Jump to content

Обожење: живети Царство Небеско у свету...Живети егзистенцијални модел литургијског "Иже Херувими..."

да ли вам се допада тема  

9 члановâ је гласало

1. 1. да ли вам се допада тема

• да
      7
    • не
      2

Препоручена порука

;)

У праву си да се често стидљиво говори о Васкрсу и мишљења сам да би свештеници требало у својим беседама да објасне народу да Васкрсење није само најважнији догађај у историји, већ и најважнији догађај у нашем животу. Приметила сам да многи људи који чак редовно одлазе на Литургију на питање да ли верују у васкрсење одговарају са да, а када им умре неко близак, кажу ''никад више''. Један од разлога је тај што васкрсење Христово доживљавају као нешто што се десило пре две хиљаде година и што нема директне везе са њима, а заправо је Господ победио смрт да бисмо се управо ми волели са Њим вечно, да нас ништа не би раздвојило, умро је да ми не бисмо умирали, већ да бисмо имали живот. Када сам први пут постала свесна да је Христос заиста умро и заиста васкрсао, данима сам била ван себе од радости и од тада је Васкрс центар мог живота, мог бића, моја највећа радост јер ме ништа неће раздвојити од Господа и јер ће сви они које волим увек бити живи.

link=topic=4998.msg416781#msg416781 date=1303312272]

nedostaje mi da Hrista zagrlim celokupnim bićem-licem u lice.... al biće i toga ubrzo-a kada jednom dodje... NEMA KRAJA

0102_laugh womens 0442_feel

You catch me every time I fall...

Подели на овим сајтовима

Не могу да ишчекам празник, не могу, а да не помислим сваки пут тај прилазак СВИХ у Цркви, то сједињење са Христом, дарује се Тијело и Крв Христова, и причешћују се СВИ. Не могу, а да ми се не оросе очи, кад видим ту дивоту, увијек ми се плаче од радости. Не знам да опишем тачно зашто, немам ријечи да наговјестим стање душе у том тренутку, знам само да је то празник, када ми се чини да Господ никад није ближи људима него тада. А и шта су људске ријечи? Шта ми људи уопште можемо рећи о Васкрсу, а да то буде па хајде да кажем макар приближно ономе што Васкрсење Христово јесте? Не видим га тјелесним очима, али Он се види на сваком лицу, избија из зидова, ријечи, заједнице, чак ми и ноге као да не стоје на земљи, чудан је то празник, нада све необичан, јединствен, можеш 1000 пута запјевати Људи ликујте, и да сваки пут звучи као да је први. Једва чекам Васкрс, да ме Господ поново подсјети да не треба да се бојим јер би воља Оца нашега да нам дарује Царство. 0212_rolleyes dada 319.gif

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

.......mnogo mi je tesko kad vidim ljude u svojoj okolini kako dozivljavaju Vaskrs,a mozda jos teze kad vidim sta je za njih Veliki petak...ne osudjujem nikog,ali ih zalim......raduju se Vaskrsu sto ce,eto da boje jaja,da spreme neki dobar rucak,da odmaraju jer je neradan dan,a tek Veliki Petak,to se nekako preskace,jer eto tad se ne boje jaja,pa eto sto bi to bio neki poseban dan.......a meni su ta dva dana sve,sav smisao u mom zivotu....i koliko na Veliki Petak ne mogu da budem dovoljno tuzna,jer je vaskrsao,tako na Vaskrs ne mogu da budem dovoljno srecna jer je morao da strada.....

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

link=topic=4998.msg417678#msg417678 date=1303391201]

pa da... a zašto je to rekao-šta misliš  мајкл

....vazi 0102_laugh

mislim da te reči nalazimo samo kod Mateja...čudno je da ih nema u drugim jevandjeljima...ovo samo kao zanimljivost-ne daj Bože da dovodim u pitanje autentičnost...

sveti Teofilakt kaže-

Hristos ovo kaže potvrdjujući da je zaista a ne prividno čovek jer čovek po prirodi ima želju za životom i voli ga.Pošto se Hristos mučio pokazujući strah svojstven našoj prirodi -zato je i rekao -zašto si me ostavio otkrivajući našu prirodnu volju za životom ... On je u svemu bio sličan nama osim u grehu....

inače,uglavnom postoje 2 pristupa ovom problemu... da je Hristos to rekao radi nas-pedagoški ili zbog sebe... kao što sam pomenuo... mogli bi da kažemo i da je to vapaj svakog od nas-od Adama do Hrista... ovo kaže vladika Atanasije...

i slažem se-važi..ali šta  stadaradim

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

link=topic=4998.msg417698#msg417698 date=1303392937]
link=topic=4998.msg417678#msg417678 date=1303391201]

pa da... a zašto je to rekao-šta misliš  мајкл

....vazi 0102_laugh

mislim da te reči nalazimo samo kod Mateja...čudno je da ih nema u drugim jevandjeljima...ovo samo kao zanimljivost-ne daj Bože da dovodim u pitanje autentičnost...

sveti Teofilakt kaže-

Hristos ovo kaže potvrdjujući da je zaista a ne prividno čovek jer čovek po prirodi ima želju za životom i voli ga.Pošto se Hristos mučio pokazujući strah svojstven našoj prirodi -zato je i rekao -zašto si me ostavio otkrivajući našu prirodnu volju za životom ... On je u svemu bio sličan nama osim u grehu....

inače,uglavnom postoje 2 pristupa ovom problemu... da je Hristos to rekao radi nas-pedagoški ili zbog sebe... kao što sam pomenuo... mogli bi da kažemo i da je to vapaj svakog od nas-od Adama do Hrista... ovo kaže vladika Atanasije...

i slažem se-važi..ali šta  0203_cool

.........pa kako sta.....Vaskrsenje za tebe i mene stadaradim

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Дух Свети...

"Из славе у Славу".

Не видиш а касније... укапираш, осетиш, живиш...и дивиш се!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Ova tema je jako zanimljiva. Ne znam da li misliš na izmenu naše ličnosti tokom liturgije ili na nešto drugo? Ja ću da napišem onako kako sam ja shvatila temu. Mislim da tokom liturgije dolazi do nekih promena u meni samoj. Blagodaću Svetog duha menja se moja priroda u smislu da zadobijam mir, radost, strpljenje, to jest kao da se stvara neka nova ličnost sa drugačijim osobinama u odnosu na moj "pređašnji život." Moram da priznam da je to poprilično zbunjujuće, pogotovo za ljude koji su temperamentni, živahni, skloni impulsivnosti...već sam na jednoj drugoj temi napisala da, pošto sam početnik u svemu ovome, osećam da ja više nisam ja. Kao da sam se promenila u smislu da je izgubljena moja stara ličnost za kojom, moram da priznam, pomalo patim. Nekako sam samoj sebi čudna i čudne su te promene ka potpunom smirenju, kao da sam izgubljena u vremenu i prostoru. 0102_laugh

Izvinjavam se unapred na konfuznom postu pošto i mene zanima ovo pitanje koje si postavio. Čekam da neko drugi da odgovor na temu pa da vidim o čemu se radi. Možda sam omašila, ali u svakom slučaju, nešto se sa čovekom "desi" kad postane redovan posetilac svete liturgije. Ja sam početnik i zbunjujuća mi je ta promena čovekove prirode pa čekam da se oglase iskusniji ljudi da odgovore na ovu temu.

Tema je super, svaka čast. smej.gif

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...