Adelaida Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Tu je problem, svako ima neka svoja gledišta ljubavi. Ne bih se složio da je svaka ljubav bezuslovna, ima mnogo vrsta ljubavi i većina je sa mnogo uslova. Ali treba teziti ka bezuslovnoj ljubavi...Bog nas voli bezuslovno, tako bi trebali i mi njega, bez obzira da li ima ili nema pol, Hristos nas voli bezuslovno, trebali bi tako i mi njega, bez obzira da li je imao zenu ili ne. Bliznje bi trebalo da volimo bezuslovno....ali toliko smo daleko od toga... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Ako verujes, verujes jerosecas da u tebi Bog prebiva a i ti u njemu, a ne zato sto ti je neko rekao da treba da verujes ili kako treba da verujes. Istinskom verniku potpuno je sve jedno da li je Hristos bio ozenjen ili ne Istinskom verniku je bitno šta Hristos govori o sebi, tako da ne može biti nebitan jedan tako bitan segmen u njegovom životu.Isto nam je bitno da je Hrisatos razapet a ne da nam se pričinilo da je razapet. Ne može biti nevažno verovanje kako je neko rekao, ako je Hristos o sebi govorio, onda je važno da verujemo onako kako je govorio i kako njegovi učenici govore, kako delima tako i usmeno i pismeno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Može li neko ukratko da kaže šta je zaključak ove teme? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Misljenja sam da Vera treba da bude bezuslovna kao i Ljubav,i da prava vera dolazi iz srca, a ne iz knjiga, raznih tumacenja, prevoda, i ostalog. Ako verujes, verujes jerosecas da u tebi Bog prebiva a i ti u njemu, a ne zato sto ti je neko rekao da treba da verujes ili kako treba da verujes. Istinskom verniku potpuno je sve jedno da li je Hristos bio ozenjen ili ne, da li je imao plavu ili crnu kosu, koje su mu boje bile oci,sta je bio po nacionalnosti....Bitna su njegova dela. A njegova dela se ne umanjuju time sto je mozda imao ili nije zenu. A naša dela kao uslov za spasenje? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 За оне који се тек укључују, ово је оригинална прва порука коју је Марко изменио у Христос није имао жену. након несавесног понашања неког из администрације према њему. Добро питање, заиста вредно мишљења и разговора. Dobro i važno pitanje, posebno u situaciji gde se ispostavlja da jedan nedovoljno kreativan pisac sa odveć kreativnim tumačenjima samih po sebi odveć kreativnih spisa može ljudima da poljulja veru. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Može li neko ukratko da kaže šta je zaključak ove teme? Prepirka između ljudi koji imaju problema sa telesnošću ... i ovih drugih Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Ali treba teziti ka bezuslovnoj ljubavi...Bog nas voli bezuslovno, tako bi trebali i mi njega, bez obzira da li ima ili nema pol, Hristos nas voli bezuslovno, trebali bi tako i mi njega, bez obzira da li je imao zenu ili ne. Bliznje bi trebalo da volimo bezuslovno....ali toliko smo daleko od toga... Ako je imao ženu, u ljudskom smislu braka , onda tu nema govora o bezuslovnoj ljubavi, o tome je reč. Bezuslovnu Hristovu ljubav je imao sveti Jovan Kroštatski, bio je oženjen ali živeo devstveno, sad ispada da je sveti Jovan veći od Hrista. A šta ćemo sa Bogorodicom? Kod nas ljudi se sve radi po meri duhovnoga rasta i mi imamo zapovest da budemo savršeni kao Otac nebeski. Što više napredujemo na tom putu to smo više kanalisani. Od prirodno poligamnih bića postajemo monogamni, što više uzrastamo u Hristu postajemo bestrasni. I kako sad jedan Bog , koji je svojim životom na zemlji svedočio bestrasnost odjedared imao ženu i sl. Čim ima upliv strasti tu nema savršenstva i tu nema bezuslovne ljubavi. Adelaida је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Ne može biti nevažno verovanje kako je neko rekao, ako je Hristos o sebi govorio, onda je važno da verujemo onako kako je govorio i kako njegovi učenici govore, kako delima tako i usmeno i pismeno. Bitno je naravno... ne znam sta bih ti odgovorila, zapravo ne mogu misao da proformulisem u recenicu. Najslicnija recenica mojoj misli bi bila: sloboda u svemu, pa i u veri. ( To sam ja, meni nije bitno da li je imao zenu ili ne, nista sto cujem ili procitam ne remeti moju veru, sve dok imam slobodu da verujem, sve dok nisam primorana da verujem ovako ili onako,sve dok nema dogmi i zabrana ) Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 A naša dela kao uslov za spasenje? Tu nema mesta sumnji...a sta drugo ako ne dela? Pa necemo valjda samo pricati u prazno? Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 I kako sad jedan Bog , koji je svojim životom na zemlji svedočio bestrasnost odjedared imao ženu i sl. Napisah ranije moze se sa zenom i bestrasno ziveti....eto devstvenost u braku...tu vec moze da se govori o bezuslovnoj ljubavi Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Tu nema mesta sumnji...a sta drugo ako ne dela? Pa necemo valjda samo pricati u prazno? Nisam mislio na sumnju nego na uslov,pošto se priča o bezuslovnoj ljubavi.Ako je bezuslovna ljubav Bog bi nas sve spasio bez obzira na dela.Na to sam mislio. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Nisam mislio na sumnju nego na uslov,pošto se priča o bezuslovnoj ljubavi.Ako je bezuslovna ljubav Bog bi nas sve spasio bez obzira na dela.Na to sam mislio. Nije Bog kompijuter već ličnost Božija bezuslovna ljubav ima želju sve da nas spasi, Božija bezuslovna ljubav poštuje slobodu našeg izbora, a ta sloboda se izražava našim delima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Ja nemam nista protiv braka, seksa, telesnosti i ostalog i ne mislim da je Hristos imao. Al sto bi morao da bude neko narkoman da zna da leci narkomane? Ako je bojazan da bi Hristos bolje razumeo obicnog coveka da je bio zenjen, pih ne bih se slozila. Bogorodica je morala da s'uda jer je tad bio greh biti sam,bezbracnost je bila fuj to. Hristos nije dosao - da razume ljude, da ih upozna, procaska, stekne prijatelje. Pa da kazemo eto nije upoznao brak kakobsad da razume nas bracne. Nije Njemu to bilo potrebno da bi imao neki uvid sta vec- tad bi ovo pitanje bilo logicno. On je dosao sa nekom drugom misijom, da strada, da vaskrsne. Sve drugo je bilo podređeno tome. Bogoslovski mozemo pitati da li mu je trebalo stradanje bas na krstu jer smrt je smrt i kad je od starosti al to se uklapa u njegovu misiju, brak ne. Razumevanje coveka je bilo potpuno i pre ovaplocenja. Paradoksologija and Дејан је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Мени је ова тема занимљива и добра јер отвара једну ширу тему - да ли су Христов живот на земљи, његова смрт и васкрсење протекли управо онако како је једино и могло / морало да буде, или би суштина остала иста и да су неки детаљи, обележја приче, били и другачији: да је Христос имао жену, да је умро природном смрћу у позним годинама, да је рођен као жена и сл. Постављање ових питања може (иако не знам тачно зашто) бити саблажњиво, али мислим да саблажњивост и није баш добра ствар, јер говори о некој нелагодности у односу према Богу и сопственој вери. Одговори (ако се до њих може доћи) могу да нам помогну да одвојимо оне слојеве који су људски, условљени временом, простором и сличним случајним стварима од оних који су суштински и који су инструменти Провиђења... Џуманџи, Paradoksologija, Adelaida and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Nije Bog kompijuter već ličnost Božija bezuslovna ljubav ima želju sve da nas spasi, Božija bezuslovna ljubav poštuje slobodu našeg izbora, a ta sloboda se izražava našim delima. Onda su dela uslov.Ljubav nije bezuslovna već dobra dela se postavljaju kauzalno u odnosu na spasenje. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука