nana Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Ни говора да ћу се љутити, једини проблем је што би то значило да су ми потребне још три иконе, а ја за то у догледније време нећу имати финансијских средстава... Уопште не мора то да значи то ДаклуМ,ако уређујеш свој молитвени кутак,те две пре свих других и икону Распећа или уместо ње Крст. Уопште не мора бити ни велики формат ни ексклузивна израда.Ја сам,рецимо , Крст,сама направила од свећа воштаница.Саставила сам по три за оба дела,изрезала по потребним дужинама,а восак се под прстима лепо омекша,обликује и саставља. После пуно година,сада имам и неколико заиста дивно урађених икона (што сама купила ...што добијала на поклон)..али на главном месту м о л и т в е н о г к у т к а и даље стоје две релативно мале,пластифициране ( поклон из Јерусалима, од моје куме) и не мислим уопште да их мењам. Важно је да знамо да тај молитвени кутак није "изложбени простор" за иконе већ место где стајемо свакодневно на молитву. Мислим да и на другим местима у стану можемо постављати.Тада не мора обавезно источни зид али их не треба мешати са сликама,гобленима и осталим џиџа-биџама. Заборавила сам,горе, да додам кандило или обичан свећњак са воштаницом.Има,у свакој цркви, она скупља варијанта и кандила и свећњака, ал ништа не фали ни обичној стакленој чаши у коју уденеш воштаницу или наспеш до пола водом (чујем да неко уместо воде наспе црно вино али не знам да ли је то онако нешто измишљено ) а до врха допуниш уљем и у то спустиш "оно плутајуће са фитиљом".Купује се у цркви-није скупо,има пуно фитиља у паковању :cheesy:. @ jessy Сигуно да правило постоји ал прецизније о томе ништа не могу рећи. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Пречешљао сам форум не бих ли нашао овакву тему, или сличну њој, али нисам успео, стога ми једино остаје да је отворим, па ако ипак већ постоји (у шта не сумњам) спојте... Купио сам икону Свете Ане у манастиру Архангела Гаврила на Тасосу, али нисам сигуран где да је "поставим". Наиме, у кући, имам само икону Светог Георгија (Крсна слава) и то наравно на источном зиду. Да ли је проблем да ову икону поставим на неки други (не источни) зид, или могу поред иконе крсне славе, и то да ли треба са леве или десне стране, и да ли у опште о томе постоји правило? Слаб сам јако што се тиче ове теме, па молим да ми помогнете. :cheesy: Не постоји никакво обавезујуће правило. Ослободи се било каквих окова да ћеш Богу нешто згрешити ако не поставиш икону на неко место гдје јој наводно није место. Иконе можеш имати на зиду и без тога да их употребљаваш у молитвене сврхе. С тога свака икона може да стоји на било ком зиду. Молитвена пракса у правослвној цркви је да се молимо окренути ка истоку. С тога опште је правило да иконе које нам служе у сврху молитве поставимо на исток. Обично се прави триптих, комбинација иконе Христа, Богородице и светитеља којег славимо. Даље од тога има разних варијација које можеш направити по својој вољи. Рецимо уобичава се ставити икона свете тројица изнад триптиха, а испод се постави још икона које су нам драге. Тако се формира крст од икона. Но не мораш формирати крст, можеш шта хоћеш. Поредати иконе у квадрати, правоугаоник, троугао, или како ти год душа жели. Не мораш се ни испред триптиха строго молити. Можеш се молити испред само једне иконе која је теби најдража, испред две, три колико хоћеш. Према томе икону свете Ане коју си купио можеш ставити на источни зид, гдје су ти остале иконе. Ако немаш мјеста, можеш да је ствариш на било коији други зид гдје има мјеста. Постоји пракса која се најчешће употребљава, како сам горе изложио, свему томе додаш своје маште, и главно је да нсе не штрецаш много око тако једне тривијалне ствари. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IgorEr Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Хвала вам пуно. Онда ћу урадити тако... :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 врло ми се допада одговор, Јустинијане... :cheesy: ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Немања 1219 Написано Јул 17, 2011 Пријави Подели Написано Јул 17, 2011 Овако изгледа моја икона пред којом се молим,можда некоме дам идеју како да постави своје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Седница Епископског савета и освећење Крста на згради Духовног центра и Гимназије у Загребу-http://www.spc.rs/sr/sednica_episkopskog_saveta_osvetshenje_krsta_na_zgradi_duhovnog_centra_gimnazije_u_zagrebu. ''Takvo zlo ucenje odbacio je Sveti (VII) Sabor ovako:''Neka ikonoborci cuju istinu: Mnoge od nasih stvari koje su posvecene ne trebaju svestenu molitvu, jer vec po sebi od samog imena (na Ikoni/Krstu) ispunjene su osvecenja i blagodati, i zato ih postujemo i celivamo kao dostojne casti. Tako, sam obrazac Zivotvornog Krsta, nacinjen bez svestene molitve, od nas je postovan, i zadovoljavamo se da njegovim obrazom dobijamo osvecenje. Isto je tako i za Ikonu: ispisivanjem imena (Svetoga na njoj) prenosimo cast na original, i celivamo je, pocasno se klanjajuci, i dobijamo osvecenje'[/b]' (Akta 7. Sabora, tom 2, str.844). Preuzeto iz, ep. Jevtic Atanasije, Hristos- Nova Pasha 3. tom, str. 327 (fusnota 17). ? Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
19горан80 Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 Пречешљао сам форум не бих ли нашао овакву тему, или сличну њој, али нисам успео, стога ми једино остаје да је отворим, па ако ипак већ постоји (у шта не сумњам) спојте... Купио сам икону Свете Ане у манастиру Архангела Гаврила на Тасосу, али нисам сигуран где да је "поставим". Наиме, у кући, имам само икону Светог Георгија (Крсна слава) и то наравно на источном зиду. Да ли је проблем да ову икону поставим на неки други (не источни) зид, или могу поред иконе крсне славе, и то да ли треба са леве или десне стране, и да ли у опште о томе постоји правило? Слаб сам јако што се тиче ове теме, па молим да ми помогнете. greengrin Не постоји никакво обавезујуће правило. Ослободи се било каквих окова да ћеш Богу нешто згрешити ако не поставиш икону на неко место гдје јој наводно није место. Иконе можеш имати на зиду и без тога да их употребљаваш у молитвене сврхе. С тога свака икона може да стоји на било ком зиду. Молитвена пракса у правослвној цркви је да се молимо окренути ка истоку. С тога опште је правило да иконе које нам служе у сврху молитве поставимо на исток. Обично се прави триптих, комбинација иконе Христа, Богородице и светитеља којег славимо. Даље од тога има разних варијација које можеш направити по својој вољи. Рецимо уобичава се ставити икона свете тројица изнад триптиха, а испод се постави још икона које су нам драге. Тако се формира крст од икона. Но не мораш формирати крст, можеш шта хоћеш. Поредати иконе у квадрати, правоугаоник, троугао, или како ти год душа жели. Не мораш се ни испред триптиха строго молити. Можеш се молити испред само једне иконе која је теби најдража, испред две, три колико хоћеш. Према томе икону свете Ане коју си купио можеш ставити на источни зид, гдје су ти остале иконе. Ако немаш мјеста, можеш да је ствариш на било коији други зид гдје има мјеста. Постоји пракса која се најчешће употребљава, како сам горе изложио, свему томе додаш своје маште, и главно је да нсе не штрецаш много око тако једне тривијалне ствари. a jel postoji pravilo sa koje strane stoje ikone Gospoda i Bogorodice u odnosu na slavsku ikonu...slavska ikona u sredini,Gospodnja sa desne i Bogorodicina sa leve strane ili obrnuto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 18, 2011 Пријави Подели Написано Јул 18, 2011 a jel postoji pravilo sa koje strane stoje ikone Gospoda i Bogorodice u odnosu na slavsku ikonu...slavska ikona u sredini,Gospodnja sa desne i Bogorodicina sa leve strane ili obrnuto Ako vec trazis neko pravilo, ili - da budem tacniji - red, ovde bi u sredini trebalo da bude Hristova ikona, desno od nje Bogorodicina, a levo slavska... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Јул 19, 2011 Пријави Подели Написано Јул 19, 2011 a jel postoji pravilo sa koje strane stoje ikone Gospoda i Bogorodice u odnosu na slavsku ikonu...slavska ikona u sredini,Gospodnja sa desne i Bogorodicina sa leve strane ili obrnuto Ako vec trazis neko pravilo, ili - da budem tacniji - red, ovde bi u sredini trebalo da bude Hristova ikona, desno od nje Bogorodicina, a levo slavska... гледано из наше (наспрамне) или из позиције икона t1253 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 27, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 27, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јул 27, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 27, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука