Jump to content

Džim Keri: Primoravanje na vakcinaciju je korporativni fašizam

Guest

Препоручена порука

мене не занима колико је нешто "корисно", већ колико је "морално".

Samo sto je u ovom slucaju korisno = moralno. Sve ostalo je diskutabilno. 

јер вируси мутирају, појављују се и нове болести итд.

Sto se upravo desava u nevakcinisanima koji su kao kvocke za nove viruse. 

A sto je njihov broj veci, veca je i verovatnoca da se pojavi neka opaka bolest koja ce da hara kontinentima. Znaci poenta je spreciti bilo kako da do toga dodje, pa silom sta da se radi. Niko ne voli silu i nasilje i drzavnu prinudu, ali sta ces kad se mora. 

Подели на овим сајтовима

Па као што рекох - не бавим се техничким питањима како би се нешто спровело у пракси. Прво ме интересује да дођем до исправног принципа - шта је добро, а шта не.

ОК, а да ли је изводљиво? У потпуности испоштовати принцип као робот алгоритам? И да ли је увек људски?

Подели на овим сајтовима

Ако некоме кажеш - "да, наравно да имаш слободу избора, али ево зашто је то добро... " - пуно су веће шансе да ће те особа саслушати и разумети.

Izvini, ali meni ovo zvuci naivno.  

Подели на овим сајтовима

ОК, а да ли је изводљиво? У потпуности испоштовати принцип као робот алгоритам? И да ли је увек људски?

Није увек изводљиво, нити треба ићи главом кроз зид већ се прилагодити конкретној ситуацији. Као на пример апостол Павле када је писао о односу роба и робовласника.

Али је веома важно не заборавити шта је добро, а шта зло. Ако поступке некада и морамо, принципе никада не смемо да прилагођавамо "тренутној ситуацији". Имам нажалост утисак да људи то превише често чине...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Samo sto je u ovom slucaju korisno = moralno. Sve ostalo je diskutabilno.

То је реко и Стаљин.

Sto se upravo desava u nevakcinisanima koji su kao kvocke za nove viruse.

A sto je njihov broj veci, veca je i verovatnoca da se pojavi neka opaka bolest koja ce da hara kontinentima. Znaci poenta je spreciti bilo kako da do toga dodje, pa silom sta da se radi. Niko ne voli silu i nasilje i drzavnu prinudu, ali sta ces kad se mora.

Проблем је што тако нећеш потпуно спречити, јер нису само невакцинисани "квочка за нове вирусе", већ су то и животиње, птице, инсекти итд.

И наравно да се не мора.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Пази брате, родитељ угрожава живот детета и ако га не научи да пере руке пре јела, да гледа лево и десно кад прелази улицу, ако га не храни здраво и у још пуно, пуно случајева од којих неки носе много већи ризик него невакцинација. Али ту немамо права да применимо силу јер опасност није директна него потенцијална. Баратамо само са "вероватноћом" да се нешто деси.

Тамо где је опасност директна, непосредна, ти имаш права да употребиш силу. Тамо где нешто "може да се деси, а не мора" не можеш. Иначе долазиш у ситуацију слично као у Minority Report да хапсиш људе пре него што су починили преступ... Једноставно нема логике.

Али нигде није опасност 100%, увек се ради о вероватноћи, увек. Само је питање где да звекнемо произвољну границу за оправдану интервенцију. Да ли на 10% (свако десето дете умре), или на 20% (свако пето умре), 50% (свако друго умре)...

Проста је чињеница (историјска) да далеко мање деце умре уз обавезну валцинацију. То значи да ће сигурно више деце да умре кад имаш довољан број оних који одбијају вакцинацију. Твоја логика је да родитеље имамо право да кажњавамо само кад им деца умру, иако су деца других родитеља пуком срећом преживела под истим условима. Играмо се статистике са људским животима да бисмо сачували најобичнију догму.

Подели на овим сајтовима

То је реко и Стаљин.

Jeste, samo se Staljin zeznuo pa ostavio vise stete.

Ali ovako su razmisljali i mnogi koji su ostavili mnogo cega dobrog.  

Проблем је што тако нећеш потпуно спречити, јер нису само невакцинисани "квочка за нове вирусе", већ су то и животиње, птице, инсекти итд.

Jesu, i cesto se desava da oni budu kvocke za razne viruse, nisam rekao da se ne moze desiti da virus dodje od zivotinje, ali epidemije bolesti za koje je obavezna vakcinacija uglavnom dolaze od nevakcinisanih ljudi.  Spomenuti su slucajevi u tekstu koje je Huan postavio. Naravno, nekad ne dodje zbog ljudi koji nece da se vakcinisu jer veruju u teorije zavera, nego recimo u ratovima kada odredjena zemlja zbog situacije nema dostavu lekova, vakcina. 

И наравно да се не мора.

Svakako, samo ako ne budemo morali necemo bas biti zadovoljni. 

Подели на овим сајтовима

Izvini, ali meni ovo zvuci naivno.

Zapravo nije naivno, svako će pre da te posluša ako ga ispoštuješ kao čoveka i ličnost, nego ako ga teraš na silu

Mislim da je u ovom slučaju potrebno samo malo informisanosti. Svi su išli u osnovnu školu i znaju šta su bakterije i virusi, samo treba objasniti kako sve to funkcioniše i kako imuni sistem radi.

Подели на овим сајтовима

Али нигде није опасност 100%, увек се ради о вероватноћи, увек. Само је питање где да звекнемо произвољну границу за оправдану интервенцију. Да ли на 10% (свако десето дете умре), или на 20% (свако пето умре), 50% (свако друго умре)...

Проста је чињеница (историјска) да далеко мање деце умре уз обавезну валцинацију. То значи да ће сигурно више деце да умре кад имаш довољан број оних који одбијају вакцинацију. Твоја логика је да родитеље имамо право да кажњавамо само кад им деца умру, иако су деца других родитеља пуком срећом преживела под истим условима. Играмо се статистике са људским животима да бисмо сачували најобичнију догму.

Не разумем, ако неко крвари на улици опасност је извесна... Не ради се о "вероватноћи". Осим тога, дубоко верујем да ће они који не желе да се заштите од болести увек бити у великој мањини. А осим тога би на тржишту и морали да плаћају веће износе за осигурање, па би имали и финансијски подстицај да то ураде. Овако, када им претиш, правиш само већу штету.

Не чувам догму, него цивилизацију. Као што рекох - опасност од тоталитаризма је пуно већа него опасност од пандемије. И пуно више људи страда.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

A odakle vam podatak da su bolesti iskorenjene?

Medicina to ne tvrdi. Dakle sigurno postoji neki drugi izvor gde potkrepljujete takve informacije? Mnigo validniii izvor od zvanicne medicine. Mnogo me zanima koji bi mogao biti?

I konkretno pitanje.

Koje bolesti su iskorenjene a mi se danas od njih (ko idioti) vakcinisemo?

Па види cloudking (пази, гледај, стани) ако си већ из неког разлога решио да ми персираш пиши бар ово "vam" великим словом чисто да знам о чему је реч. Овако, и на стандардно per tu, ћу само помислити како је мене једног мноштво а ових experatа центара за усавршавање кадрова АБХО Дизниленда једнина, па ћу остати збуњен и на "konkretno pitanje". Мада, ето, морам признати да ми "(ko idioti)" израз звучао врло стручно пошто се данас и примети како "korisni idioti" нису више ником од користи. Што се осталог тиче... Женин деда је умро након што је примио вакцину против великих богиња, седамдесетих, поменуо је ту неко вариолу чини ми се, ал' оно што би за ову тему било занимљивије је да му је друга унука докторирала молекуларну биологију у Канади и данас ради у струци, као и њен муж, исто тамо нешто у берићетној U.S. Healthcare индустрији, развојно-истраживачки, San Diego, California, живе амерички сан пуним плућима итсл. и не'ш веровати о овом сам доста разговарао с еминентним стручњацима. И то глобалним, ал' сумњам да би имали времена, а и стрпљења, да овде иком ишта објашњавају. И да се натежу с овим получињеницама у оптицају.

Подели на овим сајтовима

Zapravo nije naivno, svako će pre da te posluša ako ga ispoštuješ kao čoveka i ličnost, nego ako ga teraš na silu

Neko nece neko hoce, zavisi od coveka do coveka, a koliko je % kod svake grupe to bas ne znam.

Svi su išli u osnovnu školu i znaju šta su bakterije i virusi, samo treba objasniti kako sve to funkcioniše i kako imuni sistem radi.

Jesu isli su i tamo svi oni koji smatraju da se ne treba vakcinisati, sto pokazuje koliko je skola i obrazovni sistem u problemu i da bas ne uce ljude kako treba. To naravno znaci da bi tu trebalo napraviti brojne promene u obrazovanju. 

Подели на овим сајтовима

Зависи од човека до човека. Само на овој теми има неколико њих који су против вакцина без обзира ко и шта им причао (не мислим на оне који су против обавезне вакцинације, већ на ове који су потпали под теорије завере). Они једноставно полазе од тога да су вакцине зло и све прилагођавају томе. Проблем је кад имамо велики број грађана који тако размишљају, шта онда чинити?

Подели на овим сајтовима

Зубе, обавезно да одеш у госте... :)

Да знаш да ми било смешно и кад су ме звали, ал' искрено. И сама та идеја је превише за мој словенски нервни систем, а не...

Подели на овим сајтовима

Neko nece neko hoce, zavisi od coveka do coveka, a koliko je % kod svake grupe to bas ne znam.

Jesu isli su i tamo svi oni koji smatraju da se ne treba vakcinisati, sto pokazuje koliko je skola i obrazovni sistem u problemu i da bas ne uce ljude kako treba. To naravno znaci da bi tu trebalo napraviti brojne promene u obrazovanju.

Eeee, tu leži jedan zeka od mnogih :)

Ali ok je i da ljudi ne znaju mnogo o tome kako funkcionišu vakcine, ne znamo mnogo šta, ali verujemo lekarima. Zato, kad se pojave ovakve stvari, prosto se poveća informisanost, recimo kroz online aktivnost lekara, ili država duradi nešto :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...