JESSY Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Nova školska godina je uveliko počela. Dete vam je uvek bilo solidan đak, ali sad ima novog nastavnika. Možda vam je dete tek krenulo u školu. Tek, znate da vam je dete dobro i da hoće da radi i da sluša, ali ima ozbiljnih problema u školi – sa tim novim nastavnikom (ili nastavnicom, svejedno). Dete vam kaže da ga taj nastavnik mrzi. Teško vam je da poverujete da ga baš mrzi, ali je očigledno da ozbiljan problem postoji – dete plače, ili beži iz škole, ili se zatvara u sebe i postaje ćutljivo. Na druge nastavnike se ne žali, nema problema sa prijateljima, nije ni neka devojčica ili dečko u pitanju… Prilično ste sigurne da se radi o problematičnom odnosu između vašeg deteta i tog novog nastavnika. Samo, šta učiniti? Moguće je da je vaše dete zaista loše iz predmeta tog nastavnika (najčešće to budu matematika, fizika, hemija – neki od težih predmeta). Možda je vaše dete nemirno na času. Moguće je i da je nastavnik oštar i beskompromisan – da li i prijatelji (prijateljice) vašeg deteta imaju problema sa tim nastavnikom? Možda je i nastavnik nedovoljno kvalifikovan, a krivicu svaljuje na vaše dete. Ipak, najčešće ispadne slučaj da nastavnik ne poznaje dovoljno vaše dete. Tako se može desiti da ga pogrešno proceni kao nemirno ili nezainteresovano. U tom slučaju pomoglo bi da uspostavite prijateljski odnos prema tom nastavniku (nastavnici) i da popričate s njima o specifičnosti karaktera vašeg deteta. Nipošto ne bi trebalo da odmah napadnete tog nastavnika i optužite ga da vam maltretira dete, jer biste time mogli samo da povećate problem, a svakako ništa ne biste rešili. Naravno, moguće je da pokušaj ne uspe. Tada možete pokušati da se obratite školskom psihologu, koji bi mogao da posreduje između vašeg deteta i nastavnika. Možete se i obratiti direktoru škole za savet. Šta ako ništa od toga ne uspe? Tada vam ostaju dve mogućnosti. Jedna je da prebacite dete u drugo odeljenje ili smenu, tamo gde će mu taj predmet predavati neki drugi nastavnik. Ako je i to problematično, možete da ga upišete u neku drugu školu. U svakom slučaju, nešto bi trebalo preduzeti – probleme ove vrste nikada ne bi trebalo ignorisati, jer posledice mogu biti dugotrajne i nepredvidive. http://www.krstarica.com/zivot/deca/kad-dete-ima-problem-sa-nastavnikom/ ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 E od ovoga mi je muka... Ajde bre, dokle vise. Em su zasticeni kao beli medvedi, em sad nastavnik mrzi dete... Ma dajte. U praksi nema nista od toga. Najcesce nastavnik ne zeli da predje profesionalnu crtu i to nekoj deci stvara problem. Ocekuju prijateljstva na fb od nastavnika, ocekuju da ih tetose kao mama i tata itd. E pa, malo je mnogo! Dosta mi je te razmazenosti. Bolje knjigu u ruke i pokazi znanje. "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Ovo su krajnosti. Ima ljudi kojima treba zabraniti da se uopste bave prosvetnim radom, kao sto ima roditelja kojima deca treba da budu oduzeta zbog beskicmenjastva u vaspitanju. zuti car, Sanja Т., Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Наставник физике је нашој ћерки рекао пред целим разредом,да она нема никакве користи од клавира,и да је и он имао те сулуде идеје кад је био дете....па је у међувремену сео на клупу да јој објасни задатак... Звали смо и разредну и директорицу...не дам да им ништа прође јер су лењи и незаинтересовани за децу и лоши педагози на првом месту. keka and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Problemi koje deca imaju sa nastavnikom ili com , mogu biti zaista realni . Na zalost , to je slika drustva u kome zivimo . Bila sam svedok jedne nemile situacije , devojcica je izbegavala obaveze , niko nije hteo sa njom da se druzi , popustila je u skoli , roditelji ne dolaze , ne javljaju se , uciteljica napokon nalazi broj i zove , ja slusam ... Vase dete , pa Vase dete ... A dete ko dete , decu treba kritikovati , ali ne u takvim situacijama kada mozete samo da ih rasplacete ... Umesto da kaze nesto tipa -Podrzite svoje dete , Vi ga najbolje poznajete , slusajte ga , hrabrite ga , gradivo je svakim danom sve teze , ona je mala , to je prirodno , sada ste joj najpotrebniji , itd .... A ona vrsi takav pritisak na roditelje koji ce u ocaju ili besu istuci to svoje neduzno detence od 20 kg ... Koje izgleda uopste nije srecno ... Nisam mogla nista da joj kazem ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Tema se moze gledati iz mnogo uglova. - Fakat je da nastavnici imaju mnogo manje prava, mnogo vise obaveza, mnogo vise administracije, obavezne seminare licence i cuda a pritom od svoje plate ne mogu da zive - Sa druge strane nastavnik je oduvek bio malo placen, al je njegova profesija postovana - Sa trece strane roditelji imaju sve manje vremena za svoju decu i sve vise na njih utice pasivno vaspitanje poput kompjutera, tv, drugih medija - Sa cetvrte opsta klima u drustvu - Sa pete sve vise nastavnika nije motivisano za svoj posao - Sa seste ni motivi roditelja nisu bas za generalizaciju - Sa sedme sve je vise nasilja u skolama, među decom i ka nastavnicima - Sa osme sve manje roditelji poznaju svoju decu i reaguju na nasilje koje dete trpi pasivno .... I jos toliko strana da je generalizacija nemoguca. Fakti pokazuju da nikom nije lako ali i da zbog odraslih pate deca koja nisu trazila da se rode. JESSY, Данче* and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Наставник физике је нашој ћерки рекао пред целим разредом,да она нема никакве користи од клавира,и да је и он имао те сулуде идеје кад је био дете....па је у међувремену сео на клупу да јој објасни задатак... https://www.youtube.com/watch?v=7EwjRxHzDZ0 Макрина је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 Ima ljudi kojima treba zabraniti da se uopste bave prosvetnim radom, kao sto ima roditelja kojima deca treba da budu oduzeta zbog beskicmenjastva u vaspitanju. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 А 'ел неком пало напамет да је можда сам концепт школе и наставника какве данас знамо помало застарео? #samopitam DankaM, Aquilius Cratus, ВИЛМА and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 да је можда сам концепт школе и наставника какве данас знамо помало застарео? sta kod nas nije zastarelo..... GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 E od ovoga mi je muka... Ajde bre, dokle vise. Em su zasticeni kao beli medvedi, em sad nastavnik mrzi dete... Ma dajte. U praksi nema nista od toga. Najcesce nastavnik ne zeli da predje profesionalnu crtu i to nekoj deci stvara problem. Ocekuju prijateljstva na fb od nastavnika, ocekuju da ih tetose kao mama i tata itd. E pa, malo je mnogo! Dosta mi je te razmazenosti. Bolje knjigu u ruke i pokazi znanje. Koliko djece imaš? Koje su starosti? Sin je imao problem sa jednom nastavnicom. U pitanju je jako savjestan predavač, nešto strožiji, ne priznaje kompromise, i traži maximum kada je znanje u pitanju. Smetala je njegova duga kosa. Presing koji je vršila je u jednom trenu prešao granicu izdržljivosti. Morala sam poći da porazgovaram sa njom. Prvi utisak odličan, jednostavno žena ima svoje principe, ali nisam osjetila ništa loše ni u njenom strogom stavu niti u hladnom tonu. Nešto mi je govorilo da ipak postoji način da dodirnemo meko srce. Objasnila sam da moj sin voli svoju dugu kosu, jednako kao njen predmet iz kojeg ima peticu, ali ako moramo pod pritiskom da se odlučimo, naravno da ćemo pokazati mudrost. Nasmijala se i rekla da, kad već duga kosa ne smeta mudroj glavi, neće ni njoj. Dalje se dešava nevjerovatna stvar, kada sam rekla da je odustala od želje da ga vidi ošišanog, moj sin sam odlazi da ošiša kosu. Eto ljubavi do kraja godine...i on postaje omiljeni đak, a ona omiljeni predavač. GeniusAtWork, JESSY, Goku and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Децембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2015 sta kod nas nije zastarelo..... Ма није ни ван много другачије. Код нас је распад система, али је школа генерално застарела свуда. Ronald, Aquilius Cratus and Плутон је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Елем,наставника има свакавих . Кад сам ја ишао у школу знало се колико одличних ђака мора да буде одлично и који су , ко не сме да дбоје мање од 5 и тако... Углавном нисмо имали проблема са ''наставник ме мрзи'' јер кад испине своје политичке обавезе углавном су били фер сем једне краве која је предавала биологију и она је била страшно љубоморна на пар другарица из разреда па их је отворено кињила . Данас не смем ни да замислим како је , јер су неки од људи које знам од малих ногу постали просветни радници а има таквих да им не нацртано дете не би дао да уче а не право, живо дете које осећа и мисли .Што се концепта школе тиче , није застарео него нам је концеот друштва погрешан. Негде у неким нормалнијим земљама високо образовање гарантује добро запослење и више него солидна примања , код нас ти образовање не служи ничему нити је потребно да би се човек било чиме бавио, ја само чекам да и места лекара и инжињера почну да се деле по политичкој основи без обзира на образовање.И наравно , и даље се славе они који умеју да се''снађу'' , лопови , сецикесе и остала багра . Сце док је тако , док су вредности наопаке и школа ће бити лоша. Ја радим у просвети и деце има разне , има много добре и оамтне деце али има и скотова размажених који су зли и покварени до сржи иако су млади (такви раде гомилу склекова на мојим часовима ) Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 А 'ел неком пало напамет да је можда сам концепт школе и наставника какве данас знамо помало застарео? #samopitam Pomalo je pogresno reci pomalo. SVE u vezi koncepta skole potpuno zastarelo i potpuno pogresno. Od organizvanja u skole->razrede->odeljenja preko odlaska u neku zgradu i sedenja u klupama dok se na tabli nesto piskara u doba visokopropusnog interneta pa sve do nacina "prenosenja znanja" u vidu istresanja nebitnih i nepovezanih cinjenica SVE je pogresno. Da hocu da sirim antiznanje ja bih bas tako nekako organizovao sistem prosvete samo bih ga zvao zamraka a ne prosveta. Samo je marketing i samoobmana razlog zasto i ovaj sistem ne zovemo tao, zamraka. ВИЛМА, Ayla , Јелена011 and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Децембар 14, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2015 Tja,nekako mislim da najvise problema i nastavnici i ucenici imaju zato sto je u skoli beskrajno dosadno. Svima. Gomila nekakvog besmislenog posla, od gnjavatorske administracije, preko beskrajno dosadnih lekcija i nimalo inspirativnih domacih zadataka... Dosadno, brate, i onda ljudi moraju da prave drame. No, dobro, ostavicemo i cnjenicu da ima svakavih ucenika i svakavih profesora. Ja sam imala (i oni sa mnom) problem samo sa nastavnicima koji su bili, kao i i95% ljudi na ovom svetu, beskrajno prosecni. U svemu. Od inteligencije, preko licnosti, zainteresovanosti za posao, i poznavanja toga sto predaju. A ja sam imala fenomenalan "radar" za otkrivanje ljudi koji se furaju na neki autoritet, a nemaju bas mnogo osnove da ga grade. Jednostavno mislila sam da zasluzujem vise (i sad tako mislim o tim proslim vremenima), a osnovna i srednja skola to nisu mogle da mi pruze. Mozda je bilo troje-cetvoro nastavnika koje sam postovala, najvise zbog velikog znanja i ljubavi koji su imali prema svom poslu, pa sam prelazila i preko nekih njihovih licnih "gresnosti" bez problema, iako sam bila prilicno beskompromisno dete JESSY, Драшко and Ayla је реаговао/ла на ово 3 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука