Плутон Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Наравно да се Вербић није одједном сетио да имамо проблеме у образовању. Вучић (знам да ћете рећи да опет претерујем са њим ) тренутно гледа да укине много ситних „трошкова“, буквално где год може (образовање, култура, војска, полиција...) и Вербић је само још један бескичмени шраф у тој машини. Њему је проблем што су га просветни радници полили водом, а Вучићево уринирање по читавом образовном систему не сме ни да спомене. Ко пажљивије прати зна нпр. да од ове године више нема стипендија студентима КПА, да су многе општине престале да исплаћују ђачке стипендије, да се негде дешава чак и укидање ужине деци и сл. С друге стране акцизица овамо, акцизица онамо, претплатица ко паклица цигарета и ето пара за ботове и „рејтинг“. Успут је бацио народу патку, а народ се упецао и почео да расправља о веронауци/грађанском и њиховом укидању као да су то суштински проблеми образовања, док он о економским показатељима и медијским слободама „расправља“ са комичарима неспособним да му се супротставе и да разумеју статистику којом манипулише. Човек Жоја and zlaja је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Ако гледаш статистику извршења кривичинх дела, која је једина постојећа статистика која овде може да нам буде релевантна, видећеш да су у сталном опадању задњих неколико година. Новинарски наслови су друга ствар, јер медији живе од блата и свињарија, али се број извршења кривичних дела од стране малолетних извршилаца смањује. Opada broj krivičnih dela maloletnika? Super. Onda silno grešim i povlačim šta sam rekao. Jedino ne znam da nije možda zato što imamo sve manje i manje maloletnika. cloudking је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 U jedno drugo vreme (davno to beše) kroz školovanje se provlačila jedna druga ideologija. Kad bi u autobus ušla slepa žena /sa ili bez psa) i vozač i većina putnika bi je uveli u autobus i smestili itd. Danas posle 15 godina provlačenja kroz školu ideologije ljubavi i tako to, svedoci smo prilično drugačijeg odnosa prema jednoj slepoj ženi. Za 15 godina bi valjda trealo barem da se zadrži pređašnji odnos (i da se unapredi). Ja lično sam za objedinjavanje ova dva predmeta (i da bude obavezan)), pod nazivom veronauka ali nešto poput istorije religije. Ја сам чуо из поузданих извора да нико из тог аутобуса никад није похађао веронауку. едит. сви који су на власти задњих неколико деценија, а за њихово време смо имали ''деведесете'', а и сад нас урнишу непрестано, похађали су школу у ситему без веронауке. (до овог закључка у едит делу дошао сам служећи се твојом логиком о 15 година веронауке у школама) Човек Жоја and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 U jedno drugo vreme (davno to beše) kroz školovanje se provlačila jedna druga ideologija. Kad bi u autobus ušla slepa žena /sa ili bez psa) i vozač i većina putnika bi je uveli u autobus i smestili itd. У то дивно време је постојала забрана мишљења, говора, постојали су Голи оток и радни логори, постојао је култ једне личности, и свима је било забрањено да се понашају и мисле другачије. ДА не помињем да је свакоме у том предивном систему било дозвољено да те мучи, свако на свој начин - полиција, ДБ, војска, бирократија... А то је пошто су непријатељи таквог дивног система побијени средином четрдесетих, укључујући и разрачунавање и мучење сопствених људи који су имали другачију концепцију четрдесет и осме у време комунистичке велике шизме у ФНРЈ. Трауме које је овај народ претрпео и слобода коју су људи одједном одбили а да за то нису били спремни рађају овакве аномалије о којима говориш. Али немој молим те да ти аргумент буде да је "оно време" репресивног комунизма било боље, јер није. То време нас је и довело овде где смо сада. Плутон and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Znao ne znao fiziku, matematiku..... ne bi trebalo da izbacuju slepu ženu iz autobusa, a to bi trebalo da nauče na građanskom i veronauci. Njegovo znaje ili ne znanje fizike, matematike.... ne ugrožava druge ljude ali nevaspitanje i neljudsko ponašanje da. Управо су је избацивали из аутобуса они који нису ни имали прилике да уче ни грађанско ни веронауку. Они из оног "златног доба". Плутон, Човек Жоја, Зосима and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Opada broj krivičnih dela maloletnika? Super. Onda silno grešim i povlačim šta sam rekao. Jedino ne znam da nije možda zato što imamo sve manje i manje maloletnika. Статистика кривичних дела се никада не посматра апсолутно, већ релативно, то јест проценат извршилаца у укупној популацији изврилаца кривичних дела, и проценат малолетника извршилаца кривичних дела у укупној популацији малолетника. Тако да то нема никакве везе са бројем малолетника. Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Веронаука је изборни предмет. Нисам сигуран да ли је то тренутно могуће, али мени је сасвим у реду, па чак и пожељно, да наставник музичког који је џезер оснује изборну џез секцију. Meni je isto to sasvim super... u tom kontekstu nemam ništa protiv i da pri izučavanju vera, profesor osnuje izbornu sekciju koja će temeljnije proučavati jednu veru. Мислим да школа и не треба толико да форсира ”општа знања” и некакву ”једнакост”, са изузетком неке елементарне писмености, већ да помогне сваком детету да открије своје индивидуалне склоности и развија их. Svrha i jeste da pomogne detetu da otkrije individualne sklonosti... a to se postiže tako što im pruži znanja o "svemu" pa se deca u nečemu od toga pronađu... У том неком смислу може да се посматра и конфесионална веронаука, све док постоји избор и док су понуђене алтернативе. Ne može. Jer nije koncipirana tako da detetu pruži znanja o oblasti religije, već da uči decu veri njihovih roditelja. Nema nikakvih dodirnih tačaka sa onim što si prethodno rekao (otkrivanje i razvijanje individualnih sklonosti), nema nikakve veze sa opštim obrazovanjem o temi religije... bukvalno je propovedaonica prebačena u školsku učionicu i propoved prilagođena klincima... Религија јесте квалитативно другачија од науке, али не видим да је квалитативно другачија од уметности и философије. То што укључује ”натприродно” и недоказиво је не чини квалитативно другачијом. И уметност се у доброј мери заснива на том како делује на неку недефинисану ”душу”. А о обавезном физичком васпитању да и не говорим. Чист идеолошки предмет, заснован на војничкој дисциплини уместо на слободи и личним склоностима, па се опет нико не буди. Sve se slažem, ali i dalje ne pružaš objašnjenje zašto u ovom istom sistemu, deca u osnovnoj školi učeo o umetnosti i filosofiji uopšteno, ne uči ih niko da budu npr. kompozitori barokne muzike ili nihilisti jer su im tako roditelji izabrali, dok je kod veronauke sasvim normalno da deca ne uče o religijama već da uče da budu pravoslavci ili muslimani itd... dakle ako je ne vidiš kvalitativno drugačijom, zašto se drugačije izučava u skolama? Opet da ponovim, ja nemam ništa protiv, šta više, smatram da je predmet u kojem bi se izučavale religije bio veoma koristan i dobar za sve (uključujući i ateiste)... ali veronauka ovakva kakva je kod nas, nema nikakvog smisla za školu, državu i obrazovni sistem... jedino je u interesu crkve koja je deo svog posla prebacila na državu... a sama bi taj posao mogla mnogo bolje i efikasnije da radi. О овоме већ има смисла разговарати... Али зар то није тачно за све предмете? Зашто и терет осталих знања и вештина не пребацити више на родитеље и специјализоване установе? Teret ostalih znanja jeste prebačen na specijalizovane ustanove... na muzičkom u osnovnoj školi ćeš naučiti osnove svega, a za posebno npr. ako hoćeš da naučiš da sviraš klavir, imaš specijalizovanu ustanovu. Iz psihologije se uči sve, a ako hoćeš da budeš geštalt terapeut imaš posebnu školu (kurs) za to... Где пише да је посао државе да одлучује шта сва деца треба да знају и да то онда централизвоано спроводи? Зар није и то прихваћено и спроведено здраво за готово пре неких век и кусур, иако на светском нивоу видимо да на пример математика у школама нема ама баш никаквог смисла за велику већину људи? Jeste prihvaćeno i sprovedeno tako pre par vekova i onda smo u međuvremenu ustanovili da su države koje to sprovode naprednije od drugih, odnosno, da opšte i obavezno osnovno obrazovanje ima višestruku korist iako se na konkretnim i pojedinačnim primerima možda ne primećuje. Za matematiku koja se uči u srednjim školama će matematičari reći da su to puke osnove, meni (koji je nisam voleo) se ne čini da je tako... opet, pretpostavljam da bi u suprotnom prelaz iz srednje škole na neke od fakulteta na kojima je matematika važna bio veoma težak. Ја сам иначе благо против веронауке у школама, иако сам у принципу неутралан. Једино ме нервира ово левичарско прогресивистичко ад хок третирање образовања. Мислим да би и по цркву и по државу биле далеко корисније црквене основне школе и гимназије. Али фул школе. Не теолошке школе у којима се додатно учи по који предмет. Slažem se. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 У то дивно време је постојала забрана мишљења, говора, постојали су Голи оток и радни логори, постојао је култ једне личности, и свима је било забрањено да се понашају и мисле другачије. ДА не помињем да је свакоме у том предивном систему било дозвољено да те мучи, свако на свој начин - полиција, ДБ, војска, бирократија... Znaš živeo sam deo tog vremena tako da znam sve što ti napisa. Ali kakve to sad veze ima sa temom i gde ja napisa da je bilo bolje? Poenta je da bi sad trebalo da bude mnogo bolje jer je tada bilo loše. Da li je bolje? Koliko znam građansko i veronauka bi trebalo decu usmere ka otvorenom, tolerantnom društvu. Jesu li uspeli u tome? Naravno znam da je to nemoguće samo u školi da se ostvari. Ali da li je i taj deo koji može tamo da se uradi urađen? Mislim da nije jer nije obavezan predmet i deca to ne shvataju ni malo ozbiljno (jedno mi dete 11 a adrugo 8 godina). пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Koliko znam građansko i veronauka bi trebalo decu usmere ka otvorenom, tolerantnom društvu. Jesu li uspeli u tome? Naravno znam da je to nemoguće samo u školi da se ostvari. Ali da li je i taj deo koji može tamo da se uradi urađen? Ефекте тога можемо да видимо тек за једно десетак година, кад стасају генерације које су се училе грађанском и веронауци. Као што знамо, ово што се код нас ради, раде људи који нису учили ни грађанско ни веронауку, а у међувремену је нестало оно што их је држало под контролом - јак репресивни апарат комунистичке диктатуре. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 ... Nije posao Republike Srbije da pravoslavce uči da budu pravoslavci ili da muslimane uči kako da budu muslimani, to je posao SPC, odnosno, islamske zajednice, itd. A jedini i isključivi razlog je lenjost... алал вера! у средину! [emoji122] Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Ја сам иначе благо против веронауке у школама, иако сам у принципу неутралан. Једино ме нервира ово левичарско прогресивистичко ад хок третирање образовања. ја себе сматрам десничарем. Министров разлог за смањење часова јесте "леви", али га прихватам само из прагматичних разлога. Сужавање веронауке & грађанског на 4 год осн.школе је важан корак у правцу (каснијег) укидања ових " изборних предмета". ----- прави изборни предмети имају једну важну опцију: не изабрати их. ----- веронауци желим све најбоље, ван државних оквира. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlaja Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 прави изборни предмети имају једну важну опцију: не изабрати их. Ne, to su fakultativni predmeti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Па није посао Р. Србије ни да децу политички индоктринира на часовима историје пљујући по нечијој некомунистичкој прошлости кроз уста предавача који учи једну фалсификовану и лажљиву историју директно вређајући чланове породице ученика и саме ученике називајући их фашистима, нити да на часовима биологије деци испира мозак атеизмом и антитеизмом правећи од ТЕ идеологију уводећи у своја предавања оног мајмуна Докинса и сличне малоумнике, правећи од њих некакве гуруе, па то ипак ради, и то навелико и нашироко. И о томе сви ћуте. Ћути се и о томе кад нпр. један проф. историје јавно и отворено на својим часовима пљује религију, ниподаштава и верску наставу и самог наставника и тиме директно вређа децу која похађају верску наставу. И још горе, препоручује деци као важно штиво памфлете оног ћелавог говеда из АС. То оном болиду од министра не смета, јер он такве воли, њему такви требају. А то све зато што га нико није научио да поштује оног другог који се од њега разликује и ко не мисли исто као и он. А то је оно што је држава дужна. Дужна је да обезбеди услове и место за сваког, па тако нпр. група средњошколаца који су православни могу захтевати да слушају верску наставу о исламу? Неки ђаци који су атеисти могу изразити жељу да слушају наставу о православљу. А опет неки ђаци муслимани могу тражити да слушају грађанско. Ја бих први мом детету предложио да као православно (хипотетички) слуша наставу о исламу. А то је оно што наши истриповани шатро образовано научењачки тренд неокомуњарски идиоти не могу да схвате. А не могу зато што су ограничени. Зато што им смета други, хоће да га пониште, да га неутралишу, смета им, не могу очима да га виде. Штета само што су нам сад голи отоци далеко иначе би све оне што не мисле као они и тамо слали. И биће тога опет, живи били па видели. Та се болест тешко лечи. Ne znam zasto, ali ceo post sam u glavi procitao glasom Mr. Garrison-a iz South Park-a... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Штета само што су нам сад голи отоци далеко иначе би све оне што не мисле као они и тамо слали. И биће тога опет, живи били па видели. Boze zdravlja... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Јануар 1, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 1, 2016 Ne, to su fakultativni predmeti.[emoji1] добро.... онда нек се ставе у ту категорију [emoji1] ------ него: шта ти мислиш, колико ђака у једној генерацији у једној школи (рецимо 150 деце) би ишло на веронауку када би она била "шести час", једном недељно? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука