aliluja Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Slediti ono što "SRCE KAŽE".. a da ne bude pogubno... mislim da je moguće samo onom ko poseduje pravu hrišćansku ljubav.. gde je umerenost u svemu polazna tačka.. bilo da se radi o dobrim ili o lošim emocionalnim raspoloženjima.. Pravim razliku izmedju postupaka i onoga što posle istih sačuvamo u "SRCIMA".. Ukoliko ne posedujemo umerenost u svemu kao vrlinu.. lako ćemo dozvoliti strastima da uđu u naša srca i tu se odomaće.. Onda će neki zaista slediti" GOVOR SVIMA SRCA ".. verujući da je ispravan samo zato što iz srca dolazi.. A s obzirom da nas pokreće ono u šta verujemo.. i razum će se lako podvrgnuti tome.. i pomešati ono što nam je potrebno sa onim što želimo.. zameniće dostojanstvo sa ponosom i napraviće tanku liniju između ljubavi i mržnje.. Tako.. po meni izgleda kada strasti upravljaju našim srcima i sa našom bolesnom voljom donose odluke... I onda ti se na to sve javi zašminkani nečastivi glas : "SLEDITE GLAS SVOGA SRCA! " Gesendet von meinem GT-I9515 mit Tapatalk Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Iz tebe izbija feminističko.Sve shvataš kao unižavanje žene. Je li to ono emotivno ili ono analitičko u meni? Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Je li to ono emotivno ili ono analitičko u meni? Ja bi reko emotivno,da analitika prevladava shvatila bi priču kao vid borbe sa strastima Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Парадоксологија /Takvog bih najviše slavila./ Па то је тај ,што те гледа као пањ. Пањ је само метафора за бестрашће. Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 emocije-gde treba strast-gde treba razum-gde treba Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 emocije-gde treba strast-gde treba razum-gde treba Када бих још само знали шта где треба, нажалост обично побркамо лончиће. JESSY and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Ja bi reko emotivno,da analitika prevladava shvatila bi priču kao vid borbe sa strastima Ko kaže da nisam? Samo bih mislila da se sa strastima najbolje i najpotpunije izborio onaj ko niti im robuje, niti ignoriše one koji bi ih mogli uzburkati, već ih je prevazišao i vidi čoveka. Парадоксологија /Takvog bih najviše slavila./ Па то је тај ,што те гледа као пањ. Пањ је само метафора за бестрашће. Mislim da je izbor metafore indikativan i da se priča može čitati i kao priča o dva načina da se ne dostigne bestrašće, iako to sigurno nije bila namera autora. Ova zen pričica mi se više sviđa: Jednom Tanzan i Ekido zajedno putovaše po blatnjavom putu. Jaka kiša je još uvek padala. Idući putem, sretoše lepu devojku obučenu u svileni kimono obavijen pojasom, koja nije mogla da pređe raskršće. Dođi, devojko, reče odmah Tanzan. Podigavši je u svoje naručje, prenese je preko blata. Ekido ne progovori do uveče, sve dok ne stigoše do hrama u kome je trebalo da prenoće. Tada više nije mogao da se suzdrži. Mi sveštenici ne prilazimo blizu ženama, rece Tanzanu, posebno ne mladim i lepim. To je opasno. Zašto si ti to učinio? Ja sam devojku ostavio tamo, reče Tanzan. Da li je ti još uvek nosiš? Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Пијаном се и воз с пута уклања/народна/ А паметан искушењима/страстима/ А што се тиче превазилажења страсти / Е ЕСХАТОНУ / Sanja Т. and aliluja је реаговао/ла на ово 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Je l' bio neki koji bi je video kao ženu - ni kao predmet žudnje ni kao mrtvi objekt vredan prezira - već kao ljudsko biće i kćer Božiju? Takvog bih najviše slavila. Вероватно њен муж. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Новембар 29, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2015 Човек се по словесности [своје душе] сједињује са неизрецивом Божанском силом, док је по своме телесноме [саставу] у сродству са животињама. Само малобројни, тј. савршени и словесни људи, труде се да и својим мишљењем имају сродност са Богом и Спаситељем, што и показују својим делима и врлинским животом. Већина, пак, људи, неразумни душом, напуштајући божанско и бесмртно усиновљење, нагињу ка мртвом, несрећном и кратковременом телесном сродству: они као бесловесни мисле оно што је телесно, распаљујући се уживањима, и одвајајући се од Бога. Они душу своју због прохтева свлаче са небеса у провалију. Свети Антоније Велики Уколико хоћеш да си праведан, сваком делу у себи, тј. души и телу, дај оно што му приличи. Словесном делу душе пружи читање, духовно сагледавање и молитву, раздражајном делу - духовну љубав, која се супротставља мржњи, а желатељном делу - целомудреност и уздржање. Телу, пак, дај храну и одело, тј. само оно што је неопходно (1 Тим.6,8).Свети Максим Исповедник Na vratima vase duse stoji Gospod sa metlom,gotov da na vas poziv pocisti vam dusu od silne necistoce,i sa kadilima i mirisima da je pociscenu namirise,i sa devojackim nakitom ukrasi-stoji Gospod i ceka na poziv vas. I na ivici srca vaseg stoji Gospod sa svecom velikom,sto gori bez dima i isparenja,stoji Gospod i ceka na poziv vas,da unese svecu u srce vase i osvetli ga,i sagori u srcu vasem sav strah,i sve strasti i sve rugobne zelje,i izgna iz njega sav dim i zao miris. I na ivici uma vaseg stoji Gospod sa svojom mudroscu i svojim jezikom,gotov da na poziv vas udje unutra i razagna sve lude misli,sve prljave utiske,sve pogresne pojmove,i izbrise iz uma vasega sve nepostojane slike-stoji Gospod i ceka da unese svoj razum,i svoje pecate,i svoje reci." Vladika Nikolaj Душа је разумна али не и словесна. Словесије је одлика искључиво личности. Ни Бог није словестан по природи но по Личностима. Иначе би био Бог по морању а не по божанском хтењу. Личност је носилац слободе, избора и одлуке. И душа и тело се спасавају кроз личност. Личност се оваплоћује и одушевљује а душа и тело конкретизују. Природа, душа и тело, нема слободу зато може бити спасена само кроз личност. А личност се спасава кроз Логоса Христа. Кроз распету и васкрслу Љубав. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука