Grizzly Adams Написано Март 12, 2010 Пријави Подели Написано Март 12, 2010 Овде смо стали: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4669.msg129203.html#msg129203 Посебно ме интересује одговор на последње питање. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Jedan od šest osnovnih članova vjere muslimana je i: # Vjerovanje u Božje knjige. (we kutubihi) Јесте, али у пракси муслимани верују из Библије само оно што им одговара. За оно што вам се не свиђа тврдите да је "измењено", иако нема конкретних доказа. Као на пример: Onaj gornji citat iz Biblije što si napisao sam pomno pročitao i ne sporim da je sve mudro i dobro rečeno,ali postoji sumnja da je ljudska intervencija bila prilikom prepisivanja. То треба доказати. Матеј је био један од дванаесторице апостола који су били сведоци свега што је Христос проповедао и чинио. На основу чега сумњаш да је измењено? Који су конкретни докази? Vi kažete: Ima Stari zavjet i Novi zavjet. Novi zavjet je samo izmijenio zapovjesti,dakle po vašem mišljenju dokinut Stari zavjet Novim zavjetom.Ali, vi tu stajete... Odavdje mi nastavljamo i kažemo da je Kur`an objavljen da ujedini sva dosadašnja učenja i da ispravi skretanja. Ја сам отворен за то, можемо да упоредимо то што је у Курану објављено са Библијом и видимо где се слаже, а где не. Сваки искрени верник мора да прихвати оно што је боље и савршеније. Kur’an uči da postoji samo jedan Bog za sve. Biblija govori o Bogu Israela. Tako i druge religije govore o bogu za sebe i svoj narod. Isus je sam govorio da je poslan samo za kuću Israela. Делимично се слажемо. Стари Завет је био дат (привремено) само једном народу - Израелу, док не дође Христос који ће им открити савршенију веру. Мојсије је то јасно рекао Израелцима: "Пророка исред тебе, између браће твоје, као што сам ја, подигнуће ти Господ Бог твој; њега слушајте" (5. Мој 18:15). Међутим, Христос је донео веру за све народе, ево шта Он каже: "18. И приступивши Исус рече им говорећи: Даде ми се свака власт на небу и на земљи. 19. Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога духа. 20. Учећи их да држе све што сам вам заповиједио; и, ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека. Амин." (Матеј 28) А да решимо сваку дилему - то је проречено још у Старом Завету, само један пример: "11. И поклониће се њему сви цареви земаљски, сви народи њему ће служити. 12. Јер је избавио сиромаха од (руке) моћника, и убогог који немаше помоћника. 13. Поштедеће сиромаха и убогога, и душе убогих спасиће. 14. Од лихве и неправде избавиће душе њихове, и драгоцено је име његово пред њима. 15. И живеће, и даће му се од злата Арабијског, и молиће се за њега свагда, васцели дан њега ће благосиљати. 16. Биће утврђење на земљи на врховима гора; преузнеће се изнад Ливана плод његов, и исцветаће из града као трава из земље. 17. Нека буде име његово благословено у векове, пре сунца пребиваће име његово; и благословиће се у њему сва племена земаљска, сви народи називаће га блаженим. 18. Благословен Господ Бог Израиљев, Који једини чини чудеса. 19. И благословено Име славе Његове до века и у век века, и испуниће се славе Његове сва земља. Нека тако буде. Амин." (Псалам 71) Prije Muhammeda a.s. Poslanika islama niko nije uputio poruku cijelom čovječanstvu. Управо сам доказао да јесте - Исус Христос. Ovo malo ukratko... ...a nešto mi bijaše ovo upečatljivo,pa ako može da se pojasni: citat "39. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да се не противите злу, него ако те ко удари по десном образу твом, окрени му и други;" kraj citata,... Zar je moguće ispuniti ovu zapovijed? Ona(zapovjed) se svakako ne može bukvalno shvatiti kao udarac šamara(to bih mogao i razumjeti),nego se može razumjeti i kao kad neko napadne zajednicu da se ne usprotivite zlu. Dakle,nema "oko za oko,zub za zub"? Zašto onda ratovi? Ја би поставио другачије питање - да ли је ова заповест добра? Да ли би било ратова да сви људи на свету испуњавају ову заповест? Muslimani vjeruju u prvi Indzil.Danasnja Biblija je prepravljana ljudskom rukom i u njoj se nalaze mnoge greske sto naucne sto historijske koje se mogu i dokazati. Matej Luka Jovan Marko su bili historicari koji su bili nadahnuti od svetog duha. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Ok da malo sumiram narode. Kod vas izgleda bas nije potpuno jasno koja Knjiga se slijedi.U ovom forumu sam dobio nekoiko odgovora.Neki kazu Stari i Novi Zavjet i Sveto Predanje,nekima je Sveto Predanje najbitnije,sada ti kazes da vi slijedite samo Novi Zavjet bez Starog i bez Svetog Predanja? Пази овако Селкоба. Ти си поставио конкретно питање о одређеним законским прописима из Старог Завета и ја сам ти одговорио да ми не следимо старозаветни (још се зове Мојсијев) закон јер је он био дат само једном народу - старим Израелцима (као што сам показао из Божије објаве у 5.Мојсијевој 5). Значи, у законском смислу ми следимо Нови Завет. То је наш једини "закон" јер је дат нама хришћанима, без обзира на нацију. Са друге стране, то не значи да је Стари Завет бескорисна књига коју можемо да бацимо, напротив. СЗ такође користимо као поучну књигу у којој имамо, на пример, опис Постања, пуно лепих молитава (Псалми) које користимо свакодневно у молитви и богослужењу и тако даље. Али није "законодавна" књига за нас, већ само "поучна". Надам се да смо то сада разјаснили. Zato mi nije jasno.Kad vam pomenem stih Matej, 5 17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. Dan. 9:24, Rim. 10:4, Gal. 3:24 18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši. onda vi kazete on je ispunio a mi Njega slijedimo.Isus je slijedio Stari Zavjet zbog toga ga Jevreji nikada nisu napadali. A vi kazete Novi Zavjet mi slijedimo.Pa iskreno sta je Ucenje pravoslavne Crkve? Не кажемо ми, него каже Христос. Зашто ниси прочитао Матеј 5 до краја? Видео би да Христос мења (тј. усавршава) старозаветни закон, ево ти доказ исто из Матеј 5 - за сваку измењену заповест дао сам ти цитат из Старог Завета где је објављена: "21. Чули сте како је казано старима (Израелцима у Старом Завету - 2 Moj. 20:13): Не убиј; јер ко убије, биће крив суду. 22. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да ће сваки који се гњеви на брата свога ни за што, бити крив суду; а ако ли ко рече брату своме: "Рака!" биће крив синедриону; а ко рече: "Будало!" биће крив паклу огњеноме." "27. Чули сте како је казано старима (Израелцима у Старом Завету - 2 Moj. 20:14): Не чини прељубу. 28. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу са њом у срцу своме." "31. Тако је казано (Израелцима у Старом Завету - 5 Moj. 24:1): Ко отпусти жену своју, нека јој да књигу отпусну. 32. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да сваки који отпусти жену своју, осим због прељубе, наводи је да чини прељубу; и који се ожени отпуштеницом, прељубу чини." "33. Још сте чули како је казано старима (Израелцима у Старом Завету - 3 Moj. 19:12, 4 Moj. 30:3): Не куни се криво, а испуни што си се Господу заклео. 34. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет): Не куните се никако: ни небом, јер је пријесто Божији;" "38. Чули сте да је казано (Израелцима у Старом Завету - 2 Moj. 21:24): Око за око, и зуб за зуб. 39. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да се не противите злу, него ако те ко удари по десном образу твом, окрени му и други;" "43. Чули сте да је казано (Израелцима у Старом Завету - 3 Moj. 19:18, 5 Moj. 23:6): Љуби ближњега својега, и мрзи непријатеља својега. 44. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет): Љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вријеђају и гоне," Све се то налази у истом поглављу одмах испод стиха који си ти мени цитирао. Ако имаш поштовања и страха према Божијој објави и речи ти све то лепо и пажљиво прочитај. И ваљда си свестан да ми хришћани Библију свакодневно читамо и знамо у прсте и да не можеш тек тако површно да извучеш нешто из контекста. Дакле, Христос није "покварио" стари закон, него га је "поправио". И Јевреји су га због тога бесомучно нападали, на крају и разапели. Ако си прочитао и то би требало да знаш. Wikipedija .. Najznačajnije djelo na kojem se zasniva liturgija jeste Sveto pismo koje čini Stari i Novi zavjet, kao i Sveto predanje. Za pravoslavlje je posebno značajan Novi zavjet koji predstavlja život i učenje Gospoda Isusa Krista. Ali pre svega, liturgijska praksa je zasnovana na samom životu Crkve (i pre pisanja Novog zaveta postojala je Crkva i u njoj liturgija) Управо тако. Pa molim vas bez sprdanja zelite da budete ozbiljni a sami sebe opovrgavate Исто ја тебе молим, ево ако хоће нека те замоли и твој брат у вери да будеш пристојан. "21. Чули сте како је казано старима (Израелцима у Старом Завету - 2 Moj. 20:13): Не убиј; јер ко убије, биће крив суду. 22. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да ће сваки који се гњеви на брата свога ни за што, бити крив суду; а ако ли ко рече брату своме: "Рака!" биће крив синедриону; а ко рече: "Будало!" биће крив паклу огњеноме." "27. Чули сте како је казано старима (Израелцима у Старом Завету - 2 Moj. 20:14): Не чини прељубу. 28. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу са њом у срцу своме." Tko pogleda čak i mali prst žene već je sagriješio u srcu. (Berachot 24) "31. Тако је казано (Израелцима у Старом Завету - 5 Moj. 24:1): Ко отпусти жену своју, нека јој да књигу отпусну. 32. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да сваки који отпусти жену своју, осим због прељубе, наводи је да чини прељубу; и који се ожени отпуштеницом, прељубу чини." "33. Још сте чули како је казано старима (Израелцима у Старом Завету - 3 Moj. 19:12, 4 Moj. 30:3): Не куни се криво, а испуни што си се Господу заклео. 34. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет): Не куните се никако: ни небом, јер је пријесто Божији;" "38. Чули сте да је казано (Израелцима у Старом Завету - 2 Moj. 21:24): Око за око, и зуб за зуб. 39. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да се не противите злу, него ако те ко удари по десном образу твом, окрени му и други;" Oni koji podnesu povredu bez da je uzvrate [...] o njima govori prorok kada kaže: Božji prijatelji će jednog dana sjati poput sunca. (Yoma 23) "43. Чули сте да је казано (Израелцима у Старом Завету - 3 Moj. 19:18, 5 Moj. 23:6): Љуби ближњега својега, и мрзи непријатеља својега. 44. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет): Љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вријеђају и гоне," Ljubite čovjeka koji vas kažnjava. (Derech Erets, 9) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Нама ово само говори да Мухамед ама баш ништа ново није рекао. Ондасе поставља питање: чему? Чеми, када је све ово већ било људима казано? И стварно личи на жестоко преписивање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Muslimani vjeruju u prvi IndzilA,otkud znate da su Jevanđelja ispravljana od strane ljudi?Dokažite ako možete? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Muslimani vjeruju u prvi IndzilA,otkud znate da su Jevanđelja ispravljana od strane ljudi?Dokažite ako možete? Ето, није у складу са научним теоријама. 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 А мнопгоучени научници у Авганистану (можда користећи научне истине Курана) направише лаптоп на ножни погон: Objavljeno 10. 03. 2010. - Avganistanci napravili laptop na pedale Avganistanci napravili laptop na pedale Kompjuter na slici je prvi laptop koji za svoj rad ne zahteva nikakve izvore električne energije osim one koju stvorimo okretanjem pedala i zove se XO. U opisu stoji da okretanje nije zahtevno, tako da ga može koristiti i dete. Trenutno je ovo samo prototip i oko 2500 komada se nalazi u Avganistanu, po raznim školama gde ga koriste učenici koji nemaju pristup električnoj energiji. Ovo verovatno jeste veliki napredak, ali nas ipak neodoljivo podseća na čuvenu Singericu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 А мнопгоучени научници у Авганистану (можда користећи научне истине Курана) направише лаптоп на ножни погон: Objavljeno 10. 03. 2010. - Avganistanci napravili laptop na pedale Avganistanci napravili laptop na pedale Kompjuter na slici je prvi laptop koji za svoj rad ne zahteva nikakve izvore električne energije osim one koju stvorimo okretanjem pedala i zove se XO. U opisu stoji da okretanje nije zahtevno, tako da ga može koristiti i dete. Trenutno je ovo samo prototip i oko 2500 komada se nalazi u Avganistanu, po raznim školama gde ga koriste učenici koji nemaju pristup električnoj energiji. Ovo verovatno jeste veliki napredak, ali nas ipak neodoljivo podseća na čuvenu Singericu. Veoma intertesantna inovacija... (samo... nekako mi balkanski djeluje pozadina slike) Snalažljivi smo ti mi balkanci...ovo je garant prototip M92. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Muslimani vjeruju u prvi IndzilA,otkud znate da su Jevanđelja ispravljana od strane ljudi?Dokažite ako možete? Šejtan je veoma opasan i otvoreni neprijatelj čovjeka...na jednu istinu nakalemi stotinu laži. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Muslimani vjeruju u prvi IndzilA,otkud znate da su Jevanđelja ispravljana od strane ljudi?Dokažite ako možete? Šejtan je veoma opasan i otvoreni neprijatelj čovjeka...na jednu istinu nakalemi stotinu laži. Moje pitanje je bilo da li možete i da dokažete da su Jevanđelja(Indžil) promenjeni od strane čoveka. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Nakon bratske sugestije, zbog odlaska člana foruma Ako-Neka, i moga konfrotiranja sa tom osobom , uvidio sam jednu stvar zbog koje žalim ,a to je neshvatanje da ta osoba je na taj način pokušavala ljubomorno da čuva svoju vjeru, kao što to radi i svaki drugi pripadnik bilo koje vjere.Mislim da sam pogriješio u konfrotiranju sa tom osobom i javno se izvinjavam svakom članu krščaninu ovog foruma. Iskreno žalim zbog odlaska tog člana i ako neko ima email te osobe volio bih da joj se lično izvinem.Gubitak svakog člana ovog foruma je prije svega moj lični gubitak, a zatim gubitak i za ovu opciju dijaloga koja ide kako ide.Ljudi smo i griješimo.Svi mi nastojimo da svako od nas brani stav svoje vjere, ja svaki brat krščanin i to je normalno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Veoma intertesantna inovacija... (samo... nekako mi balkanski djeluje pozadina slike) Snalažljivi smo ti mi balkanci...ovo je garant prototip M92. što se tiče pozadine i balkana.... http://www.treehugger.com/files/2009/10/pedal-powered-olpc-in-afghanistan-video.php http://www.olpc.af/ Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Veoma intertesantna inovacija... (samo... nekako mi balkanski djeluje pozadina slike) Snalažljivi smo ti mi balkanci...ovo je garant prototip M92. što se tiče pozadine i balkana.... http://www.treehugger.com/files/2009/10/pedal-powered-olpc-in-afghanistan-video.php http://www.olpc.af/ I? Šta sada? Da likujemo što im sada neokolonijalisti jedu kosti kada su im pojeli meso? "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Таман посла! Искрено сажаљевам и саучествујем са патњама тог и ирачког народа. Знамо ми добро коме Америка служи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Muslimani vjeruju u prvi Indzil.Danasnja Biblija je prepravljana ljudskom rukom i u njoj se nalaze mnoge greske sto naucne sto historijske koje se mogu i dokazati. Matej Luka Jovan Marko su bili historicari koji su bili nadahnuti od svetog duha. Тај "први Инџил" тј. "оригинално Јеванђеље" је чиста фикција. Нико га није видео никад, нити постоје докази да је икада постојало. Такође, нема никаквих доказа да је Библија "преправљана", нити има грешака. Није довољно пријатељу да само нешто изјавиш, па ми треба да ти верујемо на реч. Тражимо доказе. Tko pogleda čak i mali prst žene već je sagriješio u srcu. (Berachot 24) Oni koji podnesu povredu bez da je uzvrate [...] o njima govori prorok kada kaže: Božji prijatelji će jednog dana sjati poput sunca. (Yoma 23) Ljubite čovjeka koji vas kažnjava. (Derech Erets, 9) Какве то везе има са нашом причом? Мишна и Талмуд су написани после Јеванђеља, они су то једноставно могли да препишу од хришћана. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука