Jump to content

Вербић vs Верска настава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Него Ацо ко тебе прогура тако одједном... РТС емисија,па новине неке,па синоћ пинк...свуда си =) скоро као премијер.

Христос се роди људи!

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Одговори 554
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ne znam odakle uopste ta ideja da 99% gradjana zeli veronauku? Ta ideja ne bi ni referendum prosla a kamo li da ima podrsku 99% gradjana. Da je ta cifra tacna, gradjansko ne bi imalo potrebe da postoji...

To pročitah u Zlajinoj poruci koju sam sada pročitao pažljivije. Pogrešno sam protumačio. Ali svejedno po popisu mislim da je verujućih u Srbiji čini mis e oko 95%. Ako sada odbijemo i vernike koji nisu za veronauku u školama (ima i takvih) opet dolazimo do ogromnog procenta. I da zaista je malo čudno da i građansko pohađa dosta učenika. 

Izvinjavam se zaboravih     Mir Božji, Hristos se rodi  (svima).

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

To pročitah u Zlajinoj poruci koju sam sada pročitao pažljivije. Pogrešno sam protumačio. Ali svejedno po popisu mislim da je verujućih u Srbiji čini mis e oko 95%. Ako sada odbijemo i vernike koji nisu za veronauku u školama (ima i takvih) opet dolazimo do ogromnog procenta. I da zaista je malo čudno da i građansko pohađa dosta učenika.

Izvinjavam se zaboravih Mir Božji, Hristos se rodi (svima).

Ako u srbiji ima vise od 10% pravoslavaca ja zauvek odlazim sa foruma.

Mislim da cemo se druziti jos dugo, dugo

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Izvinjavam se zaboravih     Mir Božji, Hristos se rodi  (svima).

Da, pogrešno shvaćeno. Ja sam rekao da onih sedam tradicionalnih crkava i verskih zajednica, koje su uključene u veronauku obuhvataju 99% vernika Srbije, ostalih 1% otpada na neke baš male verske zajednice, sekte itd. A tih pomenutih 100% vernika su, slažem se, verovatko oko 95% građana srbije. Ideja je bila da ukažem na to da verunauka ubuhvata praktično sve što se tiče religije u Srbiji, odnosno da ne favorizuje ni jednu, pa samim tim ne ugrožava princip sekularnosti.

Подели на овим сајтовима

Il vi niste to za sta se predstavljate, ili jeste to ali sama ideja nema veze sa onim sto propovedate...

Или државу и даље воде изданци једног крила КП-а, оног које је изгубило на Осмој седници (односно заузимају оне позиције које стварно јесу битне, оперативне позиције које не зависе ни од избора ни од јавности) ... 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Demokratija ne presuđuje na osnovu privatnog života, već na osnovu opredeljenja, dakle relevantni su rezultati popisa. Ja, recimo, imam pravo da se na popisu izjasnim kao Mongol i niko mi to ne može osporiti, bez obzira što mi roditelji nisu Mongoli, niti izgledam niti govorim kao Mongol. Uostalom, ako je cilj da se kao pravoslavci izjašnjavaju samo oni koji to stvarno jesu, onda treba podržati veronauku, jer je to prilika da svako svoja verovanja uporedi sa verom Crkve.

Подели на овим сајтовима

Demokratija ne presuđuje na osnovu privatnog života, već na osnovu opredeljenja, dakle relevantni su rezultati popisa. Ja, recimo, imam pravo da se na popisu izjasnim kao Mongol i niko mi to ne može osporiti, bez obzira što mi roditelji nisu Mongoli, niti izgledam niti govorim kao Mongol. Uostalom, ako je cilj da se kao pravoslavci izjašnjavaju samo oni koji to stvarno jesu, onda treba podržati veronauku, jer je to prilika da svako svoja verovanja uporedi sa verom Crkve.

Nemam ja nista protiv toga da se pravoslavcima smatraju svi koji se tako izjasne. Al u tom slucaju nemate pravo na monopol nad terminima postenje, smirenje, mir, ljubav... Jer u Srbiji u kojoj zivi 90% pravoslavaca svega ima osim pobrojanih stvari.

A s druge strane najbitniji deo marketinga religije (posto je misionarenje tako "out") je upravo pozivanje na te vrline, kojih zapravo jedva  i da ima... tj. ima ih, ali taman  tolko da se prica  o 10% pravosalvaca odrzi...

Подели на овим сајтовима

Или државу и даље воде изданци једног крила КП-а, оног које је изгубило на Осмој седници (односно заузимају оне позиције које стварно јесу битне, оперативне позиције које не зависе ни од избора ни од јавности) ... 

Eh sad... zar je to jedini problem koji stoji izmedju cinjenice da je biti pravosalvac nesto satkano od ljubavi, smirenja i postovanja i cinjenice da je drzava u kojoj zivi 90% takvih ljudi lici na sve osim na poborojane epitete...?

Vecito neko drugi kriv... mi smo savrseni al dusmani nas pobise :D

Подели на овим сајтовима

Al u tom slucaju nemate pravo na monopol nad terminima postenje, smirenje, mir, ljubav... 

Slažem se, niko nema monopol na vrlinu. Glupo je i gordo misliti da su ateisti, budisti ili muslimani po definiciji etični inferiorni u odnosu na hrišćane. Ali mi kao hrišćani moramo da govorimo o tim vrlinama. Hristov poziv "Budite savršeni kao Otac vaš nebeski" je očigledno asimptotska vrednost, nešto čemu se teži, a ne nešto što se naprosto dobija krštenjem ili deklaracijim na popisu.

Подели на овим сајтовима

Не иди... има нас 11%  0405_feel  у поверењу

---

Што се теме тиче, реално и у оном делу већег (декларативног) процента становништва тешко да могу препознати неког из владајуће гарнитуре али није на мени грешном да препознајем ко јесте а ко није, прежвакали смо причу, има ги разни. Него једино могу да се питам ко води државу?! Што се мене тиче, ко год, само да се поштују право и слобода свих грађана (али демократија је чудо па се онда неколицина буни) и да се ради на јачању стандарда и саме државе. Овако често имам утисак да нам повремено лупе шамар па се предомислимо као клинци у "Лагалици" кад им запишти детектор лажи који је и сам лажа.

Пошто се у политику ич неразумем и не гурам нос, за мене једини релеванти показатељ стања у земљи јесте када нема политичара на ТВ-у а животни стандард расте док је међу људима поштовање, мир и љубав. За први део криви су политичари а за овај други ми.

Иначе Ацу за министра  :mahmah:

Мир Божији Христос се роди!

Подели на овим сајтовима

Slažem se, niko nema monopol na vrlinu. Glupo je i gordo misliti da su ateisti, budisti ili muslimani po definiciji etični inferiorni u odnosu na hrišćane. Ali mi kao hrišćani moramo da govorimo o tim vrlinama. Hristov poziv "Budite savršeni kao Otac vaš nebeski" je očigledno asimptotska vrednost, nešto čemu se teži, a ne nešto što se naprosto dobija krštenjem ili deklaracijim na popisu.

Ali ja tu teznju zaista nigde ne vidim. NI kod mog pekara, ni kod mog trafikanta, mog direktora, kolega, komsija, ulicnih cistaca, ulicnih sviraca....

Nigde ne vidim tu teznju ka hristolikosti. Gde je? 90% ljudi koji me okruzuju bi trebalo da je propovedaju i primerom svedoce. 

A inace, ovo sto si napisao da je to nesto sto se ne dobija krstenjem  ili prostom deklaracijom je stvar koja treba zapravo da se objasni prvo tim pravoslavcima koji cine 90% populacije... al to nema ko da radi... patrijah je prezauzet pisanjem protestnih nota i saopstenja....

Подели на овим сајтовима

Ako u srbiji ima vise od 10% pravoslavaca ja zauvek odlazim sa foruma. Mislim da cemo se druziti jos dugo, dugo

Pretpostavljam misliš stvarnih pravoslavaca, onda si i preterao sa tih 10%. Deklarativno ih ima kao što navedoh a to se računa i mora da se poštuje.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Ako je tako onda zna se kao 9 oktobra, na ulice.....

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

Eh sad... zar je to jedini problem koji stoji izmedju cinjenice da je biti pravosalvac nesto satkano od ljubavi, smirenja i postovanja i cinjenice da je drzava u kojoj zivi 90% takvih ljudi lici na sve osim na poborojane epitete...?

Vecito neko drugi kriv... mi smo savrseni al dusmani nas pobise :D

Нисам можда био јасан.

Таман посла да су православци добри или златни, ал православци не воде земљу, па се не зна какви би били. Можда би били и неспособнији од овог Стамболићевог крила које и даље хара по Србији, ал не можемо да знамо.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ako je tako onda zna se kao 9 oktobra, na ulice.....

Још горе је, ал не знам шта би нови пети октобар променио? Само би се можда заменили, па би уместо Стамболићевог крила опет дошло Слободаново крило на власт, ко ономад што су се заменили.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...