Jump to content

Практична питања наше вере - освећење водице, стана , тамјан, кандило...

Препоручена порука

E Sanja bas si me razveselila i lepo obradovala sa tvojom pricom

:drugarstvo:   :drugarstvo:

Drago mi je što sam te obradovala. Smatram da i mirjani i sveštenici treba da imaju malo više ljubavi i razumevanja jedni za druge. Džaba metanija, džaba osveštavanje ovoga i onoga, džaba sve ako nema ljubavi prema čoveku.

Svi mi treba da se ugledamo na začetnika naše vere Isusa Hrista. Nije važno ni kako je predstavljen na ikonama, ni da li je ikona osveštana, ni kako je on izgledao dok je bio na zemlji, ni post ni sva sveta pričešća nam neće pomoći ako ne živimo u skladu sa njegovim učenjem o važnosti LJUBAVI prema bratu i sestri svojoj. U tome je suština hrišćanstva.

Često razmišljamo i raspravljamo o nekim formalnim stvarima u veri a zaboravljamo suštinu vere- ljubav. Ako nemamo ljubavi pretvorićemo se u fariseje "koji spolja čiste čašu a unutra su puni truleži i svake zlobe". Zato je najvažnije da čovek stalno i neprekidno preispituje samog sebe da vidi da li čvrsto stoji u veri, a sva vera se ispunjava u jednom jedinom zakonu "Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe. Jer ako ne ljubiš bližnjeg kojeg vidiš kako ćeš ljubiti Boga koga ne vidiš?"

prstgore

ruo8hNT.jpgruo8p1.png

fHeACLZ.jpgfHeAp1.png

Подели на овим сајтовима

има разних парохијана али и различитих свештеника...није све црно као ни што није све бело...ја лично бих волела да када свештеник дође у мој дом, то буде мало више ''суштински'' да тако кажем , а мало мање формални долазак...седне наш свештеник мало са нама, али нема духовних разговора...никада нисмо одбили понуђени термин доласка, већ смо се трудили да се како тако организујемо, јер знамо да нисмо сами и да није лако свима угодити...лично се увек радујем том доласку, јер знам да је важно како се ја односим према томе, без обзира какав свештеник био...али, добро, даће Бог, биће боље... :bla:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Јел може неко да ми рече када се увело водичарење у Хришћанству?

"Osvećenje vode ima svoje poreklo u prvim vekovima hrišćanstva, o čemu svedoče drevni pisani izvori, kao apostolske ustanove. Evhologion Serapiona Tmuitskog kao i rani oci Crkve: Teodorit, blaženi Jeronim, Epifanije i drugi.Ipak, i pored sve svoje drevnosti, u početku nije postojalo ustanovljeno pravilo kada, gde i kako se vrši vodoosvećenje. Postojala je izvesna razlika u tim obredima. No svima njima je zajedničko da se osvećenje vode izvršuje pomoću određenih molitava, prizivanjem naitija Svetoga Duha, kao i krstolikim blagosiljanjem i pogruženjem u vodu Časnoga Krsta, što i danas čini elemente svakog vodoosvećenja."

Zaboravih da napišem da je ovo citiran monah Artemije

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ja bih,ali on to nece,kaze da bolje sam da zove... zru dobar decko

Ово је прва година да сам најављивао водице. Код нас се то веома брзо прочује, ипак је то село. Но, ове годинсе сам заказивао, тј. моја жена је позивала и могу да кажем да уопште то није лоше. Све ме у 90% чека спремно те имам времена да поразговарам са људима о много битнијим стварима него о кадионици или свећи коју не можемо да нађемо.
Подели на овим сајтовима

Ја први пут чујем за свештање васкршњих водица... girl_jumping Тога нема у мом селу, а мислим да нема ни у целом намесништву. Свештеник иде да свети водицу само уочи Богојављења... Свештеник нам је и кућни пријатељ, али никада није споменуо свећење васкршњих водица.

Претпостављам да сте из Срема. Наиме, за време аустроугарске монархије, Јосиф II издао је указ да се не сме светити водица пред Васкрс, јер су тада припреме за паорске радове, тако да верски обреди ометају пољопривредне припреме. Зато је митрополот донео одлуку да се водица свети за Богојављење... нема пољопривредних радова. Међутим, пошто су многи научили да свете водицу за Богојављење, и не желе да примају свештеника за Васкрс, јер су им очеви тако радили... неки су хтели, неки су се бунили, онда је владика дао благослов да у оним намесништвима где су људи ''тврдокорнији'', свети се водица за Богојављање, а тамо где не инсистирају на традицији, за Васкрс. Мада, у неким парохијама, свештеник једној половини свети за Богојављање, а другој за Васкрс. Међутим, има и оних (малобројних) где свештеник свети и за Богојављање и за Васкрс...

Драги Аугустинусе,

Кажеш да је митрополитова одлука била заснована на прољопривредним радовима. Могао бих да питам постоје ли докази за ову тврдњу? Наиме, какво је утемељење тзв. васкшњих водица? Да није топло пролећно време? По чему је то исправна пракса?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...
  • Гости

Почиње доба слава и ускоро ће и Ваш дом посетити свештеник да освети славску водицу која служи да се са њом умеси славски колач и однесе, када дође дан славе у Цркву.

Е, сада се многи питају колико дуго траје та молитва коју свештеник чита на освећењу водице. Сећате се сцене из филма "Црни Груја и камен мудрости" и оне чувене реплике: "Шта је то попе за тебе, два минута и готово!" . Питање је колио временски заиста треба да траје освећење водице?

Свакако да ми свештеници освећујемо водицу за славе по неком неписаном, али усмено предатом типику. Просто, временски никако не можемо да освештамо у свакој кући водицу ни великим ни малим освећењем јер свако траје најмање пола сата ( и више). Зато освећење водице у кућама траје у просеку око пет минута. Свештеник углавном узима после возгласа "Благословен Бог наш..." , " Бог Господ и јависја нам...", "Богородице, приљежно ниње (или тропар славе)...", слава и ниње... и "милосрђа двери..." (или кондак славе). Потом свештеник чита Јеванђеље по Јовану (перикопа о Бањи Витезди), а после јеванђеља јектенија са помињањем Епископа, укућана и молбама да се освети вода, помињемо Пресвету Богородицу и на крају возглас. По возгласу узме се тропар Крсту "Спаси Господи људи твоја" и укућани прилазе и целивају крст. Све у свему, молитва траје неких 5-7 минута.

Има доста оних урбаних легенди које говоре како су снимали неког попа а он је певао нешто кратко и после су га уцењивали да не дају Владици јер би га, наваодно, Владика казнио. Да, класична урбана легенда. Свештеник и да хоће да обави потпуно и цело освећење од 30 минута не може да стигне ни под којим условима. После трећег освећења, не би могао ни да говори а камоли да обави 30 домова дневно. У многим крајевима не дозвољавају да свештеник дође мало више пре славе (Попе, знаш ли ти кад је мени слава, што си сада дошао???), или не свете "после 12"... дакле, свештенику је, хтео не хтео, много пута ускраћено да обави све у потпуности.

Да се ја питам, а не питам се и немогуће је то лако спровести (најпре ја то не могу на мојој парохији и ако сам покушавао више година), да сваког дана обилазим две-три куће и толико водица освештам, а да све остало време користим за разговор са људима где ме они могу питати све што желе, као и да ја њих питам све што бих као свештеник требао да питам. Наравно, освештенње водице не би било везано конкретно за славу, већ за наш договор. Ако се водица не квари, нема потребе да чекамо 5 задњих дана и да тада збрзам 70 кућа. Волео бих да чујем и осталу браћу свештенике и браћу и сестре вернике како они мсле да је најбоље да се практикује ово, да ли ту нешто треба дирати и мењати или наставити на два-три минута по кући?

Подели на овим сајтовима

Ako sveštenik ima posla i ne može da stigne neka radi nako kako može.

Ako sveštenim nema druga posla i pogotovo ako osveštava pred neku Slavu koju ne praznuje mnogo svečara (Mratindan, Vračeve, ....) neka učini sve kako valja. I po duši i po vremenu.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

не гледам колико се задржао код мене, јер мог свештеника виђам редовно и на групним молитвама и на исповести, тако да ми не фали његово присуство за време водица.

важно ми је да је дошао и обавио шта треба а врло добро разумем зашто се задржи 10 минута и практично пролети кроз моју кућу.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ako sveštenik ima posla i ne može da stigne neka radi nako kako može.

Ako sveštenim nema druga posla i pogotovo ako osveštava pred neku Slavu koju ne praznuje mnogo svečara (Mratindan, Vračeve, ....) neka učini sve kako valja. I po duši i po vremenu.

Није то баш тако. Ако не може после 12, не може пре слеве много, не може ово, не може оно... онда шта остаје? Мислим, ја разумем да говориш из Твоје перспективе, али пробај нађи се на месту свештеника у чијем је месту "обичај" да свештеник не иде после 12, да "не ваља" да се долази много рано... а он треба да обави доста домова да би свима завршио?

Рекох како бих ја највише желео и то сам пробавао, али сам једино наишао на отпор. Ја сам хтео по три куће дневно али да не буде везано 5 дана пред славу, већ када стигнем. Могли би да разговарамо и по сатз и по, два... но, људи то не желе. Гледају да "поп за врши посо", па да иде кући..., наравно има и оних кји желе да причају и код њих и поред гужве када дође период водица, разговарам и по два-три сата.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...