Jump to content

"Ne smem ja nedostojan da protivrečim zvaničnom učenju Crkve. Ne možeš to ni ti, ako hoćeš da budeš njen deo."

Препоручена порука

Да, слажем се да је @@Juan добронамеран, иначе не бих ни учествовао на његовој теми.

Можда је тај део моје поруке испао незграпно, нисам заиста хтео да му противречим него само да илуструјем ту мисао.  :skidamkapu:

Ne, ne greska je moja. Ja sam ga spomenuo u kontekstu dobronamernosti ili nedobronamernosti, kad sam govorio da neko to namerno radi, pa sam smatrao da bi moglo da se protumaci da se to odnosi i na Juana.

Od tuda tu ona moja crtica.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Тема је инспирисана Парадоксологијиним постом са друге теме.

Prvo ću reći da sam totalno sablažnjen tim njenim postom. Vrlo razočaran. Ajde da je to napisala npr. Dijana, nekako bih podneo, ali Paradoksologija ... :unbelieveble: Razmišljao sam da potanko odgovorim od pitanja do pitanja, ali sam se predomislio ... šta god iskreno napisao, bili bi komentari kao i do sada za svih ovih 6 godina na forumu.

Evo samo malo iz bezgračnične kolekcije: "zar ti ovo pišeš kao teolog?!"", "ccc ... crni Lepi!", "strašno, ako neko ovo misli kao teolog, šta tek onda mi kao obični vernici!", "veruješ li ti u crkvu, nesrećniče?!", "ovo je nihilizam", "brate, pa nije sve tako beznadežno!", "brate, treba ti molitva i videćeš kako ćeš se smiriti", "ej, mnogo ti pametuješ", "ma tebi niko nije po tvom kalupu", "au, ali si ciničan, aj malo pročitaj akatist protiv ironije", "crkva je neuništiva, šta ti pričaš", "brate, liturgija sve pobeđuje, aj ti meni lepo na pričešće malo češće", "au, vidi se da si razočaran, ne valja ti to", "još ti mi ti zelen Lepi da shvatiš šta je crkva", "Lepi, ne lupetaj", "Lepi, mani se knjga, nije sve u znanju, ima nešto i u moštima" ... i tako dalje ...

Da skratim, ne delim ni sa Paradoksologijom (bilo u kontekstu ,bilo van njega, svejedno) ni sa ostalima koji tako misle ovo mišljenje iz naslova teme! Ne delim ni malo, ni trunku, ič :)

Подели на овим сајтовима

Фудбалери и кошаркаши не тврде да играју једини истинити спорт дат им одозго.

Irelevantno, za njih je to jedini sport, u koji su sami odabrali da udju i u kome ostaju.

Poenta je u pravilima igre, to je kao kad bi sad kosarkasi poceli da pricaju fudbalerima o tome kako nisu slobodoumni. Zamisli nekoga ko gologrud ulece na fudbalsku utakmicu zahtevajuci svoja prava da fudbal igra rukama

Подели на овим сајтовима

Protivrecenje i buntovnistvo je problematicno. Ipsitivanje i preispitivanje, trazenje smisla i odgovora je dobro. Dakle, ne rusenje, vec razumevanje i konstruktivan pristup.

Dobar primer jer sv. ap. Pavle koji se Petru ,,u lice suprotstavio", i objasnio zasto novokrstenim ne treba nametati starozavetni obicaj obrezivanja. I Petar se slozio. I tako hvala ap. Pavlu i samom Bogu koji je progovorio kroz njega, inace bismo svi bili obrezani danas.

Подели на овим сајтовима

1. Зашто не смеш да противуречиш званичном учењу цркве? Како људи отвореног ума, бунтовници , контраши свега и свачега и бројни слични типови личности (а има таквих доста у цркви и на овом форуму),...

2. ”Ја недостојан!” А зашто си ти недостојан? ...

3. ”Ne možeš to ni ti, ako hoćeš da budeš njen deo."...

Што се тиче противречности, то је пут ка смирењу, тако га и доживљавам. Знамо сви шта то и колико значи за верујућег.

Често то видим као однос родитеља према детету у току васпитавања, дакле више педагошки чин на путу стицања врлина. Јер нема промене у нама без личног ангажовања, морамо од себе почети. Слично је и у послу. Ако желимо напредак потребно је залагање, нека мала "жртва" која доноси плод.

Ако тога нема, нема вероватно ни правог пута и начина у учешћу у светим тајнама, што ме доводи до "недостојног"... мада има ли достојног? Питање је мислим личног потенцијала и могућности јер знамо да за неког мали подвиг и труд другом може бити велик. Ако је духовник/свештеник тај који ће препознати то у нама, верујем и да ће одговор бити прилагођен нашим могућностима. Сазревањем, то се мења.

Ни свештенк није поштеђен тога. Пут сазревања и узрастања. То је пут индивидуације, како би рекао Владета Јеротић (сада сам ти малко прекршио уводну реченицу  :))) али пишем слободном руком). Вероватно је то и разлог "саветовања" искуснијег шта је на корист. То је оно "све ми је дато али ми није све на корист".

Е сад може бити дискутабилно ко је какав свештеник. О томе не би могао судити али верујем да не би главом кроз зид већ по савести и разуму (а и то је дискутаблно :) ).

Подели на овим сајтовима

Poenta je u pravilima igre, to je kao kad bi sad kosarkasi poceli da pricaju fudbalerima o tome kako nisu slobodoumni.

А замисли кад би фудбалери почели да причају кошаркашима о томе како је играње руком вечни промашај циља.

Елем, за фудбал и кошарку се зна зашто су им правила каква јесу - донели су их по нахођењу људи који су их измислили и неке међународне комисије. Та правила нису апсолутна и нико не тврди да јесу. Фудбал би вероватно могао да има и оптималнија правила. За цркву то не важи. У цркви постоје правила која те воде у вечни живот или вечну смрт. Крај. И људи то прихватају беспоговорно. Мени није јасно зашто и то је поента ове теме. Не напади, одбране, свађе и остало, него ме занима како сваки појединац то осећа.

И наравно, можда је битно да споменемо да су фудбал и кошарка игре за такмичење, опуштање и забаву, док је црква институција која претендује на космички монопол на вечни живот и вечну смрт. 

Подели на овим сајтовима

Protivrecenje i buntovnistvo je problematicno. Ipsitivanje i preispitivanje, trazenje smisla i odgovora je dobro. Dakle, ne rusenje, vec razumevanje i konstruktivan pristup.

Dobar primer jer sv. ap. Pavle koji se Petru ,,u lice suprotstavio", i objasnio zasto novokrstenim ne treba nametati starozavetni obicaj obrezivanja. I Petar se slozio. I tako hvala ap. Pavlu i samom Bogu koji je progovorio kroz njega, inace bismo svi bili obrezani danas.

I imali mnogo manje infekcija obrezanog dela

Подели на овим сајтовима

А замисли кад би фудбалери почели да причају кошаркашима о томе како је играње руком вечни промашај циља.

i sta je tu lose, nek pricaju sta oce, nisu im uleteli na teren

У цркви постоје правила која те воде у вечни живот или вечну смрт. Крај. И људи то прихватају беспоговорно.

Ovde je najbolje teolog da ti odgovori. Nije to kompjuterski program. Imas primer pokajanog razbojnika na krstu, Zakheja carinika-otimaca, ap. Pavla, sv. Marije Egipcanke, koji su pre posvecenja ziveli gresnim zivotom. I? Pa sta? Ne meri Bog na kantar. Ali poziva svakoga. Nije duhovnost inzenjerstvo ili trgovina, vec zivot.

E, sad, mozemo pricati o tome zasto je i kako nastao neki opsti sistem vrednosti u Pravoslavlju, a to je visevekovno iskustvo u tome sta coveku donosi dobro, u dusevnom smislu.

Evo ti primer, bio jednom davno neki covek koji se zamonasi. Ali posto su ga prepoznali kao veoma oholog, duhovnik mu dade poslusanje da stoji kod manastirske kapije i da se pokloni svakome ko prodje. Deluje surovo? Ponizavajuce? Pazi, niko ga nije terao, ali on je tako izabrao, da ostane i bori se. I izlecio se od oholosti. 

To imas i danas u odredjenom obliku - klanjanje u hramu, ili metanije. I cesto sam cuo komentare ljudi koji nisu crkveni, koji se sablaznjavaju na tako nesto, prosto ispod casti. Eeee, ponizavajuce za sujetu ili ne, dok covek ne savije vrat i ne savije kolena ne moze pobediti oholost.

Da li je lekar koji burgija zub surov? Da li je lekar koji vrsi operaciju surov? Sadista? Naravno da nije, ali neke stvari su prosto takve u ovoj bolnoj i propadljivoj prirodi.

Tako slicno i u Crkvi, postoje duhovni lekovi, i nesto sto se smatra zdravljem, kao posledica visevekovnog iskustva.

Подели на овим сајтовима

Hristos je bio prvi buntovnik i  bio je protiv tadašnjeg učenja Crkve. :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Hristos je bio prvi buntovnik i  bio je protiv tadašnjeg učenja Crkve. :D

Ne nije bio protiv učenja, jer je On i došao da ispuni stari zakon i da napravi novi zavet Boga sa čovekom.

Bio je protiv licemerstva tadasnjih sveštenika i vernika koji su sve to dopustali i tako se uklapali zemaljski život radi povlastica što ih je naravno odaljavalo od Boga.

Подели на овим сајтовима

Ne nije bio protiv učenja, jer je On i došao da ispuni stari zakon i da napravi novi zavet Boga sa čovekom.

Bio je protiv licemerstva tadasnjih sveštenika i vernika koji su sve to dopustali i tako se uklapali zemaljski život radi povlastica što ih je naravno odaljavalo od Boga.

Menja ga.Čuli ste kako je kazano starima a ja vam kažem...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Menja ga.Čuli ste kako je kazano starima a ja vam kažem...

Kratose, ne menja ga, jer je Hristos ispunio stari zavet i doneo novi zavet Boga sa čovekom.

Ako kažemo menja ga, to ne znači da je bio buntovan i protiv sopstvenog zakona, no da ga je ustvari ispunio i doneo novi. 

Sve sto je pisalo u starom zavetu Boga sa čovekom preko proroka, koji su bili Svetim Duhom vodjeni se je imalo ispuniti i ispunilo se, tako da otpada mogućnost da je Hristos promenio loš zakon jer je bio protiv tog zakona.

Kontinuitet ostaje isti a novi zavet je nov naravno i drugačiji, jer kakav bi inače mogao i da bude. Hristos nije bio protiv sopstvenog starog zakona.

Подели на овим сајтовима

Kratose, ne menja ga, jer je Hristos ispunio stari zavet i doneo novi zavet Boga sa čovekom.

Ako kažemo menja ga, to ne znači da je bio buntovan i protiv sopstvenog zakona, no da ga je ustvari ispunio i doneo novi. 

Sve sto je pisalo u starom zavetu Boga sa čovekom preko proroka, koji su bili Svetim Duhom vodjeni se je imalo ispuniti i ispunilo se, tako da otpada mogućnost da je Hristos promenio loš zakon jer je bio protiv tog zakona.

Kontinuitet ostaje isti a novi zavet je nov naravno i drugačiji, jer kakav bi inače mogao i da bude. Hristos nije bio protiv sopstvenog starog zakona.

Pa nije ga primenio recimo kada je po tom svom zakonu trebao da kamenuje preljubnicu.Pa recimo po pitanju subote isto čini stvari koje su tim istim zakonom bile zabranjene.

Подели на овим сајтовима

@@Kratos,

По твоме испада да Бог у ствари ни сам не зна шта хоће, па свако мало мења своје законе, па није то влада Србије, па да мења устав како јој одговара. :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...