Давидова Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Mnoga dela su skrivena s razlogom, a Bog kad nekog proslavi... to je to.. Njegoša je proslavio. Njegoš je sveti. Sveti vladiko Njegoše, moli Boga za nas. Amin. Kako ga je to proslavio !? Definitivno je istina: stav koji nije zasnovan na racionalnim argumentima ne može se ni opovrgnuti racionalnim argumentima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Njegoš ipak nije svetac: Povučena inicijativa, patrijarh i deo vladika bili protiv Inicijativa za kanonizaciju Petra Petrovića Njegoša povučena je iz procedure i Sabor Srpske pravoslavne crkve neće se baviti tom temom, izjavio je danas portparol Crkve episkop bački Irinej, a prenela agencija Beta. Mitropolit Amfilohije proglasio je Njegoša za sveca 19. maja Predlog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da Njegoš bude proglašen za sveca dat je komisiji na razmatranje i oko ovog pitanja već na početku Sabora SPC nije postojao jedinstven stav. Prema saznanjima “Blica”, patrijarh Irinej i jedan broj vladika na Saboru SPC, koji ulazi u treći dan, protivili su se proglašenju Njegoša za sveca jer nisu saglasni prvenstveno sa motivom koji je doveo do ovog predloga - ove godine je 200 godina od njegovog rođenja. Blic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Šta je to što tera ljude crkvene od Njegoševog svetiteljstva? Njegovo mlako pravoslavlje? Njegova svetska reputacija? Njegova bogohulna književnost? Njegova muška čežnjivost? Sve da je i tako, a nije, pa nije razlog da ne bude sveti.. Evo vi ste oče u Amerike, ako se ne varam... Zar nije jedini svetitelj sa američkog kontinenta, koji je tamo rođen (Sv.Serafim Rouz) bio prilično kontradiktoran. Ako ostavimo njegovu grešnu prošlost (da ne nabrajamo jer to više nema veze), i njegova sveštenička misija je bila prilično sumnjiva i konfuzna, ali ga je ipak Bog proslavio, a i meni da nisam ništa pročitao od njega, samo da neko ga spomene, pa se osmeh na licu javi. Ne znamo mi ko je sveti, dok nam Bog ne javi.. Mnoga dela su skrivena s razlogom, a Bog kad nekog proslavi... to je to.. Njegoša je proslavio. Njegoš je sveti. Sveti vladiko Njegoše, moli Boga za nas. Amin. Ako poredimo neka istorijska dešavanja s Nemanjićima, to je 100 puta više sumnjivije za njihovu svetiteljnost, nego što bi se iko upitao za Njegoša. Da ih ne nabrajam, a opet svi ti Nemanjići su od Boga proslavljeni i niko u to ne sumnja. Samo što nisam skočio do plafona kada sam video mošti Sv.Milutina koliko su očuvane. Presvlače ih svake godine u Bugarskoj crkvi u Sofiji. Serafim Rouz nije svetitelj niti u jednoj pravoslavnoj jurisdikciji. A Amerika ima mnogo svojih svetitelja (Jovan Sangajski, Herman Aljaski, Inocentije mucenik, Aleksis Tot, Varnava Hvostanski itd). Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Mislio sam na autentično američke svetitelje koji su rođeni na američkom tlu. Ovi gore navedeni su svi doseljenici, koliko znam... Mislim nisam nešto ja to googlao puno, nego sam još davno pročitao da je Sv.Serafim Rouz (ili blaženopočivši za neke), a za neke samo počivši, jedini svetitelj (za neke) koji je rođen na američkom tlu. Pa sam tako i usvojio. Samo njegovo preumljenje i potonji život u monaštvu, kao i tekovine kojim hode njegovi duhovni naslednici, dovoljan su dokaz njegovog svetiteljstva. Njegova dela su pomalo kontradiktorna, ali kontradiktorna je i Biblija pa niko ne spori da je to Božije Slovo. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Varnava je rodjen u indiani, vecina ostalih su proveli svoj zivot u USA. Rouz nikada nece biti svetittrlj bar ne prepoznat od ljudi Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 kad smognu snage mozda i kanonizuju naseg sveca. kako rece vladika Grigorije,njima treba i po nekoliko decenija da smognu snage da rese neke mnogo bitnije stvari. :ph34r: ne vole ljudi zenskinje pa ne vole,sta mozemo I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 i pitanje za puritance koji se ovde gnušaju od erotike, a kamoli seksa zar nije odlika perverznih ljudi da seks smatraju za nesto prljavo i loše jer,polaze od sebe? Walter је реаговао/ла на ово 1 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 ako niišta drugo Njegoš je svetac jer je iskren. muka mi je od ove hipokrizije na sve strane. I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Polako sa optuzbama za puritanizam. Zasto zelite da proglasite za sveca nekoga ko nije hteo da bude ni episkop; ni monah pre svega? Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Онда је сам Његош врхунац хипокризије. Заветовао се на монашки живот и постао владика, али очигледно врло неискрен. Никакав подвиг нити сличност са монашким животом нема код њега. Упоредити живот Петра првог и Петра другог Петровића, па ће вам се само казати. Није проблем у стиховима, већ ко је аутор. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 zar se na taj nacini nije zrtvovao. mi smo ga proglasili,za sveca, dakle da znate da sada postoji kult I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Мислим да је суштину објаснио Аца Милојков, у смислу разлике између "бити свет" и "бити проглашен за светитеља од стране Цркве"... Не знам зашто би се дизала тензија око овога, Његош је Његош у сваком случају, свако може да му приступа како осећа... Sara" је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Varnava je rodjen u indiani, vecina ostalih su proveli svoj zivot u USA. Rouz nikada nece biti svetittrlj bar ne prepoznat od ljudi А шта знам , причао сам са једним инглишким калуђером, мислим наш је калуђер али је и инглишки, он је вели познавао Роуза лично и прилично. И то не нако у пролазу већ дуги низ година и каже да су га американци православци поштивали као великог дуовника а неки и као светога човека. Тако каже инглиж ако му је веровати зато што је инглиж ал јопе је некако и наш калуђер па шта знам може му се и веровати јелте... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 ali ovo http://www.motivacioni.info/index.php/topic,221.msg9196.html#msg9196 greengrin gringrin w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Mala je razlika: između ostalog, vladiku Nikolaja narod je i za života i posle smrti smatrao svetim, a Njegoša niko nikad za ovih 150-200 godina nije. Inicijativa za Njegoševu kanonizaciju tako očigledno koincidira sa godišnjicom rođenja... Prosto je nemoguće ne videti u tome akt (crkvene) politike. Tajnevidelac? Piše o Kerberu u paklu i još mnogo čega u "Luči": Кад се сабра сила нечестива под тучнијем сводом раскаљеним, узавреше дреке и кривање од враговах и од чудовиштах; чињаше се да их свод тартара неће моћи уздржат никако, него да ће треснут у комате. Док заурла Цербер из дубине да је стадо у своју торину и да стражи врата од тартара. Mislim, stvarno... Jesi li ti nekad cula za pjesnicku slobodu? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука