selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Ne odgovori ti meni Da li se Isus molio ikonama ili Apostoli? Не молимо се ни ми икони већ ономе ко је на икони. Као што ти пољубиш слику детета, не љубишх хартију већ онога ко је на хартији. A ko je na Hartiji? i ko je to od Apostola radio? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa vi radite sve ono sto nema u Bibliji. miolite se svecima Apostoli to nisu radili Ljubite ikone Apostoli to nisu radili Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa vi radite sve ono sto nema u Bibliji. miolite se svecima Apostoli to nisu radili Ljubite ikone Apostoli to nisu radili Ko je naslikao prvu ikonu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa vi radite sve ono sto nema u Bibliji. miolite se svecima Apostoli to nisu radili Ljubite ikone Apostoli to nisu radili Апостоли су првина светаца. Нису се могли молити јер светитељи су за њима следили. Апостол Лука је насликао икону Богородице, ако ниси знао. Ето, и Мухамед је имао 14 жена па ви нерадите тако, а нас критикујете због апостола. 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa vi radite sve ono sto nema u Bibliji. miolite se svecima Apostoli to nisu radili Ljubite ikone Apostoli to nisu radili Апостоли су првина светаца. Нису се могли молити јер светитељи су за њима следили. Апостол Лука је насликао икону Богородице, ако ниси знао. Ето, и Мухамед је имао 14 жена па ви нерадите тако, а нас критикујете због апостола. 0104_cheesy Ne skreci sa teme.Znaci Apostoli vam nisu dali primjer da se molite ikonama.Ko onda?Zasto to onda radite?Isus to nije radio Apostoli nisu a vi radite?Na osnovu cega? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Znaci Apostoli vam nisu dali primjer da se molite ikonama.Ko onda?Zasto to onda radite?Isus to nije radio Apostoli nisu a vi radite?Na osnovu cega?Mi se ne molimo ikonama već svetitelju koji je na ikoni izobražen.Isto tako nema ništa čudno u tome što ljubimo ikone. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Ne skreci sa teme. Ко му каже... 0202_238 Znaci Apostoli vam nisu dali primjer da se molite ikonama.Ko onda?Zasto to onda radite?Isus to nije radio Apostoli nisu a vi radite?Na osnovu cega? Откуд ти знаш шта су апостоли радили, а шта нису? Хришћанско предање (то је као ваши хадиси) каже да је прву икону насликао још апостол Лука. Друга ствар, понављам - ми се не молимо иконама. То су једноставно слике људи које поштујемо као примере вере. Као што на зиду имам слику родитеља и поштујем је, тако поштујем и те своје духовне родитеље. Узалуд удараш главом о зид, нема ту ништа. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Ne skreci sa teme. Ко му каже... 0202_238 Znaci Apostoli vam nisu dali primjer da se molite ikonama.Ko onda?Zasto to onda radite?Isus to nije radio Apostoli nisu a vi radite?Na osnovu cega? Откуд ти знаш шта су апостоли радили, а шта нису? Хришћанско предање (то је као ваши хадиси) каже да је прву икону насликао још апостол Лука. Друга ствар, понављам - ми се не молимо иконама. То су једноставно слике људи које поштујемо као примере вере. Као што на зиду имам слику родитеља и поштујем је, тако поштујем и те своје духовне родитеље. Узалуд удараш главом о зид, нема ту ништа. Pa vas brat Admiral sam vas upita da mu navedete iz Predanja gdje to stoji da se molite svecima a ja dodajem sad gdje stoji to da se molite pred ikonama i da ih ljubite? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa vas brat Admiral sam vas upita da mu navedete iz Predanja gdje to stoji da se molite svecima a ja dodajem sad gdje stoji to da se molite pred ikonama i da ih ljubite? Па када би сада кренуо да ти цитирам где све то у светом Предању стоји требало би ми једно педесет година да све наведем... 0202_238 Боље се информиши лепо о православном Хришћанству па дођи да разговарамо. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa vas brat Admiral sam vas upita da mu navedete iz Predanja gdje to stoji da se molite svecima a ja dodajem sad gdje stoji to da se molite pred ikonama i da ih ljubite? Па када би сада кренуо да ти цитирам где све то у светом Предању стоји требало би ми једно педесет година да све наведем... 0202_238 Боље се информиши лепо о православном Хришћанству па дођи да разговарамо. Navedi samo jedan stihic ne moras mnogo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Ево ти један одломак који сведочи обе ствари које си питао: "У четвртом веку нарочито се прочу место где су почивале чесне мошти светога Луке, због исцељивања која су се збивала од њих. Особито исцељивање од болести очију. Сазнавши о томе цар Констанције посла управитеља Египта Артемија да мошти светога Луке пренесе у престоницу, што и би учињено веома свечано. У време преношења ових светих моштију од обале морске у свети храм, догоди се овакво чудо. Неки евнух Анатолије, на служби у царском двору, беше дуго болестан од неизлечиве болести. Он много новаца утроши на лекаре, али исцељења не доби. А када чу да се у град уносе свете мошти светога Луке, он се од свег срца стаде молити светом апостолу и евангелисту за исцељење. Једва уставши са постеље он нареди да га воде у сусрет ковчегу са моштима светога Луке. А када га доведоше до ковчега, он се поклони светим моштима и с вером се дотаче кивота, и тог часа доби потпуно исцељење и постаде савршено здрав. И одмах сам подметну своја рамена испод ковчега са светим моштима, те га са осталим људима носаше, и унесоше у храм светих Апостола, где мошти светога Луке бише положене под светим престолом, поред моштију светих апостола: Андреја и Тимотеја. Стари црквени писци казују, да је свети Лука, одазивајући се побожној жељи ондашњих хришћана, први живописао икону Пресвете Богородице са Богомладенцем Господом Исусом на њеним рукама, и то не једну него три, и донео их на увид Богоматери. Разгледавши их, она је рекла: Благодат Рођеног од мене, и моја, нека буду са овим иконама. Свети Лука је исто тако живописао на даскама и иконе светих првоврховних апостола Петра и Павла. И тако свети апостол и еванђелист Лука постави почетак дивном и богоугодном делу - живописању светих икона, у славу Божију, Богоматере и свих Светих, а на благољепије светих цркава, и на спасење верних који побожно почитују свете иконе. Амин." http://svetosavlje.org/biblioteka/AvaJustin/ZitijaSvetih/ZitijaSvetih1018.htm ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Nema ovdje dokaza da se molite svecima ili ikonamaNe molimo se ikonama,koji put to da ti ponovimo? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Ево ти један одломак који сведочи обе ствари које си питао: "У четвртом веку нарочито се прочу место где су почивале чесне мошти светога Луке, због исцељивања која су се збивала од њих. Особито исцељивање од болести очију. Сазнавши о томе цар Констанције посла управитеља Египта Артемија да мошти светога Луке пренесе у престоницу, што и би учињено веома свечано. У време преношења ових светих моштију од обале морске у свети храм, догоди се овакво чудо. Неки евнух Анатолије, на служби у царском двору, беше дуго болестан од неизлечиве болести. Он много новаца утроши на лекаре, али исцељења не доби. А када чу да се у град уносе свете мошти светога Луке, он се од свег срца стаде молити светом апостолу и евангелисту за исцељење. Једва уставши са постеље он нареди да га воде у сусрет ковчегу са моштима светога Луке. А када га доведоше до ковчега, он се поклони светим моштима и с вером се дотаче кивота, и тог часа доби потпуно исцељење и постаде савршено здрав. И одмах сам подметну своја рамена испод ковчега са светим моштима, те га са осталим људима носаше, и унесоше у храм светих Апостола, где мошти светога Луке бише положене под светим престолом, поред моштију светих апостола: Андреја и Тимотеја. Стари црквени писци казују, да је свети Лука, одазивајући се побожној жељи ондашњих хришћана, први живописао икону Пресвете Богородице са Богомладенцем Господом Исусом на њеним рукама, и то не једну него три, и донео их на увид Богоматери. Разгледавши их, она је рекла: Благодат Рођеног од мене, и моја, нека буду са овим иконама. Свети Лука је исто тако живописао на даскама и иконе светих првоврховних апостола Петра и Павла. И тако свети апостол и еванђелист Лука постави почетак дивном и богоугодном делу - живописању светих икона, у славу Божију, Богоматере и свих Светих, а на благољепије светих цркава, и на спасење верних који побожно почитују свете иконе. Амин." http://svetosavlje.org/biblioteka/AvaJustin/ZitijaSvetih/ZitijaSvetih1018.htm А када чу да се у град уносе свете мошти светога Луке, он се од свег срца стаде молити светом апостолу и евангелисту за исцељење. Једва уставши са постеље он нареди да га воде у сусрет ковчегу са моштима светога Луке. А када га доведоше до ковчега, он се поклони светим моштима и с вером се дотаче кивота, и тог часа доби потпуно исцељење и постаде савршено здрав. И одмах сам подметну своја рамена испод ковчега са светим моштима, те га са осталим људима носаше, и унесоше у храм светих Апостола, где мошти светога Луке бише положене под светим престолом, поред моштију светих апостола: Андреја и Тимотеја. Covcjek se pokloni svetom Luki i ozdravi. Luka mu dade ozdravljenje ne Bog zanimljivo A ko bi ovaj car? Apostol? ja sam trazio da mi date iz Svetog pPredanja da se prenosi da su se Apostoli molili indirektno preko svetaca.Ovdje se moli jedan car svetom Luki.A ne preko svetog Luke Bogu. Jer Sveto Predanje ne smije da se kosi sa Svetim Pismom Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa gde se kosi sa Sv. Pismom?Ako nešto ne piše u Pismu,to ne zači da je odmah u suprotnosti. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 18, 2010 Пријави Подели Написано Март 18, 2010 Pa gde se kosi sa Sv. Pismom?Ako nešto ne piše u Pismu,to ne zači da je odmah u suprotnosti.u Pismu stoji potpuno tacno kako i kome su se Isus i Apostoli molili.Ikonama sigurno nisu.A i u ovom Predanju stoji kako je neki car se molio svetom Luki a ne Bogu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука