Jump to content

Који су темељи исламске вере?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Куран признаје везу са ранијом пророцима и спасењским догађајима, како Старог тако и Новог Завета. Своју везу са њима види управо тако што тврди да су неке ствари покварене па их он исправља. Са друге стране, ни хришћани ни Јевреји не виде никакву везу са Кураном и исламом. Овим двема религијама је потпуно неважно оно што ислам тврди јер не виде никакву органску везу са истим, док ислам са њима ипак види и себе сматра њиховим исправљачем и настављачем. То сам хтео да кажем.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 144
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Nauka tvrdi da je stari zavjet i novi pretrpio mnoge promjene! Ali ko će vjerovati nauci pogotovo kada pišu o krščanstvu muslimani da je iskrivljeno a krščani da je islam izmišljen, zar ne Aleksandre!

Која наука то тврди? Библијска наука која се бави и критиком текста то не каже. Постоје неке разлике у древним рукописима, али толико безначајне да ни издалека не мењају суштину библијске поруке.

Наравно, нико од хришћана не очекује да муслимани пишу афирмативно о хришћанству, јер би то негирало у корену њихову веру. Отуда, ислам просто мора да оправдава себе тако што ће негирати хришћанство. Међутим, хришћанство уопште не мора да помиње ислам да би себе доказивало. Хришћанство је одредило своју везу са Старим Заветом, а са Кураном нема никакве потребе да одређује било какву везу. Једноставно: за хришћане Куран није Божија књига и Мухамед није Божији посланик. То је тако из простог разлога: две вере. Једна је старија а друга млађа. Млађа мора да тражи везу са старијом, како би себе оправдала. 

Ne bih se složio sa tobom aleksandre!Da li si čuo za Avdijeva,Čovjeka koji je napisao knjigu Historija starog istoka! TMO JE NA 210 STRANICI NAPISAO NEŠTO ŠTO BIH VOLIO DA PROČITAŠ!

kURAN NE TRAŽI VEZU SA STARIM NITI NOVIM ZAVJETOM.oNI SU ZA KURAN ISKRIVLJENI.gLAVNI DOKAZ DA SU ISKRIVLJENI JE I TO ŠTO JE NA OSNOVIU KAZIVANJA U NOVOM ZAVJETU UZVJEROVANO DA JE iSUS BOG.tO PO MANA NEIDE!
Kakav ti je to dokaz?Po toj logici,mi ćemo da kažemo kako je Kuran iskrivljen,jer u njemu piše da Hristos nije Bog.To nije dokaz.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

kURAN NE TRAŽI VEZU SA STARIM NITI NOVIM ZAVJETOM.oNI SU ZA KURAN ISKRIVLJENI.gLAVNI DOKAZ DA SU ISKRIVLJENI JE I TO ŠTO JE NA OSNOVIU KAZIVANJA U NOVOM ZAVJETU UZVJEROVANO DA JE iSUS BOG.tO PO MANA NEIDE!

Па ваљда су људи из I века који су живели са њим знали Исуса боље него неко 600 година касније ко га никад није видео ни чуо.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па ваљда су људи из I века који су живели са њим знали Исуса боље него неко 600 година касније ко га никад није видео ни чуо.

Све им се учинило, мој Звонко, све. Требало је да прође скоро 7 векова, па да им неко каже - људи, све је то био привид, моша!

Подели на овим сајтовима

Куран признаје везу са ранијом пророцима и спасењским догађајима, како Старог тако и Новог Завета. Своју везу са њима види управо тако што тврди да су неке ствари покварене па их он исправља. Са друге стране, ни хришћани ни Јевреји не виде никакву везу са Кураном и исламом. Овим двема религијама је потпуно неважно оно што ислам тврди јер не виде никакву органску везу са истим, док ислам са њима ипак види и себе сматра њиховим исправљачем и настављачем. То сам хтео да кажем.

Pa ni Jevreji ne prihvataju Isusa kao Poslanika iako im on stoji u Prorocanstvu.

A Kuran prihvata i potvrdjuje sve religije i Knjige sa naznakom da postoje greske.Pa Kuran ima veze sa obje religije. A jevreji ne vide nikakve veze sa Hriscanstvom niti Hriscani vide vezu sa Jevrejima niti Hriscani vide vezu ja Katolicima a svako misli da je istina na njegovoj strani.A Allah swt zna najbolje

Подели на овим сајтовима

Pa ni Jevreji ne prihvataju Isusa kao Poslanika iako im on stoji u Prorocanstvu.

A Kuran prihvata i potvrdjuje sve religije i Knjige sa naznakom da postoje greske.Pa Kuran ima veze sa obje religije. A jevreji ne vide nikakve veze sa Hriscanstvom niti Hriscani vide vezu sa Jevrejima niti Hriscani vide vezu ja Katolicima a svako misli da je istina na njegovoj strani.A Allah swt zna najbolje

Mi vidimo vezu i sa katolicima i sa jevrejima.Ima dosta sličnosti,pogotovo između nas i katolika,ali i razlika koje se ne mogu zaobići.

Подели на овим сајтовима

Мучим се да теби и твојима објасним да моташ у круг једну те исту причу и то само зато што или не можеш да схватиш или не прихваташ одговор који није "курански уклопљен"...у оба случајева,бесмислено је то што радиш.

Pozdravljam!

Možda bi ovdje dobrodošao malo više filozofski pristup dijalogu...

Neka od pitanja koja se postavljaju normalno da mogu žacnuti onog ko ima drugačiju dedukciju.Ali, u svakom slučaju ne treba naginjati ka uvredi i pokušaju diskreditacije. Ovdje se najviše treba osloniti na razum.

A,meni je veoma drago i osjećam se počašćenim što sam u društvu razumom obdarenih i inteligentnih ljudi.

I ovaj način dijaloga i komunikacije je veoma posebno iskustvo,i vjerujte da se čovjek može usavršavati i u vjeri a i kako  biti bolji čovjek u svakom pogledu.

Helem,kad se oslanjamo na zdrav razum onda znamo da sve što je stvoreno ima  svoga Stvoritelja.

Kad udarimo nogom o zemlju vidimo da je stvarna, jaka i stabilna;kad pogledamo u noćno nebo vidimo bezbroj zvijezda i nebeskih tijela,kada pogledamo sebe vidimo koliko smo mali u svemu tome...ali, čovjek je ohol i voli da prkosi,a kada shvati svoje pravo stanje onda nastupa ona prava snaga čovjekova prilikom borbe sa samim sobom.

Zar čovjek ne misli da će ovdje zauvijek ostati?Zar ne misli da nema kraja ovom svijetu? Kad vidi kataklizme,zar ne pomisli-Ma to se dešava tamo nekom i tamo negdje...

Ne! Taj način razmišljanja nije dobar.

Sve što se dešava drugima dešava se meni lično. Pouka je na tuđoj greški ili grijehu. Bolje nego lično iskustvo. Samo što to oni koji imaju oči a ne vide i imaju uši a ne čuju ne smatraju ovo maloprijašnje navedeno istinitim. Svi smo mi u redu čekanja ...

Dok čekamo...jedni poduzimaju radnje koje vode ka spasenju ,a drugi poduzimaju radnje koje vode ka propasti.

Dužnost onih koji vide i čuju nije da šute,nego da upozoravaju i opominju...

U svemu tome dolazi do otpora i protivljenja,a na kraju sve se povinuje Božijoj odredbi i Božijim Zakonima.

Čovjek kaže "neću spavati",ali se na kraju povinuje svom Stvoritelju i zaspi. Kaže "neću jesti",ali na kraju mora ili će umrijeti,pa se povinuje svom Gospodaru i jede ili umre. Čovjek kaže "neću imati polne odnose",ali  ispuni ono što ga priroda njegovog stvaranja obavezuje. Dakle ,povinuje se Uzvišenom Bogu...

Šta čovjek može učiniti bez Božijeg znanja? Da li može čovjek živjeti i funkcionisati bez da se povinuje Njemu kroz osobine koje je stvorio u nama i kroz koje Mu direktno robujemo?

Sve u kosmosu veliča , slavi Boga i robuje Mu u savršenom skladu svoga kretanja i bivstvovanja.

A to robovanje nije robovanje nezadovoljnog roba,nego roba koji je zadovoljan i zahvalan na Božijoj Milosti i određenju. Taj isti rob ne želi da bude nezahvalan svome Stvoritelju i Njegov je rob pokorni.

Dakle,pravi vjernik robuje svome Gospodaru,Stvoritelju sa zadovoljstvom i neće biti niti od poniženih a niti od propalih.

Ako danas pogledamo situaciju koja vlada na dunjaluku,onda možemo primijetiti da imaju robovi dunjaluka.

Robuju zlatu... nafti... vladaru... strastima... sotoni... novcu... pohoti... vlasti... razvratu... bludu...autima...visokim kulama...brodovima.

Ja, lično, sam zadovoljan što sam rob Allahov s.w.t. i molim Ga da me ne dovede u situaciju da robujem bilo kome ili čemu drugome osim Njemu... amin!!

Uzvišen je Stvoritelj koji sve stvori po mjeri i sa razlogom...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Mi vidimo vezu i sa katolicima i sa jevrejima.Ima dosta sličnosti,pogotovo između nas i katolika,ali i razlika koje se ne mogu zaobići.

Pa cekaj sad posto Jevreji ne priznaju da je Isus bog i da nijer umro za grijehe onda ce i oni u pakao ili? koja je tu veza?

Подели на овим сајтовима

Ослонац, сев си лепо написао осим једног: "задовољан роб". Тај израз је оксиморон, као да си рекао хладна ватра, дрвено гвожђе или сува вода.

Подели на овим сајтовима

Pa cekaj sad posto Jevreji ne priznaju da je Isus bog i da nijer umro za grijehe onda ce i oni u pakao ili? koja je tu veza?

Pod vezom sam mislio sličnost u učenju.

Подели на овим сајтовима

Ослонац, сев си лепо написао осим једног: "задовољан роб". Тај израз је оксиморон, као да си рекао хладна ватра, дрвено гвожђе или сува вода.

Ovdje je riječ o zadovoljstvu robovanja Bogu,Stvoritelju,Živom,Vječnom,Koji nije rođen niti je rodio.

Dakle robovanje Stvoritelju,a ne stvorenjima i manifestacijama tih stvorenja.

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Робовање је реч која не може да означава никакво задовољство, па ни у односу са Богом. Роб је роб. Ми хришћани смо позвани на синовство, не на робовање. Роб и син - то су дијаметрално супротне реалности.

Подели на овим сајтовима

А како неко може да буде задовољан кад робује некоме или нечему?

Sto ti robujes zakonima drzave u kojoj zivis?

Sto robujes saobracajnim znacima na putu?Pa ti robujes svakodnevno i podlezes zakonima gdje zivis jer ako ne robujes onda se nalazis u ustanovi koja se zove zatvor. A robovanje Allahu swt a ne ljudima je slobodan covjek.

A sta znaci robovanje u Islamu? Kad Allah swt kaze postuj ljude i sa njima mudro i nema prisile u vjeru.Je li to robovanje?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...