Jump to content

Који су темељи исламске вере?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Pa eto dobro. I to je tvoje pravo...ne mora da se na tebe odnosi ako nećeš...

Па не ради се о томе шта ја хоћу или нећу, него о томе шта у Књизи пише. Ти ниси пажљиво прочитао и погрешно си протумачио Божију објаву, зар те то не плаши бар мало?

Ali, je li da nisi opet razumio ili nisi htio razumjeti ono što sam rekao?

Jevreji se klanjali Stvoritelju,Gospodu,pa jedne zaobišlo(Zašto??),a trećima ponovljeno i obavezno?

Šta tu ne štima? Meni je čast i zadovoljstvo ničice pasti onom Koji me stvori i Koji mi udahnu  život u ovo prolazno tijelo,koje do svršetka ovog prolaznog života treba da se klanja Stvoritelju da bih zaslužio Njegovo zadovoljstvo...

O tome ja...

Ја сам управо малопре завршио своју молитву у којој се клањам Створитељу до земље и то ових дана можеш да видиш код сваког православног верника и у свакој православној цркви. Само ми то не чинимо на основу стихова из Старог Завета које си навео, него из љубави према Богу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 144
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ja stvarno vise ne znam sta vi slijedite:Stari ili Novi Zavjet ili Sveta Predanja?

Што не питаш ако не знаш. Следимо Нови Завет.

Isus je dosao"daispuni Zakon" i slijedio je Stari Zavjet a vi ?A kazete da slijedite Isusa.Pa sta sad slijedite.Odlucite se vise da znamo kako da razgovaramo.

A sta ste vi bili prije nego sto je Isus dosao kao Poslanik? Hriscani?ili Jevreji?Pa Isus je dosao"izgubljenim ovcama Izraela".

Да, он је испунио оно што је било написано у Старом Завету и дао нам Нови Завет. Пре него што је дошао били смо незнабошци, као и ви.

I ne preskaci Novi Zavjet i molitve

On je molio u svako doba dana. Molio je u rano jutro ( usp. Mk 1, 35; Lk 4, 42), kasno navečer (usp. Mt 14, 23; Mk 6, 46-47; Iv 6, 15) i cijelu noć (usp. Mk 14, 32). Kada pogledamo mjesta koja je Isus odabirao za molitvu vidjet ćemo da su i ona bila različita. Molio je u gori (usp. Mt 14, 23; Mk 6, 46), na samotnim mjestima (usp. Lk 5, 16; Mk 1, 35), na obali rijeke (usp. Mt 3, 13; Mk 1, 9-11; Lk 3, 21-22).

А откуд ти знаш када и колико се ја пута молим?

Isus je kroz molitvu slavio Oca (usp. Lk 10, 21; Mt 11, 25), molio za Božju mudrost i otkrivenje Božjeg plana (usp. Lk 6, 12-16), tražio snagu i jakost u molitvi (usp. Lk 22, 39-44). On je u molitvi govorio Bogu i slušao Boga (usp. Lk 9, 31; Lk 22, 42). U molitvi je izlijevao svoje srce Bogu.

Наравно, тако се и ми молимо.

I odlucite se vise sta slijedite.Ne moze to sad ovako sad onako.Prorocanstva sliejdite iz Starog Zavjeta a molitve ne slijedite.Kako to?

A ne zaboravite molitve Isusa u Novom Zavjetu

Пророчанства из Старог Завета су се испунила у Христу и сада следимо њега.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

zvonko,uz dužno poštovanje islamskim vernicima.... nekad treba čuvati energiju... jer,pazi.... on zaista drsko nastupa

Ja stvarno vise ne znam sta vi slijedite:Stari ili Novi Zavjet ili Sveta Predanja?Isus je dosao"daispuni Zakon" i slijedio je Stari Zavjet a vi ?A kazete da slijedite Isusa.Pa sta sad slijedite.Odlucite se vise da znamo kako da razgovaramo.

A sta ste vi bili prije nego sto je Isus dosao kao Poslanik? Hriscani?ili Jevreji?Pa Isus je dosao"izgubljenim ovcama Izraela".

pretpostavljam da mi sad treba da se zapitamo...auuuuuu,čoveče...stvarno,koga mi sledimo

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

zaista si simpatičan...u najmanju ruku. a o apstraktnim kategorijama dobra i zla neću ništa reći

Prilikom konstrukcije dijaloga čovjek treba biti rječit,jasan i dorečen a ne zagonetan kao Vi.

Pa sada da mislim šta li to on reče?

Implikacije su očite..ali evo ovako..za vas nije dobro ako je dijete zdravo? Nije dobro živjeti u blagostanju? Nije dobro biti pošten? Nije dobro biti prijatelj i voljeti istog? Nije dobro imati lijepu i pametnu ženu? Nije dobro živjeti u miru? Nije dobro širiti ljubav? I tako dalje i tome slično?

A sada o zlu...nije zlo ubiti,počiniti blud,razvrat? Nije zlo mrziti bližnjeg? Nije zlo činiti podlosti i spletke?

Da dalje ne nabrajam...jesu li odgovori na gornja pitanja-"jeste" ili "ne",pa sami ocijenite šta je apstraktno.

I to nas Uzvišeni Bog uči kada kaže,parafraziram,da će sotona pokušavati ono što je dobro predstaviti kao zlo,a ono što je zlo kao dobro.

Argumenata imam more jedno...

Živjeli!

P.S.

Za mene su odgovori na sva gornja  pitanja-jeste...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Ali, normalno uz činjenje dobra i upućivanja na dobro,i odvraćanja od zla i ukazivanja na isto.

kao prvo,milion njih je imalo ovaj koncept.....

kao drugo,evo malo konkretno.... ti si uzeo citate iz biblije i boldovao si slova tako da se dobije ono što tebi odgovara,tj. ne tebi lično već tvom ispovedanju vere..... čisto da ti pokažem da to nije teško,vidi ovo... iz kurana

#  Elif Lam Mim.

# Bizantinci su pobijeđeni

# u susjednoj zemlji, ali oni će, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Prilikom konstrukcije dijaloga čovjek treba biti rječit,jasan i dorečen a ne zagonetan kao Vi.

Implikacije su očite..ali evo ovako..za vas nije dobro ako je dijete zdravo? Nije dobro živjeti u blagostanju? Nije dobro biti pošten? Nije dobro biti prijatelj i voljeti istog? Nije dobro imati lijepu i pametnu ženu? Nije dobro živjeti u miru? Nije dobro širiti ljubav? I tako dalje i tome slično?

A sada o zlu...nije zlo ubiti,počiniti blud,razvrat? Nije zlo mrziti bližnjeg? Nije zlo činiti podlosti i spletke?

Da dalje ne nabrajam...jesu li odgovori na gornja pitanja-"jeste" ili "ne",pa sami ocijenite šta je apstraktno.

I to nas Uzvišeni Bog uči kada kaže,parafraziram,da će sotona pokušavati ono što je dobro predstaviti kao zlo,a ono što je zlo kao dobro.

Živjeli!

P.S.

Za mene su odgovori na sva gornja  pitanja-jeste...

Зар од мене ниси добио конкретан одговор на свако питање?

(Чак и када ниси био најпристојнији...)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Živjeli!

P.S.

Ok da malo sumiram narode.

Kod vas izgleda bas nije potpuno jasno koja Knjiga se slijedi.U ovom forumu sam dobio nekoiko odgovora.Neki kazu Stari i Novi Zavjet i Sveto Predanje,nekima je Sveto Predanje najbitnije,sada ti kazes da vi slijedite samo Novi Zavjet bez Starog i bez Svetog Predanja?

Zato mi nije jasno.Kad vam pomenem stih Matej, 5

17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.

Dan. 9:24, Rim. 10:4, Gal. 3:24

18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.

onda vi kazete on je ispunio a mi Njega slijedimo.Isus je slijedio Stari Zavjet zbog toga ga Jevreji nikada nisu napadali.

A vi kazete Novi Zavjet mi slijedimo.Pa iskreno sta je Ucenje pravoslavne Crkve?

Wikipedija

..

Najznačajnije djelo na kojem se zasniva liturgija jeste Sveto pismo koje čini Stari i Novi zavjet, kao i Sveto predanje. Za pravoslavlje je posebno značajan Novi zavjet koji predstavlja život i učenje Gospoda Isusa Krista. Ali pre svega, liturgijska praksa je zasnovana na samom životu Crkve (i pre pisanja Novog zaveta postojala je Crkva i u njoj liturgija)

Pa molim vas bez sprdanja

zelite da budete ozbiljni a sami sebe opovrgavate

Подели на овим сајтовима

zvonko,uz dužno poštovanje islamskim vernicima.... nekad treba čuvati energiju... jer,pazi.... on zaista drsko nastupa

Ja stvarno vise ne znam sta vi slijedite:Stari ili Novi Zavjet ili Sveta Predanja?Isus je dosao"daispuni Zakon" i slijedio je Stari Zavjet a vi ?A kazete da slijedite Isusa.Pa sta sad slijedite.Odlucite se vise da znamo kako da razgovaramo.

pretpostavljam da mi sad treba da se zapitamo...auuuuuu,čoveče...stvarno,koga mi sledimo

Duzno poštovanje i vama! Neko od prisutne braće krščana reče da slijede novi zavjet da ih toliko ne zanima Stari zavjet!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

a evo i sta brat Aleksandar nekolio puta rece

Malo se vjeruje u Stari Zavjet malo ne

"То не значи да је он у праву, а можда се само неспретно изразио. Црква никада није била мишљење човека већ мишљење заједнице. Сви догмати Цркве су САБОРНО потврђени, а нису дати од никаквих појединаца или мудраца. Став: Само Писмо, је секташки, протестантски став, а не став Христове Цркве.

За нас закони не значе ништа. Ми живимо љубављу Божијом, као његова деца по благодати. Нас је Господ ослободио закона, то је била само помоћ док Он не дође. Доласком Христа, нама је отворен пут ка Богу. Закон је за оне који нису спознали Христа.

Има, још у старом завету. Чуо си за пророка Јелисеја, наследника пророка Илије који се вазнео на небо? У Библији је записано када се један мртвац дотакнуо његових костију да је оживео. Значи, светитељи чудотворе, силом Божијом не својом.

На гробовима и моштима светитеља се дешавају многа исцељења, многе су мошти светих нетрулежне. Да само видиш како пресвлаче светог Василија у владичанске одежде, човека који је вековима мртав! Руке му се савијају у лактовима као да је жив, померају му ноге без проблема, обувају ципеле. Из појединих моштију тече и мирисно уље (свети Симеон Мироточиви, нпр.)."

Подели на овим сајтовима

Živjeli!

P.S.

Nisam bio pristojan prema tebi???!

Molim te ukaži mi na to,a odmah se korigujem. Ni u kom slučaju nisam nepristojan i ne želim to...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Nisam bio pristojan prema tebi???!

Molim te ukaži mi na to,a odmah se korigujem. Ni u kom slučaju nisam nepristojan i ne želim to...

Извињавам се, то је био "селкоба". Помешао сам вас.

У сваком случају, заиста се трудим да игноришем наше људске несавршености и одговорим на свако питање смирено и истинито без обзира како је постављено. Тема је превише важна.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ali, normalno uz činjenje dobra i upućivanja na dobro,i odvraćanja od zla i ukazivanja na isto.

kao prvo,milion njih je imalo ovaj koncept.....

kao drugo,evo malo konkretno.... ti si uzeo citate iz biblije i boldovao si slova tako da se dobije ono što tebi odgovara,tj. ne tebi lično već tvom ispovedanju vere..... čisto da ti pokažem da to nije teško,vidi ovo... iz kurana

#  Elif Lam Mim.

# Bizantinci su pobijeđeni

# u susjednoj zemlji, ali oni će, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti

U svakom slučaju uvažavam Vas kao sugovornika,ali sigurno ste pogriješili u osobi.

Naime,slabo poznajem Bibliju i nisam ja ništa citirao iz Biblije nego drugi brat.

A, ko je imao gornji koncept(???) i kako ga je upražnjavao-neznam,ali mislim da sam odgovorio po tom pitanju dovoljno razumljivo.

Kad pominjete gornji ajet i u njemu je potvrda savršenih Božijih Riječi,jer Bog najbolje zna svoje stvaranje. Naime ovdje u prevodu stoji "susjednoj zemlji",ali se takođe ta arapska riječ može prevesti i kao donjoj,najnižoj zemlji...

Muslimani toga doba su bili žalosni što su Bizantinci bili pobijeđeni,jer,ipak su bili monoteisti koji su izgubili od mušrika,idolopoklonika,a  obradovao ih je  spušteni  navedeni ajet.

Riječi Allaha su potvrđene i Perzijanci su poraženi sedam godina kasnije. Nikako nije moguće da je Muhammed a.s znao ili napisao da će Rimljani biti pobjednici. Još je manje znao da će se bitka odigrati u ‘’najnižoj zemlji’’ tj. na obali Mrtvog mora. Ovakvi precizni podaci mogu biti samo od savršenog Tvorca nebesa i zemlje.

Tek skoro je utvrđeno da se navedena bitka doista desila u najnižoj zemlji...dakle,Mrtvo more je jedinstvena geografska pojava, najniža tačka na Zemlji.

Nadnaravnost Kur`ana se i dan danas potvrđuje....

Mir Božiji na vas.

Подели на овим сајтовима

Ok da malo sumiram narode.

Kod vas izgleda bas nije potpuno jasno koja Knjiga se slijedi.U ovom forumu sam dobio nekoiko odgovora.Neki kazu Stari i Novi Zavjet i Sveto Predanje,nekima je Sveto Predanje najbitnije,sada ti kazes da vi slijedite samo Novi Zavjet bez Starog i bez Svetog Predanja?

Пази овако Селкоба. Ти си поставио конкретно питање о одређеним законским прописима из Старог Завета и ја сам ти одговорио да ми не следимо старозаветни (још се зове Мојсијев) закон јер је он био дат само једном народу - старим Израелцима (као што сам показао из Божије објаве у 5.Мојсијевој 5). Значи, у законском смислу ми следимо Нови Завет. То је наш једини "закон" јер је дат нама хришћанима, без обзира на нацију.

Са друге стране, то не значи да је Стари Завет бескорисна књига коју можемо да бацимо, напротив. СЗ такође користимо као поучну књигу у којој имамо, на пример, опис Постања, пуно лепих молитава (Псалми) које користимо свакодневно у молитви и богослужењу и тако даље. Али није "законодавна" књига за нас, већ само "поучна".

Надам се да смо то сада разјаснили.

Zato mi nije jasno.Kad vam pomenem stih Matej, 5

17 Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.

Dan. 9:24, Rim. 10:4, Gal. 3:24

18 Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.

onda vi kazete on je ispunio a mi Njega slijedimo.Isus je slijedio Stari Zavjet zbog toga ga Jevreji nikada nisu napadali.

A vi kazete Novi Zavjet mi slijedimo.Pa iskreno sta je Ucenje pravoslavne Crkve?

Не кажемо ми, него каже Христос. Зашто ниси прочитао Матеј 5 до краја? Видео би да Христос мења (тј. усавршава) старозаветни закон, ево ти доказ исто из Матеј 5 - за сваку измењену заповест дао сам ти цитат из Старог Завета где је објављена:

"21. Чули сте како је казано старима (Израелцима у Старом Завету - 2 Moj. 20:13): Не убиј; јер ко убије, биће крив суду.

22. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да ће сваки који се гњеви на брата свога ни за што, бити крив суду; а ако ли ко рече брату своме: "Рака!" биће крив синедриону; а ко рече: "Будало!" биће крив паклу огњеноме."

"27. Чули сте како је казано старима (Израелцима у Старом Завету - 2 Moj. 20:14): Не чини прељубу.

28. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу са њом у срцу своме."

"31. Тако је казано (Израелцима у Старом Завету - 5 Moj. 24:1): Ко отпусти жену своју, нека јој да књигу отпусну.

32. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да сваки који отпусти жену своју, осим због прељубе, наводи је да чини прељубу; и који се ожени отпуштеницом, прељубу чини."

"33. Још сте чули како је казано старима (Израелцима у Старом Завету - 3 Moj. 19:12, 4 Moj. 30:3): Не куни се криво, а испуни што си се Господу заклео.

34. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет): Не куните се никако: ни небом, јер је пријесто Божији;"

"38. Чули сте да је казано (Израелцима у Старом Завету - 2 Moj. 21:24): Око за око, и зуб за зуб.

39. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да се не противите злу, него ако те ко удари по десном образу твом, окрени му и други;"

"43. Чули сте да је казано (Израелцима у Старом Завету - 3 Moj. 19:18, 5 Moj. 23:6): Љуби ближњега својега, и мрзи непријатеља својега.

44. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет): Љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вријеђају и гоне,"

Све се то налази у истом поглављу одмах испод стиха који си ти мени цитирао. Ако имаш поштовања и страха према Божијој објави и речи ти све то лепо и пажљиво прочитај. И ваљда си свестан да ми хришћани Библију свакодневно читамо и знамо у прсте и да не можеш тек тако површно да извучеш нешто из контекста.

Дакле, Христос није "покварио" стари закон, него га је "поправио". И Јевреји су га због тога бесомучно нападали, на крају и разапели. Ако си прочитао и то би требало да знаш.

Wikipedija

..

Najznačajnije djelo na kojem se zasniva liturgija jeste Sveto pismo koje čini Stari i Novi zavjet, kao i Sveto predanje. Za pravoslavlje je posebno značajan Novi zavjet koji predstavlja život i učenje Gospoda Isusa Krista. Ali pre svega, liturgijska praksa je zasnovana na samom životu Crkve (i pre pisanja Novog zaveta postojala je Crkva i u njoj liturgija)

Управо тако.

Pa molim vas bez sprdanja

zelite da budete ozbiljni a sami sebe opovrgavate

Исто ја тебе молим, ево ако хоће нека те замоли и твој брат у вери да будеш пристојан.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Jedan od šest osnovnih članova vjere muslimana je i: # Vjerovanje u Božje knjige. (we kutubihi)

Onaj gornji citat iz Biblije što si napisao sam pomno pročitao i ne sporim da je sve mudro i dobro rečeno,ali postoji sumnja da je ljudska intervencija bila prilikom prepisivanja.

Vi kažete: Ima Stari zavjet i Novi zavjet. Novi zavjet je samo izmijenio zapovjesti,dakle po vašem mišljenju dokinut Stari zavjet Novim zavjetom.Ali, vi tu stajete...

Odavdje mi nastavljamo i kažemo da je Kur`an objavljen da ujedini sva dosadašnja učenja i da ispravi skretanja.

Kur’an uči da postoji samo jedan Bog za sve. Biblija govori o Bogu Israela. Tako i druge religije govore o bogu za sebe i svoj narod. Isus je sam govorio da je poslan samo za kuću Israela.

Prije Muhammeda a.s. Poslanika islama niko nije uputio poruku cijelom čovječanstvu.

Ovo malo ukratko...

...a  nešto mi bijaše ovo upečatljivo,pa ako može da se pojasni: citat "39. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да се не противите злу, него ако те ко удари по десном образу твом, окрени му и други;" kraj citata,...

Zar je moguće ispuniti ovu zapovijed?

Ona(zapovjed) se svakako ne može bukvalno shvatiti kao udarac šamara(to bih mogao i razumjeti),nego se može razumjeti i kao kad neko napadne zajednicu da se ne usprotivite zlu. Dakle,nema "oko za oko,zub za zub"?

Zašto onda ratovi?

Подели на овим сајтовима

Jedan od šest osnovnih članova vjere muslimana je i: # Vjerovanje u Božje knjige. (we kutubihi)

Јесте, али у пракси муслимани верују из Библије само оно што им одговара. За оно што вам се не свиђа тврдите да је "измењено", иако нема конкретних доказа. Као на пример:

Onaj gornji citat iz Biblije što si napisao sam pomno pročitao i ne sporim da je sve mudro i dobro rečeno,ali postoji sumnja da je ljudska intervencija bila prilikom prepisivanja.

То треба доказати. Матеј је био један од дванаесторице апостола који су били сведоци свега што је Христос проповедао и чинио. На основу чега сумњаш да је измењено? Који су конкретни докази?

Vi kažete: Ima Stari zavjet i Novi zavjet. Novi zavjet je samo izmijenio zapovjesti,dakle po vašem mišljenju dokinut Stari zavjet Novim zavjetom.Ali, vi tu stajete...

Odavdje mi nastavljamo i kažemo da je Kur`an objavljen da ujedini sva dosadašnja učenja i da ispravi skretanja.

Ја сам отворен за то, можемо да упоредимо то што је у Курану објављено са Библијом и видимо где се слаже, а где не. Сваки искрени верник мора да прихвати оно што је боље и савршеније.

Kur’an uči da postoji samo jedan Bog za sve. Biblija govori o Bogu Israela. Tako i druge religije govore o bogu za sebe i svoj narod. Isus je sam govorio da je poslan samo za kuću Israela.

Делимично се слажемо. Стари Завет је био дат (привремено) само једном народу - Израелу, док не дође Христос који ће им открити савршенију веру. Мојсије је то јасно рекао Израелцима: "Пророка исред тебе, између браће твоје, као што сам ја, подигнуће ти Господ Бог твој; њега слушајте" (5. Мој 18:15).

Међутим, Христос је донео веру за све народе, ево шта Он каже:

"18. И приступивши Исус рече им говорећи: Даде ми се свака власт на небу и на земљи.

19. Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога духа.

20. Учећи их да држе све што сам вам заповиједио; и, ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека. Амин."

(Матеј 28)

А да решимо сваку дилему - то је проречено још у Старом Завету, само један пример:

"11. И поклониће се њему сви цареви земаљски, сви народи њему ће служити.

12. Јер је избавио сиромаха од (руке) моћника, и убогог који немаше помоћника.

13. Поштедеће сиромаха и убогога, и душе убогих спасиће.

14. Од лихве и неправде избавиће душе њихове, и драгоцено је име његово пред њима.

15. И живеће, и даће му се од злата Арабијског, и молиће се за њега свагда, васцели дан њега ће благосиљати.

16. Биће утврђење на земљи на врховима гора; преузнеће се изнад Ливана плод његов, и исцветаће из града као трава из земље.

17. Нека буде име његово благословено у векове, пре сунца пребиваће име његово; и благословиће се у њему сва племена земаљска, сви народи називаће га блаженим.

18. Благословен Господ Бог Израиљев, Који једини чини чудеса.

19. И благословено Име славе Његове до века и у век века, и испуниће се славе Његове сва земља. Нека тако буде. Амин."

(Псалам 71)

Prije Muhammeda a.s. Poslanika islama niko nije uputio poruku cijelom čovječanstvu.

Управо сам доказао да јесте - Исус Христос.

Ovo malo ukratko...

...a  nešto mi bijaše ovo upečatljivo,pa ako može da se pojasni: citat "39. А ја вам кажем (нова заповест - Нови Завет) да се не противите злу, него ако те ко удари по десном образу твом, окрени му и други;" kraj citata,...

Zar je moguće ispuniti ovu zapovijed?

Ona(zapovjed) se svakako ne može bukvalno shvatiti kao udarac šamara(to bih mogao i razumjeti),nego se može razumjeti i kao kad neko napadne zajednicu da se ne usprotivite zlu. Dakle,nema "oko za oko,zub za zub"?

Zašto onda ratovi?

Ја би поставио другачије питање - да ли је ова заповест добра?

Да ли би било ратова да сви људи на свету испуњавају ову заповест?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...