Кратос Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Tu se ne govori o polnosti, već o zajednici. Zajednici čega? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Нико не тврди да је Христос "јурио за сукњама", нити тврдим да се женио, ово је питање попут оног "шта да Адам и Ева нису згрешили", дакле, нема дефинитивног одговора, све су претпоставке, на крају остаје воља Божија. Тога ради, не "учитавам" своју визију у Христа, већ постављам логично питање, ако ћемо тако, можемо рећи да су монаси "учитали" своју визију Христа и у канон ставили само књиге које говоре да је Христос био безбрачан. Али то нећемо радити, јер је чињеница да се није женио. Није питање да ли се или се није Христос женио ( јер није) , већ, узевши у обзир учење Цркве о браку упоредо са учењем о две природе у Христу - зашто би било богохулно да је имао жену? Зар би то утицало на учење о Њему као Сину Божијем? Ето то. E pa sada, imam osećaj da nisi čitao ono što sam pisao. Bog nije neki samac na nebu koji nema kontakt sa ljudima pa da možemo da fantaziramo o njegovoj volji ili da pretpostavljamo. Odnos Boga i čoveka je živ i aktuelan sve do kraja istorije sveta. Ako ćemo da se oslanjamo na pretpostavke , umovanja onda ćemo biti kao Tolstoj. Hristos je rekao da ćemo učenike njegove po delima poznati, možemo sada negirati svačije delovanje, pa i Patrijarha Pavla. To kada se kaže da je Hristos imao ženu i decu je isto kao kada otac Žarko Gavrilović kaže da je Patrijarh Pavle imao vanbračnu ćerku, radio za oznu i rušio kralja, pa vi sada uklopite ličnost patrijarha Pavla u ove optužbe. Svaki čovek koji je u sebi izgradjivao bogočovečansku ličnost je pobedio svoju palu prirodu, i sad treba da razmatramo da li je Hristos, isti sa ljudima u svemu sem u grehu, imao ženu. Hristos koji je imao i ima ličnost Boga. Starac Pajsije svetogorac, koga je napao duh bluda, kako kažu kao kaznu jer se poneo vrlo strogo prema jednom duhovnom detetu, uzeo je sekiru i udario se po nozi. Takav postupak nije hrišćanski ali ima neko svoje opravdanje kao delo u afektu, čovek koji ima onu najčistiju Hristovu ljubav prema svakom biću, kada oseti seksualni nagon on to vidi kao vrlo nizak, prizeman i nedostojan odnos, prosto je revoltiran. Ako Hristove učenike poznajemo po delima, a imamo primere ljudi sa apostolskim darovima, i Porfirija Kavsokalivita, i Pajsija Svetogorca, i da ne nabrajam, oni su svi imali i čudotvorstvo i dar propovedanja i dar proroštva i dar jezika, što oni nisu imali neki svoju Maariju MAgdalenu i neki odnos sa seksualnom konotacijom? U njihovim životima je bilo mnogo Marija Magdalena i Marija Egipćanki ali nigde nije bilo seksualne konotacije. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 u Hristu Isusu nema više ni Grk ni Jelin, ni rob ni slobodnjak, ni muško ni ženksko. zato sto je spoznao jedinstvo svega. Svi smo mi jedno. ( tako ja to tumacim) Prevazidjene sve razlike, sve ono cime se indentifikujemo, nacionalnost, ime, pol.....vec samo cista esencija,duh, postojanje.A u Raju, jasno da se necemo zeniti ni udavati jer cemo biti bestelesni, pa onda udadba i zenidba nemaju svrhu....jel? Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Piše u poslanici apostola Pavla Galatima kada kaže da u Hristu Isusu nema više ni Grk ni Jelin, ni rob ni slobodnjak, ni muško ni žensko. Ako se ukidaju polovi u Hristu zašto onda Apostol Pavle posebno tretira žene i govori da treba da ćute u Crkvi,da pokrivaju glavu i da Adam ne učini greha nego žena mu? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Adam ne učini greha nego žena mu? Eva i jeste pocinila prva greh. To je bila neposlusnost... Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Piše u poslanici apostola Pavla Galatima kada kaže da u Hristu Isusu nema više ni Grk ni Jelin, ni rob ni slobodnjak, ni muško ni žensko. Moglo bi se u nedogled diskutovati o ovome, ali neka bude. To nije moje tumačenje, to je tumačenje koje sam zapamtio iz tekstova Ace Milojkova i sa predavanja prof. Kubata na bogoslovskom fakultetu. Za mene kao laika je to bilo sasvim dovoljno imajući u vidu da se poklapa sa hrišćanskim učenjem i oktrovenjem. Znači, to je odgovor, Ace Milojkova...ne tvoj. Hvala, u svakom slučaju. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Krompirove zlatice... E leba ti a ja mislio sekice i batice. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Ех, волео бих да могу да вам парирам али можда је боље да заобиђем(о?)... Питао си једном и није ти одговорено, а разговор је настављен што, да ти преведем, значи да људи не желе да заобиђу тему. Дакле, пусти тему и мани да смараш више. Лазар Нешић and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Krompirove zlatice... Плутон је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Vraćena Плутон, Лазар Нешић and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Vraćena Плутон је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Znaš kako, ja sam pravoslavan, nisam protestant. Njima je dovoljno samo Pismo, meni nije. To znači da je po pitanju učenja, hermeneutike i egzegeze Crkva za mene autoritet. Tako ti je draga moja i sa drugim stvarima u životu. Kad nešto ne znaš a ti onda pitaš onoga ko zna da to razjasni. A pošto sam ja "tupko" (što je lakim pogledom na avatar očigledno), zaključak se sam nameće. Hvala Svaka ti je na mjestu. Neka, treba tako. Hvala. ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Vraćena Хвала. Paradoksologija and drvce је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Misljenja sam da Vera treba da bude bezuslovna kao i Ljubav,i da prava vera dolazi iz srca, a ne iz knjiga, raznih tumacenja, prevoda, i ostalog. Ako verujes, verujes jerosecas da u tebi Bog prebiva a i ti u njemu, a ne zato sto ti je neko rekao da treba da verujes ili kako treba da verujes. Istinskom verniku potpuno je sve jedno da li je Hristos bio ozenjen ili ne, da li je imao plavu ili crnu kosu, koje su mu boje bile oci,sta je bio po nacionalnosti....Bitna su njegova dela. A njegova dela se ne umanjuju time sto je mozda imao ili nije zenu. Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 6, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2015 Vera treba da bude bezuslovna kao i Ljubav Tu je problem, svako ima neka svoja gledišta ljubavi.Ne bih se složio da je svaka ljubav bezuslovna, ima mnogo vrsta ljubavi i većina je sa mnogo uslova. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука