Jump to content

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna - slažete li se?

Оцени ову тему

Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?  

72 члановâ је гласало

1. 1. Da li mislite da veronauka u školama treba da bude obavezna?

• Da
      33
    • Ne
      35
    • Ne znam / možda /zavisi (molim objašnjenje)
      4

Препоручена порука

Ne znam da li da se smejem ili da plačem. 

Боље се смејати. Веруј ми.

Реално ово би ми као православни требали да инсистирамо. Јер пре свега то је нама у интересу.

Да нас не представљају разни фрикови који после освану по медијима.

Савршено неће никад бити, али макар да не буде овај проценат киксова.

То би исто требало и за попове увести. Пре рукополагања стручна психолошка процена и анализа.

Подели на овим сајтовима

А кога брига шта секташ мисли о било чему. То је исто као да су питали Акакија, Микија Петровића или чича Марка Радосављевића за мишљење. Потпуно идентично.

@Жељко     Vidiš?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Најгоре су полуистините информације. Тако Бее92 у ударној теми пита се зашто СПЦ није у систему ПДВ, а не каже да се не враћа бесправно отета имовина. Наводе се примјери Њемачке и Хрватске , а не каже да у првој држава скупи годишње 8 милијарди евра пореза од грађана за РКат.цркву и протестанте, а да су по споразуму Хрватске и Ватикана сви свештеници на буџету, као и помоћно особље, одржавање цркава.....

Тако се и овде јављају неки као тобож православни, па се онда плаше да дјеца не добију траму, а не виде у каквом је стању школство......

Подели на овим сајтовима

Најгоре су полуистините информације...

Тако се и овде јављају неки као тобож православни, па се онда плаше да дјеца не добију траму, а не виде у каквом је стању школство......

Stvarno ne razumem. Kakva je ovo "poluistinita informacija"?

Nije logična tvrdnja da oni roditelji koji se zbilja plaše da deca ne dobiju traume (ili žale što su ih već dobila) ne vide u kakvom je stanju školstvo.

Možda samo brinu za svoju decu, na šta imaju pravo, koje god da su vere, makar i pravoslavne, i ne žele da stanje u školstvu bude još gore.

A mnogi od nas bismo se rado uključili u razne aktivnosti, uključujući veronauku, koje bi naša parohija upriličila, gde bismo znali sa kojim sveštenikom i kako nam se deca vaspitaju u veri.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Слободно се укључите, кад би се сви укључили у црквени живот не би било недоумица и проблема. А што се школства тиче, шта су само троје наше дјеце приживјела  од разних наставника током школовања у ОШ, па опет се не жале да имају неке трауме, него сматрају то дијелом одрастања у таквој средини. Почевши од тога да дјетету у 3. разреду ОШ падне метална статива на ногу и учитељи га оставе на настави и заплаше да ен смије рећи шта му се делио. После кад смо га водили на контроле и терапије исапло је да то није ништа , да је крив што је био на школском игралишту за вријеме великог одмора, а никако да се учитељи договоре ко је био дежурни тог дана. Па онда друго дијете чија је 5 из математике спала на 2 коју је добијао из градива које се на том часу предавало. Кад је био пробни тест из математике наставница је рекла да ће његов резултат бити закључна оцјена, али пошто је он урадио најбоље од 4 одељена 8.разреда рекла је да нема оцјењивања. да ен идем даље и шта је то према причи једног вјероучитеља који се мало занио....

Подели на овим сајтовима

Слободно се укључите, кад би се сви укључили у црквени живот не би било недоумица и проблема. А што се школства тиче, шта су само троје наше дјеце приживјела  од разних наставника током школовања у ОШ, па опет се не жале да имају неке трауме, него сматрају то дијелом одрастања у таквој средини. Почевши од тога да дјетету у 3. разреду ОШ падне метална статива на ногу и учитељи га оставе на настави и заплаше да ен смије рећи шта му се делио. После кад смо га водили на контроле и терапије исапло је да то није ништа , да је крив што је био на школском игралишту за вријеме великог одмора, а никако да се учитељи договоре ко је био дежурни тог дана. Па онда друго дијете чија је 5 из математике спала на 2 коју је добијао из градива које се на том часу предавало. Кад је био пробни тест из математике наставница је рекла да ће његов резултат бити закључна оцјена, али пошто је он урадио најбоље од 4 одељена 8.разреда рекла је да нема оцјењивања. да ен идем даље и шта је то према причи једног вјероучитеља који се мало занио....

Žao mi je zbog Vaše dece i problema koje su imala, iskreno.

Ono u čemu je šteta velika kada se veroučitelji "malo zanesu" (da li ste zaista videli moje postove na ovoj temi?) jeste što deca mogu, uprkos najboljoj volji roditelja i prethodnom stvarnom ukjlučenju u crkveni život, da steknu potpuno su,anuto viđenje vere i Boga i da se prosto od toga odvoje. Veronauka je u stanju da od malog vernika napravi ateistu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Гледе гласања, нисам сигуран да ли треба уводити као обавезан предмет. Тако да моја размишљања за веронауку су само то.

Али имам утисак да овде се а приори узима за то да је, конкретно, православна веронаука индоктринација и заслепљивање деце и омладине. И да је како год да окренеш и садашњи њен статус проблематичан. А као други аргумент је наведена искрена бојазан, тј. страх да ће вероучитељ да психички урнише дете. А ако не, онда ће га индоктринирати, па у круг. И наводе се примери лоших вероучитеља. Имам познанике који су вероучитељи и који са децом раде оно што не ради готово ни један проф историје, географије, уметности, философије, социологије, психологије. О природњацима не бих коментарисао. Са ђацима разговарају и расправљају о свим овим темама и праве паралеле, указују на сличности и разлике са осталим друшт. наукама. Уз то, наглашавају и православно схватање, учење и искуство које се тиче питања која су заједничка. 

А други утисак је да неки родитељи данас су у толиком страху да им школа не нагрди дете, да те своје страхове и фрустрације несвесно преносе на децу. Мислим, можда би могли да се мало искулирају. Не само по питању верска/грађанско него целе школе. Нису свемогући и свезнајући. Ако јесу, како неко овде помену, нека узму своју децу па нека их сами школују код својих кућа. А резултат не верујем да ће бити много различитији.

Подели на овим сајтовима

@@Ламех.......Знам за једног вероучитеља коме се настава базира на развијању критичког мишљења, ....

критичко мишљење & веронаука. како се спаја неспојиво? волео бих да прочитам или чујем тог типа!
Подели на овим сајтовима

критичко мишљење & веронаука. како се спаја неспојиво? волео бих да прочитам или чујем тог типа!

Pa naizmjenično, jedan čas kritičkoga mišljenja pa jedan čas vjeronauke itd. itd.

ko pita s mesom i krompirima kad se pravi, red kritičkog mišljenja, red katihizisa.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Гледе гласања, нисам сигуран да ли треба уводити као обавезан предмет. Тако да моја размишљања за веронауку су само то.

Али имам утисак да овде се а приори узима за то да је, конкретно, православна веронаука индоктринација и заслепљивање деце и омладине. И да је како год да окренеш и садашњи њен статус проблематичан. А као други аргумент је наведена искрена бојазан, тј. страх да ће вероучитељ да психички урнише дете. А ако не, онда ће га индоктринирати, па у круг. И наводе се примери лоших вероучитеља. Имам познанике који су вероучитељи и који са децом раде оно што не ради готово ни један проф историје, географије, уметности, философије, социологије, психологије. О природњацима не бих коментарисао. Са ђацима разговарају и расправљају о свим овим темама и праве паралеле, указују на сличности и разлике са осталим друшт. наукама. Уз то, наглашавају и православно схватање, учење и искуство које се тиче питања која су заједничка. 

А други утисак је да неки родитељи данас су у толиком страху да им школа не нагрди дете, да те своје страхове и фрустрације несвесно преносе на децу. Мислим, можда би могли да се мало искулирају. Не само по питању верска/грађанско него целе школе. Нису свемогући и свезнајући. Ако јесу, како неко овде помену, нека узму своју децу па нека их сами школују код својих кућа. А резултат не верујем да ће бити много различитији.

Možda nisam bila dovoljno jasna pri izlaganju argumentacije. Prvi deo argumentacije odnosi se na polazište roditelja ateista i agnostika. Oni po pravilu ne žele da im se deci u školi uopšte predaje katihizis.

Deo te argumentacije čini primedba da je predmet u kome se detetu direktno predaje sistem verovanja i ponašanja kao onaj koji treba da usvoji, a ne o sistemu verovanja i ponašanja kao istorijskom i kuturnom fenomenu, kvalitativno različit od ostalih predmeta u državnoj školi.

Što se tiče Željkovog linka o veronauci u Austriji, primetna je znatna različitost u sistemu i kulturi. Naime, u tom linku se navodi da Austrija i dalje delom operiše po sistemu povezanosti religija i države, kao i da su ranije sve škole bile crkvene i da su postepeno sekularizovane, a da je naknadno uvedena mogućnost istupanja - ali tek od 14. godine života. Taj sistem se veoma razlikuje od onoga u kome živimo - naše škole su državne, a naša država je sekularna. Uvođenje takvog sistema na silu ovde ne bi bilo dobro ni za državu ni za crkvu, ni za školstvo ni za nastavu veronauke.

Drugi deo argumentacije odnosi se na polazište roditelja vernika. I tu postoje sistemski problemi, ne samo problemi sa pojedinačnim nastavnicima, ali to jeste povezano. Veliki sistemski problem je samo pitanje: šta to tačno uči naša vera? To je pitanje na koje će svaki sveštenik i teolog dati bar pomalo drugačiji odgovor; i to je u redu, to i jeste, bar po meni, jedna od prednosti pravoslavlja.

Problem nastaje u praksi: ja bih rado decu odvela na veronauku (ili bar dodatno upoznavanje sa verom) u parohijsku crkvu gde znam sveštenika kome bih mirne duše poverila decu, jer je psihički zdrav, zna sa decom (ima petoro), zna kako razmišljaju i razvijaju se i kako im prići i teoretski i u praksi (njegova deca su, i kao tinejdžeri, radosno u crkvi na svakoj liturgiji).

Ali, veronauka se ne organizuje u parohiji, već u školi, i deci se predaje jedno drugačije pravoslavlje, u kome, recimo, demoni napadaju decu a za jednu laž se ide u pakao. Sistemski problem je: ovde se svi slažu da je to loše, a ja pitam "Na osnovu čega?" Za razliku od katoličkih pomesnih crkava, mi nemamo "zvanični" katihizis. Drug iz Banje Luke kaže da u udžbeniku njegovog deteta stoji kategorizacija/hijerarhija grehova, za koju će mnogi reći da uopšte nije pravoslavna. Opet, na osnovu čega? Mi ne možemo znati koje će se pravoslavlje predavati našoj deci ako ne znamo veroučitelja. To je sistemski problem, koji se može zaobići ako je veroučitelj "dobar", a koji će biti naglašen ako je "loš" (opet, po čijem kriterijumu? jedan će sveštenik u mojoj parohiji reći jedno, drugi drugo na istu temu; jednom će jedan veroučitelj biti skroz po p.s.-u, a drugom će biti neozbiljan). Drugi predmeti nemaju taj konkretan sistemski problem - postoji jasan plan i program i ukoliko se on ne sledi, može se reagovati. U slučaju veronauke, dosta je ostavljeno na slobodu veroučitelju.

Kritičko mišljenje svakako nije u planu i programu. Svaka čast dobrim nastavnicima svakog predmeta, ali to je druga tema. Mi smo imali sjajnog nastavnika istorije koji je Drugi svetski rat predavao kroz učeničku debatu. Rekao nam je da svi pročitamo što više iz raznih uglova, pa da pokušamo da dokučimo šta se tu desilo. Nismo dokučili, ali smo se slatko svađali nekoliko časova i mnogo smo naučili. Taj dobar primer ne znači da istorija kao predmet nije umnogome ideološki određena i smišljena da indoktrinira i da to ne treba što više menjati.   

Da li bi preterano dušebrižništvo spočitavao onim roditeljima koji su protiv obaveznog seksualnog obrazovanja ili marksizma i rekao im da se opuste? Msm, ja sam bila prilično opuštena dok šestogodišnje dete nije počelo da mi plače svako veče kad treba da ide na spavanje jer će je sada napadati demoni. Mislila sam da je nešto pogrešno razumela, pa sam na liturgiji to pomenula veroučiteljki, koja je rekla da samo nabavimo osvećenu vodicu iz Sv. Petke i poškropimo njome postelju pred spavanje, da bi se dete zaštitilo od demonskih napada, kao i da obavezno spava sa krstom ispod jastuka. Od tada nisam opuštena. Opet, ima i onih koji će reći da je veroučiteljka sve učila dete kako treba - vraćam se na sistemski problem. 

Meni je nelogična, recimo, argumentacija po kojoj je ceo školski sistem loš, pa što se onda buniti baš zbog veronauke? Jer, ako smo svesni da nam školstvo ne funkcioniše, zašto baš u njega hoćemo da ukalupimo veru?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Da li bi preterano dušebrižništvo spočitavao onim roditeljima koji su protiv obaveznog seksualnog obrazovanja ili marksizma i rekao im da se opuste?

Не бих поредио марксизам и хришћанство. Под један. А под два, спочитавао бих за сексуално образовање.

Msm, ja sam bila prilično opuštena dok šestogodišnje dete nije počelo da mi plače svako veče kad treba da ide na spavanje jer će je sada napadati demoni. Mislila sam da je nešto pogrešno razumela, pa sam na liturgiji to pomenula veroučiteljki, koja je rekla da samo nabavimo osvećenu vodicu iz Sv. Petke i poškropimo njome postelju pred spavanje, da bi se dete zaštitilo od demonskih napada, kao i da obavezno spava sa krstom ispod jastuka. Od tada nisam opuštena. Opet, ima i onih koji će reći da je veroučiteljka sve učila dete kako treba - vraćam se na sistemski problem.

Тој вероучитељици треба дати отказ! А да је проблем системски, у томе се слажемо. А он лежи у неодговорности и немању осећаја за реалан живот више црквене јерархије. Али то је други проблем.

Подели на овим сајтовима

критичко мишљење & веронаука. како се спаја неспојиво

то ти је пријатељу апофатика! за неке вероватно недокучива ствар.

Подели на овим сајтовима

Suštinski se ništa ne bi promenilo kad bi veronauka postala obavezni predmet. Takodje se suštinski ništa ne bi promenilo ako i Krštenje postane obavezno.

Ima jedna priča o ekspanzionističkom misionarenju rimokatoličke Crkve, pa su u koja god plemena dođu kolektivno pokrstavali pagane ali iako kršteni oni su i dalje nastavljali svoje stare običaje i u svom srcu i duši nisu nikada iskreno prestali da budu pagani.

Dakle suštinski se ne bi ništa promenilo, samo bi izazivalo buntovnički revolt, pa čak i medju samim Hrišćanima.

Ono što jeste bitno je to, da veronauka kao izborni predmet, ne sme nestati iz škole. Dakle veronauka Da obaveza Ne.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...