Александар Милојков Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Zasto ja mlatim praznu slamu? Nesto stalno pretis.Pitanje glasi kako da se dokaze da je Biblija pisana ljudskom rukom i da je sta izmijenjeno. Ja ustanovljavam opet sa stanovista logike kako se greske pojavljuju.Zar je to mlacenje prazne slame? Своју логику сачувај за себе. То питање је више него расправљено и неће ти бити дозвољено да поново износиш своје софизме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Sta znaci da je Biblija mijenjana od strane ljudi Petre?Vi smatrate da je Sveto pismo iskrivljeno od strane ljudi,kao što ste više puta ponovili.A,jel imaš neke dokaze za to?Nauka nam tvrdi nešto potpuno suprotno. Pa sta tvrdi nauka? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Sta znaci da je Biblija mijenjana od strane ljudi Petre?Vi smatrate da je Sveto pismo iskrivljeno od strane ljudi,kao što ste više puta ponovili.A,jel imaš neke dokaze za to?Nauka nam tvrdi nešto potpuno suprotno. Pa sta tvrdi nauka? Nauka tvrdi da su Jevanđelja(Indžil) sačuvani.Danas nam je poznat veliki broj kopija Novog Zaveta koje su potpuno iste,izuzimajući neke greške nastale tokom prevođenja.Original Novog Zaveta je pisan na grčkom(Septuaginta)i on je u celosti sačuvan.Čak je neko na forumu i postavio link sa Septuagintom,ali moraš da znaš grčki da bi razumeo. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Zasto ja mlatim praznu slamu? Nesto stalno pretis.Pitanje glasi kako da se dokaze da je Biblija pisana ljudskom rukom i da je sta izmijenjeno. Ja ustanovljavam opet sa stanovista logike kako se greske pojavljuju.Zar je to mlacenje prazne slame? Своју логику сачувај за себе. То питање је више него расправљено и неће ти бити дозвољено да поново износиш своје софизме. Pa to i jeste srz.ti sam priznade da Biblija sadrzo odredjena odstupanja.a sada Petar hoce da dalje izlaze. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Nemoj sve shvatati bukvalno. Ne kažem da je neko prljav,nego vodom se i simbolično čisti od grijeha svakodnevnih. Управо сам на то и мислио. Нама није потребно "симболично чишћење од греха", јер ми се заиста чистимо од греха у Цркви. Znači ne tražiš zaštitu kod Boga od nečastivog kad čitaš Bibliju. Рекох да тражим заштиту од Бога пре читања, ево на пример једне молитве: Господе Исусе Христе, учитељу мудрости, молим Ти се, отвори очи срца мог, да бих слушао реч Твоју и разумео је, и творио свету вољу Твоју која је у њој откривена нама грешним и безумним људима. Господе Боже Спаситељу мој, пошто си дошао на земљу да тражиш и спасеш пропале, не скривај од мене заповести Своје, јер и ја пропадам у тами незнања закона Твога, него отвори очи ума мога да бих разумео чудеса учења Твога, и кажи ми непознаности и тајне мудрости Твоје. У Тебе се уздам, Боже мој, да Ти светлошћу знања Свога просветиш ум мој и разум, да бих не само читао написано него га и вршио. Молим Ти се, и са сузама припадајући вапијем Ти, Господе просвети ме, научи ме, уразуми ме, да свету реч Твоју и житија Светаца Твојих читам не на грех, него на обновљење и просвећење, на освећење и спасење душе моје, и на наслеђе вечнога живота. Амин. Ja ne moram ništa dokazivati. Vjera nije naučna činjenica nego vjera. Da to jeste ne bi bilo nevjernika. Dokazi su opipljivi,a i ne opipljivi u nama samima,samo ih treba htjeti vidjeti. U svakom slučaju dijalog je do sada bio interesantan,a biće i u buduće aBd. Вера повезује оно што видимо са оним што не видимо. Зато неке ствари могу да се докажу, док су друге ствар поверења у одређеног пророка/посланика и његову објаву. У сваком случају и мени је разговор занимљив, даће Бог да наставимо и научимо понешто ново. Свако добро ти желим ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Nije mi jasno?? Konstatacija je- dokaži...a kada čovjek krene da to dokazuje,onda se prijeti i diskredituje. Ako krene neko da priča istinu, i ako ta istina nije istina onda se ne mora plašiti onaj koji tako misli o istini. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Nije mi jasno?? Konstatacija je- dokaži...a kada čovjek krene da to dokazuje,onda se prijeti i diskredituje. Ako krene neko da priča istinu, i ako ta istina nije istina onda se ne mora plašiti onaj koji tako misli o istini. Ниси у току. Све смо његове "доказе" већ видели, не једном него више пута. То што он износи као "доказе" за нас је смешно и показује само дубину његовог непознавања хришћанства. Ако те интересује шта је дискутовано, изволи па читај редом. Нема понављања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Nemoj sve shvatati bukvalno. Ne kažem da je neko prljav,nego vodom se i simbolično čisti od grijeha svakodnevnih. Управо сам на то и мислио. Нама није потребно "симболично чишћење од греха", јер ми се заиста чистимо од греха у Цркви. Ne samo simbolično (rekao sam ne shvati sve bukvalno),nego doista sa zadnjom kapi vode spadaju grijesi sa vjernikovih ruku koje su počinile grijeh,nosa koji je omirisao grijeh,očiju koje su vidjele grijeh,ušiju koje su čule grijeh i nogu koje su hodile grijehu... A,dalje činiš pokajanje kroz molitvu i tražiš oprost od Boga koji je Milostivi,Živi,Vječni. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Nije mi jasno?? Konstatacija je- dokaži...a kada čovjek krene da to dokazuje,onda se prijeti i diskredituje. Ako krene neko da priča istinu, i ako ta istina nije istina onda se ne mora plašiti onaj koji tako misli o istini. Ниси у току. Све смо његове "доказе" већ видели, не једном него више пута. То што он износи као "доказе" за нас је смешно и показује само дубину његовог непознавања хришћанства. Ако те интересује шта је дискутовано, изволи па читај редом. Нема понављања. Tako je.On samo ponavlja kako je Sveto pismo puno grešaka kao dokaz da je iskrivljeno od strane ljudi,i ništa drugo.To smo već raspravili više puta.Ja tražim da mi iznese neke nauče činjenice na osnovu kojih se tvrdi da je ovo današnje Sveto pismo "lažno". Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 Ne samo simbolično (rekao sam ne shvati sve bukvalno),nego doista sa zadnjom kapi vode spadaju grijesi sa vjernikovih ruku koje su počinile grijeh,nosa koji je omirisao grijeh,očiju koje su vidjele grijeh,ušiju koje su čule grijeh i nogu koje su hodile grijehu... A,dalje činiš pokajanje kroz molitvu i tražiš oprost od Boga koji je Milostivi,Živi,Vječni. Па добро, онда смо близу. Ми слично разумемо крштење које се такође обавља водом. Не разумем сврху тог питања у контексту. Причали смо о доказима за веродостојност Библије и Курана и слично. Zvonko sta bi za tebe bio uvjerljiv dokaz iz Kurana? Ја би прво волео да видим доказ да је Куран од Бога. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 13, 2010 Пријави Подели Написано Март 13, 2010 CIRCULUS VITIOSUS: Мухамед је доказ да је Куран Божија књига, а Куран је доказ да је Мухамед Божији посланик. Ко воли нек изволи - али ово је логичка грешка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Sta znaci da je Biblija mijenjana od strane ljudi Petre?Vi smatrate da je Sveto pismo iskrivljeno od strane ljudi,kao što ste više puta ponovili.A,jel imaš neke dokaze za to?Nauka nam tvrdi nešto potpuno suprotno. Pa sta tvrdi nauka? Nauka tvrdi da su Jevanđelja(Indžil) sačuvani.Danas nam je poznat veliki broj kopija Novog Zaveta koje su potpuno iste,izuzimajući neke greške nastale tokom prevođenja.Original Novog Zaveta je pisan na grčkom(Septuaginta)i on je u celosti sačuvan.Čak je neko na forumu i postavio link sa Septuagintom,ali moraš da znaš grčki da bi razumeo.Nauka tvrdi da je stari zavjet i novi pretrpio mnoge promjene! Ali ko će vjerovati nauci pogotovo kada pišu o krščanstvu muslimani da je iskrivljeno a krščani da je islam izmišljen, zar ne Aleksandre! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Nauka tvrdi da je stari zavjet i novi pretrpio mnoge promjene! Ali ko će vjerovati nauci pogotovo kada pišu o krščanstvu muslimani da je iskrivljeno a krščani da je islam izmišljen, zar ne Aleksandre! Која наука то тврди? Библијска наука која се бави и критиком текста то не каже. Постоје неке разлике у древним рукописима, али толико безначајне да ни издалека не мењају суштину библијске поруке. Наравно, нико од хришћана не очекује да муслимани пишу афирмативно о хришћанству, јер би то негирало у корену њихову веру. Отуда, ислам просто мора да оправдава себе тако што ће негирати хришћанство. Међутим, хришћанство уопште не мора да помиње ислам да би себе доказивало. Хришћанство је одредило своју везу са Старим Заветом, а са Кураном нема никакве потребе да одређује било какву везу. Једноставно: за хришћане Куран није Божија књига и Мухамед није Божији посланик. То је тако из простог разлога: две вере. Једна је старија а друга млађа. Млађа мора да тражи везу са старијом, како би себе оправдала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Nauka tvrdi da je stari zavjet i novi pretrpio mnoge promjene! Ali ko će vjerovati nauci pogotovo kada pišu o krščanstvu muslimani da je iskrivljeno a krščani da je islam izmišljen, zar ne Aleksandre! Која наука то тврди? Библијска наука која се бави и критиком текста то не каже. Постоје неке разлике у древним рукописима, али толико безначајне да ни издалека не мењају суштину библијске поруке. Наравно, нико од хришћана не очекује да муслимани пишу афирмативно о хришћанству, јер би то негирало у корену њихову веру. Отуда, ислам просто мора да оправдава себе тако што ће негирати хришћанство. Међутим, хришћанство уопште не мора да помиње ислам да би себе доказивало. Хришћанство је одредило своју везу са Старим Заветом, а са Кураном нема никакве потребе да одређује било какву везу. Једноставно: за хришћане Куран није Божија књига и Мухамед није Божији посланик. То је тако из простог разлога: две вере. Једна је старија а друга млађа. Млађа мора да тражи везу са старијом, како би себе оправдала. Ne bih se složio sa tobom aleksandre!Da li si čuo za Avdijeva,Čovjeka koji je napisao knjigu Historija starog istoka! TMO JE NA 210 STRANICI NAPISAO NEŠTO ŠTO BIH VOLIO DA PROČITAŠ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 14, 2010 Пријави Подели Написано Март 14, 2010 Nauka tvrdi da je stari zavjet i novi pretrpio mnoge promjene! Ali ko će vjerovati nauci pogotovo kada pišu o krščanstvu muslimani da je iskrivljeno a krščani da je islam izmišljen, zar ne Aleksandre! Која наука то тврди? Библијска наука која се бави и критиком текста то не каже. Постоје неке разлике у древним рукописима, али толико безначајне да ни издалека не мењају суштину библијске поруке. Наравно, нико од хришћана не очекује да муслимани пишу афирмативно о хришћанству, јер би то негирало у корену њихову веру. Отуда, ислам просто мора да оправдава себе тако што ће негирати хришћанство. Међутим, хришћанство уопште не мора да помиње ислам да би себе доказивало. Хришћанство је одредило своју везу са Старим Заветом, а са Кураном нема никакве потребе да одређује било какву везу. Једноставно: за хришћане Куран није Божија књига и Мухамед није Божији посланик. То је тако из простог разлога: две вере. Једна је старија а друга млађа. Млађа мора да тражи везу са старијом, како би себе оправдала. Ne bih se složio sa tobom aleksandre!Da li si čuo za Avdijeva,Čovjeka koji je napisao knjigu Historija starog istoka! TMO JE NA 210 STRANICI NAPISAO NEŠTO ŠTO BIH VOLIO DA PROČITAŠ! kURAN NE TRAŽI VEZU SA STARIM NITI NOVIM ZAVJETOM.oNI SU ZA KURAN ISKRIVLJENI.gLAVNI DOKAZ DA SU ISKRIVLJENI JE I TO ŠTO JE NA OSNOVIU KAZIVANJA U NOVOM ZAVJETU UZVJEROVANO DA JE iSUS BOG.tO PO MANA NEIDE! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука