Ronald Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 http://filozofskimagazin.net/neven-sesardic-crveno-i-crno-o-komunistickom-antifasizmu/ http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Опет борба са ветрењачама. Све ми се чини опет либертаријанска, мада можда грешим Нико са пола грама мозга и основним познавањем историје не мисли да су комунисти били "добри" у било каквом значењу те речи. А поготову да је Стаљин био нешто осим тешког лудака и друге највеће несреће која је задесила Европу (и највећег убице Руса уз нацисте). Али комунизам, чак ни у својој најмалигнијој форми, и нацизам не могу да се пореде. Једноставно то су историјске чињенице, шта да се ради... А ово да је В. Британија ратовала шест година и изгубила стотине хиљада људи само да би одбранили Пољску је чиста глупост. Када су Немци напали Пољску, Енглези не само да нису мрднули прстом, него су спречили Французе да нападну Немачку са запада (пошто су и ВБ и Француска објавиле рат Немачкој пар дана после инвазије на Пољску) док они, Енглези, не буду спремни за рат. То је такозвани "лажни рат", који је трајао '39 и део '40, током кога су једине британске акције биле да пажљиво бацају летке изнад немачких положаја у којима су позивали на мир. Пилоти су имали наређење да пазе да неки од тих летака не падну случајно Немцима на главу да их не би повредили. Тако је пропуштена шанса да се Немачка избаци из рата још у почетку и да се спасу животи десетина милиона људи. И ово све није неки мој трип, може лепо све ово да се провери. Тек када су Немци окупирали западну Европу и почели да рокају енглеске градове из ваздуха су се ови мрднули и стварно ушли у рат. Ronald, Милан Ракић, Баба and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Фебруар 7, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Опет борба са ветрењачама. Све ми се чини опет либертаријанска, мада можда грешим Нико са пола грама мозга и основним познавањем историје не мисли да су комунисти били "добри" у било каквом значењу те речи. А поготову да је Стаљин био нешто осим тешког лудака и друге највеће несреће која је задесила Европу (и највећег убице Руса уз нацисте). Али комунизам, чак ни у својој најмалигнијој форми, и нацизам не могу да се пореде. Једноставно то су историјске чињенице, шта да се ради... А ово да је В. Британија ратовала шест година и изгубила стотине хиљада људи само да би одбранили Пољску је чиста глупост. Када су Немци напали Пољску, Енглези не само да нису мрднули прстом, него су спречили Французе да нападну Немачку са запада (пошто су и ВБ и Француска објавиле рат Немачкој пар дана после инвазије на Пољску) док они, Енглези, не буду спремни за рат. То је такозвани "лажни рат", који је трајао '39 и део '40, током кога су једине британске акције биле да пажљиво бацају летке изнад немачких положаја у којима су позивали на мир. Пилоти су имали наређење да пазе да неки од тих летака не падну случајно Немцима на главу да их не би повредили. Тако је пропуштена шанса да се Немачка избаци из рата још у почетку и да се спасу животи десетина милиона људи. И ово све није неки мој трип, може лепо све ово да се провери. Тек када су Немци окупирали западну Европу и почели да рокају енглеске градове из ваздуха су се ови мрднули и стварно ушли у рат. Nije neven libertarijanac ovo je vise kritika manjeg zla, a slazem se da ne pozneje istoriju, pogotovo vezano za Britaniju, medjutim nije mu cilj bio to vec filozofska kritika politickog sistema. Naletio na facebooku na ovaj tekst, pa reko da ga okacim, samo kriticki Genius, heheheh GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Али комунизам, чак ни у својој најмалигнијој форми, и нацизам не могу да се пореде. Једноставно то су историјске чињенице, шта да се ради... Kakve cinjenice? Za tako nesto ti pre svega treba neki eticki okvir iz koga ces prvo izvuci vrednosti pa onda videti koja od dveju ideologija najvise odstupa od tih vrednosti koje je sutinski nepomirljiva sa njima. Tek tada mozemo govoriti o manje ili vise vecem odnsno manjem zlu. Cak i kad bi pristupili na najprostiji moguci nacin prebrojavanju broja zrtava cak i tada bi bila potrebna neka eticka teorija koja bi sama takav postupak uvrdjivanja neeticnosti opravdala, da ne govorim o tome da bi se u tom slucaju ova nejednacina koju si postavio pretvorila u jednacinu. Pontifex Emeritus and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 @@Aquilius Cratus, ОК, слажем се. Извлачио сам закључке из свог етичког оквира на основу чињеница које знам. Можда сам се лоше изразио, па испаде да постоји неки општи оквир, нисам на то мислио. Ево да не гњавимо људе великим постовима, сетих се где сам мало опширније писао на ову тему: Линк Укратко, из мог етичког оквира не постоји еквивалент у комунизму (стаљинизму, ако већ причамо о Европи и WW2) овим набројаним стварима које су радили - и планирали тек да ураде кад победе у рату - нацисти. А све то су успели за неких 10-12 година на власти. И зато њих сматрам за веће зло. Што се тиче укупног броја жртава, не знам тачно ко 'води', али то нисам никад узимао као аргумент јер ми је било мало безвезе да се гађам бројкама без да мало дубље уђем у проблематику целе ствари. А ако неко има другачији етички оквир, немам ништа против, само ја и даље остајем при свом. И зато сам написао оно што си цитирао. Плутон and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Nije neven libertarijanac Па зато сам се и оградио да не испадне да нападам човека бзв Ronald је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Јадни либертаријанци, дежурни кривци за све. Још мало ће морати да носе мајице ”Нисам ја, мајке ми!” Правда за либертаријанце! Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 @@Aquilius Cratus, Комунизам је био потпуна идеологија, са све идеолошком матрицом, економским системом, и универзалношћу деловања. Нацизам, о ком се овде устври прича под именом "фашизам", је била мешавина умоболних расних стереотипа, планова за освајање и још хиљаду других ствари. Нацизам, заправо, и није никаква идеологија, већ план за уништење и супремацију једне расе, односно једне нације. Комунизам, колико год био лош и одвратан и колико год жртава однео и људи упропастио, није имао фабрике за убијање на индустријском нивоу какве је имао нацизам. Да нацизам није пропао, ко зна колико би још људи изгубило животе, и то не због нечега што су урадили или зато што су макар и лоше настројени према нечему, већ једноставно због тога што јесу. У комунизму си имао неки "злочин", и сваком се човеку приступало индивидуално. У нацизму, ако си припадник одређене категорије коју стичеш рођењем (нација, раса, инвалидност...) убијан си без икаквог даљег објашњења. Стога, колико год комунизам био лош и болестан, посебно у својим почецима у свакој држави у којој следи "чишћење непријатеља", ништа не може да се пореди са нацизмом, па чак ни комунизам. Фашизам је потпуно друга ствар, али о фашизму се овде није ни причало. Пг, Paradoksologija, Avocado and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 @@Aquilius Cratus, ОК, слажем се. Извлачио сам закључке из свог етичког оквира на основу чињеница које знам. Можда сам се лоше изразио, па испаде да постоји неки општи оквир, нисам на то мислио. Ево да не гњавимо људе великим постовима, сетих се где сам мало опширније писао на ову тему: Линк Укратко, из мог етичког оквира не постоји еквивалент у комунизму (стаљинизму, ако већ причамо о Европи и WW2) овим набројаним стварима које су радили - и планирали тек да ураде кад победе у рату - нацисти. А све то су успели за неких 10-12 година на власти. И зато њих сматрам за веће зло. Што се тиче укупног броја жртава, не знам тачно ко 'води', али то нисам никад узимао као аргумент јер ми је било мало безвезе да се гађам бројкама без да мало дубље уђем у проблематику целе ствари. А ако неко има другачији етички оквир, немам ништа против, само ја и даље остајем при свом. И зато сам написао оно што си цитирао. Ma ok je to manje vise uz par zamerki u koje sada ne bih ulazio ali ja sam vise reagovao zbog te reci "cinjenice" koja ostavlja utisak da je eticki sud zapisan negde prostom sumom nekih podataka i da se tako direktnim uvidom moze videti koje gori/manje los. Taj i takav recnik, za koji znam da inace tebi nije svojstven i da ti ne mislis tako, je i previse zastupljen kako po izbiljnijim domacim medijima a po tabloidima da i ne govorim. Iz prihvatanja takvog recnika imamo ono "naucno je dokazano da hriscanstvo nije istinito" ili "naucno je dokazano da su Hitler i Staljin bili inspirisani darvinizmom" ili "naucno je dokazano da je cirilica najsavrsenije pismo na svetu". Ronald, GeniusAtWork and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 @@ RYLAH, Dosta toga sto si napisao jeste tacno ali ima i par kljucnih stvari koje su delimicno tacne sto je sasvim dovoljno da zakljucak koji izlged ocito uopste ne bude tako ocit. Samo sto ja sad nemam vremena a ni zivaca za poduzi tekst i nuznu prepisku na vise strana o filozofskim slicnostima nacional-socijalizma i revolucionarnog komunizma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Komunizam po broju žrtava jeste nadmašio nacizam i fašizam...e sad, ako neko misli da ljudski životi nisu neko odlučujuće mjerilo stvari, nego metode i detalji u njihovom oduzimanju, onda, that person is a piece of shit...ako nekog baš zanima, to moj etički sistem...svi ste dobrodošli. Grizzly Adams, florenntina and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Komunizam po broju žrtava jeste nadmašio nacizam i fašizam... Није. e sad, ako neko misli da ljudski životi nisu neko odlučujuće mjerilo stvari, nego metode i detalji u njihovom oduzimanju, onda, that person is a piece of shit...ako nekog baš zanima, to moj etički sistem...svi ste dobrodošli. Ако неко мисли да може да упадне на тему, тотално промаши поенту и доноси вредносне судове о људима, које не може ни да разуме о чему причају и са каквих позиција причају, онда исто, и још више, важи за њега. Прво сконтај о чему се овде прича, или иди на ону тему на којој жене причају шта воле, то разумеш за сад. Ћириличар and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Komunizam po broju žrtava jeste nadmašio nacizam i fašizam... Извор? e sad, ako neko misli da ljudski životi nisu neko odlučujuće mjerilo stvari, nego metode i detalji u njihovom oduzimanju, onda, that person is a piece of shit...ako nekog baš zanima, to moj etički sistem...svi ste dobrodošli. Ако си овим мислио на мене - нисам рекао да људски животи нису неко одлучујуће мерило ствари. А методе и детаљи су и те како пресудни, не само у историји него и у свакодневном животу. Иначе би имао само једну врсту пресуде за било коју врсту убиства. А ако неко мисли да треба изједначити убијање политичких противника и официра са убијањем на индустријској скали милиона жена, деце, трудница и експериментима in vivo над логорашима, онда је по мом етичком систему та особа piece of shit...no offense RYLAH, Плутон and Ћириличар је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pancakes Написано Фебруар 7, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2016 Извор? https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Црна_књига_комунизма Ако си овим мислио на мене - нисам рекао да људски животи нису неко одлучујуће мерило ствари. А методе и детаљи су и те како пресудни, не само у историји него и у свакодневном животу. Иначе би имао само једну врсту пресуде за било коју врсту убиства. А ако неко мисли да треба изједначити убијање политичких противника и официра са убијањем на индустријској скали милиона жена, деце, трудница и експериментима in vivo над логорашима, онда је по мом етичком систему та особа piece of shit...no offense Htio si da kazes da ti zene, trudnice i djecu smatras vecim zrtvama od politickih protivnika i oficira? Ne znam koja je to logika, jer se totalitarne ideologije uvjek rukovode istim, a to je eliminisanje necijeg zivota. To sto su u jednom trenutku bili pruzene zle prilike za ekperimentisanje nad logorasima i citavim nacijama, ne ublazava ni za jednu jotu livkidaciju nekog politicara zbog nepodobnosti. Nad jednim od ta dva slucaja samo mozemo vise da se zgrazavamo, i to je ljudski i nista drugo. Ljudski zivoti su u pitanju u oba slucaja, totalitarna svijest takodje. http://www.history.com/topics/pol-pot "An estimated 1.5 million people living in Cambodia were killed during the brutal regime of Pol Pot and the Khmer Rouge. Their bodies were buried in mass graves that became known as “killing fields.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 8, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 8, 2016 https://sr.wikipedia...књига_комунизма Ја сам намерно истицао да причам о стаљинизму, као најгорем облику комунизма, јер се прича нацисти vs. комунисти одвија у Европи и само поређење та два фронта има смисла. Не знам какве сврхе има поређење нациста и рецимо Че Геваре или комуниста у Вијетнаму, пошто су на различитим континентима. Наравно ако се узме цео свет да ће број настрадалих, директно или индиректно, од комуниста да буде већи од броја настрадалих од нациста. ОК, ако се тако гледа онда признајем, мада не видим какви закључци могу да се извуку из тога јер су нацисти постојали само у Европи и једно време у северној Африци (а и 'Црна Књига' није баш без својих критичара око намера и критеријума аутора, ево једне рецензије из Њујорк Тајмса: линк). Htio si da kazes da ti zene, trudnice i djecu smatras vecim zrtvama od politickih protivnika i oficira? Ne znam koja je to logika, jer se totalitarne ideologije uvjek rukovode istim, a to je eliminisanje necijeg zivota. To sto su u jednom trenutku bili pruzene zle prilike za ekperimentisanje nad logorasima i citavim nacijama, ne ublazava ni za jednu jotu livkidaciju nekog politicara zbog nepodobnosti. Nad jednim od ta dva slucaja samo mozemo vise da se zgrazavamo, i to je ljudski i nista drugo. Ljudski zivoti su u pitanju u oba slucaja, totalitarna svijest takodje. http://www.history.com/topics/pol-pot "An estimated 1.5 million people living in Cambodia were killed during the brutal regime of Pol Pot and the Khmer Rouge. Their bodies were buried in mass graves that became known as “killing fields.” Убиство сваког људског бића је злочин и ту нема и не сме да буде никакве филозофије. Само што постоји и градација злочина и злочинаца зависно од намере, жртве и метода. Па ако се напијеш у кафани и у тучи некога рокнеш у главу флашом и убијеш га, ићи ћеш сигурно у затвор на неко време. А ако провалиш у стан или кућу и побијеш неку породицу на спавању, нпр, бићеш погубљен или ћеш добити доживотни без помиловања, зависно шта каже закон тамо где си. Тако и овде: Стаљинов режим, који је био злочиначки, и чија се злочиначка природа огледала највећим делом у ликвидирању непожељних чланова партије и војске (уз изузетак глади у Украјини коју су изазвали и где јесте страдало неколико милиона цивила) не може да стоји на истом степену поређења са режимом који је циљно убијао милионе жена, деце, беба, стараца, психички болесних и осталих беспомоћних жртава. Режимом чији је један од зацртаних циљева био тотално затирање културе источних Словена са намером да будуће генерације могу бити само неписмени робови који ће бити искоришћени, а када више не буде користи од њих убијени. Режимом чији су планови били тотално истребљење Јевреја и Рома и нестанак пољске нације до краја века, а Руси би били делом поробљени, делом побијени а делом протерани у Сибир; а пре тога би им сви споменици културе, библиотеке и градови били сравњени са земљом. То и много шта још су били планови режима који је на власти опстао једну деценију. А комунисти су висили до '89. Па лепо може да се упореди шта је било, а шта би било кад би било... Paradoksologija, Плутон and Avocado је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука