Jump to content

Да је Христос имао жену...

.............

Препоручена порука

а оне који се тек укључују, ово је оригинална прва порука коју је Марко изменио у Христос није имао жену. након несавесног понашања неког из администрације према њему. Добро питање, заиста вредно мишљења и разговора.
Ako je Marko sam obrisao poruku, onda mu nemojte vraćati tu poruku.

Ispoštujte njegovu volju.

Ili ćemo sada da fantaziramo o Markovom postupku i ko je bio nesavestan isto kao o Isusu i ženi :D

Arhetipove svoje da pišemo :D

Подели на овим сајтовима

Nisam mislio na sumnju nego na uslov,pošto se priča o bezuslovnoj ljubavi.Ako je bezuslovna ljubav Bog bi nas sve spasio bez obzira na dela.Na to sam mislio.

ah, pa ne ide to tako...treba se truditi da budes bolji covek danas nego sto si bio juce....ne moz' samo da sedis i da prstom ne mrdnes. Ili jos gore da cinis zla okolo i kao Bog me voli, on ce da me spase. Bog te voli, tacno, i svaki dan ti daje priliku da ispravis svoje greske..zato sto te voli ...a ti jok.

Kad su Adam i Eva pocinili prvi greh, neposlusnosti i pojeli plod sa drveta spoznaje dobra i zla, covek je izgubio priliku da samo sedi i nista ne radi a da bude spasen....

Posto si spoznao dobro i zlo...izvoli pa odluci hoces li ciniti samo zlo ili ispraviti greske.... 

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Ова тема је намењена првенствено теолозима, иако, наравно, сви могу изнети своје мишљење. Нарочито би ме занимало мишљење авве Зорана, оца Саве, Аце Милојкова, Николе Ђоловића.

Nemam ni znanja, niti autoriteta kao pomenuti časni oci i teolozi, ali moje gledište na ovu temu bi bilo ukratko:

to da se baš nigde u kanonskim spisima Novog Zaveta ne pominje da li je ili nije Hristos imao ženu jeste književni produkt ranohrišćanske Crkve, jer se savršeno uklapa u novozavetnu mitologiju, ali i sliku starog sveta u kojem su pisci Novog Zaveta živeli. Za njih je to bilo apsolutno NEBITNO. Istorijski Isus je bitan jedino u ovom smislu: rodio se, umro i vaskrsao i obećao život večni onima koji veruju u Njega. Ostalo su trice i kučine. Apostol Pavle nigde ne pominje događaje iz Hristovog istorijskog života, osim ovoga što sam već naveo. Dakle, u NZ nema potvrde da je Isus bio oženjen, ali nema pak ni poricanja.

Najpošteniji (možda ne najbolji i najumirujući) odgovor (što se mene tiče) bi bilo da to ne znamo.

Da dodam: ovde bi (u pitanju da li je Hristos imao ženu ili ne) veliki Bultman (a i drugi sa njim) rekao da se radi o sasvim nepotrebnoj psihologizaciji Hrista. Bojim se da se slažem :)

Подели на овим сајтовима

Dela nisu uslov, već posledica.

Kako nisu kad Hristos kaže svako će dobiti po delima svojim?Napojiste me ideš desno ne napojiste me ideš levo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

За оне који се тек укључују, ово је оригинална прва порука коју је Марко...
Зашто је тако богохулно помислити да је Бог учествовао у ономе што је Он сам благословио: у браку!? Христос је био безгрешан, али зар би брак био грех? Зашто је то хула? Зар тиме брак или саму љубав мушкарца према жени не сматрамо на неки начин "прљавом", недостојном Бога? Ово је, наравно, повезано са односом две природе у Личности Христовој.

Ово је као једна од заблуда анатемисаног Теодора Мопсуестијског.

,,Ако неко штити безбожног Теодора Мопсуестијског (...) који је говорио да је сједињење Бога Лoroca са Христом савршено онако како апостол говори за сједињење мужа и жене: биће двоје једно тело (Ефес. 5,31) (...), такав да буде анатема''.'' (Орос вере 5.Вас.Сабора)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

ah, pa ne ide to tako...treba se truditi da budes bolji covek danas nego sto si bio juce....ne moz' samo da sedis i da prstom ne mrdnes. Ili jos gore da cinis zla okolo i kao Bog me voli, on ce da me spase. Bog te voli, tacno, i svaki dan ti daje priliku da ispravis svoje greske..zato sto te voli ...a ti jok.

Kad su Adam i Eva pocinili prvi greh, neposlusnosti i pojeli plod sa drveta spoznaje dobra i zla, covek je izgubio priliku da samo sedi i nista ne radi a da bude spasen....

Posto si spoznao dobro i zlo...izvoli pa odluci hoces li ciniti samo zlo ili ispraviti greske.... 

Pa eto i tu ti je uslov kod Adama i Eve bio poslušnost.Nema bezuslovne ljubavi,da Bog daje a da ništa ne traži za uzvrat.Bezuslovno znači da nema nikakvih uslova,ništa što bi mi morali da radimo da bi nas  spasao.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

@Тема

Па шта и да је имао жену, ђе проблем? 

Ne bi mogao onda da nas sve voli bezuslovno jer bi kao nju voleo više nego nas.

Подели на овим сајтовима

Kako nisu kad Hristos kaže svako će dobiti po delima svojim?Napojiste me ideš desno ne napojiste me ideš levo.

Da, lepa alegorija.

Ne ide niko nigde, jer je Božija ljubav svuda, kada se budemo susreli sa Hristovom ljubavlju, tada će svakom suditi sopstvena  savest, dakle Bog neće davati niti oduzimati, on će se samo pojaviti onakav kakav jeste.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Bezuslovno znači da nema nikakvih uslova,ništa što bi mi morali da radimo da bi nas  spasao.

Pa ono jest :D  

A opet sa druge strane, covek bi trebao da se trudi zbog sebe samog zbog drugih, , da cini dobro, koliko je u njegovoj moci. 

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...