RYLAH Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 9 минута, Аурор рече Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 1 минут, Juanito рече Не, него је ваша логика узети од оних који су поштено зарадили и дати потенцијалним лоповима како исти не би кренули да то отимају силом. Nije to moja logika. "Moja logika" tj. moj glavni razlog je da je to dobro za ekonomiju tj. da tako dugoročno svi više zarade i bolje žive... drugi razlog je što tako niko ne umire od gladi... tek treći je da ne udare kuka i motika, srp i čekić... Takođe, potpuno u neskladu sa "mojom logikom" je iskaz "onih koji su pošteno zaradili". To je "tvoja logika". U mojoj logici ne postoji nikakvo platonističko poštenje ni nekakava platonistička ispravna pravila... u mojoj logici "pošteno zarađeno" je = "zarađeno u skladu sa važećim pravilima" a da li su pravila dobra ili loša zavisi od njihovih praktičnih posledica, kako na pojedince, tako i na društvo u celinu... Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 34 минута, Avocado рече U mojoj logici ne postoji nikakvo platonističko poštenje ni nekakava platonistička ispravna pravila... Očigledno da su ti te stvari samo socijalni konstrukti. пре 34 минута, Avocado рече u mojoj logici "pošteno zarađeno" je = "zarađeno u skladu sa važećim pravilima" a da li su pravila dobra ili loša zavisi od njihovih praktičnih posledica, kako na pojedince, tako i na društvo u celinu... Znači ono što su nacisti oteli od Jevreja je pošteno zarađeno? Bilo je potpuno u skladu sa ondašnjim važećim pravilima (Nirnberški zakoni). Čak je i holokaust bio u skladu sa pravilima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 4 минута, Аурор рече Znači ono što su nacisti oteli od Jevreja je pošteno zarađeno? Bilo je potpuno u skladu sa ondašnjim važećim pravilima (Nirnberški zakoni). Čak je i holokaust bio u skladu sa ondašnjim pravilima. https://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 8 минута, Аурор рече Znači ono što su nacisti oteli od Jevreja je pošteno zarađeno? Bilo je potpuno u skladu sa ondašnjim važećim pravilima (Nirnberški zakoni). Ne. Zato što pored škole pozitivnog (važećeg) prava i prirodnog prava postoje i mešovita shvatanja koja daju prednost pozitivnom pravu u "redovnim" situacijama, osim u slučaju očiglednih "boleština" (mislim da će ova reč dovoljno opisati da ne tražim i ne pišem dugačka objašnjenja i definicije pravnih seratora)... ta shvatanja nastaše baš nakon drugog svetskog rata... i odlična su... Odlična su baš zato što su otklonila mogućnost da zbog očiglednih abominacija poput nacističkog režima svaki pametnjaković smatra da može da osporava svaki propis koji se ne uklapa u njegovu viziju nekakvog prirodnog prava... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 Управо сада, RYLAH рече https://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum No logical mistake here. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 Ako je nekom ispravno ili neispravno samo pitanje pravne konvencije, ja nemam šta da razgovaram sa tim čovekom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 5 минута, Аурор рече Ako je nekom ispravno ili neispravno samo pitanje pravne konvencije, Ako je nekom jasno šta si ovim uopšte hteo da kažeš... Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 11 минута, RYLAH рече https://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum Па и није тако. Ево, изгледа да баш то јесте био проблем за правну теорију и праксу, па су правници након Хитлера сели и дошли до феноменалног решења: позитвно право је супер осим у ситуацијама кад очигледно није супер. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 5 минута, Juanito рече Па и није тако. Ево, изгледа да баш то јесте био проблем за правну теорију и праксу, па су правници након Хитлера сели и дошли до феноменалног решења: позитвно право је супер осим у ситуацијама кад очигледно није супер. Naravno... zato što (po 1000ti put): pravo nije filozofski dosledan sistem, već skup praktičnih rešenja praktičnih problema... najbolje da je preovladala teorija da je pravo ono što je srebrnim nevidljivim slovima ispisano na nebu i u našem DNK, a mi samo to treba da prepoznamo i pretočimo u važeće pravo... samo zbog nacista... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 Inače posledica pomenute mešovite teorije u našem pravnom sistemu je ovaj deo ovog člana Ustava: Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom neposredno se primenjuju. Ustavom se jemče, i kao takva, neposredno se primenjuju ljudska i manjinska prava zajemčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima i zakonima. Zakonom se može propisati način ostvarivanja ovih prava samo ako je to Ustavom izričito predviđeno ili ako je to neophodno za ostvarenje pojedinog prava zbog njegove prirode, pri čemu zakon ni u kom slučaju ne sme da utiče na suštinu zajemčenog prava. Odredbe o ljudskim i manjinskim pravima tumače se u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva, saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje. Dakle, nije samo naše pozitivno pravo... nisu ni srebrna nevidljiva slova na nebu... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 13 минута, Avocado рече Ako je nekom jasno šta si ovim uopšte hteo da kažeš... "Ispravno ili neispravno" se odnosi na moralno ispravno ili neispravno, ostalo je jasno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 3 минута, Avocado рече Naravno... zato što (po 1000ti put): pravo nije filozofski dosledan sistem, već skup praktičnih rešenja praktičnih problema... najbolje da je preovladala teorija da je pravo ono što je srebrnim nevidljivim slovima ispisano na nebu i u našem DNK, a mi samo to treba da prepoznamo i pretočimo u važeće pravo... samo zbog nacista... Али вам зато не смета да (на пример) оружје забрањујете и ограничавате само због оних који га злоупотребљавају? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 3 минута, Juanito рече Али вам зато не смета да (на пример) оружје забрањујете и ограничавате само због оних који га злоупотребљавају? ... i brzinu na putevima samo zbog ovih što ne umeju da voze kao profesionalni vozači... i baš zbog toga ako smisliš neki propis koji će da ima bolje praktične posledice, tj. da zezne samo ove što zloupotrebljavaju oružje, ja odmah glasam za njega.. Ћириличар and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 24, 2017 Пријави Подели Написано Јун 24, 2017 пре 10 минута, Juanito рече Па и није тако. Ево, изгледа да баш то јесте био проблем за правну теорију и праксу, па су правници након Хитлера сели и дошли до феноменалног решења: позитвно право је супер осим у ситуацијама кад очигледно није супер. Није било никаквог практичног проблема, радило се о философским схватањима домета и домашаја права и друштвеног морала. А између осталог и ово што је Авокадо написао - да се случајно не нађе неко ко ће право да своди на скуп позитивних прописа који настају сами од себе и сами су себи сврха, и да онда наглаба о томе како се законима може оправдати свако непочинство. Нико нормалан никада није ни узимао као озбиљне аргументе да је то што су нацисти радили ОК зато што су само спроводили законе, јер такви ликови не настањују ову планету. Чак ни нацисти не верујем да су озбиљно у својој глави оправдавали све што су радили тиме што је по закону. Тако ни у време нациста или комуниста, право није било нешто апстрактно што је пало из ведра неба, па се неко почешао по глави и рекао "Хммм, кад већ имам ове законе, морам да их поштујем и да узмем све од Јевреја/буржуја јер су то закони а закони морају да се поштују", него су им закони послужили да нађу практична решења за своја идеолошка гледишта, односно за зла која су хтели да ураде. Зато, да би се овако нешто десило, прво мораш да инсталираш болестан систем. Кад имаш систем који је болестан и чија је философија да људима отима то што имају или их масовно прогони или убија због тога што јесу, потпуно је небитно какви ће закони да буду, резултат ће да буде увек исти. Чак су комунисти макар у прво време радили без закона, декретима. То је била нека њихова верзија природног права - радили су онако како се њиховим болесним умовима чинило да је праведно, по неком моделу универзалне правде који су заговарали бољшевици. Avocado, Ћириличар and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука