Jump to content

Емоционално насиље

Препоручена порука

Једна веома битна и, на жалост, увек актуелна тема

Психолошко насиље се може дефинисати као однос у коме се манипулише другом особом и њеним /његовим осећајем реалности и тиме шта је прихватљиво понашање.

Неки знаци емоционалног злостављања су:

• понижавање, деградација, обезвређивање, негирање, осуђивање, критиковање
    • исмевање и понижавање пред другима
    • понижавање сарказмом
    • када се жалиш добијеш одговор: ,,То је само шала" и ,,Преосетљив/а си"
    • кажу ти да су твоја миљења и осећања ,,погрешна"
    • одбацивање, омаловажавање, негирање твојих мишљења и осећања
  • Доминација, контрола, срам
    • третира те као дете
    • стално те исправља или грди 
    • осећаш да ти треба дозвола да направиш чак и најмању одлуку
    • контрола твог новца
    • третира те као инфериорнију особу
    • поставља се као да је увек у праву
    • подсећа те на твоје недостатке
    • омаловажавају твоја достигнућа, тежње, планове или чак твој идентитет
    • упућују ти презрив поглед, понашање, гаде се
  • Оптуживање и окривљивање, тривијални и неразумни захтеви и очекивања, порицање сопствених мана
    • оптужује те за нешто неприродно у његовом/њеном уму иако знаш да то није тачно
    • не умеју да се смеју себи
    • екстремно су осетљиви на најмањи знак недостатка поштовања
    • не могу да се извину
    • налазе оправдања за своје понашање и криве друге или или околности за њихове грешке
    • вређају те
    • окривљују тебе за своје проблеме и недостатак среће
    • стално прелазе твоје границе и не поштују твоје реалне захтеве
  • Емоционално дистанцирање, ,,третман ћутањем", изолација, емоционално напуштање или запостављање
    • дуре се, повлаче, ускраћују пажњу и љубав
    • као казну ускраћују основне животне потребе, запостављају или напуштају као казну
    • изигравају жртву пребацујући кривицу на тебе, уместо да преузму одговорност за своје понашање и ставове
    • не обраћају пажњу или уопште не маре како се осећаш
    • не показују саосећање, емпатију, и не питају те детаљније о ономе што ти је битно
  • Зависност
    • не третира те као посебну личност већ као екстензију себе
    • не поштују твоје личне границе и деле информације о теби без твоје сагласности
    • не поштују твоје захтеве и раде оно што они мисле да је најбоље за тебе
    • захтевају сталан контакт и немају развијену здраву мрежу подршке међу својима (породицом или пријатељима)

http://psychcentral.com/blog/archives/2014/10/13/21-warning-signs-of-an-emotionally-abusive-relationship/

Подели на овим сајтовима

:aplauz: :aplauz: :aplauz: za tekst.....mnogo je zastupljeno danas....e, sad se postavlja pitanje kako resiti taj problem na hriscanski nacin.....na onaj drugi je ipak lakse....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Verbalno zlostavljanje

To je jedan od najčešćih oblika psihičkog zlostavljanja. Reči često mogu imati dugoročnije posledice od nasilja, a verbalni zlostavljači stručnjaci su u pronalaženju i iskorišćavanju nečijih slabosti i nesigurnosti. Svi s vremena na vreme kažu nešto zbog čega požale, međutim ako vam partner retko daje komplimente, ako kritikuje svaku vašu odluku ili vas zove pogrdnim imenima, verovatno ste u vezi s verbalnim nasilnikom.

Kontrolirano ponašanje

Obeležje svakog nasilnog ponašanja je želja da se kontroliše partner. Mnogi zlostavljači počnu s nižim nivoima kontrole, poput toga da žele znati sve što ste radili tokom dana, ne dopuštaju vam da negde idete sami ili čitaju vaše e-mailove. Iako se i neki nezlostavljači u određenoj meri ponašaju tako, reč je o zlostavljanju ako se svodi na kontrolu i ograničavanje vašeg kretanja i aktivnosti.

Izolacija

Zlostavljači partnerku žele izolovati od prijatelja i porodice. U ranoj fazi veze to se može manifestovati na način da vam govori da su sve osobe u vašem životu loše za vas, da pokušava ograničiti kontakt s prijateljima i porodicom jer mu se ne sviđaju ili koristi ljubomoru kao oružje da ograniči prijateljstva s pripadnicima drugog pola. Kako zlostavljanje napreduje, žrtve se mogu početi osećati kao da se nemaju na koga osloniti osim na zlostavljača.

Finansijska kontrola

To je vrlo često u mnogim nasilnim vezama, a ponekad i prethodi porodičnom nasilju. Žrtva nema pravo kontrolisati vlastite finansije. Mogu ohrabrivati žrtvu da prestane da radi, da drže sav novac zajedno ili da novac predaju zlostavljaču. To ograničava mogućnost samopouzdanja i odlaska.

Besni ispadi

Psihičko zlostavljanje često uključuje besne ispade od strane zlostavljača. Baca stvari po sobi, udara po zidovima ili iskazuje druga fizički preteća ponašanja bez da uistinu udari žrtvu. Takvo ponašanje prisiljava žrtvu da se pokori zlostavljačevoj volji, da postane uplašena, a u nekim slučajevima može postati i žrtva fizičkog zlostavljanja.

Ako verujete da ste žrtva emocionalnog zlostavljanja, nemojte patiti u tišini. Potražite pomoć nekoga od poverenja i shvatite da zlostavljanje nije vaša krivica. Uzrok tome nije ništa što ste vi učinili!

http://www.economy.rs/zivot-i-stil/20718/slobodno-vreme/Nemojte-patiti-u-tisini--pet-znakova-psihickog-zlostavljanja.html

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 18. 10. 2015. at 9:18, JESSY рече

:aplauz: :aplauz: :aplauz: za tekst.....mnogo je zastupljeno danas....e, sad se postavlja pitanje kako resiti taj problem na hriscanski nacin.....na onaj drugi je ipak lakse....

Kako? Prvo shvatiš i prepoznaš svoju slabost i mazohizam. A onda ćao, zdravo.
Подели на овим сајтовима

evo primera kako izbeci emoc.nasilje nad decom...

Svako dijete treba ljubav, pažnju, prihvaćanje, podršku, pohvalu, dosljednost u odgoju, predvidljivu okolinu kako bi se osjećalo voljeno, zaštićeno i sigurno. Evo nekih prijedloga što roditelji mogu učiniti kako bi to postigli:

• Ispričajte se djetetu ako u ljutnji kažete nešto što niste mislili. Djeci je važno znati da i odrasli mogu priznati pogrešku.
  • Nemojte etiketirati dijete i nazivati ga negativnim i pogrdnim imenima. Komentari poput: glup si, lijen si, nikad ništa od tebe, da si bar malo više poput svog brata narušavaju djetetovo samopoštovanje.
  • Kritizirajte ponašanje, ne djetetove osobine ličnosti (recite, to što si učinio nije u redu, umjesto, nesposoban si) te primjenjujte prikladne odgojne metode (poput npr. oduzimanja privilegija). Važno je da “kazna” slijedi odmah nakon ponašanja te da objasnite djetetu zašto je dobilo “kaznu” kako bi povezalo neprihvatljivo ponašanje s posljedicom.
  • Hvalite dijete! Odnos pohvala i kazni trebao bi biti 3:1.
  • Ako osjetite da gubite kontrolu, otiđite od djece (pritom pazite da je dijete na sigurnom), prošećite, brojite do 10 prije nego nešto kažete, razgovarajte s prijateljem/prijateljicom, tražite podršku i pomoć od supružnika, rodbine, prijatelja.

http://www.zdrav-zivot.com.hr/izdanja/zeljezo-esencijalni-nutrijent/emocionalno-zlostavljanje/

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

On 18. 10. 2015. at 8:19, Иван ♪♫ рече

Једна веома битна и, на жалост, увек актуелна тема

Психолошко насиље се може дефинисати као однос у коме се манипулише другом особом и њеним /његовим осећајем реалности и тиме шта је прихватљиво понашање.

јатељима)

http://psychcentral.com/blog/archives/2014/10/13/21-warning-signs-of-an-emotionally-abusive-relationship/

Hvala za ovaj tekst! Vrlo korisno za preispitivanje sebe kao i prepoznavanje istog kod drugih.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

да ли учестаност горе наведених радњи постоји као фактор да се неко може квалификовати као злостављач?

да ли би требало узети у обзир за квалификовање тзв ,,жуте минуте`` које се мање више дешавају већини људи тј да испољавају поједине радње  тим тренуцима?

Нажалост смо сведоци да се деси омашка у контроли ...није оправдање али можда није ни за етикету злостављач

Много је добрих и користних текстова,али имам утисак да су непотпуни.

Чини ми се да тако нешто може одвести некога на погрешне закључке о свом стању било жртве или починиоца те да може место помоћи погоршати одређене ситуације

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

@@Bokisha, naravno da konstantno postojanje napred navedenih faktora etiketira osobu....

"zuta minuta " se zato i zove minuta, jer ne traje dugo i neponavlja se suvise cesto....

On 18. 10. 2015. at 10:55, Bokisha рече
Чини ми се да тако нешто може одвести некога на погрешне закључке о свом стању било жртве или починиоца те да може место помоћи погоршати одређене ситуације

pa nije bas tako....svaki tekst sadrzi kljucne potatke....i ko na radi na sebi i zeli da pomogne sebi i drugima, to lako uocava.....

e, sad, druga je stvar sto su mnoge stvari kod nas postale normalne.....sto ih prihvatamo i ne razmisljamo i ne analiziramo ih....

da , to je sustina,.....mnogo se malo bavimo sobom, tj, mnogo malo radimo na sebi, na samospoznaji.....ovo govorim generalno.....

primetila sam da znacajan broj ljudi ismeva psihologiju kao nauku, i moram priznati da su muskarci u vecini....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Много размишљам на ову тему ових дана.

Овај списак што је изнео Иван је врло индикативан.

Такви људи углавном себе нису "средили".

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Са'ћу да напишем нешто контрадикторно тексту.

Благо ономе ко живи у незнању, па и не зна да је жртва, а при том му то и не смета. Већ само сматра да је тај други "мало скрен'о с' ума" и сажељевајући га настави даље са истим ;)

П.С. Не знам што ово написах, ал' тако ми дошло и нећу да га тумачим,само преносим :)

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2015. at 11:30, Сања Т. рече

Са'ћу да напишем нешто контрадикторно тексту.

Благо ономе ко живи у незнању, па и не зна да је жртва, а при том му то и не смета. Већ само сматра да је тај други "мало скрен'о с' ума" и сажавајући настави даље са истим ;)

П.С. Не знам што ово написах, ал' тако ми дошло и нећу да га тумачим,само преносим :)

Kako ikome moze biti udobno kada gubi sebe?

Moze odgovarati nekome ko nije stasao i kome je lakse da drugi donosi zivotne odluke umesto nje/njega

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2015. at 11:50, Иван ♪♫ рече

Kako ikome moze biti udobno kada gubi sebe?

Moze odgovarati nekome ko nije stasao i kome je lakse da drugi donosi zivotne odluke umesto nje/njega

Ето видиш! Можда је то то! Можда због тога моја мисао, хвала. Свакоме треба неко по мери...

Немој да се чудиш, молим те. Има нас сатканих од разног матерјала и за свакога треба одговарујући...па можда и узру заједно.

Подели на овим сајтовима

On 18. 10. 2015. at 15:09, Драшко рече

Много размишљам на ову тему ових дана.

Овај списак што је изнео Иван је врло индикативан.

Такви људи углавном себе нису "средили".

Такви људи имају пуну корпу својих проблема који се не виде споља.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 19. 10. 2015. at 17:40, Драгана Милошевић рече

Такви људи имају пуну корпу својих проблема који се не виде споља.

A verovatno nisu ni svesni da ih imaju

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Uvijek bih dobivao batine u svojoj sobi, više se i ne sjećam zašto. Mogao sam raditi bilo što, kad bi otac upao u sobu i počeo vikati punim plućima. Sljedeće čega se sjećam je da bi me počeo udarati, sve dok me ne bi pritjerao uza zid. Tako me je jako udario da bih bio omamljen i nisam više znao što se događa oko mene. Najstrašniji dio je da nikad nisam znao što će izazvati taj njegov ispad.

Joe je veći dio svog djetinjstva proveo čekajući na veliki nagli val u obliku svog oca, znajući da nema načina da ga izbjegne. To iskustvo je proizvelo snažan, dugotrajan strah da će biti povrijeđen i izdan. Dva braka završila su razvodom jer nije mogao naučiti vjerovati.

To jednostavno ne nestaje samim tim što se iseliš ili oženiš. Uvijek se bojim nečega i mrzim se zbog toga. Ali ako se tvoj otac, koji bi te trebao voljeti i brinuti se za tebe, ponaša na taj način, pa što će ti se tek dogoditi upravom svijetu?! Zeznuo sam puno veza jer ne mogu nikome dozvoliti da mi se previše približi. Tako me je sram zbog toga, i sram me je što sam tako prokleto uplašen cijelo vrijeme. Ali život me jednostavno plaši na mrtvo ime. Zaista se jako trudim u svojoj terapiji doći do vrha tih stvari jer znam da neću biti od puno koristi, ni sebi ni drugima, dok to ne sredim, ali, dragi Bože, to je borba.

(Otrovni roditelji - Susan Forward & Craig Buck)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...