Marjanovic Написано Фебруар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Budalaština je praviti političke autoritete od vladika, do čega je nekima u Crkvi izgleda mnooooogo stalo, pa ma da se radi o Nikanorovom antiekumenizmu ili pak o Grigorijevom ekumenizmu. Тако стоје ствари. Вера, црква и политика су испреплетани. И то није од јуче. Можемо о томе имати ово или оно мишљење, та пракса постоји готово вековима и не може се игнорисати. Bez obzira da li su prozapadni ili proruski, to je samo njihovo, lično. Није само лично. Јавно и отворено се обраћају другима. Ali, mnogi bi da se sakriju iza imena episkopa pa guraju političku priču, u fazonu " e esi čuo šta kaže taj i taj episkop, jel da da je u pravu, ipak je on episkop Crkve ima autoritet". Тачно. Позивање на ауторитет владике није мала ствар. Поготово код верника. Nema autoritet kod pitanja politike. Итекако има! Kapiraš, ljudi se povode za politikom, vladike su postale političari i društveno-politički radnici. Свуда је тако. Рекох већ, политика и религија су испреплетани. Било и остало. Тешко да ће другачије ствари изгледати. Pogledaj šta Amfilohije priča protiv NATO-a, šta Atanasije priča o EU... То је све у реду. Али зашто онда не би чули и неки другачији став, као нпр. овај од владике Григорија? Не мислим да је лоше да постоји више различитих ставова. То је нормално, не мисле сви исто. Hoću da kažem ljudima da je potrebno da imaju svoj, samo svoj politički stav, ako im je do njega uopšte i stalo (jer nije obavezno) a da ono šta vladike pričaju o politici okače mačku o rep, Наравно да свако треба да има свој политички став. Међутим, људи свој политички став формирају на основу неких извора. Зато није свеједно шта људи од ауторитета говоре у јавности. Поготово епископи верном народу. u suprotnom to je savršeno sredstvo da se Crkva razvali. Ако има јединства у различитости, неће бити проблема. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Да, ево Ноам Чомски већ годинама труне у затвору! Правда за Ноама! Da,bravo,bravo...to je poenta ne trunu u zatvoru. Samo su izopsteni,samo su nebitni,samo nemaju prostora i samo su okarakterisani kao debili,ogradjeni u neki kotur,ali zaista ne trunu u zatvoru zbog pisane reci. Uostalom kad pricamo o Americi,ne pricamo samo o ogradjenoj teritoriji zvanoj Amerika,moramo pricati i o toj slobodi koju Amerika licno pronosi kroz ceo svet a koji dobija omaz u uriniranju nad mrtvim ljudima ili pak silovanju flasicama. Velika je to sloboda. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Samo su izopsteni,samo su nebitni,samo nemaju prostora i samo su okarakterisani kao debili,ogradjeni u neki kotur Изопштен тако што је професор на MIT-у? Нема простора? Плутон and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Normalno, ne znam otkud ideja da vladikino politicko opredeljenje moze da utice na vernike? Kazu meni neki ljudi koji imamo istog duhovnika - otac je rekao da ta i ta stranka valja, za njih cemo glasati. Zaprepastio sam se kad sam cuo tako nesto, pogotovo sto je izbor prilicno los po mom misljenju. Volim_Sina_Bozjeg, Плутон, Grizzly Adams and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Baš oviju dana čitam knjigu Konstanin od Ivana Ivanjija gde Konstatin vrlo pragmatično koristi hrišćanstvo i religiju uopšte za uspostavljanje imperije.Crkvu koristi kao odličnu obaveštajnu službu. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 vladike su postale političari i društveno-politički radnici. Baš sad na Bogojavljanju na reci Neri, reče episkop temišvarski Lukijan s Rumunske strane u mikrofon: "Nije Evropska Unija majka, ona je maćeha". I ako sam i sam EU skeptik, šta je potrebno da se episkop meša u politiku i spušta nisko na nivo političara? Skroz nepotrebno. Isto tako i biskup zrenjaninski Vladislav, ono njegovo pismo javnosti poslednje, politički pamflet i hvalospevi vezani za EU. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 SPIEGEL: A while ago you called America “the greatest country on earth.” How does that fit together with what you've been saying? Chomsky: In many respects, the United States is a great country. Freedom of speech is protected more than in any other country. It is also a very free society. In America, the professor talks to the mechanic. They are in the same category. Izvor Ronald, Aquilius Cratus, Плутон and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Да, ево Ноам Чомски већ годинама труне у затвору! Правда за Ноама! Najveca fora je u tome sto su i Chomski i Miroljub Petrovic nezavisno zakljucili da je USA najslobodnija zemlja na svetu. A znamo da i Chomski i Miroljubi imaju potpuno razlicite i medjusobno iskljucive kriterijume slobode. E sad nek svako sam za sebe izvuce zakljucak o istinitosti vladikinog kazivanja kad je rec o zemlji koja je svojom slobodom kakva god da je zadovoljila tako razlicite kriterijume. Ronald and Рилски је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 @@Aquilius Cratus, Свакако.. Али Гриле није тако рекао ..он је био вома искључив, да је Амрика једино слободно место на свету .. уједно и једино где ..,,памећу мош напредоват'' Превише .. Плутон, feeble, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Фебруар 10, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 @@Marjanovic, A ja hoću da kažem ljudima da treba savršeno da ih boli uvo šta koji od vladika misli o politici, i da njihov politički stav ne zarezuju ni 2%, jer je episkopov politički stav vredan isto koliko i moj, ili bilo kojeg drugog vrenika. A taj svoj stav svako od nas može izgraditi na brojne načine od kojih bi poslednji trebalo da bude taj šta je koji vladika rekao. Vladika može imati autoritet kod pitanja vere i Crkve, u duhovnosti itd., ali u politici i ideologiji Boga mi ne. Tu smo apsolutno ravnopravni i sa Grigorijem i sa Atanasijem, ili sa bilo kojim drugim, čije mišljenje možemo da saslušamo, ali samo to, da saslušamo i eventualno da uđemo u dijalog, ali nas ni na koji način ne obavezuje niti to treba. То је идеална слика. Онако како би требало да буде. Реално ствари функционишу другачије. zuti car је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 @@Aquilius Cratus, Свакако.. Али Гриле није тако рекао ..он је био вома искључив, да је Амрика једино слободно место на свету .. уједно и једино где ..,,памећу мош напредоват'' Превише .. Zato sam i rekao da svako za sebe izvuce zakljucak. Jer na kraju krajeva mogao bi neko reci da se on licno oseca slobodniji u zatvoru nego u bilo kojoj drzavi na slobodi pa njega ne intersuje ni Chomski ni Miki. Ali za vecinu ljudi kad pogledaju tu Chomski-Miki dijalektiku mogu slobodno da zakljuce da je vladika bar jednim delom u pravu po tom pitanju. E sad ima i onih koji misle da je USA najslobodnija zemlja ikad i sada i u buducnosti pa to je ipak jos ekstremnije preterivanje nego ovo vladikino. Ali uglavnom jeste u pravu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 El može neko da mi da definicju slobode pa da u kontekstu dotične pričamo?Šta je sloboda? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Ali uglavnom jeste u pravu. Ne moze biti u pravu ako kaze da je SAD jedina drzava u kojoj pametni ljudi mogu napredovati. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Ne moze biti u pravu ako kaze da je SAD jedina drzava u kojoj pametni ljudi mogu napredovati. Postavlja se logično pitanje kako je on napredovao do čina episkopa u jednoj zemlji koja nije Amerika?Možda je glup pa zbog toga. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Ne moze biti u pravu ako kaze da je SAD jedina drzava u kojoj pametni ljudi mogu napredovati. Razlikujes li jeste u pravu, jeste potpuno u pravu i jeste u pravu uglavnom? Naravno da ne mislim da je potpuno u pravu pa ni po tom pitanju koje si naveo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука