Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

On 21. 1. 2016. at 21:21, Avocado рече

Ja se potpuno (100%) slažem sa tobom da ne postoji platonistički pojam sekularnosti... slažem se da postoje različiti modeli razdvojenosti crkve i države... zato vas uvek i pitam koji je vaš model... a pošto primećujem da između vašeg modela sekularnosti i grčkog modela nema nikakve razlike, onda nešto tu nije u redu, tj. slobodan sam da primetim da to nije sekularnost... ne može AA... zato te ja skroz podržavam u tome da se ovo pitanje stavi na referendum... ako je većina za grčki model tako treba i da piše u Ustavu, a ne da sprovodite grčki model, a da to nazivate "sekularnost"... jer to je nepotrebno foliranje.

Добро. А јел постоји модел кооперативне одвојености, који раздваја државу од  цркве али ипак допушта сарадњу? На пример као у Немачкој?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 21. 1. 2016. at 18:48, verum est in beer рече

Мислим да смо причали о средњем веку, па сам у том контексту рекао. Ако хоћемо тако, онда је Латинска Америка, као и САД продукт "изворних" римокатоличких и протестантских земаља. Мисионарство у Латинској Америци је свима добро познато, као и мир који су донели индијанцима. А и њихова богатства су покрали и били су им слуге. Као што сам и рекао, западне земље, као и Америка, су настали на туђој крви и зноју, а ресурсе су поузимали. А и та борба римокатолика и протестаната је увек ишла преко туђе грбаче.

А у Енглеску, Немачку, Француску, Холандију, Белгију, Америку... сливале су се огромне количине пара и природног богатсва. Можда јесу они уређени, аи то уређење је некога скупо коштало.

Као и ми, можемо да бирамо, хоћемо освајачки да наступамо или као и до сада, тј одбрамбено, па ће нам такав и стандард бити. И мислим да то све нема везе са вером, вера је само оправдање, а ти верски прваци су само то искоришћавали као изговор. И увек је вера била изговор или повод за нешто.

Ти си сад скрећеш у нешто друго, ја ти само рекох да су римокатоличка и протестантске цркве због промена парадигми мењале политичке, социјалне и економске ситуације у разним земљама на боље, па би повучени тим искуством и ми православци уместо стварња државних религија и везивања за нацију требали да својом теологијом допринесемо томе да у нашим православним земљама дође до одређених промена на боље - рецимо да људи укапирају да Путко није анђео са небеса који ће да спасе Русију од злих Амера, и да им православље не проповеда земаљске месије него поштовање права и слободе других кроз заповести ''љуби ближњег свог''(почетни талас за демократизацију). Исто важи за Вучића и наших 95% ''православаца'' што га дижу у небеса уместо да критикују његова отворена сагрешенија као што то раде протестантни по Обами, Бушу и Клинтону кад год нешто неморално уради, типа затвори неког новинара што је грех грехова, 100. круг пакла. 

Јел сад јасније? Уместо прича о светим царевима, светој Србији, треба да се фура прича о светој слободи, светим правима. Е то је почела да фура Католичка црква од '65. па се скоро цела Латинска Америка ослободила грбаче разних светих манијака. И то фура садашњи Фрањо, јер није глуп човек зна како прићи људима, а не ови наши што бацају анатеме и шта ти знам. 

Подели на овим сајтовима

Istinska Hristova Crkva je uvek bežala od politike, sećamo se i vaseljenskih sabora i pokušaja da se ne podpadne pod uticaj politike, vlasti caareva,kraljeva ali i tu je išlo teško i svaralo veliku nevolju u istoriji Crkve.

A danas? Danas nam trebaju vladike i patrijarh u donošenju državnih odluka, kao da u našem državnom vrhu ne postoje blagočestivi Hrišćani ako govorimo o tome da je u Srbiji 95% pravoslavaca?

Pa upravo što se Crkva meša u politiku, umanjuje smisao političara iako neki od njih budu pravednici pred Bogom.

Što se Crkva ne meša u rad automehaničara onda? I to je ozbiljan posao ako automehaničar traljavo odradi posao može se desiti da ljudi izgube život. Treba li Crkva da kontroliše i automehaničare?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2016. at 21:21, Volim_Sina_Bozjeg рече

Oblakovi argumenti su haos iako mu je ideja na mojoj strani.

Ma ja to zato sto sam adrenalin dzanki... jos me boli sto ce da me banuju pa sad iz inata "hodam  po ivici"... proci ce me kolko sutra, pa cu opet da pisem lepo i krotko kao do sada :D

(mada, Milojkov je na forumu... moguce da necu jutro docekati kao clan foruma :D )

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

Veronauka u školi ne znači u suštini mešanje Crkve u politiku, kao i što ne znači kršenje sekularnosti, odnosno njeno skrnavljenje da to tako jasno nazovem.

I treba da se zna da ima 95% pravoslavaca u srbiji koja je država srpskog naroda i da svako radi svoj posao, veroučitelji da se brinu o obrazovanju,vladike o životu Crkve a političari o kvalitetu upravljanja državom.

Jedni drugima na ispovest neka dolaze ali zaista očekivati od sinoda da donosi neke važno političke odluke je užasno u suprotnosti sa duhom Hrišćanstva, koje sam imao prilike da pročitam u Istoriji Crkve.

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2016. at 21:28, Volim_Sina_Bozjeg рече

Istinska Hristova Crkva je uvek bežala od politike, sećamo se i vaseljenskih sabora i pokušaja da se ne podpadne pod uticaj politike, vlasti caareva,kraljeva ali i tu je išlo teško i svaralo veliku nevolju u istoriji Crkve.

A danas? Danas nam trebaju vladike i patrijarh u donošenju državnih odluka, kao da u našem državnom vrhu ne postoje blagočestivi Hrišćani ako govorimo o tome da je u Srbiji 95% pravoslavaca?

Pa upravo što se Crkva meša u politiku, umanjuje smisao političara iako neki od njih budu pravednici pred Bogom.

Što se Crkva ne meša u rad automehaničara onda? I to je ozbiljan posao ako automehaničar traljavo odradi posao može se desiti da ljudi izgube život. Treba li Crkva da kontroliše i automehaničare?

to su fraze kojima mediji ispiraju mozak,jel bi ti zabranio njegosa da ti ova pamet a da si u ono njegovo vreme? u nekim stavrima crkva pa cak i vojska imaju veci legitimitet od izvrsne vlasti, posebno kod srba dokazano 1001 put u teskim momentima po citav narod

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2016. at 21:28, cloudking рече

Ma ja to zato sto sam adrenalin dzanki... jos me boli sto ce da me banuju pa sad iz inata "hodam  po ivici"... proci ce me kolko sutra, pa cu opet da pisem lepo i krotko kao do sada :D

(mada, Milojkov je na forumu... moguce da necu jutro docekati kao clan foruma :D )

Ne zato, nego što kad osetiš luft, tvoja debata se svodi na poentiranje. Verovatno nekome to prija u smislu šaljivog provoda na forumu ali zaista nije odgovorno i ozbiljno.

Vidiš da samo poentiraš.

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2016. at 21:27, Deja Vu рече
ецимо да људи укапирају да Путко није анђео са небеса који ће да спасе Русију од злих Амера

Putko? More bre nemoj da te kažem kod tasta, će da dobiš Polonijum u čaj. 

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2016. at 21:32, kordun рече

to su fraze kojima mediji ispiraju mozak,jel bi ti zabranio njegosa da ti ova pamet a da si u ono njegovo vreme? u nekim stavrima crkva pa cak i vojska imaju veci legitimitet od izvrsne vlasti, posebno kod srba dokazano 1001 put u teskim momentima po citav narod

Gde si bre brate kordune da mi daš neki lekić da napunim mozak, ovako prazan te je jedva primetio. :)

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2016. at 21:28, cloudking рече

a sta ti imas protiv milojkova, pa vi ste politicki na istoj strani, nemojte medjusobno da se kacite

Подели на овим сајтовима

Очигледно је да јавна предузећа и државне институције желе да имају крсну славу. Очигледно је да желимо свештенство у војсци. Очигледно је да жечимо верску наставу у школама...итд...итд...

Људи моји, направимо принципе који прате наш живот.

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2016. at 21:27, Александар Милојков рече

Добро. А јел постоји модел кооперативне одвојености, који раздваја државу од  цркве али ипак допушта сарадњу? На пример као у Немачкој?

Aleksandre na kakvu saradnju misliš?

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2016. at 21:27, kordun рече

istorija tvori buducnost, a gologuz u buducnost ne ide ni ciganin, treba da se cuva ono sto su generacije prije tebe stekle i da se nadogradjuje novim korisnim stvarima, srbija ne drzi ni do proslosti ni do nicega, neg se prodaje za nekakvu buducnost, ne zna se jos kakvu.... ras, nekadasnja prestolnica srbije  se naalzi u sandzaku i po nejmu ovce pasu, eto koliko vi juznjaci drzite do tih stavri, zato je jug takav kakav jeste

Apsolutno me proslost ne zanima u egzistencijalnom smislu. 

Prema nasoj istoriji, kolko god bila bogata, imamo vrlo idolatrijski odnos. Svi znamo ko su bili Lazar, Dusan, Uros... znamo cak i po neku bitku da navedemo ili istorijski dogadjaj da opisemo... ali sta se desilo, zasto su bitke vodjene, ko je pobedio, zasto je  to vazno... to niko ne zna.

Mislis li da su ti nasi hrabri vladari ratovali zarad svoje slave? Ja volim da verujem da su ratovali zarad prezivljavanja, boljeg zivota... zarad buducnosti. A sta danas ima npr car Lazar od toga? Svi ga znaju, on je istorisjki celebriti. Lazara i Dusana su svima puna usta, i svi se klanjaju njihovim likovima, a koliko ljudi znas koji se klanjaju njihovim delima? Ja ne poznajem nikog.

A njihova dela su bila usmerena ka buducnosti... zato ja preuzimam njihovu baklju i nastavljam s njihovim zanosom, a necu da ih brukam time sto cu da ih idolizujem i time sto ce mi glava biti u oblacima dok mi je gujsca u proslosti.

To ti je ista fora kako kad ljudi pricaju kako je crkva cuvar tradicije, a crkva, kada je nastala, bila je moderna i liberalna ideja

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2016. at 21:35, Volim_Sina_Bozjeg рече

Gde si bre brate kordune da mi daš neki lekić da napunim mozak, ovako prazan te je jedva primetio. :)

smanji gordost brate, prosto ti kazem sta ja mislim o tome sto ti pises, nisam te tjerao da se slazes sa tim , ovo je samo forum, smanji dozivljaj

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...