Сања Николић Написано Новембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2012 Мене је, такође, интересовало ово питање - може ли освећење водице или крштење детета после 12, добила сам једно врло логично народно сујеверно објашњење: Сунце се рађа изјутра и до подне напредује, достиже врхунац, а после тога ,,опада", тако да оно што се чини за напредак у кући треба да се обавља пре подне, никако после подне. После подне су само парастоси и сахране. Тако је, оче Иване, у Чарапанији, а ви покушајте да докажете да је то сујеверје. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 13, 2012 @, Значи Црква треба да се влада по хелиоцентризму а не христоцентризму? Још нам остаје да уведемо у календар и хоро(р)скоп и таман да ми свештеници постанемо и "бели мази", па да призивамо "вишње силе", а кад кад да обиђемо и који тотем... Ово логичко објашњење без Христа је логично онима којима име Христово ништа не значи. Они се владају по природи. Громови за њих настају тако што се "бију вишње силе", Сунце је само по себи извор живота ( а не Бог који је дао Сунце)... Наравно, да је НАША ДУЖНОСТ да се боримо против сујеверја па било где да живимо. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Новембар 13, 2012 Pa zar je moguće to da vrate sveštenika sa vrata??? Koja sramota... Ja često idem sa sveštenikom na parohiju i to nam se nika nije desilo. Čak i ljudi koji nisu vjerujući, prime sveštenika, ako ništa bar da kafu popije... Наравно да има тога... и шта то говори? Коме ми светимо водицу? Ко сам ја као свештеник у тој причи? Ја више нисам личност, ја сам нико, ја сам само оруђе вишњих сила које делују по хелиоцентичном систему до 12. Ово, колико год изгледало наивно, јесте велики проблем. Потпуно укоћивање мисије Цркве. Свештеник онда нема времена ни за шта. Ја се људи са овим не мирим, нити ћу. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Suzana Ivan Dinic Написано Новембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2012 Добро вече Сузана и добродошла на zru тачно је да не може свима да се угоди али СВАКО хоће да се баш њему угоди, те му често свештеник дође као певаљка која наплаћује песме које пева. Још, те песме не треба певати после 12 јер онда иде "назадица дана" (а ово је, јелте, била "напредица")... не, ја се у томе не налазим, могу да лажем и себе и друге да је све ок, све је потаман и што би рекли да ћутим и да не таласам, јер то тако сви раде, али не могу. Нека ми ти који раде тако и заговарају такву праксу дају теолошко ( а у 21. веку и практично) оправдање за то. Ако је немају, онда нека ућуте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Suzana Ivan Dinic Написано Новембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2012 hvala bolje vas nasla!!!!!Pa zato i kazem radite kako mislite da treba jer vi najbolje znate pozzzz Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Новембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2012 логично народно сујеверно објашњење Ima neka greška u ovoj konstrukciji "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2012 Ma ima svacega u nas Srba. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2012 Postoji jos jedna zabluda: slavski kolac se mora preseci do 12. gringrin gringrin gringrin .mislise. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Јануар 19, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2013 Колико се дуго може чувати св. Водица, нарочито она која се освећује на Крстовдан, Богојављење и Васкрс? Након једне године, када стигне нова Водица, шта да се ради са старом (за Крсну Славу знам да нема остатка, пошто се она утроши на прављење славског колача)? ОДГОВОР: Када човек о нечему говори или пише никада није сигуран да ли је довољно рекао, а увек може бити сигуран да није све рекао о ономе о чему говори. Отуда се о неким питањима и стварима пише и говори стотинама и хиљадама година, и увек се има нешто ново додати или казати. Такав је случај и са нашим одговором у вези св. Водице, што сведочи и Ваше горње питање, које је постављено са жељом да се већ раније дати одговор допуни и употпуни, што ево радо чиним. Ми у Цркви (Епископи и свештеници) када говоримо о предметима наше свете вере, често нисмо у стању да замислимо и претпоставимо колико наш народ мало зна о својој вери, па у много чему претпостављамо извесну количину тог знања и верског образовања код наших верника, те нам се стога деси да наши разговори о вери или беседе буду неразумљиве и тешко схватљиве за наше слушаоце, управо због тога што многи немају основна неопходна предзнања. Отуда је заиста добро да верници имају могућности и услова да слободно постављају питања о ономе што им није јасно или не разумеју у својој вери или о ономе што се у цркви ради. (Ту могућност је пружала наша рубрика у "Православљу"- "Практична веронаука", која, Богу хвала, сада излази као целовита књига). Но, ред је да пређемо на Ваше питање. Света Водица, нарочито она Богојављенска (коју народ углавном и узима и носи својим домовима), може се чувати неограничено време. Ма колико дуго је чували, она не губи своју освећујућу благодат нити постаје подложна кварењу. Има у народу породица које Богојављенску Водицу чувају по тридесет и више година, с тим што сваке године, од нове Водице, када је донесу од цркве, помало додају у флашу у којој држе стару водицу. Но, главно питање је: "након једне године, када стигне нова Водица, шта да се ради са старом"? Одговор на то директно питање у црквеним књигама не пише, нити има било какво писано наређење у вези тога. Али зато постоји народно предање и обичај који је Црква прећутно усвојила, те је исти стекао предањску вредност, као и многе друге ствари које се путем предања у Цркви чувају (а о чему је било говора у првом одговору на прво питање из Практичне веронауке). Дакле, по том народном обичају, а сада и црквеном предању, уколико се сва количина Богојављенске Водице не утроши побожно у току године, онда се тај остатак, када стигне нова Водица, саспе у бунар, у реку или у цвеће. У сваком случају тамо где се неће изложити гажењу и обесвећењу. Што се пак тиче Водице која се по домовима свети за Васкрс (никада: на Васкрс), она се у току поста може, и треба, узимати свако јутро по мало пре сваког јела, и тако утрошити. Она се управо и освећује са тим циљем, да би свети велики празник Васкрсења Христовог дочекали у освећеним домовима, али и са освећеним душама својим (као храмовима Духа Светога), чему побожно коришћење свете Водице итекако доприноси. Уз ово допунско објашњење, треба ипак прочитати поново и ранији одговор о светој Водици, где је на крају оног одговора јасно речено шта све православни хришћанин треба да чини и практикује у овоме своме животу, а ради постизања свога спасења и задобијања вечнога живота у Царству Небескоме. Мир ти и радост од Господа. Из књиге: Практична веронаукаhttp://manastirglogovac.blogspot.com/2012/02/blog-post_2021.html?spref=fb Ово порука је постављена и на насловној страници. Погледајте! Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 -Шта ми треба за крштење? Кум, свећа и платно и онај који ће се крштавати У неким црквама је обичај да се донесе уље, пешкир, сапун... Али то је само обичај. -Шта ми треба за венчање? На првом месту добра и слободна воља ,муж/жена, кумови или кум/а, бурме, свеће-4ком, платно, чаша и вино (по избору, требало би да имају и у цркви, али ако желите ваше и да вам чаша остане за „успомену“, онда ви донесете) -Шта треба да се припреми за опело? Флашица са уљем, флашица где је помешано уље и вино, жито, свећица за жито, једна већа свећа за свештеника и марамица (да би свештеник обмотао око свеће док је држи). -Шта треба да се припреми за 40 дана? Жито, вино и 40 малих свећа. -Шта треба припремити за освећење водице? Чинију са водом, свећу, кадионицу, босиљак. -Шта треба припремити за освећење куће/стана? Чинију са водом, 4 свеће, шољицу са уљем, штапић за уши, кадионицу, босиљак. И коверта Јадранка-Дервента, Manolis and verum est in beer је реаговао/ла на ово 3 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LogosAgape Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Слажем се са тобом у вези свештеника. Све остало мислим да је небитно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 Брате, свака ти ја месту, и као Његошева . Зашто жене не би смеле ући у цркву када имају месечни циклус? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Децембар 6, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2013 8086.gif Bravo za temu! Zbog obimnosti tema, predlažem da bude vidno istaknuta. "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 На који начин користити Крстовданску и Богојављенску водицу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 17, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2014 На који начин користити Крстовданску и Богојављенску водицу? za umivanje, piće, za prostorije... Natalija28 је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука