Gresni rab Boziji Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 А којих саборских одлука пријатељу? Па направљена је "комисија за литургијска питања" која ништа није урадила а један из комисије је чак и разрешен активног епископства! Друго, постоји нешто што бисмо назвали словесношћу. О томе говори отац Зоран. Зашто би читао нешто чега нема? Или зашто не би читао нешто чега има (они које лете, па на пример да се молимо за оне који болују од неизлечивих болести, који су озрачени итд...). Како би се ти грдно изненадио да си читао књигу "Молитве светог старца Софорнија есешког" који је уместо многих молитава у Литургији читао СВОЈЕ МОЛИТВЕ! Ја имам ту срећу да имам ту књигу у оргиналу на руском, а биће ако Бог да и на српском. Или на пример да постоје заамвоне молитве за сваку недељу другачија? И? Шта ћемо сада? А то да ће се Литургија служити за пола сата- не знам. Код нас се у цркви, како би ви рекли, служи "по новом" и траје дуже од оне "по старом" јер свештеник молитве чита наглас и не трка се са певницом већ јасно и разговетно чита литургијске молитве, баш како је радио и старац Софроније Сахаров, или како се ради у Валааму. Проблем је што ти хоћеш све да сведеш под једно искуство, као да смо сви штанцовани. не може то батко. Никад то у Цркви није било. Верујем да си чуо за, слободно можемо рећи, светог оца Пајсија, игумана манастира Хиландар? Знаш ли ти да је он читао СВЕ молитве ГЛАСНО и ЈАСНО? Но, тада нико није постављао то питање док се нису нашли смушени попови и заведени људи да изврћу оно што је Дух Свети засадио у Србији? Е мој рођо... много тога не знамо. Много тога нисмо чули, и хоћемо да све под своју вољу сместимо. Не иде то, јер Дух дише где хоће. И молим те, пиши правилно, Научи где се "не" пише заједно а где одвојено. Вређа ми интелигенцију. Праштај мало на шали и грубљим речима ако их је било, а било их је. Није ми намера да те вређам већ да заједно дођемо до истине. Љуби те твој робот Видиш, душо, где ти ниси јеванђелски човек. Да не верујеш Христу. Сада ће Ава да ти објасни. Ти нећеш да одговориш, као ни фарисеји, када их Исус пита, притера уза зид. Питао их је: Ваља ли у суботу чинити добро? - Ништа нису одговорили. Ја сам те питао: Да ли да кажем: Оглашени помолите се, а њих нема? Ни ти ниси одговорио. Прибегао си бесмислицама. Ја ти кажем: Дај ми чашу воде. Ти: Хоћу. А не дајеш ми је. Када кажем: Узмите једите, ти велиш: Да, хоћу (амин), а не једеш. Какав је саборски акт рекао разбојнику на крсту да је Исус Син Божији? Или Петру? Лепо је Исус рекао: Чувајте се квасца фарисејског. Мислио је на ово од чега се ти ниси сачувао. Опет, како можеш да кажеш: верни, помолимо се за оглашене? Са киме се ти то играш? Ти си текст заменио са Особом. Ниси ли прочитао да Слово убија а Дух оживљава? Дакле, Дух је када изговорим бесмислицу: Оглашени, помолите се Господу, а Слово је кад то прескочим? У ком поремећеном свету ти живиш? Зар ти елементарна логика не даје да видиш да си ван Јеванђеља? Имаш молитву за болне, а тамо пише да се особа придигне са постеље, а она није у постељи него је једнако болесна и ти читаш да се придигне? Јеси ли ти луд? Ком Богу се молиш? Па он ће ти се смејати у лице! Човек пати од упале увета, а ти се молиш да му ноге оздраве јер је то тако тамо написано?! Прднуо си вечерас јер те је стомак нешто мучио. Да ли то канони допуштају? Писао си одговор једном безбожном ави, утекло ти, али сада нисмо сигурни да ли је то канонски... Да се сазове неки сабор, да не би ми неке произвољне одлуке доносили. Никодим Милаш, ваљда си чуо за њега и не подозреваш га у православности, написао је за много важније ствари да не треба никакав сабор, него да потреба цркве изискују промене. Наиме, он је навео мноштво канона који се не држе а да нису стављени ван снаге и да је то нормално. Каже да СПЦ може да уведе жењене владике, без обзира што је васељенски (трулски) сабор то забранио. Можда и Милаш да устане из гроба па да оде до Артемија да га исповеди за ове "богохулно-новотарске" идеје? Да ли ти је сада јасно да ти ниси син Божији него у најбољем случају роб? Ја интимно мислим да ни то ниси. Зашто? Не зато што се понашаш као да си претрпео лоботомију, него зато што устајеш против оних који живе евхаристију. За тебе Бог није особа, Отац који те разуме када му нешто говориш. Ти си као незнабошци који мисле да ће многим речима умилостивити... (ако читаш Писмо, знаш наставак). Ако си спреман да бесмислице изговараш пред Богом, на теби се тужно испуњава ова реч Писма. Знао је Исус одавно да ћете изаћи у свет... одвратни змијски пород, како говори Претеча. Ниси се научио шта значи: Милост хоћу, а не жртве? Исус је чекао саборску одлуку да каже да се не каменује прељубница? Па ти би и њега и њу затепао камењем! Понашао се арбитрарно! Не може тако: Дала другом, да се утепа! Но, што каже Исус: Велику љубав је имала. Не верујеш ваљда да је имала велику љубав ка писаној речи? Не, грешила је као човек, промашај и ишчекивање у љубави, хиљаду ствари које је Логос знао. Због тога је тај исти који је дао Закон сада донео Нови Закон. Но ти, а можда ни ја, га не бисмо као таквог препознали. Ја из ове памети не бих каменовао ту жену. Ти вероватно би, јер није била донешена саборска одлука. Боже мој, запрепастите ме, али ме запрепашћујете када претендујете да се називате хришћанима, а онда видим да се истом Богу не молимо! Какав се то чвор направи у вашој души па не можете да се поверите Богу? Ја се сада чудим и ужасавам као и св. Августин када је писао једно дело против пелагијанаца (ваше браће), када вели: Како је могуће да се неко поверава ономе што је слабо (човек), а не ономе што је јако (Бог)? Draga braco u Hristu Robote i Zorane, kao sto u poukama svetih Otaca kaze "Poslusaj Boga u zapovestima da bi te on poslusao u molitvama, predajmo onako kako smo primili ili Ljubi Boga onako kako je on zapovedio da ga ljubimo a ne onako kako samoobmanuti fantazeri misle da ga ljube,itd".. Ako je zapovest i liturgisko pravilo da mora da se cita neka molitva prilikom sluzenja svete Liturgije nema ti sta da ropces i da pametujes dali je to dobro ili nije Vi ste bre neki teolozi buntovnici Sreca pa se takvi kao vi nista nepitaju nebi liturgija trajala ni 15 minuta Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Čini ti se. Da se pitaju trajala bi duplo. Zoran Đurović and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Твој речник, твоје препотентно понашање, лакоћа којом саговорника окривљујеш за све и свашта, вређаш, ниподаштаваш...Твој наводно слободни и "синовски" однос према Богу, а заправо пука самовоља и самодопадање, духовни нарцизам, све јасно и недвосмислено сведочи да си обичан прелешћени лажни "пророк". Али добро, ово је такво време и такви су људи... То си закључио зато што човек одговара директно? Што са саговорницима као што је дотични и не може другачије да се разговара? Отац Зоран је управо на веома једноставан начин дошао до суштине око чега је и започета тема, а то је уврнута Маркова теологија о Литургији којом лаже народ и обмањује га, као што чини и свака друга секта, па макар носио и одежде епископа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Јасно сам рекао на основу чега сам закључио. Јадна су времена у којима су "пророци" овакве самозване аве. не знам шта подразумеваш под тим "пророци", али нека да не улазимо... Чудо ниси упозорио дотичног саговорика кад је за мене рекао да сам "магарац који само гледа своју парохију"? Но, нема везе. Отац Зоран каже тачно и јасно оно што мисли већина нормалних људи у Цркви. некада претера, некада је оштар и преко мере, али углавном каже оно што би свако од нас рекао али не може из ових или оних разлога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Čini ti se. Da se pitaju trajala bi duplo. Тачно тако. У Палерму сам служио Велику седмицу, заједница преобраћених Италијана, више од 200. Све службе како треба, лагано. Црква посвећена. св. Марку Ефеском. А Дух Свети шаљивџија, па призвао Аву да тамо служи. Екумениста међу зилотима! Служио им по "православном". Било ми је драго што су људи рекли, већина су жене, да су увек били измучени, али да су се сада по први пут осећали духовно релаксирани без обзира на умор! Идентичан је био мој утисак. Но, неки су се пожалили: предуге службе Заиста су ме насмејали. Ја нисам имао шта да избацим, осим неке молитве у једној вечерњој коју су у пакету са другим прескакали. Изненадили су се обреду "преузимања светла" (огња); то је била новост за њих и скандал! Посумњали су неки у моју православност, али су после видели богослужбене књиге и рекли, Ва бене, Падре! Да, треба да се молимо и то непрестано, мада то не значи да смо стално у цркви. Господ да нам је стално пред очима, али не опсесивно. Не одвајати се од њега, дисати са њиме. Али знати да смо на земљи и у времену. Да пуноћа још није дошла. Не мрзимо, волимо ближњег, трудимо се да помогнемо и када нас погна један сат, иди два. Грешимо? Наравно, али не на смрт. Схватимо да смо усиновљеници Божији, деца његова. Не можемо да будемо ван њега, копилад. Није Отац да нас прави копиладима, него наша перверзна жеља. Да будемо самосвојни. Да нисмо његови. Када сте синови, не питате се да ли сте "тачно" рекли ово или оно, скратили или продужили ово или оно. Само тако можете разумети: Молите се непрестано и Не мислите да ћете многим речим моћи да ме умилостивите. Јефимија Крунић, feeble, Pontifex Emeritus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 је л ово грешни Милоје? Можда крекована верзија Грешног Милоја Има чудне гличеве, који јесу својствени оргиналу, али ипак су и до сада невиђени, али добро забављају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Види, свакако не мислим да је твој саговорник исправно поступио када је рекао оно што је рекао. Но нисам ја ту да га упозоравам, постоји ваљда администрација. А не упозоравам ни аву самозванца, само износим своје мишљење о његовом писању. У реду. Мислим да се отац Зоран неће љутити на тебе због тог мишљења. Не видим проблем у другачијем ставу. И мени кад-кад засмета стил о. Зорана, али разумем га. Знам да некада мора тако јер другачије не може. Читао сам и његове теолошке радове и схватио сам зашто је један од најцењенијих патролога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Твој речник, твоје препотентно понашање, лакоћа којом саговорника окривљујеш за све и свашта, вређаш, ниподаштаваш...Твој наводно слободни и "синовски" однос према Богу, а заправо пука самовоља и самодопадање, духовни нарцизам, све јасно и недвосмислено сведочи да си обичан прелешћени лажни "пророк". Али добро, ово је такво време и такви су људи... И твоје су речи познате. Слушао их је управо Христос. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Искрено, уопште ме не занима његово мишљење, као, вероватно, ни њега моје. Смешно је и тужно да људи попут њега изигравају некакве духовнике, а још тужније да их други као такве прихватају. Ако те не занима његово мишљење зашто га коментаришеш и трошиш беспотребно енергију? Не разумем... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Draga braco u Hristu Robote i Zorane, kao sto u poukama svetih Otaca kaze "Poslusaj Boga u zapovestima da bi te on poslusao u molitvama, predajmo onako kako smo primili ili Ljubi Boga onako kako je on zapovedio da ga ljubimo a ne onako kako samoobmanuti fantazeri misle da ga ljube,itd".. El slaviš subotu i držiš je svetom?El ubijaš decu kada opsuju rodtielje?El kamenuješ preljubnike?Ako ne ti si samoobmanuti fantazer koji misli da ga ljubi a zapovesti ne vrši. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Што се тиче мог стила. Он је бруталан, и намерно је такав. Када пишем научне студије, то је једна димензија. Но, то се не дотиче многих него само оних који су стекли завидну употребу разума. За остале се понашам јуродиво. Па нећете рећи да су јуродивци несвета категорија? Да их не признајете. Признајете их? А шта су они радили: срали, пишали, прдели јавно. Ишли голи. Читате ваљда житија? Чак и ова заслађена? Јер житија јуродивих су после увек била фризирана. Не мислите да ми је ово драга улога. Него да продрмаш успавану и дрогирану будалу, нема другог лека! Ти, надрогирани, мисле да су фини, паметни, исправни. Супер фарисеји, како их је Бог дао... И, како сада да раздрмаш таквог? Нећу да ти шапућем на уво него да се дерем! Да се пробудиш. Не разумем ако неко не види колико смо пропали. Да смо народ који изумире. И правимо се фини, паметни, јунаци... Колико пута испребијаше Јеремију и бацише у јаму? Но, вероватно ова слика не значи ништа за вас јер не читате Писмо јер је то небитно. Битно је да сте "Небески народ", мада само као хипи-комуна. На то вам указујем; на нужност да се уозбиљимо. Скиде се Пророк и рече: Овако ће вас гологузе да одведу у робље! Очајан сам што видим да се то остварује. Ићи ћете да водите туђе ратове, да гинете по туђим ратиштима, да радите за Кинезе и др. за никакве паре... Није ли то ропство? А ви наставите да слушате паметне, фине и праведне. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Их, ал је коментар... ја се таман понадао некој аргументованој критици, а ти цепаш ad homminem Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 @@Велизар, Зар није боље да нас ништа не интересује? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Добро, људи, ваљда знате да је правопис од Нечастивог? ::::::)))))) Не схватам уопште ову вашу потребу да неко треба аргументовано да заступа своје ставове? На шта то личи? Постали смо као западњаци, они који су отпали од евхаристије? Па сви Оци су били неписмени, као Василије Велики, Григорије Богослов, Григорије из Нисе, Амброзије, Августин, Максим... све су то прости људи, љакси-срби... Ламех је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Добро, људи, ваљда знате да је правопис од Нечастивог? :::::: )))))) Не схватам уопште ову вашу потребу да неко треба аргументовано да заступа своје ставове? На шта то личи? Постали смо као западњаци, они који су отпали од евхаристије? Па сви Оци су били неписмени, као Василије Велики, Григорије Богослов, Григорије из Нисе, Амброзије, Августин, Максим... све су то прости људи, љакси-срби... Za one sa jeftinim ulaznicama, ovo je ironija... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука