергија, иако ужасно мала. Тако да ако изађеш негде ван галаксија и свега где нема ничега осим празног простора, опет и ту постоји енергија. То се и назива енергија вакуума и сматра се да је одговорна за убрзано ширење свемира које је откривено пре неких 20-ак година. Иначе, једна од највећих нерешених мистерија науке је управо количина те енергија. По прорачунима, требало би да је буде негде 10128 пута више него што је стварно има по мерењима. Дакле простор и време су дефинисани материјом која је у њима, као и обратно материја је одређена простором и временом. Не, простор се дефинише геометријски, као што је Дежа чини ми се поменуо. Значи на свакој тачки простора ти можеш да одредиш неке вредности и да гледаш како се оне мењају у одређеним ситуацијама. Тако присуство материје - енергије - изобличава простор и тај искривљени простор је оно што називамо гравитацијом. Тако се Специјална теорија релитивитета бави једном врстом простора, равним, а Општа закривљеним. Из математике се види да простор може да се третира како било који материјал који видимо, значи има неки облик и на тај облик да утиче присуство енергије/масе/материје, назови како оћеш. Е сада то мени и теби и већини људи звучи блесаво и не можемо ни да замислимо тако нешто, али хбг, природа тако функционише. То је она прича да ако се налазиш објекту који се креће великом брзином за тебе време протиче спорије што се он брже креће. Да, с том разликом да којом год брзином се ти кретао, време за тебе на твом сату увек пролази нормално. То успоравање времена види неко други ко упореди свој сат са твојим. И ти видиш то исто успоравање времена код њега, а и један и други када погледате своје сатове видите да време нормално тече. Зато се и назива релативитет, свако мисли за себе да мирује а да се онај други креће. Милан Ракић, cloudking, Баба and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Znam da te buni Хоћете престати да говорите како знате да сам збуњен. Нисам збуњен, физика ме је интересовала једно време а после нисам имао времена да даље пратим све те ствари. Дакле ништа ме не буни. Буни ме то што сте убеђени да ме нешто буни. АЛИ ме занима да чујем шта имате да кажете јер сте очигледно у току. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Slicno su se ranije naucnici pitali kroz sta talasa svetlost, pa su smatrali da postoji etar i ta teorija je pala u vodu. Која је сад теорија наместо етера? На крају не рече ли неко овде да је ипак и у вакууму иако незнатно присутна енергија? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Hteo sam reci da nista drugo ne dovodi do krivljenja putanje, nikakav u blizini veliki objekat, nego nadolazeci gravitacioni talas. Osim ako te ne buni to kako nastaju gravitacioni talasi. Јеби га ниси тако рекао. Опет ово о буни. Види ја сам веома сугестибилан. Ако наставите да ме частите са буни, на крају ћу се стварно збунити и онда ћу престати да постављам питања на овој теми. Тада вама осталима остаје само да се сложите око својих истоветних ставова потапшете се по раменима и завршите тему. Дакле пустите ме да постављам питања. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 13, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2016 Хоћете престати да говорите како знате да сам збуњен. Нисам збуњен, физика ме је интересовала једно време а после нисам имао времена да даље пратим све те ствари. Дакле ништа ме не буни. Буни ме то што сте убеђени да ме нешто буни. АЛИ ме занима да чујем шта имате да кажете јер сте очигледно у току. Pretvorice te u bunjevca ako vako nastave Баба, Juanito and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука