Jump to content

Практична питања наше вере - освећење водице, стана , тамјан, кандило...

Препоручена порука

8118_102161846469170_100000260665729_524

Тамјан и кађење! Два појма: материја и радња. И једно и друго је у нашој свести вазано за молитву било да је у цркви или у нашем дому. Мирис тамјана је некоме угодан а некоме не. Овај мирис често потсећа на цркву, на мистику, на разне црквене обреде који неки воле а неки не. Но нека се зна да је тамјан у великој употреби још од најстаријих времена како у јудејском богослужењу тако и у разним осталим култовима. Ова материја потиче из Индије и из афричких земаља. Још у старом завету се говори о његовој припреми и о његовом коришћењу у богослужбене сврхе. У старом свету овај материјал је због своје реткости био веома скупоцен. У Хришћанству тамјан се такође преузима за богослужбене радње. Три мудраца су новорођеном Богомладенцу Христу заједно са златом и смирном принели и тамјан на дар.

Када се тамјан топи на жеравици, дижу се колутови белог дима угодног мириса и шире се по храму или дому, што символизује наше молитве које желимо да предамо и уздигнемо Богу као пријатни мирис душе.

У почетку су хришћани избегавали кађење баш због тога што се користио и у другим религијама а нарочито многобошци у својим култовима. За време гоњења цркве, Хришћани су често били приморавани да приносе тамјан идолима што је било доживљено и равно одрицању од Христа и одпадање од хришћанске вере. Тек касније по престанку гоњења цркве ово се устручавање од кађења изгубило.

Многи су склони да кађење у нашој хришћанској цркви тумаче као чисто преузимање или имитирање из многобожачких и других нехришћанских култова и култура. Но ово увођење има библијског основа. У књизи пророка Малахије(1,11) пише да ће се у Месијанска времена приносити Богу чиста жртва и кадило. Овде се под кадом подразумева употреба тамјана. У Новом Завету, пак, у Јовановом Откровењу се о употреби тамјана говори као «жртви истинитом Богу».

Кађењем верних примају се њихове молитве а уједно се и невидљиво освећују  какав је и мирис тамјана. Тамјан се може користити на сваком месту баш онако како се и молитва пружа Богу свуда и увек. Но кађење и употреба тамјана је само спољашњи догађај и пратња онога што се у нашим душама догађа, радња која освештава наше унутрашње молитвено стање а никако обред сам по себи довољан. Хришћанин једноставно осећа потребу да сва његова чула, која му је Бог дао, учествују у прослављању Бога. Око гледа икону, ухо слуша молитву и појање, језик је активан у светом причешћу, а чуло мириса осећа мирис тамјана.

Зато, код куће упалите тамјан или са брикетом или ако немате брикета ставите на алуминијумску фолију и упаљену ринглу, и уз молитву освештајте свој живот и простор.

(текст- www.svetagora.info, -м.фотографија)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Бог се јави!

Хтедох да приупитам,шта ми је чинити са водом коју сам прошле године узела у цркви на Богојављење?Неко ми каже да залијем цвеће,неко да проспем у текућу воду(реку).Шта је исправно,зна ли неко?

Подели на овим сајтовима

да, ја је држим у боци од кока коле, нити има мирис, нити укус, ево већ трећа година, убиј ме ако није исто свежа  0110_hahaha

пијем је кад сам болестан, малодушан, телом, духом, дам неком ...

оче, колико знам може и друга вода да се освештава њом мешајући се, да се умножи ако зафали?

Подели на овим сајтовима

Ја је чувам у флашици са Острога, и месим колач за Св. Јована а и што рече Меда исто узмем понекад онако по који гутљај.

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Христос се јави !

Да ли је на Богојављање сва вода освештана, или је освештана она у коју свештеник ставља крст док се вода освећује ?

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

Ево и ја сам тако урадио.. Данас сам узео нову богојављенску воду, ставио у другу флашу и написао сам годину,да знам од кад је...

Иначе,данас сам попио пар гутљаја прошлогодишње воде, морам рећи да је изврсна, потпуно свјежа,као да је тек освећена... 0409_feel 0409_feel

Подели на овим сајтовима

Освећена водица никад неможе да се уквари , а ону од прошле године чувајте , ја код куће чувам , па кад се прави нешто може се искористити а и може се пити када је укућанин болестан или кад је духом слаб.

319.gif  319.gif

Подели на овим сајтовима

Ја сам имала необично искуство са освећеном водицом. У двије пластичне флашице држала сам освећену водицу из цркве у коју редовно идем и водицу коју сам донијела из Манастира Острог. Елем, била је зима око 20 степени испод нуле. Флашице сам држала на ормару једну поред друге у спаваћој соби, гдје се не ложи. Водица из моје цркве потпуно се заледила, а она из Острога потпуно у течном стању, није ни почела да кристалише.  :) Нека је слава и милост Св.Василију Острошком.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Ја имам пар флашица са водом Свете Петке из цркве Ружице на Калемегдану.

Старе су годину дана и држим их у једном ормарићу.

И та вода је још увек свежа и хладна.

И баш ћу да ставим на исто место флашицу Росе или Аква Виве и да видим тачно колико јој треба да се поквари...

Подели на овим сајтовима

• Гости

И св. Причешће се суши на Велики Четвртак да би се причестили стари и онемоћали преко целе године( свештеник одлази у њихове куће), иначе може да се убуђа, не дај Боже, ако се не осуши како треба. Зато треба бити опрезан са изјавама по овом питању.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...