Jump to content

Uloga ikona u Hriscanstvu

Препоручена порука

Постављена слика

С. В. Гнутова, Е. Я. Зотова Кресты, иконы, складни. Медное художественное литье XI - начала XX века.

Интербук-бизнес | 2000 | ISBN: 5891640600 | 136 pages | PDF | 26 MB

http://depositfiles.com/en/files/u9t8w529w

http://uploading.com/files/6dcd8bdd/Krest_ikon.zip/

http://www.megaupload.com/?d=KJKCY5LZ

Из собрания Центрального музея древнерусской культуры и искусства имени Андрея Рублева.

В настоящем издании впервые сделана попытка обобщения и описания музейной коллекции. В альбом включены 249 произведений медного художественного литья XI - начала XX века. Представленные памятники показывают разнообразие типов, форм и декора предметов медного литья.

Все предметы сгруппированы в три раздела с единой нумерацией: раздел первый - `Кресты`, раздел второй - `Иконы`, раздел третий - `Складни`.

В подрисуночных подписях даны следующие сведения о предметах: тип, название, центр изготовления, датировка, материал, техника и размеры в сантиметрах (при этом указываются параметры предметов с ушками и навершиями, у складней - в раскрытом виде), краткое описание, ссылка на издание, в котором впервые было опубликовано изображение этого предмета. В конце приведены краткие сведения об иконографических особенностях изделий медного литья, в отдельных случаях со ссылкой на литературный источник.

Постављена слика

Икона «Богоматерь»

Конец XIX в. Медный сплав, литье, эмаль 27,1x24,2x0,3.

На иконе изображена Богоматерь в трехчетвертном повороте вправо с развернутым свитком в левой руке.

Постављена слика

Икона «Иоанн Предтеча»

Конец XIX в. Медный сплав, литье, эмаль 27,1x24,2x0,3.

На иконе изображен Иоанн Предтеча в трехчетвертном повороте влево. В левой руке он держит чашу с младенцем

и развернутый свиток.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Постављена слика

Архангел Михаил, из деисусного чина

19 век. Палех

Дерево, левкас, темпера. 30,7х26 см.

Оплечное изображение архангела Михаила входило в состав деисусного чина, вероятно, с

центральным образом Спаса Эммануила. Произведение высокопрофессиональной

иконописи позднего XIX в., с признаками соприкосновения со светским искусством того

времени. Представляет художественный и музейный интерес

( ст 144 )

Русские иконы. Коллекция русских икон арт-галереи Дежа Вю

Год: 2003

Издательство: Эст-М

Язык: Русский

Формат: PDF

Страниц: 184

Размер: 20.6 Mb

Описание: Частные коллекции: Коллекция русских икон арт-галереи Дежа Вю

Очень редкий альбом, точнее – каталог выставки частной коллекции икон арт-галереи «Дежа Вю». Тираж 1000 экземпляров. Печатный Салон «Эст-М», Москва, 2003 год. Все представленные иконы ранее не выставлялись.

Download from DepositFiles

http://depositfiles.com/en/files/73esqi7tj

Download from RapidShare

http://rapidshare.com/files/327174523/russkie.ikoni.rar

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Справочное пособие - Православные иконы

ОЛМА-ПРЕСС | 2005 | ISBN: NA | PDF | 322 pages | language: russian | 72 mb

Эта книга носит энциклопедический характер. В ней кратко, но вполне достаточно для ознакомления изложены значения, символика, история икон. В книге содержится огромное количество фотографий древних икон, почти на каждой странице. В разделе "Какому святому в каких случаях молиться" наглядно и удобно размещена икона святого с молитвами, тропарями и кондаками, относящиеся к этому святому.

Краткое оглавление:

1. Храм и Иконостас.

2. Икона. Символы и сюжеты:

- Русские иконы: Символика иконы;

- Сюжет икон и фресок: Праздничные иконы, Иконы Иисуса Христа, Иконы Богородицы, Иконы святых, Иконы ангелов, Символика распятия.

3. Какому святому в каких случаях надо молиться.

4. Алфавитный указатель икон Божией Матери и Святых Угодников Божиих, ходатаев за нас перед Богом, и в каких случаях к кому из них обращаться.

5. Библиография.

http://rapidshare.com/files/118760934/Spravochnoe.Posobie.Pravoslavnye.Ikony.2005.rar

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Жаоми је што не могу да вам поставим слику па да видите да свевидеће око стоји и у Цркви Христовг Гроба у Јерусалиму.

И као што неко рече зар треба да се одекнемо тог знака само зато што су га украли. Да ли је масонерија старија или хришћанство? Е о томе се ради ми своје заборављамо и онда се од свог саблажњавамо. А у осталом шта има карактеристичније у геометрији од једнакостраничног троугла, да ви се са тим представила Света Тројца? Или зар није логично да се једним символилчним језиком Божије свезнање опише и представи као свевидеће око. Оно јесте око је антропоморфни израз али ова израз ураво најбоље објашњава Премудрост и предзтнање Божије. Па зашто онда да се саблажњавамо на то, или да бежимо од хришћанских символа.

Постоје фреске на којима је приказах Христос како се крштава у Јордану, оно што је изненађујуће приказан је го у потпуности, јел треба и тих фрески да се одрекнемо? Такође постоје и фреске на којима је Христос без браде. Замислите Пантократора без браде. Па јел треба и тих фрески да се одрекнемо?

Подели на овим сајтовима

jedan prijatelj holandjanin mi je poslao na e-mail ikonu Bogorodice, kupio je u moskvi.

njega zanima sta predstavlja ta ikona. ja mu neznam odgovoriti a neznam ni postaviti ikonu ovde na forum.

ona slova koja su na ikoni, mislim da pise sirsaja radost. sad da li neko zna nesto o toj ikoni?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Постављена слика

?????? ?????????????? ?????? ??????

??? ?????????? ???? ?????????? ??.????????

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Није ми био познат овај начин изображавање св.Тројице, но у сваком случају није предањски нити има потпору у Св.Писму. Ово је баш специфично за Русију, и као што је случај са свевидећим оком, и ово је у Русију ушло са запада.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

али је јако занимљива поставка фигура на фески, као кад се закрштавамо, Бог Отац изнад (глава), Бог Син испод (пупак), Дух Свети у средини (рамена)  :drugarstvo: 0202_238

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

?????? ?????????????? ?????? ??????

Da li imas ovu fotografiju u boljoj rezoluciji?

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...