Аурор Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 8 минута, uros рече Pa i nije da je sasvim nebitno. Ne zove se slucajno engleski - engleski (a ne englesko-skotski, irski ili kako god). Sto isto ne znaci da irski i skotski dijalekt ne postoji. Isto kao kod nas u pitanju je isti jezik sa razlicitim dijalektima. Kako se taj jezik zove je nesto sto treba da odrede istoricari a ne politicari Pa eto, zabole nas za naše, neka se nazove kako god, bitno samo da je praktično... Možemo da ga nazovemo i klingonskim da svi budu srećni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 18 минута, Аурор рече Па јесте, сви говоре српским језиком. Није то "наш", "матерњи", "јужнословенски" итд. Иста прича као за време Илирског покрета... I da i ne. Odlike srpsko-hrvatskog jezika jesu stokavica, izjednacene ekavica i ijekavica, iste prihvacene glasovne promjene i glasovi, tacno odredjena tvorba redoslijeda rijeci, tqcno odredjeni padezi i cetiri akcenta ( dva uzlazna i dva silazna ). Juznjaci ne govore tako. Imaju problemi sas padezi najvise. Moravci i ostali Sumadinci imaju neke glasovne promjene koje vuku na juznjacko bugarisanje ( nesam umjesto nisam npr. ), i oba forsiraju samo odredjene akcente. Vojvodjani takodje forsiraju duge akcente. Hrvati imaju pregrst glasovnih promjena ( ili cak nedostatak glasovne promjene ) koje nisu u standardnoj varijanti, ikavicu, cakavicu, kajkavicu... Hercegovci i Crnogorci imaju dodatne glasovne promjene, a djetici jos forsiraju vise jedne od drugih akcenata. Joste imamo zasebne glasove ( ono meko sh sto su djetici uveli ) i u izvornom govoru jako malo glasa "h". Akxentuacija u Bosni je doduse savrsena, pogotovo kod ruralnih Srba ( kao ja sto sam ) ali se gutaju mnogi glasovi u govoru ( ul'ca, Mil'ca, bo'na ). Ovaj standardni jezik je manje-vise razlicit od svih srpskih, hrvatskih i ostalih jezika. Zasnovan je na istocnohercegovackom govoru i stoga najvise i lici na njega ( a i na bosanski ) ali se i od njih razlikuje. Stoga je berealno da i mi govorimo kako Hrvati govore srpskim jezikom, kada se njihov narodni govor razlikuje od standardnog isto koliko i srbijanski dijalekti. Bosna i Hercegovina zaista dodju kao neka sredina izmedju srpske krajnosti ( stokavske ekavice ) i hrvatske krajnosti ( stokavske/cakavske/kajkavske ekavixe/ijekavice ) imajuxi najvise zajednickoga izmedju njih - stokavsku ijekavicu/ekavicu ( posto se u pogrqnicnim krajevima ekavski i ijekavski mijesaju u govoru ). Zato jedino se jezik moze zvati ili srpsko-hrvatski, ili jugoslovenski. Grizzly Adams, Justin Waters and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 12 минута, Аурор рече Najčudnije tu mi je bilo što Mađari i Finci govore jako sličnim jezicima. Azijski varvari, sta s' ocekivo Iz iste su grupe naroda, porijeklom iz centralne i sjeverozapadne Azije, i sjeverne Evrope. Rusi su dosta tih ugro-finaca asimilovali, sve sto je sje erno i istocno od Petrograda. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 2 минута, Аурор рече Pa eto, zabole nas za naše, neka se nazove kako god, bitno samo da je praktično... Možemo da ga nazovemo i klingonskim da svi budu srećni. To se ne radi tako, niko nece biti srecan u lazi makar mu i imponovala. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 23 минута, Аурор рече Не ради се, ради се о крађи наше културе. You mean cultural appropriation? When have you turned SJW? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 3 минута, Ћириличар рече You mean cultural appropriation? When have you turned SJW? Zar to nije kad npr. tvrde da je rasistički prema Indijancima kad obučeš kostim Indijanca? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 12 минута, Ћириличар рече Zato jedino se jezik moze zvati ili srpsko-hrvatski, ili jugoslovenski. Pogledaj malo oko Vuka, ista je priča bila, svađali su se sa njim... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 Не капирам шта је ту проблем... Ми причамо неки исти језик који нема име. Само дијалекти имају имена. Треба наћи неки назив за тај заједнички језик (нпр. "балканско-словенски"), а нико никоме не брани да свој дијалект зове како год оће. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 8 минута, Аурор рече Zar to nije kad npr. tvrde da je rasistički prema Indijancima kad obučeš kostim Indijanca? Da, jer je to "kradja njihove kulture" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 6 минута, Аурор рече Pogledaj malo oko Vuka, ista je priča bila, svađali su se sa njim... Vuk nije nepogrijesuv. On je tvrdio da su svi stokavci Srbi - sto je netacno. Gradiscanski Hrvati su izbjegli u Madjaraku od Turaka ( znaci prije kontakta sa doseljenim Srbima krajisnicima ) pa imaju zastupljenu i stokavicu i kajkavicu i cakavicu. A originalnije i hrvatskije od njih ne moze Vuk je to neopravdano forsirao, da su stokavci Srbi, vjerovatno iz neznanja i nedostatka konkretne istoriografije u ono vrijeme. Tako da... Nije samo srpski, iako jeste zasnovan na srpskom dijalektu. No Rvati ni to ne mogu svariti kakvi su ustogljeni. A be, i oces da kazes da ovi sas jug nesu Srbi? I da ne pricaju srpski? Ako cemo ici u istoriju i strukturu jezika, i to najtvrdokornijom linijom, Hrvati pricaju srpski, juznjaci pricaju zaseban jezik izmedju srpskog i bugarsko-makedonskog, ali ne srpski. A standaedni jezik je onda bosanski po svojoj strukturi. Ne moze da se povuce jasna linija u ovoj raspravi a da nije arbitrerna do bola. Grizzly Adams and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 10, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 1 минут, Ћириличар рече A standaedni jezik je onda bosanski po svojoj strukturi. Питали Фату шта ће да буде кад порасте. ”Бићу вел'ка!” RYLAH, Ћириличар, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 14 минута, Grizzly Adams рече Не капирам шта је ту проблем... Ми причамо неки исти језик који нема име. Само дијалекти имају имена. Треба наћи неки назив за тај заједнички језик (нпр. "балканско-словенски"), а нико никоме не брани да свој дијалект зове како год оће. Yugoslavian? Serbo-Croatian? Barbarian? Grizzly Adams and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 Управо сада, Juanito рече Питали Фату шта ће да буде кад порасте. ”Бићу вел'ка!” - Mujo, sta ces biti kad porastes? - Bicu zenu! Ili... Mujo polaze ispit na Medicinskom i pita ga profesor da objasni svojim rijecima sta je to bakterija. "Bakterija je, profesore, jedan sejtan koji kad udje u insana i ako insan ne ode hecimu za heftu dana ne gine mu dzenaza.". Grizzly Adams, Paradoksologija, Juanito and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 35 минута, Grizzly Adams рече Треба наћи неки назив за тај заједнички језик (нпр. "балканско-словенски"), а нико никоме не брани да свој дијалект зове како год оће. Šta su sve izmišljali kroz istoriju za taj jezik, ovo nije ništa. I još jedna ironija: diskutujemo o ovome tačno na 75 godina od osnivanja NDH, verovatno nas i za to nije briga... пре 35 минута, Grizzly Adams рече Само дијалекти имају имена. Kako? Ovo što se sada naziva "čakavski" je zapravo pravi hrvatski jezik... Drugačiji je i teško da može da se kaže da su isti jezici. Inače, ovo su pitanja koja traju dugo i ima cela jedna priča iza toga. Ne može da se jednostavno da neki naziv i da se tera dalje... Ja bar mislim. Dobre namere onih koji to rade, kao i u drugim stvarima, count for nothing. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 10, 2017 Пријави Подели Написано Април 10, 2017 пре 3 минута, Аурор рече Šta su sve izmišljali kroz istoriju za taj jezik, ovo nije ništa. I još jedna ironija: diskutujemo o ovome tačno na 75 godina od osnivanja NDH, verovatno nas i za to nije briga... Kako? Ovo što se sada naziva "čakavski" je zapravo pravi hrvatski jezik... Drugačiji je i teško da može da se kaže da su isti jezici. Inače, ovo su pitanja koja traju dugo i ima cela jedna priča iza toga. Ne može da se jednostavno da neki naziv i da se tera dalje... Ja bar mislim. Dobre namere onih koji to rade count for nothing. E cvrc, nije samo cakavski hrvatski. Seselj je laprdao bez osjecaja za finese i nijanse. Potrazi onu moju temu o istoriji, piskarao sam o ovome bas. Postqvio sam govore Dalmatinaca i Slavonaca koji se uklapaju u Vukovu definiciju hrvatskog, a dalmatinski ikavski kajkavski ili cakavski ( iz Splita ) a slavonski ekavski stokavski i kajkavski. Moze se staviti naziv lagano - u situaciji bez YU srpsko-hrvatski, a sa YU jugoslovenski. Srpsko-hrvatski samo oznacava krajnje tacke prostiranja jezika, a ne strogo da samo Srbi i Hrvati njime govore ( iako je to tehnicki i istorijski tacno, al bidnimo politicki korektni ). Uostalom, samo smo stavili da svi Srbi pricaju srpskim, a ja sto ic nisam razumio film Zona Zamfirova ko mali, nikom nista. Vi's da mere, s'o bi rekli voj ovi moji. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука