Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Kada bi ti pravio program i pisao udžbenik - po mogućstvu po tvojoj ideji religiologije, sa akcentom na ovde najprisutnije hrišćanstvo - bila bih pobornik takvog predmeta. Opet izbornog, naravno. Има бољих од мене који праве, не брини. Биће. Само што то, као и све код нас Срба, иде мало споро и килаво. Прдмет свакако треба усавршавати. Прошло је недопустиво пуно година а да се јако мало урадило. Мора то да иде брже и ефектније. Ако је садржај у било ком обим и катихетски, онда свакако да треба да буде изборни предмет. На страну то што ја не сматрам да такав премдет не треба да сушају и они који нису верујући или припадају другој вери. Ја кад желим да нешто чујем о исламу, највише волим да чујем муслимана. Зато што сазнати неку веру није само скупити што више података о њој већ чути и тумачење, чути сведочење те вере. Али, како рекох, да не бисмо били прозивани за кршење слободе и насилну индиктринацију, предмет треба да истане изборни. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Па није ни на веронауци обавезан циљ да постанеш верник. Постајеш ако желиш, ако не, ником ништа. Нико ти не тражи никакву повратну информацију да ли си постао верник или ниси. Они који су верници већ, углавним, долазе као такви и веронауку користе да прошире знања о својој вери. Da li se djaci mole na casovima veronauke? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 На страну то што ја не сматрам да такав премдет не треба да сушају и они који нису верујући или припадају другој вери. Ја кад желим да нешто чујем о исламу, највише волим да чујем муслимана. Зато што сазнати неку веру није само скупити што више података о њој већ чути и тумачење, чути сведочење те вере. Naravno. Ali su i muslimani, kao i hrišćani, sasvim u stanju da svedoče o svojoj veri na način primeren državnoj školi - "Većina tumačenja ovog stiha Kur'ana se slažu u tome da... citira se da je Aisha rekla... Saudijska Arabija ima ovaj zakon, sa kojim se lično kao teolog ne slažem jer..." Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Износи се садржај хришћанског веровања. Као што се, рецимо, на философији износи садржај учења неког философа. Дакле, тачност ооговора био би одговор на питање - шта хришћанство каже, на пример, о метемпсихози (реинкарнацији). Одговор би био - хришћанство не прихвата реинкарнацију, јер учио о васкрсењу. Да ли неко верује у реинкарнацију или васкрсење није на мени да га убеђујем. Моје је да му пренесем шта о томе каже хришћанство и да онда упоредим са другим учењима. То ми стоји у глобалном циљу. Ali zasto onda pravoslavna vernauka postoji kao zasebni predmet a nihilizam ne postoji kao zasebni predmet nego se izucava u okviru filozofije? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Не знам какав је проблем са концептом? Зашто је лоше упознати садржај хришћанске теологије, на пример? Zato sto je sustina svake religije u njenoj ekspanziji, sirenju, misionarenju. To nije nikakva tajna, to i sami kazete. Iz tog razloga namere o ocenju dece svojim putevima moraju da budu satalno pod prismotrom jer imaju pozadinu koja baca ogromnu senku na "dobre namere". Kako da ti verujem da si "samo dosao da porazzgoavaras s decom o pravosalvlju" kad znam da je svrha tvoje religije sirenje, i to sudeci po desavanjima u poslednjih par decenija- sirenje po svaku cenu. Ni jedan drugi predmet nema taj cilj u sosptvenom ucenju- da se siri i da ga prihvati sto vise ljudi. Biologiji nigde nije u interesu da od dece pravi biologe. Niti nauku to zanima niti se time bavi. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Ко то каже да су математика, физика итд. неопходне? Осврни се око себе човече, погледај коликом проценту људи је математика неопходна. И само немој причати о историји леба ти, тек ту смо заглибили, тешко да ћемо се лако одглибити. Каква будалаштина. Исто што важи за математику, физику, биологију итд. важи и за верску наставу. Потпуно исто. Као што ме нека филозофска учења неће научити да будем ни ничеовац ни кантовац нити било шта друго. А могли бисмо да кажемо и да је верска настава део образовног система у Србији, а и не само у Србији већ и у најразвијенијим земаљама у Европи чији смо део и којој тежимо, и то је нешто око чега је већина постигла сагласност и нема шта ту да се око тога филозофира. Шта да се ради, тако смо у могућности. . Nisi mi se izvinio sto si me javno nazvao "guzicom" i "magarcem" a ocekujes da konverzaciju sa mnom? Iskreno, zaprepascen sam sto ti nisam na ignore. Tako da te molim- stavi me na ignore. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Da li se djaci mole na casovima veronauke? Ако желе, буде молитва на почетку и на крају, кратко. Увек желе. Ја некада заборавим па ме подсете. Неће да седну док не буде молитва. Није до мене, до њих је. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Zato sto je sustina svake religije u njenoj ekspanziji, sirenju, misionarenju. А зашто је проблем ако је религија, коју људи прихватају слободно, у експанзији? Да ли је то злочин? Коме то смета? Једино некоме ко мрзи религиозност као такву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Moram da dodam i ovo, kao usputnu primedbu: ukoliko postoji izborni predmet koncipiran objektivno kao religiologija sa akcentom na dominantnu religiju u neposrednom okruženju ili takvo što, to ne sili predavača da isključi subjektivno - dragim i dobrim profesorima filozofije smo znali ko im je omiljeni filozof, profesorima sociologije koja im je lično najbliža teorija društva, profesorima fizike šta misle o teoriji struna, profesorima istorije koje je njihovo viđenje II svetskog rata, profesorima biologije da li su ili nisu ateisti... Objektivnost u planu, programu i udžbenicima ne isključuje ljudskost i subjektivnost u kontaktu sa đacima - dokle god je jasno da profesor prilazi kao jedinka sa subjektivnim uverenjem, a ne kao autoritet koji je državni školski sistem postavio da prenosi činjenice. Јанко and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Када дођу код мене, ђаци су већ донели своју веру са собом. У највећем броју случајева, они као већ верници слушају мој предмет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Ali zasto onda pravoslavna vernauka postoji kao zasebni predmet a nihilizam ne postoji kao zasebni predmet nego se izucava u okviru filozofije? Зато што је нихилизам филозофски став/мишљење. Исто као што се исихазам не изучава као посебан предмет, већ се помене на верској настави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 А зашто је проблем ако је религија, коју људи прихватају слободно, у експанзији? Да ли је то злочин? Коме то смета? Једино некоме ко мрзи религиозност као такву. Zato sto nikad ne možemo biti sigurni za motive vaseg ucenja. Da li ucite decu zato sto zelite da upoznaju Hrista sto bi im po vasem verovanju donelo lepsi i ispunjeniji duhovni zivot, ili vam je cilj da pripdobijete sto vecu populaciju u svojoj ekspanziji kako bi politicka moc koju uzivate na konto "masovnosti " ostala nepoljuljana. Drustvene prilike ukazuju da je potonje daleko izvesnije. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Када дођу код мене, ђаци су већ донели своју веру са собом. У највећем броју случајева, они као већ верници слушају мој предмет. Znaci ipak nema ateista kao sto si znao da se hvalis ranije... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Ma dzabe siljimo olovke.. Nema nista od toga da Veronauka postane redovan predmet, ikada. A za ukidanje ce vidimo, svasta je pred nama... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 5, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Znaci ipak nema ateista kao sto si znao da se hvalis ranije... Има. Имао сам и ученице протестантске вероисповести (Словачка евенгелистичка црква). Молитва није обавезна, мада су се те девојчице радо молиле. Е сад, постоји опасност да ме ови чувари вере прадедовске оптуже да сам се молио са неправославнима и да ме прогласе за јеретика, али шта да радим. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука