Jump to content

Uloga ikona u Hriscanstvu

Препоручена порука

Троугао се изображава на Богу Оцу уместо ореола. Најпре где год се изображава Бог Отац као седи старац, а са његове десне стране Бог Син као младић са крстом, и Бог Дух као бели голуб, таква је икона некаконска и неутемељена најпре у православном предању, дакле и у византијском иконопису. Византијски иконопис карактеристичан је по томе јер је развио живо иконописање, дакле нема представљања одређених суштина преко слова, геометријских знакова или других символа што је карактеристично за далекоисточњачку и окултну иконографију. На православним иконама фигурше личност у есхатолошкој слави плус одређени елементи попут копља св.Геогрија, или магарца на икони цвети који имају своју архетипску основу. Православље иако има свој мистицизам, тај мистицизам није исти као окултни где се мање више много тога не зна, али се на слепо ради. Бог се указао као личност, па га тако и изображавамо јер нам је толико откривено. Дакле најдаље у томе можемо отићи тако што ћемо Христа изобразити у свом човештву, јер се он такав и показао људима. Но како је Господ рекао ко је познао мене, тај је познао и Оца, а ми можемо наравно додати ко је познао Сина, познао је и Оца, али и Духа Светога, па с тога када гледамо Христа на икони гледамо и на Тројичност и на промисао, и сувишло је тројичност или промисао изображавати посебним символима. Тако нешто може водити само окултним мислима, а хришћанство је личносна вера, дакле ми као личности се обраћамо Богу који је личност. У томе православне иконе добијају своју употребну сврху. Пред иконама се молимо и обраћамо Богу као личности. Свевидеће око или троугао на иконама су ту онда само као пуки приказ, јер не можемо се молити промисли или тројичности, него само живоме Богу као личности у свој својој пуноћи. Зато ни ока ни торгула нема у византијском иконопису.

bighugbighug

Желео бих само да додам, да приказивање Оца на било који начин није могуће, јер се Отац никада није материјално приказао свету. Ми не знамо како Отац изгледа, зато Га и не може насликати.

Једина могућност приказивања Оца је на Икони Гостољубље Аврамово (иначе није први преп. Андреј Рубљов који је то иконописао).

Дух Свети се приказао у виду Голуба, Син се јавио у телу, а Бог Отац се никада није видно јављао, осим гласом на Богојављење.

Само приказивање Оца као старијег од Сина је нешто противно Вери, јер ми учимо и знамо да су Отац и Син безвремени и да постоје истовремено, а не Отац пре Сина; па је тиме Отац старији, како се приказује на Икони.

• Волим 1

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Одговори 2.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ocekujemo da ih postavis sto vise... 4chsmu1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Владимирская икона Божией Матери

данас је њен празник  :0104cheesy:

Постављена слика

Днесь светло красуется славнейший град Москва, яко зарю солнечную, восприемши, Владычице, чудотворную Твою икону, к нейже ныне мы притекающе и молящеся Тебе, взываем сице: о пречудная Владычице Богородице! Молися из Тебе воплощенному Христу Богу нашему, да избавит град сей и вся грады и страны христианския невредимы от всех навет вражиих и спасет души наша, яко Милосерд.

С праздником! :)

Божественная литургия в день празднования Владимирской иконы Божией Матери в Сретенском монастыре

Итак мы постились и просили Бога нашего о сем, и Он услышал нас (1 Езд.8:23)

Подели на овим сајтовима

Пеђа, ти си једно велико bliss jeeee

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Nisam znao.Mislio sam da je povezano sa onim ne praviti svade u postu i sa slicnim shuntavilo2 ;) 0110_hahaha 0110_hahaha

Освећење дома нема везе са свадбом.

Чин брака је света тајна,за коју важе одређена правила и канонима је одређена,освећење није света тајна већ молитвословље.Чак и у посту је могуће обавити крштење,па и венчање,уколико надлежни епархијски Архијереј да свој благослов за склапање брака у дане Црквом забрањене.

Једино,као што рекоше браћа горе,треба водити рачуна о трпези: "какав дан,такав дар",каже наш народ.

а има и она: "према свецу и тропар.

www.pobedonosac.com

презентација Храма Св.Георгија у Бору

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...