Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 А верујем да се већина манастира не би противила да прими стабилизованог психијатријског болесника . Смирење, послушност лекару и молитва могу да направе право чудо . A da li hoces vladimire da ti kazem kako je veliki deo psihicki obolelih ljudi prihvatio svoju bolest i svoj Krst u nekom od nasih manastira i tek je nakon toga poceo redovno da uzima medikamentnu terapiju i usao u stbilizovano kontrolisano stanje. Samo nemoj sada da ispadne da si ti to tako rekao !!! Galija је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 Vladimire vrlo sam razocaran, nisam nikad ni pomislio, da si toliko odsutan od realnog sagledavanja psihicki obolelog coveka. Ti vladimire nemas pojma a i ostali sa tobom koji dele ovakvo nerealno sagledavanje. Ne znam sto si dajete za pravo da komentarisete a da pri tom nemate pojma kako izgleda psihicki oboleo covek. Ovo boldovano me je pogodilo pravo u srce. Procitaj jos jednom sta je sanja imala da napise. Једна мени јако драга особа се лечи од психијатријсек болести и била је више пута хоспитализована и знам како су јој штету нанели разни " духовници " . Сад је већ дуже време јако добро, удата је и живи литургијски а савете за своју болест тражи искључиво од лекара . Снежана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 A da li hoces vladimire da ti kazem kako je veliki deo psihicki obolelih ljudi prihvatio svoju bolest i svoj Krst u nekom od nasih manastira i tek je nakon toga poceo redovno da uzima medikamentnu terapiju i usao u stbilizovano kontrolisano stanje. Слава Богу . Наишли су на праве људе . Снежана је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 Једна мени јако драга особа се лечи од психијатријсек болести и била је више пута хоспитализована и знам како су јој штету нанели разни " духовници " . Сад је већ дуже време јако добро, удата је и живи литургијски а савете за своју болест тражи искључиво од лекара . Pa sto onda ne pises o njoj? Sta ti znaci formulacija razni "duovnici"? Koliko vidimo, da je ona kucala i trazila Boga i po manastirima i tako je i dosla do toga da postane Liturgijski osvescena. Zasto se ona bolje uklapa u ono o cemu ja govorim , nego sto ti govoris? Bolest se i vezuje za lekara niko to ne spori ovde ali zabranjivati posete i ostajanje u manastirima, to vec nije dobro. Galija and Данче* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 Слава Богу . Наишли су на праве људе . A mozda i na blagodatna mesta. Verujes li Vladimire da su neki od nasih manastira, prava blagodatna mesta, gde Duh Sveti upravlja i vodi a gde se mi ljudi, monasi , laici, smenjujemo, zivimo, umiremo a Duh Sveti obitava sve vreme vec vekovima? Galija and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 Pa sto onda ne pises o njoj? Sta ti znaci formulacija razni "duovnici"? Koliko vidimo, da je ona kucala i trazila Boga i po manastirima i tako je i dosla do toga da postane Liturgijski osvescena. Zasto se ona bolje uklapa u ono o cemu ja govorim , nego sto ti govoris? Bolest se i vezuje za lekara niko to ne spori ovde ali zabranjivati posete i ostajanje u manastirima, to vec nije dobro. Moram da se nadovezem... Moram,to je jace od mene. Zdrav covek ima hiljadu zelja... Bog je lekar...ali cemu onda medicina,zasto onda uopste postoje bolnice ? Ja ne kazem da ne postoje cuda...ali mi nismo cudaci. Ne treba biti iskljuciv. Zar nije nabolje resenje da neki obuceni duhovnici (specijalne jedinice ) posecuju bolnice...ispovedaju i pricescuju ljude,ako oni to zele... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 Pa sto onda ne pises o njoj? Sta ti znaci formulacija razni "duovnici"? Не волим да је "провлачим" преко интернета . А за духовнике, рецимо један јеромонах јој је обећавао да ће потпуно престати да користи лекове ако слуша његова упутства . Увео јој је строг пост и гломазно молитвено правило које је ретку успевала да испуни . Од тога свега јој је само било горе . Не кажем да психијатријске болеснике треба изоловати , баш супротно, треба пуно љубави . Али су они по својој природи осетљивији и треба пазити куда их водиш . Volim_Sina_Bozjeg, Galija and Снежана је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 Психички болесницу су што им име каже болесни људи .Хоћемо ли особу са срчаном декомпензацијом да шаљемо у манастир , где нико не зна како да се брине о њему и како да му помогне или ћемо да га шаљемо лекарима ? Хвала Богу , 20. је век и медицина је узнапредовала, па за већину стања постоји одговарајући лек ако пацијент има довољно смирења и дисциплине да сарађује са лекаром . Психички болесници свакако треба да бораве у манастирима али не у кризним ситуацијама јер може бити јако штетно по самог болесника, и беспотребно се оптерећује манастирско братство или сестринство . А верујем да се већина манастира не би противила да прими стабилизованог психијатријског болесника . Смирење, послушност лекару и молитва могу да направе право чудо . Vladimire, vi i ostali u glavi imate predstavu samo akutne psihoze koja se i ne može drugde lečiti osim u bolnici. Spektar psihijatrijskih bolesti je jako, jako širok. I stojim iza toga da se neke bolesti mogu uspešno lečiti boravkom u manastiru i bez bilo kakve terapije! Većina psihičkih bolesti se leči medikamentozno jako kratko. Lečenje i izlečenje se uglavnom postiže menjanjem obrazaca ponašanja, promenom života... Sve to nudi pravoslavna psihoterapija. I molim vas prestanite svi više da se petljate u stvari o kojima nemate pojma niti vas se tiču. Šta će pomisliti ova žena koja je pitala za svog najbližeg...(ovo se ne odnosi na vas Vladimire već za društvo iz ćoška...) Galija је реаговао/ла на ово 1 "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 @@sanja84, Ви сте психијатар? Ако јесте отворите своју тему па тамо одређујте ко сме а ко не сме да учествује у њој. Да је постављач теме тражио стручно мишљење не би га тражио на форуму. Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 Postavicu ovo pitanje ocu Savi janjiću. Снежана and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 Evo i odgovora Igumana Save. Хвала Дејане, већ сам имао пар личних порука на ову тему и одговарао сам људима колико сам био у могућности. Нажалост, колико знам немамо специјализованих манастира или институција при манастирима за помоћ душевно болесним особама. Морам да кажем, нажалост, јер тим људима који носе тежак крст потребна је не само лекарска него и пре свега духовна помоћ. Не знам каква је ситуација у Русији. Тамо имамо и више центара и за рехабилитацију бивших наркомана. Из нашег искуства у Дечанима јако је тешко примати на привремени боравак особе које имају озбиљних психичких проблема јер се дешавало да им треба хитна лекарска помоћ, а ми смо далеко од већих центара и болница. Такође потребно је и посебно искуство у раду са оваквим особама. Обично саветујем да се обрате неким манастирима ближе Београду и да по могућности посете манастир Острог где су многи нашли помоћ молитвама Св. Василија. Galija је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 22, 2015 Kako vidimo ni sekund sumnje da li je ili nije dobro, za naseg bolesnog brata biti u manastiru ili ne. Steta sto je bila mucna atmosfera, tamo gde je trebalo da caruje ljubav i pomoc. Данче* and Galija је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Септембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2015 @Snezana... Nisam spec. Psihijatrije, obican doktor medicine koji se dosta informise o ovoj grani medicine. Cuj, moju recenicu mozes shvatiti kao savet ljudima da ne grese dusu, jer duhovni zakoni postoje i deluju i moze se dogoditi da oni ili clanovi njihovih porodica obole i tako na tezi nacin shvate da nije bilo primerno to sto su govorili. U nasoj civilizaciji su postojali primeri istrebljavanja slabih i nepodobnih u Hitlerovoj Nemackoj i to se nastavlja i sad kroz dozvolu eutanazije i eto u nasoj Srbiji je dozvoljen abortus posle 3 meseca u slucaju da dete ima Daunov sindrom. Inace to dete moze lepo da zivi do starosti, ali eto kosta drzavu, pa je bolje ubiti ga cak i u terminu kad se zakonski smatra zivim bicem. Taj pritisak javnosti postoji nad nasom profesijom i ide ka tome da se smanjuju troskovi..i sta je rezultat... ubijanje nemocnih ruki. Ovo nije moja paranoja, ovo je realnost koja dolazi i namece se kroz nasu humanu medicinu. I moj zadatak kao pojedinca je da govorim protiv toga... Volim_Sina_Bozjeg, Данче* and Galija је реаговао/ла на ово 3 "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Galija Написано Септембар 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2015 Dragi "forumasi",braco i sestre, Na pocetku se od srca zahvaljujem svima vama na odgovorima.Nevesta u koriscenju foruma, nisam uspela odmah da procitam Vase odgovore,pa tako sa zakasnjenjem i uz izvinjenje pisem ovaj post. Obracam se svima koji ste mi izasli u susret svojim stavovima,informacijama i predlozima.Naravno da se u "akutnoj"fazi bolesti dusevni bolesnik ne dovodi u manastir,ja sam samo zelela da se informisem o mogucnostima rehabilitacije tog mladog coveka,sta bi mu koristilo posle izlaska iz bolnice.Inace on je,ako je to uopste vazno,fakultetski obrazovan,ali pod stalnim pritiskom bliznjih, da nadje posao,(koji je tesko naci u danasnje vreme bez veza i novca), jednostavno "pobegao"u bolest.Kakav ishod lecenja ce biti to se jos uvek ne zna... Onako vise za sebe,razmisljala sam o manastirima, mestima duhovnosti i prosvecenja,izolovanih od sveta,kao o mogucem izlazu za njega,gde bi u miru i netaknutoj prirodi,mogao da spozna Boga,uvidi prave prednosti... Posebno se zahvaljujem @VSB-u koji je pokazao najvise razumevanja i koji osudjuje stigmatizaciju dusevnih bolesnika. Stigma je ta koja im kasnije i ne dozvoljava da nastave zivot,da kako-tako normalno funkcionisu. Jos jednom svima! Bog Vam zdravlja dao! Данче*, Goku, Драгана Милошевић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 23, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2015 Из твоје приче могу да закључим да је момак у депресији. Не знам што су се сви ухватили за шизофренију? Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука