Sherlock H. Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Ja i Otac jedno Smo-te reči znače da su Otac i Sin iste suštine. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Ja i Otac jedno Smo-te reči znače da su Otac i Sin iste suštine.znaci imaju jednu volju i jedno znanje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Ja i Otac jedno Smo-te reči znače da su Otac i Sin iste suštine.znaci imaju jednu volju i jedno znanje?Tako je,i nemoj samo ponovo da mi navodiš stihove gde Hristos kaže da ne zna kada će ponovo doći... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Ja i Otac jedno Smo-te reči znače da su Otac i Sin iste suštine.znaci imaju jednu volju i jedno znanje?Tako je,i nemoj samo ponovo da mi navodiš stihove gde Hristos kaže da ne zna kada će ponovo doći... pa kako onda ovo objasniti ovdje Isus kaze volje svoje-znaci i Isus ima svoju volju " Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan, i ne tražim volje svoje nego volje Oca Koji me je poslao." (Jovan 5:30) o znanju-Isus nema ISTO znanje kao i Otac "A o danu tom ili o času niko ne zna: ni anđeli koji su na nebesima, ni Sin, do Otac." (Marko 13:32) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Sve ovo sam ti već objasnio i neću ponovo.Ako imaš nešto novo da pitaš pitaj. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 То Селкоба значи да Отац и Син нису два Бога већ један Бог. Син нема вољу супротну Очевој, већ једну и једину вољу имају: Отац и Син и Свети Дух. Зашто Христос каже да је то воља Очева? Па зато што сва икономија (домострој спасења) креће од Оца - кроз Сина - у Духу Светоме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 То Селкоба значи да Отац и Син нису два Бога већ један Бог. Син нема вољу супротну Очевој, већ једну и једину вољу имају: Отац и Син и Свети Дух. Зашто Христос каже да је то воља Очева? Па зато што сва икономија (домострој спасења) креће од Оца - кроз Сина - у Духу Светоме.Zanima me jedno pitanje:Da li su jednaki volja oca i volja sina? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Saladin Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Ih..o ovome mogu ispisati 10 stranica iz glave 0102_laugh, Господ Исус Христос је чинио чуда који нико други није могао да чини: васкрсавао је мртвеMuhammeda s.a.w.s je pozdravljalo čvrsto stijenje,kamenje,drveće, panj od stabla palme je plakao kada je počeo koristiti minber umjesto njega, otrovana ovca ga je obavijestila da su je židovi otrovali sa namjerom da ga ubiju.Ako je oživljavanje umrle osobe (Božijom voljom), veliko znamenje, onda je davanje života čvrstoj stijeni još veličanstvenije. A evo primjer vraćanja iz mrtvih: - Od Enesa se prenosi kako je jedan mladić ensarija preminuo, a imao je staru i slijepu majku – kojoj je on bio jedinak – te smo ga prekrili i izrazili sućut, a ona uzviknu: 'Sine!' Rekosmo: 'Da.' Ona reče: 'Moj Allahu, ti znaš da sam ja Hidžru učinila Tebi i Tvom Vjerovjesniku u nadi da ćeš mi pomoći u teškoći, pa nemoj mi na pleća staviti ovu nevolju.' Nismo se ni pomakli, a on skinu prekrivač s lica, pa smo jeli, on i mi.“ (hadis bilježi el-Bejheki u kojem još stoji kako se to desilo u prisustvu Poslanika, s.a.v.s.) , враћао вид, - Došao je slijepac Allahovu Poslaniku, s.a.v.s., i rekao: “Allahov Poslaniče, uputi dovu Allahu da mi povrati vid!” On reče: “Zar?” Ovaj reče: “Allahov Poslaniče, meni je teško pao gubitak vida.” A on reče: “Idi, uzmi abdest, klanjaj dva rekata, zatim izgovori: ‘Moj Allahu, ja od Tebe tražim i Tebi se obraćam putem vjerovjesnika Muhammeda, vjerovjesnika milosti; Muhammede, ja se preko tebe obraćam tvome Gospodaru, da mi povrati vid; Moj Allahu, učini ga mojim odvjetnikom kod Sebe, a i mene učini Svojim odvetnikom kod Tebe.’” Zatim se vratio, a Allah mu je već bio povratio vid. (hadis je vjerodostojan a bilježe ga et-Tirmizi, Ibn Madže, el-Hakim, Ahmed i et-Taberani) подизао хроме, заустављао најтеже болестиEvo šta je znakovitije od zaustavljanja bolesti:- Na dan Hendeka Ali ibn el-Hakima je zadesio lom potkoljenice, pa je Allahov Poslanik, s.a.v.s., preko nje prešao rukom i mjesto je zaraslo a da ovaj nije ni sjahao s konja. (hadis bilježi et-Taberani i drugi) - Na dan bitke na Bedru, Ebu Džehl je odsjekao šaku Mu'avviz ibn Afra'u, jednom od četranesterice šehida palih na Bedru, i došao je noseći svoju šaku, a Allahov Poslanik, s.a.v.s., na nju stavi svoje pljuvačke i spoji mu je, te osta spojena. Zatim se vratio i borbu sve dok nije pao kao šehid. (eš-Šifa') Na dan Uhuda, Katade r.a. bio je pogođen u oko , nakon čega mu je palo na obraz, Allahov poslanik saws ga je uzeo u ruku, i vratio na mjesto, oko je ozdravilo i Katade je mogao da na njega gleda kao i ranije. , истеравао нечисте духове...To i dan danas rade učači rukje (iscjetitelji)...Нека од тих чуда су записана у Еванђељима. Христос је и преко чуда испољавао своју божанску природу.Hristos je ta čuda ispoljavao Božijom voljom, moje učenje naravno..Наравно, Мухамед није Бог, нити је то он тврдио. Он је, како каже за себе, Божији посланик. Но, да ли је он учинио нешто конкретно и што је записано у Курану, да би на неки начин показао своје посланство? Ne mora sve biti zapisano u Kur`anu..jer bi to onda bila knjiga od par hiljada stranica, no evo par: - Na samom početku kur’anske sure el-Kamer (Mjesec) Allah, dž.š., kaže: I Mjesec se rascijepio. Naime, bilježi se kako su nevjernici u Mekki tražili od Poslanika, s.a.v.s., jedan jasan znak, na šta im je on rekao da pogledaju u Mjesec. Bijaše to noć punog mjeseca. Kad gle čuda, Mjesec raspolovljen na dvije polovice! Nijedan od nevjernika nije se kasnije usudio poreći istinitost ovog ajeta, jer se događaj rascjepljenja Mjeseca desio na očigled prisutnih. Kad su ugledali ovaj jasni znak rekoše: „Magija neprekidna!“ (el-Kamer, 2.) Potom rekoše: „Pošaljite nekog kod stanovnika na periferiji da provjeri da li su to oni vidjeli ili ne.“ Kad je svanulo, stigoše karavane iz pravca Jemena i drugdje, te ih oni upitaše, a ovi ih obavijestiše da su oni to isti vidjeli. Na to ovi rekoše: „Čarolija Ebu Talibova jetima (siročeta, Muhammeda, s.a.v.s.) je dostigla i nebesa!“ smatra se da je ova pukotina na mjesecu posljedica rascjepljenja: Na dan Hudejbije narod je obuzela žeđ, a pred Poslanikom, s.a.v.s., nalazila se kožna posuda i on je abdestio. Tada su ljudi nahrupili prema njemu pa ih on upita: „Šta vam je?“ Rekoše: „Nema vode za abdest niti za piće, osim onog što je pred tobom.“ Džabir reče: „Poslanik, s.a.v.s., stavi ruku u posudu i voda poče izbijati između njegovih prstiju poput malih fontana, tako da smo ugasili žeđ i abdestili se.“ Salim kazuje: „Upitao sam Džabira: „Koliko vas je bilo?“ Reče: „Da nas je bilo i stotinu hiljada, bilo bi dovoljno, a nas je bilo hiljadu i pet stotina.“ (hadis bilježe el-Buhari i Muslim) Ahmed, el-Bejheki, i drugi, u svojim zbirkama hadisa bilježe vjerodostojno predanje prema kojem je Poslanikova, s.a.v.s., majka Amina u trenutku rađanja svoga djeteta ugledala svjetlost s kojom je izašao iz njene utrobe. Istu svjetlost ugledale su i majka Osman ibnul-Asa i majka Abdurrahman ibn Avfa koje su tu noć provele uz Aminu. U hadisu kojeg prenosi Ibn Sa'd još stoji kako je ta svjetlost obasjala palače u Šamu Ibm Džerir et-Taberi u svojoj Povijesti, el-Bejheki u Dela'ilun-nubuwwe, es-Sujuti u el-Hasa'isul-kubra, i drugi, prenose kako se pri rođenju Muhammeda, s.a.v.s., urušilo četrnaest trijemova Kisrina (Kserksova) dvorca u Perziji, kako je došlo do poniranja jezera Saveh (Savit) koje bijaše predmetom obožavanja, kako se ugasila vatra u Istahrabadu nakon hiljadugodišnjeg održavanja i obožavanja od strane medžusija (vatropoklonika), te kako se većina kipova koji stajahu oko Kabe prevrnula. Ova četiri događaja, veli Said Nursi, ukazala su kako će to mubarek novorođenče zaustaviti obožavanje kipova, uništiti perzijsku vladavinu i suzbiti posvećivanje onih stvari koje Allah nije dozvolio. Priča Omer ibn Hatab: "Kada smo stigli na Tebuk i ulogorili se, bili smo strašno žedni zbog velike vrućine.Tada je rekao Ebu Bekr: "Allahov poslaniče, uči dovu Allahu da nam spusti kišu".Tada je Allahov poslanik saws podigao ruke prema nebu, i prije nego ih je spustio, stigao je odgovor od Uzvišenog, u obliku oblaka iz kojih je obilato sipala voda. Otkrili smo da kiša ne pada mimo našeg kampa. Padavine nakon proučene dove bile su tako obilne, da su se lokve prelijevale jedna u drugu, uprkos tome što je bilo izuzetno toplo. Ima ovoga mali milion..nema smisla pisati do besvijesti.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Ih..o ovome mogu ispisati 10 stranica iz glave idea, Господ Исус Христос је чинио чуда који нико други није могао да чини: васкрсавао је мртвеMuhammeda s.a.w.s je pozdravljalo čvrsto stijenje,kamenje,drveće, panj od stabla palme je plakao kada je počeo koristiti minber umjesto njega, otrovana ovca ga je obavijestila da su je židovi otrovali sa namjerom da ga ubiju.Ako je oživljavanje umrle osobe (Božijom voljom), veliko znamenje, onda je davanje života čvrstoj stijeni još veličanstvenije. A evo primjer vraćanja iz mrtvih: - Od Enesa se prenosi kako je jedan mladić ensarija preminuo, a imao je staru i slijepu majku – kojoj je on bio jedinak – te smo ga prekrili i izrazili sućut, a ona uzviknu: 'Sine!' Rekosmo: 'Da.' Ona reče: 'Moj Allahu, ti znaš da sam ja Hidžru učinila Tebi i Tvom Vjerovjesniku u nadi da ćeš mi pomoći u teškoći, pa nemoj mi na pleća staviti ovu nevolju.' Nismo se ni pomakli, a on skinu prekrivač s lica, pa smo jeli, on i mi.“ (hadis bilježi el-Bejheki u kojem još stoji kako se to desilo u prisustvu Poslanika, s.a.v.s.) , враћао вид, - Došao je slijepac Allahovu Poslaniku, s.a.v.s., i rekao: “Allahov Poslaniče, uputi dovu Allahu da mi povrati vid!” On reče: “Zar?” Ovaj reče: “Allahov Poslaniče, meni je teško pao gubitak vida.” A on reče: “Idi, uzmi abdest, klanjaj dva rekata, zatim izgovori: ‘Moj Allahu, ja od Tebe tražim i Tebi se obraćam putem vjerovjesnika Muhammeda, vjerovjesnika milosti; Muhammede, ja se preko tebe obraćam tvome Gospodaru, da mi povrati vid; Moj Allahu, učini ga mojim odvjetnikom kod Sebe, a i mene učini Svojim odvetnikom kod Tebe.’” Zatim se vratio, a Allah mu je već bio povratio vid. (hadis je vjerodostojan a bilježe ga et-Tirmizi, Ibn Madže, el-Hakim, Ahmed i et-Taberani) подизао хроме, заустављао најтеже болестиEvo šta je znakovitije od zaustavljanja bolesti:- Na dan Hendeka Ali ibn el-Hakima je zadesio lom potkoljenice, pa je Allahov Poslanik, s.a.v.s., preko nje prešao rukom i mjesto je zaraslo a da ovaj nije ni sjahao s konja. (hadis bilježi et-Taberani i drugi) - Na dan bitke na Bedru, Ebu Džehl je odsjekao šaku Mu'avviz ibn Afra'u, jednom od četranesterice šehida palih na Bedru, i došao je noseći svoju šaku, a Allahov Poslanik, s.a.v.s., na nju stavi svoje pljuvačke i spoji mu je, te osta spojena. Zatim se vratio i borbu sve dok nije pao kao šehid. (eš-Šifa') Na dan Uhuda, Katade r.a. bio je pogođen u oko , nakon čega mu je palo na obraz, Allahov poslanik saws ga je uzeo u ruku, i vratio na mjesto, oko je ozdravilo i Katade je mogao da na njega gleda kao i ranije. , истеравао нечисте духове...To i dan danas rade učači rukje (iscjetitelji)...Нека од тих чуда су записана у Еванђељима. Христос је и преко чуда испољавао своју божанску природу.Hristos je ta čuda ispoljavao Božijom voljom, moje učenje naravno..Наравно, Мухамед није Бог, нити је то он тврдио. Он је, како каже за себе, Божији посланик. Но, да ли је он учинио нешто конкретно и што је записано у Курану, да би на неки начин показао своје посланство? Ne mora sve biti zapisano u Kur`anu..jer bi to onda bila knjiga od par hiljada stranica, no evo par: - Na samom početku kur’anske sure el-Kamer (Mjesec) Allah, dž.š., kaže: I Mjesec se rascijepio. Naime, bilježi se kako su nevjernici u Mekki tražili od Poslanika, s.a.v.s., jedan jasan znak, na šta im je on rekao da pogledaju u Mjesec. Bijaše to noć punog mjeseca. Kad gle čuda, Mjesec raspolovljen na dvije polovice! Nijedan od nevjernika nije se kasnije usudio poreći istinitost ovog ajeta, jer se događaj rascjepljenja Mjeseca desio na očigled prisutnih. Kad su ugledali ovaj jasni znak rekoše: „Magija neprekidna!“ (el-Kamer, 2.) Potom rekoše: „Pošaljite nekog kod stanovnika na periferiji da provjeri da li su to oni vidjeli ili ne.“ Kad je svanulo, stigoše karavane iz pravca Jemena i drugdje, te ih oni upitaše, a ovi ih obavijestiše da su oni to isti vidjeli. Na to ovi rekoše: „Čarolija Ebu Talibova jetima (siročeta, Muhammeda, s.a.v.s.) je dostigla i nebesa!“ smatra se da je ova pukotina na mjesecu posljedica rascjepljenja: Na dan Hudejbije narod je obuzela žeđ, a pred Poslanikom, s.a.v.s., nalazila se kožna posuda i on je abdestio. Tada su ljudi nahrupili prema njemu pa ih on upita: „Šta vam je?“ Rekoše: „Nema vode za abdest niti za piće, osim onog što je pred tobom.“ Džabir reče: „Poslanik, s.a.v.s., stavi ruku u posudu i voda poče izbijati između njegovih prstiju poput malih fontana, tako da smo ugasili žeđ i abdestili se.“ Salim kazuje: „Upitao sam Džabira: „Koliko vas je bilo?“ Reče: „Da nas je bilo i stotinu hiljada, bilo bi dovoljno, a nas je bilo hiljadu i pet stotina.“ (hadis bilježe el-Buhari i Muslim) Ahmed, el-Bejheki, i drugi, u svojim zbirkama hadisa bilježe vjerodostojno predanje prema kojem je Poslanikova, s.a.v.s., majka Amina u trenutku rađanja svoga djeteta ugledala svjetlost s kojom je izašao iz njene utrobe. Istu svjetlost ugledale su i majka Osman ibnul-Asa i majka Abdurrahman ibn Avfa koje su tu noć provele uz Aminu. U hadisu kojeg prenosi Ibn Sa'd još stoji kako je ta svjetlost obasjala palače u Šamu Ibm Džerir et-Taberi u svojoj Povijesti, el-Bejheki u Dela'ilun-nubuwwe, es-Sujuti u el-Hasa'isul-kubra, i drugi, prenose kako se pri rođenju Muhammeda, s.a.v.s., urušilo četrnaest trijemova Kisrina (Kserksova) dvorca u Perziji, kako je došlo do poniranja jezera Saveh (Savit) koje bijaše predmetom obožavanja, kako se ugasila vatra u Istahrabadu nakon hiljadugodišnjeg održavanja i obožavanja od strane medžusija (vatropoklonika), te kako se većina kipova koji stajahu oko Kabe prevrnula. Ova četiri događaja, veli Said Nursi, ukazala su kako će to mubarek novorođenče zaustaviti obožavanje kipova, uništiti perzijsku vladavinu i suzbiti posvećivanje onih stvari koje Allah nije dozvolio. Priča Omer ibn Hatab: "Kada smo stigli na Tebuk i ulogorili se, bili smo strašno žedni zbog velike vrućine.Tada je rekao Ebu Bekr: "Allahov poslaniče, uči dovu Allahu da nam spusti kišu".Tada je Allahov poslanik saws podigao ruke prema nebu, i prije nego ih je spustio, stigao je odgovor od Uzvišenog, u obliku oblaka iz kojih je obilato sipala voda. Otkrili smo da kiša ne pada mimo našeg kampa. Padavine nakon proučene dove bile su tako obilne, da su se lokve prelijevale jedna u drugu, uprkos tome što je bilo izuzetno toplo. Ima ovoga mali milion..nema smisla pisati do besvijesti.. 0110_hahaha Aferim brate! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 13, 2010 Пријави Подели Написано Април 13, 2010 Како гледате на бројна чуда у православљу која се дан данас дешавају поготову код светих моштију. Код неких светих се редовно дешавају чуда и то се бележи и записује. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 То Селкоба значи да Отац и Син нису два Бога већ један Бог. Син нема вољу супротну Очевој, већ једну и једину вољу имају: Отац и Син и Свети Дух. Зашто Христос каже да је то воља Очева? Па зато што сва икономија (домострој спасења) креће од Оца - кроз Сина - у Духу Светоме.Zanima me jedno pitanje: Da li su jednaki volja oca i volja sina? Кроз јединство личносног односа, али и суштинског односа (јер Света Тројица ,поседује'' једну [заједничку] суштину), воља Оца и воља Сина је једнака. Питате се како могу Отац и Син да буду ,,једно'', а истовремено да Син ,,не зна'', односно да само Отац ,,зна'' када ће бити онај ,,дан''. Одговор је да у хришћанском учењу, првоначални појам када је реч о Богу је ,,Личност''. Од ,,Једне Личности'' (= Једнога Бога) долази иницијатива и воља, односно ,,благовољење'' (хтење), а тај Бог, о коме је реч, јесте Отац. Тек када Отац нешто ,,благоволи'', односно, када нешто као Бог ,,пројави'', тада имамо реакције и поистовећивање са вољом Божијом, односно, одговоре на Божије ,,хтење. Први који пружају одговор Богу на Његово хтење су ,,Личности које происходе из Оца'', а то су Личности Сина и Духа. Такође, ништа од онога што Отац ,,жели'' не би могло бити остварено, када је реч о ,,стварању, и дејству Божанских енергија'', да у томе не учествују Личности Сина и Духа. Тако се пројављује ,,заједничка воља'', јер сви резултати (дејстава) Божијих енергија происходе из ,,заједничке (једне) суштине''. Вероватно муслиманима овакво излагање неће значити ништа. Многим хришћанима је тешко да разумеју православну догматику. Али тако ствари стоје када је реч о нашем веровању. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Али кад Милан Николић то напише-дешава се чудо :bla: pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 o znanju-Isus nema ISTO znanje kao i Otac "A o danu tom ili o času niko ne zna: ni anđeli koji su na nebesima, ni Sin, do Otac." (Marko 13:32) Погледај у ком контексту је то речено. Наравно да Син зна када ће се то догодити, него им то каже да би их научио да не траже да знају нешто што само Бог зна. На исту фору је онај део, кад код Исуса дође један лик и пита га нешто, и каже - Учитељу благи. А Господ каже, нико није благ осим једнога Бога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 Ја уопште не знам зашто би се то тумачило да Син БОЖЈИ не зна 0104_cheesy Можда се односи на сина човјечијег...некако ми је логичније 4chsmu1 pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 14, 2010 Пријави Подели Написано Април 14, 2010 o znanju-Isus nema ISTO znanje kao i Otac "A o danu tom ili o času niko ne zna: ni anđeli koji su na nebesima, ni Sin, do Otac." (Marko 13:32) Погледај у ком контексту је то речено. Наравно да Син зна када ће се то догодити, него им то каже да би их научио да не траже да знају нешто што само Бог зна. На исту фору је онај део, кад код Исуса дође један лик и пита га нешто, и каже - Учитељу благи. А Господ каже, нико није благ осим једнога Бога. Исус је томе човеку тако одговорио, јер је видео да овај не посматра Христа као Бога а назива га благим. Моје је мишљење, да ни Христос не зна када ће доћи Дан (,,онај''), али не у смислу да не зна временски, него просто неће бити тај Дан све док Бог Отац то не учини као дело. И заиста, Христос бива послушан Оцу и чини само оно што Отац захтева - ,,не чиним ништа сам од себе'' (Јн.8,28; 14,10). Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука