Jump to content

МОБИНГ У СПЦ: Владика понижавао свештеника

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ima negde ovde neki tekst o sentimentalizmu...

Bojim se brate Suncokrete da si malo sentimentalniji prema svemu tome, znas i to je ok. Ukoliko sa radoscu, srecom i divnom energijom zivis mnogo prostije stvari u zivotu.

Ako si kreativan, spontan, ne padas u malodusnost, nisi mlak, juris da svima pomognes, sve saslusas, sve nosis sa osmehom od uva do uva.

U suprotnom ako ti je "obicno" stradanje tesko, dosadno, ako ti dani prolaze u camotinji i nekom bezvolju onda ta teznja ka velikom krstu, necem ogromnom sto ces kao uraditi i pokazati da si ne znam, dostojan, moze samo da ti smeta.

Mi nismo monasi, nismo neke duhovne velicine koji mogu nositi ogromna stradanja.

Nama je svakodnevni zivot na momente bljutav i smor, zamisli onda, o kakvom mi duhovnom zivotu da pricamo.

Sve te velike zrtve Hristove i svetitelja ne treba da nas ponesu da cinimo bukvalno isto, nego da lakse podnesemo svakodnevni zivot i da pronadjemo radost u njemu.

Da kad nas ljudi vide ne vide bolecive ljude, nego radosne, poletne, vredne, radne...

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

... Јело душо, где ја рекох ође шта што се коси са овим што препоручујеш... :)

Kad rece da je netrpljenje izivljavanja u suprotnosti s Golgotom :)

Подели на овим сајтовима

Ovo jeste sustina teme. Ukoliko postoji izivljavanje episkopa nad svestenikom, dokle ovaj treba da trpi? I ako situacija nije jasna, koji je pozvaniji da prihvati veci krst?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Episkop treba da bude onaj koji služi a ne onaj kome drugi služe.Po ugledu na Hrista.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Kao "ziva ikona Hristova", kao monah, kao neko ko je cesto prilicno miran po pitanju bezbednosti i egzistencije, kao neko od koga ne zavise sitna deca, episkop je taj za koga bi bilo najlogicnije da se oseti pozvanim da trpi klevete, progone, stradanja, krst.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Hmmm, kada episkopi ne bi bili ljudi od krvi i mesa i kada ne bi zaboravili tako brzo monaske zavete, neka logika je da je svestenik taj koji bi trebalo da trpi jer je on postavljen od strane episkopa i prosto on je tu da pomogne jelte episkopu a ne obrnuto.

Medjutim kako vekovi prolaze a episkop nije vise ono sto bi trebalo da bude, a nas svet koji u zlu lezi je sve grdji i grdji, pa i narod od kojeg se biraju ti isti episkopi ne daje bas neke angelopodobne primere...pitanje je mere do koje je trpljenje uopste svrsishodno i bogougodno.

Sada nas realnost demantuje, nije vise rec o tome da su episkopi prosto "kao deca" pa se malo zaigraju pa malo hirovito reaguju i slicno...nego se ponekad ponasaju kao pravi pravcati tirani. I tada je nazalost veliko pitanje da li je cutanje dobro za celu Crkvu.

Jedno su licni gresi svakog od nas, od toga nisu imuni ni vladike ni svestenici, ali neka granica mora postojati kada su pastiri u pitanju, a desava se itekako da se ta granica predje.

Подели на овим сајтовима

Kao "ziva ikona Hristova", kao monah, kao neko ko je cesto prilicno miran po pitanju bezbednosti i egzistencije, kao neko od koga ne zavise sitna deca, episkop je taj za koga bi bilo najlogicnije da se oseti pozvanim da trpi klevete, progone, stradanja, krst.

То им је претежно главни део посла већ вековима

Подели на овим сајтовима

Poslusnost vise duguje svestenik, stradanje i trpljenje episkop. Nije isto. Kad poslusnost predje u stradanje, nesto se naopako desilo.

Kao sa roditeljima i decom. Deca slusaju, ali roditelji trpe i stradaju sve stvarne muke koje nastaju. Ako decija poslusnost mora da preraste u trpljenje i stradanje, nesto je naopacke.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

... не ја, него Црква, сва и најситнија страдања; духовна, душевна, телесна... Христа ради... :)

Е, па сад, хајде да разликујемо шта је на корист, а шта на штету човеку.

Подели на овим сајтовима

... свакако то је расуђивање, али трпљење страдања Христа ради никада није на штету... онима који верују... :)

Да ли онда у случају мобинга сматраш да је трпљење на корист? Ја сматрам да није и никако не може бити.

Подели на овим сајтовима

Ja smatram da je i takvo trpljenje na korist.Naravno, onome koji veruje.

Zašto je prihvatio da bude rukopoložen, ako mu poslušnost nije bliska.

A tužba svetovnom sudu protiv svog episkopa za mobing...?

Čudan je taj sveštenik.

Prosto je neprimereno.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...