Jump to content

Džim Keri: Primoravanje na vakcinaciju je korporativni fašizam

Guest

Препоручена порука

To ja nisam napisao.  

Napisao sam ako je već vakcina obavezna i nije kao ostale bolesti koje ne spadaju pod obavezne(tu.navodim.one.koje.ne.ugrozavaju.druge) onda mora da ima drugačiji tretman a to podrazumeva da država stane iza svake moguće dobre opcije i izbora. Nekako je obavezna da to uradi i ne stane u favorizovanju jednog leka.

No dobro ja sam branku razumeo da priča i o ostalim bolestima, koje bi mogle da imaju ovakav tretman kao što ja govorim a ja sam pokušao da joj odgovorim, da je to za sada ipak nemoguće.

Da, pričala sam o ostalim bolestima, i da, razumela sam te da pišeš o maloj deci i da bismo tu morali biti još humaniji. Samo, ima isto tako male dece (a i ne tako male), i isto su nečija deca, kojima je neophodan lek/medicinska nega... i svi mi bismo, za svakog od njih, bila to naša deca ili ne, vrhunske lekove i negu. Tako da ovo što si , u prethodnom postu, napisao: »Ne želite da pomognemo drugim roditeljima, pošto nas to više ne zanima jer nam ionako više ne treba?« doista nije lepo ( bez obzira što je napisano u vidu upitne rečenice).

Što se tiče finansijske konstrukcije koju predlažeš:

Slažem se ja sa tobom da verovatno postoji bolji način da se reši problem kvalitetnije uvozne / lošije domaće vakcine. Da li je to baš ovako kako ti predlažeš – ne znam (ni kućne finansije mi ne idu posebno dobro a ne ovo ) a čini mi se da se i tvoje rešenje zasniva na odokativnoj metodi. Npr sve države, koliko je meni poznato, drže vakcine pod nekom vrstom državne kontrole cena. Tako da ta, ili bilo koja, uvozna vakcina, kada je kupuje država u kojoj je proizvedena, košta manje nego kada je kupuju druge države.

A da li postoje mahinacije? Ne znam.

Подели на овим сајтовима

U varijanti, gde bi država, stala iza francuske vakcine na način koji sam objasnio, ne da ne bi imala nikakav gubitak, jer bi vakcinu prodavala po ceni koju bi postigla ugovorom sa francuzima+troškovi, nego bi uštedela na svakoj torlakovoj vakcini,koja u tom slučaju ne bi bila iskorištena.

Medjutim gde bi država uštedela? Uštedela bi u fondu za medicinsku i socijalnu zaštitu a tu nema slobodnog keš novca. Kad država plati torlaku, plati u keš novcu ( jer torlak može novac sa računa da pretvori u keš) nas koji uplaćujemo medicinsku i socijalnu zaštitu. Dakle novac ima izvor i kreće u tok. Od Torlaka dalje ko zna gde sve putuje taj novac i gde nestaje.

Druga varijanta, jeste takodje povezana sa kešom. Ako država ne kupi direktno od francuza, nego to rade uvoznici i apoteke, onda je i tu keš u igri. On može na svakakve načine da putuje i nestaje.(recimo najkraće moguć je oblik davanja mita)

Po meni je ovde jedini problem što nema slobodnog keša nigde, jer bi država, morala vakcine da naplaćuje kroz domove zdravlja, kao što plaćamo stomatologa. Ni tu nema keša, jer se opet slije u fond za zdravstveno osiguranje i nema gde da putuje niti da nestane.

A kome je potreban keš?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

da, razumela sam te da pišeš o maloj deci i da bismo tu morali biti još humaniji. Samo, ima isto tako male dece (a i ne tako male), i isto su nečija deca, kojima je neophodan lek/medicinska nega.

Napisao sam upravo to, da iako sada nije moguće realno to što ti predlažeš, hajde da učinimo prvi korak sa vakcinama, pogotovo što su sada zakonski obavezne.

Medjutim, ne, mi to ne radimo mi i dalje favorizujemo torlak iako je moj predlog daleko bolje rešenje za državu. Torlak nije država, nek se torlak bori na slobodnom tržištu po celom svetu, ne zanima me. Dakle ako je već nešto pod zakonskom obavezom, ne sme biti prikrivenog monopola, to je užas.

Tako da ovo što si , u prethodnom postu, napisao: »Ne želite da pomognemo drugim roditeljima, pošto nas to više ne zanima jer nam ionako više ne treba?« doista nije lepo ( bez obzira što je napisano u vidu upitne rečenice).

Ne znam sada gde se u ovoj mojoj upitnoj rečenici pronalaziš. Ali ja se pronalazim u tome, da ako već ikako možemo da pomognemo onda pomozimo.

Slažem se ja sa tobom da verovatno postoji bolji način da se reši problem kvalitetnije uvozne / lošije domaće vakcine. Da li je to baš ovako kako ti predlažeš – ne znam (ni kućne finansije mi ne idu posebno dobro a ne ovo ) a čini mi se da se i tvoje rešenje zasniva na odokativnoj metodi.

Kažeš, slažeš se samnom da verovatno postoji bolji način da se reši problem a onda mi govoriš da je to izgleda i meni i tebi odokativno.

Pa da li postoji ili ne postoji, bilo odokativno ili ne? Ako se slažeš da postoji onda da govorimo o opcijama. Inače nijedna finansijska konstrukcija nije počela bez odokativne metode, to je prosto tako u praksi. Nadalje posle odokativne metode možemo govoriti u studioznoj i preudarnoj metodi pravljenja najboljeg konstruktivnog rešenja.

Ja u mojoj odokativnoj metodi nisam video nigde gde se krši bilo kakav zakon, odnosno ne postoji nijedna verovatnoća niti zakon, koji bi mogao da spreči da se ovo ne reši uredbom u sklopu postojećeg zakona.

Ono što ja zagovaram jeste, da nije više isto pre i posle obavezne vakcinacije dece, ne može se obaveza graditi na prikrivenom monopolu, koji se dobija tako što država neće da se potrudi i ponudi nam na izbor još neko rešenje, nego se zadovoljava uvozom uvoznih preduzeća i prodajom putem maloprodajne mreže, što značajno bilduje cenu i samim tim smanjuje nam kvalitetan izbor.

Država u mojoj opciji ne može da izgubi može samo da dobije.

Подели на овим сајтовима

Npr sve države, koliko je meni poznato, drže vakcine pod nekom vrstom državne kontrole cena. Tako da ta, ili bilo koja, uvozna vakcina, kada je kupuje država u kojoj je proizvedena, košta manje nego kada je kupuju druge države.

Meni je dovojno da dobijemo realnu cenu koju dobijaju i druge države u zavisnosti od ugovora i količine. Meni nije dovoljno, da država to neće uraditi zato što imamo Torlak.

Sam jasniji? 

Подели на овим сајтовима

Nula dinara.

Nista me ne pitaj...

http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?nav_id=943331

Inace maloprodajna cena je otprilike pola od onoga sto prosecna srspka porodica potrosi na cigarete, oko 3.000 din.

To je ta "luksuz" cena za nesto sto primas jednom u zivotu i cuva te da ne umres.

A što ne bi bila manja?

Подели на овим сајтовима

Pentaxim vakcina se daje besplatno od strane drzave.

I to od prosle godine. Nisam hteo da kvarim zabavu na pocetku teme al sad bi vec mogli da vas pitamo, gde je zapravo problem?

Ova pentaksim vakcina je ta koju sam ja kupio pre 5 godina jer nisam hteo domacu. Sad se kao redovna daje upravo Pentaksim.

Prosto mi neverovatno da ni ti ni svetlAna niste to znali?

:coolio:

U apoteci inace kosta neverovatnih 3000 dinara. ;)

Nismo znali.

Подели на овим сајтовима

To je ta "luksuz" cena za nesto sto primas jednom u zivotu i cuva te da ne umres

Kako cena kad je besplatna? 

Koliko vakcina dete dobija? 3+ ?

Do sada smo je plaćali oko 15 000.

Vidiš ti to, moraš da budeš u toku svaki put, nikad ne znaš šta si plaćao pre 4 godine a danas to bude besplatno....

Подели на овим сајтовима

A što ne bi bila manja?

Manja od nula dinara?

Malorpodajna cena postoji mozda za slucaj da neko ima zelju da kupi vakcinu iz npr nepoverenja prema domacim institucijama koje su je odobrile ili iz bilo kog drugog razloga... mozda i ako nestane vakcime u zdravstvenim ustanovama sto za srbiju nikako nije nemoguc scenario.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Nula dinara.

Nista me ne pitaj...

http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?nav_id=943331

Inace maloprodajna cena je otprilike pola od onoga sto prosecna srspka porodica potrosi na cigarete, oko 3.000 din.

To je ta "luksuz" cena za nesto sto primas jednom u zivotu i cuva te da ne umres.

Ja se isključio iz rasprave sa VSB ali rekoh samo da čujem koliko to košta kad ga je toliko nažuljalo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Kako cena kad je besplatna? 

Koliko vakcina dete dobija? 3+ ?

Do sada smo je plaćali oko 15 000.

Vidiš ti to, moraš da budeš u toku svaki put, nikad ne znaš šta si plaćao pre 4 godine a danas to bude besplatno....

Valjda idu tri doze na po 6 meseci, ne secam se davno bese...  pa cak i da je tri doze u tri meseca, to je opet 3000 dinara mesecno. I dalje ne vidim gde je luksuz?

A  pazi, i dalje pricamo šbbkbb pošto tih istih vakcina trenutno ima u domovima ydravlja i redovno se daju deci besplatno. Inace to da su francuske si ti napisao ja nemam pojma odakle su te pentaxim vakcine ali znam sigurno da je to vackina koju sam pre 5 godina mogao jedino da kupim jer je drzava davala one slabijeg kvaliteta. Sada je  i nasa drzava usvojila da se kao redaovne vakcine daju upravo te koje su do skore mogle samo da se kupe i to po ceni od 5500 din po dozi...

Подели на овим сајтовима

Ne stvarno klud da te pitam onako od srca.

Zašto smo ti i ja davali novac za nešto što je očigledno besplatno danas?

Bez šale i poentiranja, odgovori mi onako iz srca, zašto su nam uzimali novac?

Jednostavno je mnogo.

Nasa drzava je kriva zbog svojih propisa (ne zle farmakompanije, ne zli zapadni lobisti i masoni...). 

Dobro je da se propisi menjaju tako da je pre 5 godina bio propis da se kao redovna vakcina daje domaca, kasnije su taj propis promenili i sad pprimamo petovalentnu kvalitetnu vakcinu.

Stvar birokratije... ja ti vec rekoh da  u vreme kad smo ja i ti i svi srpski roditelji kupovali pentaxim Albanija, Bugarska i Makedonija su ga davale kao redovnu vakcinu... Mi jednostavno kaskamo za njima u propisima, to je sve..

Evo ja sad cekam dete i za njega necu morati da kupujem vakcinu. Redovna vakcina je sada ona koju sam ranije morao da kupim.

Подели на овим сајтовима

Ajde i ja da se odjavim.

Cena vakcine koja je bila pre 5 godina je 15 000 dinara.

Budući da je država, stavila ovu vakcinu u prodaju van direktnog uvoza mi smo plaćali duplo veću cenu od realne mogućnosti koju bi država u tom trenutku mogla da nam obezbedi.

Kluding nije tako?

Подели на овим сајтовима

Dobro je da se propisi menjaju tako da je pre 5 godina bio propis da se kao redovna vakcina daje domaca, kasnije su taj propis promenili i sad pprimamo petovalentnu kvalitetnu vakcinu.

Nije se propis promenio, samo je RFZO rešio da nabavi ovu drugu vakcinu. Rutinski svake godine odlučuju o eventualnim promenama jer stalno se pojavljuju novi lekovi. Inače, umeju često da pravdaju nenabavljanje nekog novijeg leka time da se od skora daje pa je kao još uvek nesiguran (iako je dovoljno siguran da se prodaje u apotekama). Zapravo, uglavnom čekaju da mu malo padne cena.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...