Jump to content

El rincón de Juan

Препоручена порука

• Одговори 1.9k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 минута, Juanito рече

Тебра, баш ниси у току. Старбакс је престао да буде хипстерски негде око 2012. Сад су то мали занатски кафеи где с служи сингл ориџин еспресо. А у Старбакс сад иду тинејџери, пензионери и програмери. 

Meni se sviđa Starbaks. Sta ću, sirotinja:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Juanito рече

Тебра, баш ниси у току. Старбакс је престао да буде хипстерски негде око 2012. Сад су то мали занатски кафеи где с служи сингл ориџин еспресо. А у Старбакс сад иду тинејџери, пензионери и програмери. 

Ima jedan deo mene koji se pomalo i ponosi sto nisam u toku u vezi takvih i nekih slicnih stvari...

Jel to znaci da sam omatoreo?

Btw Ako pocnem da kenjam o novim generacijama molim da primenite lapot.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Natasa. рече

Meni se sviđa Starbaks. Sta ću, sirotinja:smeh1:

Nisi tinedžerka nisi programer kolko ja znam znači jedino ti penzos ostaje al dobro i to mu dođe opet neka sirotinja.:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

kenjam o novim generacijama

Relax, I do that all the time :smeh1: . Al opet, ja sam bivša prosvetarka, to ide u rok službe :smeh1: .

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Jel to znaci da sam omatoreo?

Јок, то вероватно значи да пијеш лошу кафу. Или још вероватније да те не занима превише какву кафу пијеш све док се зове кафа и има кофеин. Тј. не трагаш за местима у којима се справља добра кафа. Јер ако трагаш, несумњиво ћеш открити на десетине хипстерских јазбина са одличном кафом које ничу као печурке после кише. Истина, нису хипстери основали и измислили тај такозвани трећи талас кафе (који је, за разлику од истобројног таласа феминизма, побољшао кафу), но су врло брзу потпуно окупирали ту заједницу. Нешто слично се сад дешава са занатским пивом. Тако да ти остаје да пијеш бућкурише или да се навикнеш на хипстере. Или пак да чекаш неки четврти талас који ће да погорша кафу и који ће повући хипстере са собом, а да ти онда останеш у трећеталасним јазбинама које тада више неће бити кул хипстерској братији.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Natasa. рече

Relax, I do that all the time :smeh1: . Al opet, ja sam bivša prosvetarka, to ide u rok službe :smeh1: .

Једна стара учитељица је одлучила да напусти просвету оног тренутка кад је викнула лончету са кипућом водом које је поскакивало на шпорету да се смири.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Снимих овог дегена пре неки дан. Нека дивљачка музика, шта ли је већ...

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
On 12/1/2017 at 21:38, Juanito рече

Јок, то вероватно значи да пијеш лошу кафу

Inace, interesantno je to - da bi pio losu kafu, ti prvo moras u stvari i da imas kafu. A tako nesto u Srbiji nisam video skorije...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Juanito рече

?

`Teo sam da kazem `nako uopsteno - ovde to sto se pije, kako mi kazu ove moje kavopije iz drustva (ja inace ne pijem kafu), nije cak ni losa kafa, tj. kao da nije kafa uopste. To sam mislio, malo je zavucena fora, u drugom planu je... :smeh1:

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, obi-wan рече

`Teo sam da kazem `nako uopsteno - ovde to sto se pije, kako mi kazu ove moje kavopije iz drustva (ja inace ne pijem kafu), nije cak ni losa kafa, tj. kao da nije kafa uopste. To sam mislio, malo je zavucena fora, u drugom planu je... :smeh1:

Поправља се стање полако. Мало је теже у ”провинцији” наћи добру кафу, у Бг је доста боље. Кад је један од ових великих произвођача (Донкафе) увео у понуду сингл ориџин арабике, онда то вероватно значи да се купцима полако побољшава укус. 

Али да се разумемо, није само Србија у тој причи. Ако не рачунамо земље у којима се гаји добра арабика (тј. благословне земље у којима је једина кафа која се може наћи врхунска кафа :smeh1:), свуда је кафа до пре десетак година била просечна до очајна. Специфичност Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Босне, Бугарске и Албаније (и вероватно Словеније као колатералне штете) је 1) што смо преко Турске и Грчке добили ”рио минас” који се из неког разлога сматра за ”једину праву домаћу кафу”, а ради се о јефтиној бразилској кафи којој је истекао рок трајања (не у смислу да је опасна, него у смислу да њен квалитет више не задовољава минимум) и 2) што смо због беде, ратова, санкција и осталог током деведесетих пили 10% кафу, а 90% млевени грашак, житарице и тврдокрилце.

Е сад, ово под 2) је очигледно катастрофа и најчешће превара јер купци ни не знају шта купују, али занимљивије је ово под 1). Дуго сам истраживао одакле потиче тај ”рио минас” који уопште званично не постоји под тим именом и изгледа да га је на тржиште пре много деценија увео ”Мемет Ефенди” да би уштедели. Купци су врло брзо научили, ко што рекох, да је у питању ”права домаћа кафа” и остало је историја. Ту се већ не ради о превари, него о лошем укусу. Занимљиво је да кафићи по Бг који имају неколико врхунксих кафа у понуди често и даље рекламирају и служе ”минас” као ”домаћу кафу” уместо да је справе од нпр. кафе из Етиопије одакле арабика изворно потиче и коју користе бедуини. Пре пар година сам из Колумбије донео једну од најбољих кафа које тамо можеш да купиш и од ње справљао домаћу кафу. Људи су правили гримасе кад би је пробали. ”Добро је, ал није то то...”

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...