Jump to content

Који је савремени теолошки поглед на локацију "Небеса"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Небеса као посебна творевина

To da ako se odnosi na ono u cemu ''prebivaju'' andjeli, demoni i duse ako prebivaju. Ali ona nemaju veze sa Bogom posto On ne prebiva u njima jer je to odredjenje Boga u okviru 1) nekog prostor-vremena 2) stvorenog?!?!

Nebesa u Bozjem slucaju znace drugaciji, visi oblik postojanja, pa bas zato sto je visi kao kategorija u ontologiji slikovito kazemo da je to nebo. 

Tako da ako neko ode na nebesa moze znaciti i to da je njegova licnost dostigla visi model. Tako mozemo govoriti o hijerarhiji licnosti gde su na dnu (na zemlji) te neke bedne licnosti i crte tipa alkos, narkoman, ubica i sta ti znam, a na vrhu (nebo) su licnosti tipa Hristos i bog zasnovane na ljubavi. 

Подели на овим сајтовима

Ако се вратимо на тему можемо закључити следеће:

Небеса као посебна творевина у односу на земаљску творевину имају следствено посебну суштину. Суштина земаљска није исто што и суштина небеска.

Друго гледиште би било да небеса не постоје као посебна суштина, а то подржавају они који негирају посебно постојање човекове душе. Закључак би био да постоји само једна створена суштина, земаљско-небеска.

Као и до сада о овоме можемо питати оца Саву Јањића. Питање може бити интересантно и важно.

Nebesa su nam sada Vaskrslim Hristom konacno otvorena, Hristos sedi sa desne strane Oca ali taj lokalitet, kako ga je nazvao nosilac teme, je ustvari sam Hristos.

Na takvoj postavci ja ne negiram postojanje neba ili postojanje zemlje, nego ti govorim, o Obozenoj prirodi. Bavi se tom sustinom.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Питање за попа Ђуровића.

Заповеђено је да се човек моли непрестано, тј. да му молитва постане стил живота.

Пошто приметим да се често поштапаш неким сексуалним инсинуацијама, паде ми на ум следеће:

Да ли човек може и у току секса да се моли и да ли је то нормално?

Шта да ради онај човек који је достигао непрестану молитву у току секса, да ли да је тад прекине или да не прекида?

Другим речима да ли непрестана молитва искључује секс?

Такође занима ме твоје мишљење о целибату, која је његова поанта и чему све то?

Подели на овим сајтовима

Још једно питање.

Зашто жена не може у олтар?

Није ли то неки религијски расизам?

Јуче баш ишћерах једну фотографкињу из олтара.

Подели на овим сајтовима

Cuo sam da je na jednom vaseljenskom saboru raspravljano o tome da li zena ima dusu i za par glasova je uspelo da se usaglasi da ima dusu, inace oko 40% popa na istom su rekl da nema dusu. Tako da sta reci, ne optuzuju nas dzaba neki da ponizavamo zene. To sa oltarom ne vidim zbog cega je potrebno i ima li neku poentu i nije li obicna patrijarhalna besmislica. 

Подели на овим сајтовима

To sa oltarom ne vidim zbog cega je potrebno i ima li neku poentu i nije li obicna patrijarhalna besmislica. 

Па и Иконостас тј завеса је уведена због жена, јербо су млого очијукале за време службе, те поп ваки те наки онда је слава ми Васо узо и намако завесу

Подели на овим сајтовима

Cuo sam da je na jednom vaseljenskom saboru raspravljano o tome da li zena ima dusu i za par glasova je uspelo da se usaglasi da ima dusu, inace oko 40% popa na istom su rekl da nema dusu. Tako da sta reci, ne optuzuju nas dzaba neki da ponizavamo zene.

Ја још нисам уверен да се демократијом може доћи до факата, тј. гласањем. Тако да немојте ми замерити али сам скептичан по питању тога да жене имају душу. Мислим није да не верујем али није ни да верујем. Тако рећи сам агностик по том питању. Али то исто мислим и за децу.

Подели на овим сајтовима

A sto mrsite oko jednostavnih stvari.

Energija kao delovanje, znaci kada jedna licnost deluje na drugu tipa ovo ljubljenje. Energija je pokret znaci, cin. A to nije licnost i nije sustina. Zato bozanske energije nisu Bog tj. njegova sustina kao sto nisu ni  Njegove Licnosti. One su Njegov pokret. 

Kod Boga ljubav je zapravo energija, ali ta energija definise samog Boga i daje mu licnost(i). Samim tim licnosti postoje upravo zahvaljujuci energiji. Kada nema razmene energije izmedju 2 licnosti, onda licnosti i ne postoje vec imamo bezlicne subjekte, individue sa svojom prirodom. 

Ovo ti je teška jeres.Ličnosti postoje zbog Oca i Njegovog odnosa sa druge dve Ličnosti a ne zbog energija.Energije se ispoljavaju ka stvorenom svetu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

To da ako se odnosi na ono u cemu ''prebivaju'' andjeli, demoni i duse ako prebivaju. Ali ona nemaju veze sa Bogom posto On ne prebiva u njima jer je to odredjenje Boga u okviru 1) nekog prostor-vremena 2) stvorenog?!?!

Bog je sveprisutan znači da svuda prebiva.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Тада су напокон видели личности у пуноћи. Сети се колико се Хр изнервирао: Толико сам међу вама, а не препознајете ме? Вело покрива тајну Божију. Сада мало видимо. Зато и апостоли нису могли да виде, јер смо у историји. Али иста је личност која ти говори у загонетки и она коју ћемо видети лицем к лицу. Другачија ће бити "енергија" кад већ говоримо о њој. 

Koga ne prepoznaju?Njega kao Sina su prepoznali pre preobraženja.Apostol Petar prvi.Reč je o Ocu.Hristos im govori upravo ono što apostol Pavle kasnije i piše u svojim poslanicama da je On ikona  Oca koji se ne vidi.

Подели на овим сајтовима

Ја још нисам уверен да се демократијом може доћи до факата, тј. гласањем. Тако да немојте ми замерити али сам скептичан по питању тога да жене имају душу. Мислим није да не верујем али није ни да верујем. Тако рећи сам агностик по том питању. Али то исто мислим и за децу.

Ma ajd sto je i to glupost, al poenta je o cemu su oni raspravljali.

Подели на овим сајтовима

Koga ne prepoznaju?Njega kao Sina su prepoznali pre preobraženja.Apostol Petar prvi.Reč je o Ocu.Hristos im govori upravo ono što apostol Pavle kasnije i piše u svojim poslanicama da je On ikona  Oca koji se ne vidi.

Наравно да сам мислио на Оца.

Подели на овим сајтовима

Ma ajd sto je i to glupost, al poenta je o cemu su oni raspravljali.

Ja sam negdje procitao na trecem Vaseljenskom Saboru 431. godine, ali neka me ispravi neko ako grijesim?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...