Jump to content

Који су темељи исламске вере?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Молио бих да г. Ениз каже коју реч о овоме, па да развијео дијалог. Дакле, волео бих и молио са богословског становишта.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 144
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Najkraće moguće:

Imanski šarti/stubovi pripadnosti islamu:

* 1 Amentu-Billahi - Ja vjerujem u Allaha

* 2 Ve Melaiketihi - Ja vjerujem u Božje meleke(anđele)

* 3 Ve Kutubihi - Ja vjerujem u Božje kitabe(knjige)

* 4 Ve Rusulihi - Ja vjerujem u Božje poslanike

* 5 Vel-Jevmil-Ahiri - Ja vjerujem u Sudnji dan

* 6 Ve Bil-Kaderi Hajrihi Ve Šerrihi Minellahi Teala- Vjerujem da sve što se događa, događa se Božijim određenjem

Omer ibn Hattab, r.a. pripovijeda: "Jednog dana smo sjedili kod Allahovog Poslanika s.a.v.s., te se iznenada pojavi jedan čovjek izuzetno bijele odjeće, jako crne kose, bez ikakvih znakova putovanja na sebi, a niko od nas ga nije poznavao. Približi se Allahovom Poslaniku s.a.v.s. i sjede pored njega tako što je prislonio svoja koljena uz njegova i svoje ruke stavio na njegove noge i potom reče:

"O Muhammede, obavijesti me o Islamu!" Allahov Poslanik s.a.v.s. mu reče:"Islam je da posvjedočiš da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, da obavljaš namaz, da daješ zekat (milostinju), da postiš ramazan i da hodočastiš Bejtullah, ako si u mogućnosti."

dakle:

1. Šehadet

2. Namaz

3. Post

4. Zekat

5. Hadždž (hodočašće u Meku)

Tempo pisanja na ostalim temama je prebrz..ništa ne mogu da pohvatam kako treba, pa evo da da napišem ovdje koju...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Najkraće moguće:

Imanski šarti/stubovi pripadnosti islamu:

* 1 Amentu-Billahi - Ja vjerujem u Allaha

* 2 Ve Melaiketihi - Ja vjerujem u Božje meleke(anđele)

* 3 Ve Kutubihi - Ja vjerujem u Božje kitabe(knjige)

* 4 Ve Rusulihi - Ja vjerujem u Božje poslanike

* 5 Vel-Jevmil-Ahiri - Ja vjerujem u Sudnji dan

* 6 Ve Bil-Kaderi Hajrihi Ve Šerrihi Minellahi Teala- Vjerujem da sve što se događa, događa se Božijim određenjem

Omer ibn Hattab, r.a. pripovijeda: "Jednog dana smo sjedili kod Allahovog Poslanika s.a.v.s., te se iznenada pojavi jedan čovjek izuzetno bijele odjeće, jako crne kose, bez ikakvih znakova putovanja na sebi, a niko od nas ga nije poznavao. Približi se Allahovom Poslaniku s.a.v.s. i sjede pored njega tako što je prislonio svoja koljena uz njegova i svoje ruke stavio na njegove noge i potom reče:

"O Muhammede, obavijesti me o Islamu!" Allahov Poslanik s.a.v.s. mu reče:"Islam je da posvjedočiš da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, da obavljaš namaz, da daješ zekat (milostinju), da postiš ramazan i da hodočastiš Bejtullah, ako si u mogućnosti."

dakle:

1. Šehadet

2. Namaz

3. Post

4. Zekat

5. Hadždž (hodočašće u Meku)

Tempo pisanja na ostalim temama je prebrz..ništa ne mogu da pohvatam kako treba, pa evo da da napišem ovdje koju...

Је л'  се ово "ако си у могућности" односи само на ходочашће, или на све?

Пише се пуно, свима је ово интересантно. ретко да где може да се разговара у миру и без вређања, зато људи воле да питају.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Mislim nije ni tada bilo lahko pojahati devu u Kini, i pravac Meka, zatim zdravstveno stanje čovjeka, danas finansijska sredstva itd...

Сигурно...

А зашто баш Мека? какву улогу има Јерусалим у Исламу?

Подели на овим сајтовима

Mislim nije ni tada bilo lahko pojahati devu u Kini, i pravac Meka, zatim zdravstveno stanje čovjeka, danas finansijska sredstva itd...

Сигурно...

А зашто баш Мека? какву улогу има Јерусалим у Исламу?

Jerusalem ima sigurno veliku ulogu, bio je kibla (pravac okretanja prilikom molitve), nakon čega se objavljuje ajet:

"Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i Mi ćemo sigurno učiniti da se okrećeš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Časnome hramu!* I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu. Oni kojima je data Knjiga* sigurno znaju da je to istina od Gospodara njihova - a Allah motri na ono što oni rade."

Od tada se okreće prema Meki, e sad ima jako dosta tema, i teorija, i literature o tome,,pa će biti Kaba centar svijeta, mjereno geometrom itd.

ovo "Časnome hramu" se odnosi na Kabu/Bejtullah u Meki.

Valjalo bi pročitati ovu knjigu koga više zanima:

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Било би фино да кажеш зашто је заиста мухамед наредио својим верницима да се више не окрећу према Јерусалиму (а и то је било једно веома,веома,кратко време),већ према Меки.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Било би фино да кажеш зашто је заиста мухамед наредио својим верницима да се више не окрећу према Јерусалиму (а и то је било једно веома,веома,кратко време),већ према Меки.

Nije problem, sutra ću detaljnije napisati o razvoju tog događaja,može čekati, nije red alert 319.gif

Подели на овим сајтовима

Nije problem, sutra ću detaljnije napisati o razvoju tog događaja,može čekati, nije red alert 319.gif

Да напишем ја у пар речи?

Подели на овим сајтовима

Да напишем ја у две речи?

da čujem?

Подели на овим сајтовима

Nije problem, sutra ću detaljnije napisati o razvoju tog događaja,može čekati, nije red alert ;)

Да напишем ја у пар речи?

Avanti, avanti, avanti Stela Rosa!!! 319.gif dada 0503_music

Подели на овим сајтовима

Због одбијања јеврејских заједница да прихвате мухамеда као пророка и посланика Божијег?

Гле овог Александра што нас зеза!  0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

Због одбијања јеврејских заједница да прихвате мухамеда као пророка и посланика Божијег?

Zbog potištenosti što se Meka nalazi u rukama idolopoklonika,prosto je žudio za Kabom i želio je da to bude kibla muslimana, i ta odredba je izrečena kur`anskim tekstom,to je ujedno bio nagovještaj da će se uskoro vratiti u Meku.
Подели на овим сајтовима

Zbog potištenosti što se Meka nalazi u rukama idolopoklonika,prosto je žudio za Kabom i želio je da to bude kibla muslimana, i ta odredba je izrečena kur`anskim tekstom,to je ujedno bio nagovještaj da će se uskoro vratiti u Meku.
Ок...ако ти желиш да верујеш у то,нека ти буде. 0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...