Marjanovic Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Svi su Sloveni skloni servilnosti. Pa ni rusi nisu izuzetak. Nije svaka servilnost iz tako niskih pobuda kako si ti naveo ima servilnosti i iz ideoloških razloga, recimo jugoslovenstvo. Али овде је реч о верској конверзији, а религијских конвертита има свуда. Има их и у Русији, Јапану, Кини... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Avocado, "Разлика између два календара, Грегоријанског и Јулијанског, сада износи 13 дана, а 2100. године биће повећана за један дан, па ће почетак 2101. године Српска православна црква обиљежавати 15. јануара. Јулијански календар, који је увео Гај Јулије Цезар 46. године прије нове ере, био је у употреби до 16. вијека, а потом је уведен Грегоријански календар, када је разлика у односу на стари износила 10 дана. "Папа Грегорије Тринаести (Гргур) је 24. фебруара 1582. године издао Булу којом је избрисао тих 10 дана. Он, односно његов астроном, извршио је реформу календара да вековне године које се завршавају са две нуле, буду преступне само ако су дељиве са четири", рекао је астроном Милан С. Димитријевић за РТС. Он је додао да је Грегоријански календар данас, уствари грађански календар. Цркве никада нису стварале свој календар већ су, кроз историју, прихватале онај који им је највише одговарао, и са њим усклађивале своје празнике и богослужења. "Очекујемо да ће једно од будућих питања којима ће се бавити будући Сабор Православне цркве или православних цркава, бити питање уједначавања календара", изјавио је професор Богословског факултета у Београду Радомир Поповић. Најпрецизнији систем рачунања почетком 20. вијека успоставио је српски научник Милутин Миланковић. Прихватиле су га патријаршије у Истамбулу и Александрији, као и Грчка, Румунска и Бугарска црква." - са овим се ја слажем. Дакле, како сам и написао, Божић је питање календара. Од 2100. године ће се славити, ако и тада будемо поштовали Јулијански календар, 8. јануара! Не знам како је то српски календар онај који је направио Цезар и по чему ће то српство бити угрожено ако прихватимо календар од нашег Миланковића, који је успут и прецизнији?! Слично причи са отвореним дверима... Јанко, погрешно си ме схватио. Одавно посједујем онај текст, тако да више нисам сигуран за извор(мислим да је Светосавље у питању). Јасно је мени која црква који календар користи, тј. да код православних цркава није у питању грегоријански него Миланковићев календар. Онај текст сам окачио само због Васкрса, тј. датума његовог прослављања. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јануар 16, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2016 Не знам како је то српски календар онај који је направио Цезар Како не знаш да је Јулије био Србин?! ИгорМ, Ignjatije, Јанко and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 Meni lično razlika od trinaest dana uopšte ne smeta, kao što mi - dok sam živeo na bratskom pravoslavnom Kipru - uopšte nije smetalo praznovanje po novom kalendaru. ... Ne znam odakle mi ovo, ali imam snažan utisak da bi - u slučaju da se, recimo, Ruska pravoslavna crkva presaludumi i pređe na gregorijanski kalendar - SPC koliko sutra učinila isto. Мени исто не смета ово, али ми смета лагање народа. То лагање наравно није са врха већ из средњих црквених слојева, али врх ћути. Патријарх Павле је чак и написао књижицу о томе где је све објаснио, па иако је био патријарх, ту књигу нико не помиње и нико о њој не прича, као да ју је написао неки сеоски црквењак, а не онако угледни патријарх лично. Лагање се тиче третирања римљанског календара као неке "светиње" а у питању је био просто државни календар оног времена, лагање да је проблем реформи наводно у томе што су је прво спровели католици, а да није никакав проблем то што је и 1. јануар као почетак године такође католичка иновација из 17. века (по јулијанском календару СПЦ, нова година је почињала 1. септембра) и друге ствари, нарочито лагање о томе како је нпр. чувени "7. јануар" део некакве свете предачке традиције, а реч је о нечему што траје непуних 98 година. Зато ми је и огроман фејспалм кад год чујем неког црквеног великодостојника кад крене да говори о томе шта би требало да се мења у држави, школству итд. Што би рекао Душко Радовић, "Проверили смо како изгледа тамо где се ви нешто питате и видели да није баш сјајно." За обичну исправку календарске грешке која је у равни подешавања часовника који касни, потребно је 400 година. Ајде да се узму у обзир године под Турцима, фактичко непостојање државе и образовања до 20. века и сл., али да се 2016., скоро 100 година од Сабора у Цариграду, и даље о овоме расправља, да се у календаре штампа "7. јануар - Божић" и да, реално, због нас и РПЦ цела Православна црква касни у потпуном усвајању Миланковићевог календара (Ускрс се још увек свугде рачуна по неисправном календару)... са све тиме да је СПЦ сада већ директно одговорна за брдо новонасталих погрешних схватања о традицији којима су затроване већ три генерације... Немам речи оправдања. П. С. Поздрав свима и све најбоље у новој 2016. форумашима, администрацији и њиховим породицама, није ме било неко време! Paradoksologija, Јанко and kopitar је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 Тужни човечић овај Басара...стварно ми је жао оваквих људи који мисле да су много паметни, и да могу да причају шта год им падне напамет. А у суштини су згрчени циници који уживају у пљувању, при чему не успевају ни ноторну логику да следе. Збрка у глави - збрка на папиру. Али овде је у праву. И овде СПЦ чини управо ону грешку о којој је говорио Свети Августин Хиронски пре више од 1500 година: Срамотна је и опасна ствар за неверника да чује хришћанина како, наводно дајући објашњење Светог Писма, прича бесмислице о науци. Ако људи виде хришћанина како греши у пољу које они добро познају и инсистира на својој глупој интерпретацији нашег Писма, како ће онда они поверовати том истом Писму када им оно говори о васкрсењу мртвих и Царству Божјем, када им такви показују да је то Писмо пуно лажи о стварима које су научили кроз искуство и светлост разума? kopitar, Плутон, Снежана and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 Мени исто не смета ово, али ми смета лагање народа. То лагање наравно није са врха већ из средњих црквених слојева, али врх ћути. Патријарх Павле је чак и написао књижицу о томе где је све објаснио, па иако је био патријарх, ту књигу нико не помиње и нико о њој не прича, као да ју је написао неки сеоски црквењак, а не онако угледни патријарх лично. Лагање се тиче третирања римљанског календара као неке "светиње" а у питању је био просто државни календар оног времена, лагање да је проблем реформи наводно у томе што су је прво спровели католици, а да није никакав проблем то што је и 1. јануар као почетак године такође католичка иновација из 17. века (по јулијанском календару СПЦ, нова година је почињала 1. септембра) и друге ствари, нарочито лагање о томе како је нпр. чувени "7. јануар" део некакве свете предачке традиције, а реч је о нечему што траје непуних 98 година. Зато ми је и огроман фејспалм кад год чујем неког црквеног великодостојника кад крене да говори о томе шта би требало да се мења у држави, школству итд. Што би рекао Душко Радовић, "Проверили смо како изгледа тамо где се ви нешто питате и видели да није баш сјајно." За обичну исправку календарске грешке која је у равни подешавања часовника који касни, потребно је 400 година. Ајде да се узму у обзир године под Турцима, фактичко непостојање државе и образовања до 20. века и сл., али да се 2016., скоро 100 година од Сабора у Цариграду, и даље о овоме расправља, да се у календаре штампа "7. јануар - Божић" и да, реално, због нас и РПЦ цела Православна црква касни у потпуном усвајању Миланковићевог календара (Ускрс се још увек свугде рачуна по неисправном календару)... са све тиме да је СПЦ сада већ директно одговорна за брдо новонасталих погрешних схватања о традицији којима су затроване већ три генерације... Немам речи оправдања. П. С. Поздрав свима и све најбоље у новој 2016. форумашима, администрацији и њиховим породицама, није ме било неко време! Реално, највише се гледа у РПЦ као најбројнију православну земљу. Ако она рекне - сви амин! Него, то нас не оправдава да као предлагачи календара СТО година чекамо да га објаснимо и растумачимо свом народу. Да ли је могуће да нисмо могли да унесемо у црквени календар да пише "Јулијански" него "стари" и "Миланковићев" него "нови" само због величине рубрике? Или је нешто друго по среди? Дидим је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 Реално, највише се гледа у РПЦ као најбројнију православну земљу. Ако она рекне - сви амин! Него, то нас не оправдава да као предлагачи календара СТО година чекамо да га објаснимо и растумачимо свом народу. Да ли је могуће да нисмо могли да унесемо у црквени календар да пише "Јулијански" него "стари" и "Миланковићев" него "нови" само због величине рубрике? Или је нешто друго по среди? Кад поменусмо Миланковића, Бог нас је даровао Србином који је створио најтачнији календар у историји човечанства и посветио га Православној цркви, а ми пуштамо да његове тековине усвајају Грци, Румуни и Бугари док ми нешто дрвимо. Не смем да замислим шта би било да је Миланковић био Румун или Бугарин, његов календар се не би усвајао из чистог ината! Пг and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 Кад поменусмо Миланковића, Бог нас је даровао Србином који је створио најтачнији календар у историји човечанства и посветио га Православној цркви, а ми пуштамо да његове тековине усвајају Грци, Румуни и Бугари док ми нешто дрвимо. Не смем да замислим шта би било да је Миланковић био Румун или Бугарин, његов календар се не би усвајао из чистог ината! Знаш како ја видим: добро је што га нисмо одмах усвојили. Како (за мене свети) Патријарх Павле рече, не треба да га усвајамо без свеправославне саборне одлуке. Види се колико је битна заједница=саборност (не само Истина, већ саборовање у Истини) кроз то шта су Грци добили самовољним усвајањем календара без саборне одлуке. Раскол. Али, требали смо користити време за разјашњење свима до најпростијег сељака. Очигледно да је време близу да се почне решавати то питање. Опет, највише (да не кажем једино) од РПЦ зависи... Пг and poelbuster је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 Ако је Миланковић створио најтачнији календар у историји човечанства, намећу се нека питања: Зашто се као грађански календар не налази у званичној употреби ни у једној држави у свету? Или: Зашто се календар не назове Миланковићевим или Мелетијевим именом? (до 2800. године Грегоријански и Миланковићев ће се слагати) Или ће одлука о томе пасти 2800. године, јер ће тада, православни који користе Миланковићев календар опет прослављати Божић са "закашњењем" (овог пута од само једног дана). "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 Очигледно не причамо о истим стварима. За мене није тема црквени календар, за мене је тема на којој учествујем Басарин пљувачки текст насловљен (и овде пренет под тим насловом) "Мржња по црквеном календару". Тај текст је наводно о црквеном календару и о његовој промени, али суштински је србомрзачка пасквила о томе да, наводно, "Srbima pravoslavlje služi uglavnom da bi se razlikovali od katolika i da bi ih zbog te razlike mrzeli". Не знам како не схватате, човек је јасно и у наслову и у закључку текста означио шта је смисао и сврха онога што пише. Црквени календар је само претекст. Такође и постављање тог текста овде је само маскирано причом о календару, а порука је Басарина. Опусти се, брате, нисмо ту да јуримо пету колону. Имају право људи да греше, као и сви ми у нечему. И свако ће дати пред Богом одговор за своје. Доста им је, не морају и преда мном да стоје као пред судијом. Закључили смо да је Басара необавештен, не познаје тему и није баш у некој дебелој памети. Не морамо даље... poelbuster, zuti car and Пг је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 Ако је Миланковић створио најтачнији календар у историји човечанства, намећу се нека питања: Зашто се као грађански календар не налази у званичној употреби ни у једној држави у свету? Или: Зашто се календар не назове Миланковићевим или Мелетијевим именом? (до 2800. године Грегоријански и Миланковићев ће се слагати) Или ће одлука о томе пасти 2800. године, јер ће тада, православни који користе Миланковићев календар опет прослављати Божић са "закашњењем" (овог пута од само једног дана). Зато што се у непокретним празницима тренутно поклапа са Г.К. а овај је први ушао у употребу. Што се тиче Грка, он и јесте грађански. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 А је л' може неко да ми објасни једну ствар која ми никако није јасна. Зашто је све што Басара напише "против Срба" пљување, плаћеништво и издајништво, а кад МирославЈ или Жељко распале по Србима, онда је то патриотизам? Једина разлика коју видим је у стилу. Басара пише кафански, што рече Марјановић, Мирослав народски, а Жељко неком чудном мешавиног епског, балашевићевског и салонско-конзервативног стила. Paradoksologija and Avocado је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 А је л' може неко да ми објасни једну ствар која ми никако није јасна. Зашто је све што Басара напише "против Срба" пљување, плаћеништво и издајништво, а кад МирославЈ или Жељко распале по Србима, онда је то патриотизам? Једина разлика коју видим је у стилу. Басара пише кафански, што рече Марјановић, Мирослав народски, а Жељко неком чудном мешавиног епског, балашевићевског и салонско-конзервативног стила. Zato sto zeljko i ovaoj drugi ukazuju na nesto sto treba popraviti iz dobre namere i svakako ne mrze svoj narod a basara je zajedljiva komunjarska bitanga koja ne podnosi svoj narod i crkvu . Eto to ti je razlika , kao da kad se majka iznervira i detetu kaze "bitango jedna" i svakako ne misli da joj je dete bitanga i kad komsija kaze nesto u stilu "znas ono tvoje dete je bitanga i necu da se druzi sa mojom decom" Пг, poelbuster and feeble је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пг Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 Део кривице за овакве текстове неумњиво пада на институционални део Цркве јер није објаснила српским интелектуалцима (а камо ли обичном народу - заиста не знам разлог томе да прође 93 године од те 1923. и ништа се не објасни!) да су све остале православне Цркве осим СПЦ, РПЦ, Грузијске и Јерусалимске Цркве (+Света Гора) прешле на Новојулијански тј Миланковићев календар (оно што је у календару означено као "нови"). Живо ме интересује зашто је тако... Од 41. до 45. је био рат. Од 45. до 90. су на власти били комунисти. 90-тих сви знамо шта се дешавало. Од 2000. на овамо и од 23. до 41. - о томе би већ могло и да се расправља. Мада, доста нас је муке снашло и од 2000. на овамо(погром на Косову, проглашење независности, одвајање Црне Горе). Не кажем да се није имало времена да се баве календаром, али не знам колико је за очекивати у таквим околности да се о томе расправља. Што не значи да би требало одуговлачити са тим у недоглед и увјек налазити изговоре, ма колико они били (не)оправдани. Доћи ће, ако Бог да, и то једног дана на дневни ред, а искрено се надам да ће се прије тога ријешити нека много битнија питања, а исто тако и да ће народ бити упознат са чињеницама везаним за ову проблематику. Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 17, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2016 А је л' може неко да ми објасни једну ствар која ми никако није јасна. Зашто је све што Басара напише "против Срба" пљување, плаћеништво и издајништво, а кад МирославЈ или Жељко распале по Србима, онда је то патриотизам? Једина разлика коју видим је у стилу. Басара пише кафански, што рече Марјановић, Мирослав народски, а Жељко неком чудном мешавиног епског, балашевићевског и салонско-конзервативног стила. Zato što kad konzervativci kad govore "anti-srpsko" obično pod tim podrazumevaju "ono što meni nije po volji i ukusu". Zato je i kritika Srbije ili Srba iz konzervativne perspektive patriotska, a iz svake druge perspektive izdajnička... pošto postoji samo jedan ispravan put za Srbiju - onaj koji se njima dopada... Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука