Jump to content

Који су темељи исламске вере?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Vi kažete: Ima Stari zavjet i Novi zavjet. Novi zavjet je samo izmijenio zapovjesti,dakle po vašem mišljenju dokinut Stari zavjet Novim zavjetom.Ali, vi tu stajete...

Odavdje mi nastavljamo i kažemo da je Kur`an objavljen da ujedini sva dosadašnja učenja i da ispravi skretanja.

Kur’an uči da postoji samo jedan Bog za sve. Biblija govori o Bogu Israela. Tako i druge religije govore o bogu za sebe i svoj narod. Isus je sam govorio da je poslan samo za kuću Israela.

Prije Muhammeda a.s. Poslanika islama niko nije uputio poruku cijelom čovječanstvu.

Нема никаквог "скретања" у Новом Завету већ он представља испуњење свега и довршење спасења света...нема даље и нема ничег и никога савршенијег од Христа Богочовека.

Под један,ове речи у италику немају везе са реалношћу,јер хришћанство нема "свој народ" него је универзалног карактера...зато је и довршење и усавршење,једном за свагда,Божије речи и домостроја спасења подареног људском роду.

Под два,не видим ништа "ново" нити "потпуно,а поготово не "савршено" у овим речима,нити у било којој другој речи и поруци мухамедовој,већ видим,а то је не само моје мишљење већ и став Цркве,до крајње огољености банализован и неуспео покушај понављања Старог Завета и то без неког великог успеха и суштинске повезаности са њим,осим номиналне,што значи и суштински фиктивне.Упоређивати мухамедову објаву као "савршенију и потпунију" јесте нама хришћанима више него смешна...извините,али то је тако и ви то морате да схватите,једном за свагда.Мислим да је бесмислено причати више на ову тему,непрекидно се вртећи у зачараном кругу мантрања једног те истог и ја бих волео да се не суштински већ концепцијски затвори,али то остављам као одлуку онима који имају власт на форуму...ако мисле да све ово и даље има смисла,а ја после свега написаног до сада тврдим да нема,нека све ово остане у животу,а ако схвате да нема смисла нека је концепцијски преустроје.

Ко не зна шта је "зекат" нека вас пита,ко не зна шта је "ума" нека вас пита,ко не зна шта је "дар ал харб" или "дар ал ислам" нека вас пита,итд.итд...једноставно наш разговор би требао да се сведе на чисто информативну раван упознавања оних форумаша са исламом који га слабо познају,без икаквог убеђивања у "савршеност курана" јер је то крајње бесмислено радити на овом форуму.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 144
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Брате Соломоне, ја сам разумео да је таква намера на јавном делу форума, а да је овај "затворени" подфорум намењен за мало детаљније разговоре па је зато и екипа пробрана да не би било увреда итд. Мени таква изјава ништа не смета, само тражим доказе.

У сваком случају - власт је власт и ја то поштујем. :drugarstvo:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Брате Соломоне, ја сам разумео да је таква намера на јавном делу форума, а да је овај "затворени" подфорум намењен за мало детаљније разговоре па је зато и екипа пробрана да не би било увреда итд. Мени таква изјава ништа не смета, само тражим доказе.

У сваком случају - власт је власт и ја то поштујем. stadaradim

Чекај мало...ускоро ће ти,после пар страна,бити јасно о чему причам и из ког разлога.Поздрав,брате! :smiley:

Подели на овим сајтовима

Vi kažete: Ima Stari zavjet i Novi zavjet. Novi zavjet je samo izmijenio zapovjesti,dakle po vašem mišljenju dokinut Stari zavjet Novim zavjetom.Ali, vi tu stajete...

Odavdje mi nastavljamo i kažemo da je Kur`an objavljen da ujedini sva dosadašnja učenja i da ispravi skretanja.

Kur’an uči da postoji samo jedan Bog za sve. Biblija govori o Bogu Israela. Tako i druge religije govore o bogu za sebe i svoj narod. Isus je sam govorio da je poslan samo za kuću Israela.

Prije Muhammeda a.s. Poslanika islama niko nije uputio poruku cijelom čovječanstvu.

Нема никаквог "скретања" у Новом Завету већ он представља испуњење свега и довршење спасења света...нема даље и нема ничег и никога савршенијег од Христа Богочовека.

Под један,ове речи у италику немају везе са реалношћу,јер хришћанство нема "свој народ" него је универзалног карактера...зато је и довршење и усавршење,једном за свагда,Божије речи и домостроја спасења подареног људском роду.

Под два,не видим ништа "ново" нити "потпуно,а поготово не "савршено" у овим речима,нити у било којој другој речи и поруци мухамедовој,већ видим,а то је не само моје мишљење већ и став Цркве,до крајње огољености банализован и неуспео покушај понављања Старог Завета и то без неког великог успеха и суштинске повезаности са њим,осим номиналне,што значи и суштински фиктивне.Упоређивати мухамедову објаву као "савршенију и потпунију" јесте нама хришћанима више него смешна...извините,али то је тако и ви то морате да схватите,једном за свагда.Мислим да је бесмислено причати више на ову тему,непрекидно се вртећи у зачараном кругу мантрања једног те истог и ја бих волео да се не суштински већ концепцијски затвори,али то остављам као одлуку онима који имају власт на форуму...ако мисле да све ово и даље има смисла,а ја после свега написаног до сада тврдим да нема,нека све ово остане у животу,а ако схвате да нема смисла нека је концепцијски преустроје.

Ко не зна шта је "зекат" нека вас пита,ко не зна шта је "ума" нека вас пита,ко не зна шта је "дар ал харб" или "дар ал ислам" нека вас пита,итд.итд...једноставно наш разговор би требао да се сведе на чисто информативну раван упознавања оних форумаша са исламом који га слабо познају,без икаквог убеђивања у "савршеност курана" јер је то крајње бесмислено радити на овом форуму.

Pozdravljam te brate! Meni je 39 godina i u ovo života imao sam iskustva raznolikog i šarolikog,pa tako da sam imao sagovornika (više njih) poput tebe,i nijednom nisam sebi dozvolio da me naljuti njihov stav ili način razmišljanja,osim ako mi direktno život i čast nisu bili ugroženi.

Tako mi je jednom u bivšoj JNA jedan Srbin rekao: "Nemoj ti meni govoriti šta ja smem a šta ne."

Tad sam mu bio nadređeni i nisam znao u to vrijeme da je iz njega progovorila predrasuda.

Niti sam se naljutio niti sam mu to uzeo za zlo. Čak štaviše lijepo smo se družili i prije i poslije toga.

Kasnije sam slučajno pročitao (pisao je pismo u učionici na ćirilici pa je možda mislio da neću razumjeti ili je namjerno pustio da to vidim) u njegovom pismu...doslovce ovako je pisalo: "Брате, упознао сам овде у војсци једног друга . Прави је пријатељ и друг иако је муслиман.Све ми је помогао приликом доласка и није био надмен према мени што сам регрут.Лепо ме примио и упознао са начином рада и живота у јединици..."

Njega sada ne mogu pitati,ali evo pošto isto razmišljate mogu pitati tebe: -Šta je to brate za tebe musliman?

Ako si mogao primjetiti iz mojih prepiski trudim se, a tako i mislim,  samo da predstavim ono u čemu sam ja lično i da vjeru islam predstavim onakvom kakva je,a ne da je vidite i predstavljate onako kako nije i kako to žele neprijatelji islama.

U svemu tome znam da je to sve ipak puka informacija za one koji to drugačije ne mogu i ne žele pojmiti(a to sam već o tome pisao i ne bih se ponavljao)

Međutim,kada neko ima predrasude on razmišlja na način "ma šta on ima meni da kaže" ili "sve je to muslimanska propaganda"...

Ima jedan učenjak koji je rekao: "Ne gledaj ko je kakve vjere,nego gledaj njegovu pamet. Znanje uzmi a njemu njegova vjera!"

Meni je Bog svjedok da ovo što pišem ,pišem iz srca, i nikako drugačije.A, ako imaš imalo intuitivnih osobina,onda to možeš i osjetiti.

Rekao sam već jednom da ovdje ne bih želio nikoga uvjeravati suprotno od njegovog ubjeđenja,ali ne treba da ti smeta ni dijalog. Ipak ovaj forum je koncipiran kao međureligijski dijalog. A šta ćeš ovdje očekivati nego predstavljanje vjere i stavova.

Drugo,nisam do sada nikome ni rekao ni "ko šta sme ili ne sme" ili "kome je šta bolje ili nije",a prostor za dijalog je uvijek otvoren sve dok nema vrijeđanja i omalovažavanja.

Islam nikog ne vrijeđa i ne omalovažava,a to je i rečeno "bez obzira na rasu i boju kože svi su ljudi u islamu isti"...

Živ i zdrav ti meni bio...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Zar nije i ovo predrasuda kada za Muhammeda a.s. nemaš ni toliko malo uvažavanja pa mu i ime pišeš malim slovom?

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Не дај се генерацијо! ;)

Pozdravljam...također!

Подели на овим сајтовима

Већина моје браће у Христу,после свих ових силних страница, у којима се "води дијалог" са представницима ислама, добро виде куда иде овај разговор,колико је "смислен и плодотворан",и колико нам је "суштински потребан",поготово у време великог поста,али неки не деле овај став и живе,по мом мишљењу,у илузији да све ово има неког смисла,неки куртоазије ради ћуте,а неки отворено износе негативан став о свему овоме као ја,на пример.

Ја сам рекао своје мишљење и стојим чврсто,са већ изнесеним аргументима којима образлажем овај став,иза њега,а на администраторима је одлука шта ће бити.Ја да се питам,урадио бих без двоумљења оно што сам рекао,а пошто се не питам по том основу,могу то само да предложим,па ако се прихвати,прихвати ,а ако се не прихвати ником ништа,али знам да засигурно једно могу за сада...да изнесем своје мишљење,свидело се то некоме или не,свидело се то теби или не.

Разговор наставите слободно,Звонко.

Подели на овим сајтовима

U našem naučavanju ovog svijeta govori se o neprestanoj borbi čovjeka protiv svog nefsa.

A nefs je duša čovjekova koja je čvrsto vezana za ovozemaljski svijet i teži što više dunjalučkim blagodetima i užicima.

Vjera nas podučava stvarnosti u kojoj se prednost daje čovjeku koji prvi nazove selam, pozdrav.Daje se prednost onome  koji prvi pokaže ljubav i naklonost prema drugom, onome koji se trudi da pomogne druge, nego onome koji očekuje da drugi prvo priđe njemu.

Najbolji pokazatelj da čovjek nije dobar borac protiv svog nefsa jeste njegova oholost kada mu je teško pozdraviti drugog, priteći mu u pomoć i pokazati mu ljubav.

U jednoj izreci je rečeno: „Kada upućuješ ljubav i dobrotu čak i prema zmiji možeš je izmamiti vani iz njenoga legla.“

Dalje,meni nema šta da se svidi ili ne svidi,nego da to prihvatim ili odbacim.

A,pravi vjernik se ne zamara time šta će ko reći,jer svako ima pravo da kaže šta misli. Vjernik ima potpuni iman(vjeru) kad mu ni pohvala a ni pokuda ništa ne znače(niti se oholi a niti se ljuti),jer Bog najbolje zna naša srca...

Подели на овим сајтовима

Молим те,држи се теме,важи? Процену да ли је неко охол или не задржи за себе,ок?

Ovdje sam govorio uopšteno o čovjekovoj borbi sa samim sobom. A i to je jedan od temelja islamske vjere.

Nisam procjenjivao bilo čiju oholost (gdje sam to rekao i za koga?),čak sam pominjao i sebe da mi ništa ne znači ni pohvala ni pokuda...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...