w.a.mozart Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 ajd zaključajte ovu temu Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 ajd zaključajte ovu temu Нека, сад је најинтересантније. Да прочитамо још неко "незнам, немогу, еФхаристија"... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Oprosti sto sam napisao da si zatucan Pa napisao sam ti vec da sam prisustvovao liturgiji gde svestenik nije izgovorio molitvu koja se izgovara pred pricesce i stalno tako radi..ako se tako nastavi sa skracivanjem odnosno necitanjem vaznih molitvi,Nasta ce se svesti Sveta liturgija? Kad citas neciju poruku prvo razmisli sta je nepismeni forumas hteo reci?! Na to sam mislio kad sam rekao da "kako su krenuli skratice liturgiju na pola sat".. A nije to jedino sto su pojedini svestenici izbacili ima tu jos mnogo toga i naravno ne u svim crkvama nego samo u pojedinim ... Vise bi to okarakterisao kao javasluk nego kao novotariju.. Брате, драго ми је да примећујеш такве ствари. И мени много што шта смета. Рецимо причешће изван Литургије, где се то правда тиме да су верници "немирни" после причешћа, па стога свештеници заблагодаре Господу за причешће, које су само они примили, заједно са верницима, који тек треба да се причесте, и онда тек почиње причешће "мирјана". Тако да "мирјани" не могу да заблагодаре Господу за причешће, после причешћа, него то раде пре причешћа. Али то треба да кажемо свештеницима, који тако служе, да нам то смета. А на њима је како ће да раде, јер они одређују (заједно са владиком), како ће служити. Не треба ни тражити длаку у јајету, али оно што је лоша пракса, као и грешке, треба им рећи, да виде да народ ипак разуме и жели да учествује активније. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 (измењено) Ма нека си написао, не љутим се... пси лају, каравани пролазе... А ово остало нема сврхе да се коментарише јер је класична клевета. Нема тог свештеника који ову молитву не изговара. Она је интегрални део литургијског текста, додуше касније додата али се чита с тим што је свештеник чита једном у олтару, и самим тим не мора два пута, тј. кад се окрене испред народа па је поново чита. Нема разлога за тим, са подвајањем народа и свештенства. Vidim ti se Razumes u teologiju ***********. Zatucao si se u svojoj parohiji pa neznas sta se desava u okruzenju i sta se sve radi na svoju ruku i koliko ima nepravilnosti tokom sluzenja a u porukama osudjujes i ismejavas Marka i njegovu ekipu... idi u Rusiju reci nekom svesteniku da nemora da izgovara molitvu pre pricesca okrenut prama narod isutiro bi te pravo u Srbiju to samo u Srbiji moze... Измењено Јун 15, 2015 од Милан Ракић Овако нећемо да разговарамо! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Zayron добио брата! Gresni rab Boziji: "To bi bila nocna mora brate". Артемит католика назвао братом! Задња времена... Кад су и артемити почели да користе екуменистичку терминологију... Грешни раб мора да отрчи до Лознице да исповеди најновији грех! Sigurno je bolji covek od tebe i takvih kao sto si ti... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Vidim ti se Razumes u teologiju ko magare u kantar... Zatucao si se u svojoj parohiji pa neznas sta se desava u okruzenju i sta se sve radi na svoju ruku i koliko ima nepravilnosti tokom sluzenja a u porukama osudjujes i ismejavas Marka i njegovu ekipu... idi u Rusiju reci nekom svesteniku da nemora da izgovara molitvu pre pricesca okrenut prama narod isutiro bi te pravo u Srbiju to samo u Srbiji moze... Хахахаха! Који си ти цар Ма видим ја да се ти супер зезаш. Признајем, затуцо сам се у својој парохији и супер ми је овако затуцан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Pa napisao sam ti vec da sam prisustvovao liturgiji gde svestenik nije izgovorio molitvu koja se izgovara pred pricesce i stalno tako radi..ako se tako nastavi sa skracivanjem odnosno necitanjem vaznih molitvi,Nasta ce se svesti Sveta liturgija? Kad citas neciju poruku prvo razmisli sta je nepismeni forumas hteo reci?! Na to sam mislio kad sam rekao da "kako su krenuli skratice liturgiju na pola sat".. A nije to jedino sto su pojedini svestenici izbacili ima tu jos mnogo toga i naravno ne u svim crkvama nego samo u pojedinim ... Vise bi to okarakterisao kao javasluk nego kao novotariju.. Ево да те упитам нешто као човека, ако се таквим држиш, око "скраћивања", да ме упутиш да ли треба да се кајем или не. Наиме, Ава Зоран је стално избацивао мотитву за оглашене. Да ли се огрешио? Сигурно је да је скратио, али да ли је то био грех? Наиме, Ава се руководио идејом да је Бог разумно биће (надбиће или небиће, како год ко желео, да се изразим апофатички). Ако је Бог рационално биће, тј. може да ме разуме иако му се на српском обраћам, ја треба да му се молим разумно. Не кажем му на литургији: Дај нам Ферари и сл. Молимо се за здравље, опроштај грехова, просвећење итд. Све разумне ствари. Но, кад бих изговорио: Оглашени помолите се Господу, на шта би то личило? И ја и Бог знамо да нема оглашених у цркви где служим. Ја бих се сам себи чудио ако бих то рекао, као што бих се чудио да кажем: Боже, награди нас побожне из ове цркве са по 3 Рускиње! Мени је једнако дебилно и прво и друго. А верујем да је тачно да ћемо бити суђени за празне речи. Дакле, одговори сада ти мени да ли је Ава добро поступао што је прескакао ову молитву за непостојеће, или лоше? Да ли Ава мора да потрчи у Лозницу да исповеди овај смртни грех? Само те молим, да ти разлози буду рационалне природе, а не типа: Ваља се... Но, сада ми паде на памет, можда ја не знам шта су катихумени, да су то уствари неки анђели? Онда када се вели: Оглашени изђите, да је то уствари неки егзорцизам ових невидљивих сила? Хајде, имај љубави и просветли ме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gresni rab Boziji Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Ево да те упитам нешто као човека, ако се таквим држиш, око "скраћивања", да ме упутиш да ли треба да се кајем или не. Наиме, Ава Зоран је стално избацивао мотитву за оглашене. Да ли се огрешио? Сигурно је да је скратио, али да ли је то био грех? Наиме, Ава се руководио идејом да је Бог разумно биће (надбиће или небиће, како год ко желео, да се изразим апофатички). Ако је Бог рационално биће, тј. може да ме разуме иако му се на српском обраћам, ја треба да му се молим разумно. Не кажем му на литургији: Дај нам Ферари и сл. Молимо се за здравље, опроштај грехова, просвећење итд. Све разумне ствари. Но, кад бих изговорио: Оглашени помолите се Господу, на шта би то личило? И ја и Бог знамо да нема оглашених у цркви где служим. Ја бих се сам себи чудио ако бих то рекао, као што бих се чудио да кажем: Боже, награди нас побожне из ове цркве са по 3 Рускиње! Мени је једнако дебилно и прво и друго. А верујем да је тачно да ћемо бити суђени за празне речи. Дакле, одговори сада ти мени да ли је Ава добро поступао што је прескакао ову молитву за непостојеће, или лоше? Да ли Ава мора да потрчи у Лозницу да исповеди овај смртни грех? Само те молим, да ти разлози буду рационалне природе, а не типа: Ваља се... Но, сада ми паде на памет, можда ја не знам шта су катихумени, да су то уствари неки анђели? Онда када се вели: Оглашени изђите, да је то уствари неки егзорцизам ових невидљивих сила? Хајде, имај љубави и просветли ме. U Svetoj Liturgiji netreba nista dirati i menjati bez Saborskih odluka i pismenih resenja, pa i molitvu za oglasene, da nebi dosli u situaciju da svako tumaci neka pitanja vere kako njemu odgovara...Jer ako bude svako skracivao i menjao sveta Bogosluzenja onako kako on misli da treba bez Blagoslova Svetog Arhijerejskog sabora docicemo u situaciju (kao sto sam napisao ovde u prvoj poruci) "Kako su krenuli skratice liturgiju na pola sata" Blazenopocivsi Patrijarh Pavle je rekao "Kako smo primili tako i predajmo" Tako su i svestenosluzitelji u crkvi duzni da ispovedaju veru neokrnjeno onako kako su je i primili bez mnogo pametovanja dok se ne naredi drugacije na Sabornom nivou. Ipak je poslusanje na prvom mestu...Molitva za oglasene odnosno nekrstene koji se pripremaju za sveto krstenje treba da postoji ako ima takvih koji se pripremaju za sveto krstenje i dolaze na liturgije. E sad dali takvih ima ili nema, i ako ih nema zasto ih nema, nego se bez pripreme odmah krstavaju necu da polemisem... Sto se tice pokajanja i dali se ko "ogresio" Neki teolozi smatraju da ukidanje molitve za oglasene i nije neki veliki problem ali mora da se donese odluka na sabornom nivou a ne da radi kako ko hoce. Posto mislim da jos nije doneta takva odluka, sve sto se sada radi je samoinicijativno, i da toj losoj praksi treba stati na put... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 А којих саборских одлука пријатељу? Па направљена је "комисија за литургијска питања" која ништа није урадила а један из комисије је чак и разрешен активног епископства! Друго, постоји нешто што бисмо назвали словесношћу. О томе говори отац Зоран. Зашто би читао нешто чега нема? Или зашто не би читао нешто чега има (они које лете, па на пример да се молимо за оне који болују од неизлечивих болести, који су озрачени итд...). Како би се ти грдно изненадио да си читао књигу "Молитве светог старца Софорнија есешког" који је уместо многих молитава у Литургији читао СВОЈЕ МОЛИТВЕ! Ја имам ту срећу да имам ту књигу у оргиналу на руском, а биће ако Бог да и на српском. Или на пример да постоје заамвоне молитве за сваку недељу другачија? И? Шта ћемо сада? А то да ће се Литургија служити за пола сата- не знам. Код нас се у цркви, како би ви рекли, служи "по новом" и траје дуже од оне "по старом" јер свештеник молитве чита наглас и не трка се са певницом већ јасно и разговетно чита литургијске молитве, баш како је радио и старац Софроније Сахаров, или како се ради у Валааму. Проблем је што ти хоћеш све да сведеш под једно искуство, као да смо сви штанцовани. не може то батко. Никад то у Цркви није било. Верујем да си чуо за, слободно можемо рећи, светог оца Пајсија, игумана манастира Хиландар? Знаш ли ти да је он читао СВЕ молитве ГЛАСНО и ЈАСНО? Но, тада нико није постављао то питање док се нису нашли смушени попови и заведени људи да изврћу оно што је Дух Свети засадио у Србији? Е мој рођо... много тога не знамо. Много тога нисмо чули, и хоћемо да све под своју вољу сместимо. Не иде то, јер Дух дише где хоће. И молим те, пиши правилно, Научи где се "не" пише заједно а где одвојено. Вређа ми интелигенцију. Праштај мало на шали и грубљим речима ако их је било, а било их је. Није ми намера да те вређам већ да заједно дођемо до истине. Љуби те твој робот Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 U Svetoj Liturgiji netreba nista dirati i menjati bez Saborskih odluka i pismenih resenja, pa i molitvu za oglasene, da nebi dosli u situaciju da svako tumaci neka pitanja vere kako njemu odgovara... Jer ako bude svako skracivao i menjao sveta Bogosluzenja onako kako on misli da treba bez Blagoslova Svetog Arhijerejskog sabora docicemo u situaciju (kao sto sam napisao ovde u prvoj poruci) "Kako su krenuli skratice liturgiju na pola sata" Blazenopocivsi Patrijarh Pavle je rekao "Kako smo primili tako i predajmo" Tako su i svestenosluzitelji u crkvi duzni da ispovedaju veru neokrnjeno onako kako su je i primili bez mnogo pametovanja dok se ne naredi drugacije na Sabornom nivou. Ipak je poslusanje na prvom mestu... Molitva za oglasene odnosno nekrstene koji se pripremaju za sveto krstenje treba da postoji ako ima takvih koji se pripremaju za sveto krstenje i dolaze na liturgije. E sad dali takvih ima ili nema, i ako ih nema zasto ih nema, nego se bez pripreme odmah krstavaju necu da polemisem... Sto se tice pokajanja i dali se ko "ogresio" Neki teolozi smatraju da ukidanje molitve za oglasene i nije neki veliki problem ali mora da se donese odluka na sabornom nivou a ne da radi kako ko hoce. Posto mislim da jos nije doneta takva odluka, sve sto se sada radi je samoinicijativno, i da toj losoj praksi treba stati na put... Видиш, душо, где ти ниси јеванђелски човек. Да не верујеш Христу. Сада ће Ава да ти објасни. Ти нећеш да одговориш, као ни фарисеји, када их Исус пита, притера уза зид. Питао их је: Ваља ли у суботу чинити добро? - Ништа нису одговорили. Ја сам те питао: Да ли да кажем: Оглашени помолите се, а њих нема? Ни ти ниси одговорио. Прибегао си бесмислицама. Ја ти кажем: Дај ми чашу воде. Ти: Хоћу. А не дајеш ми је. Када кажем: Узмите једите, ти велиш: Да, хоћу (амин), а не једеш. Какав је саборски акт рекао разбојнику на крсту да је Исус Син Божији? Или Петру? Лепо је Исус рекао: Чувајте се квасца фарисејског. Мислио је на ово од чега се ти ниси сачувао. Опет, како можеш да кажеш: верни, помолимо се за оглашене? Са киме се ти то играш? Ти си текст заменио са Особом. Ниси ли прочитао да Слово убија а Дух оживљава? Дакле, Дух је када изговорим бесмислицу: Оглашени, помолите се Господу, а Слово је кад то прескочим? У ком поремећеном свету ти живиш? Зар ти елементарна логика не даје да видиш да си ван Јеванђеља? Имаш молитву за болне, а тамо пише да се особа придигне са постеље, а она није у постељи него је једнако болесна и ти читаш да се придигне? Јеси ли ти луд? Ком Богу се молиш? Па он ће ти се смејати у лице! Човек пати од упале увета, а ти се молиш да му ноге оздраве јер је то тако тамо написано?! Прднуо си вечерас јер те је стомак нешто мучио. Да ли то канони допуштају? Писао си одговор једном безбожном ави, утекло ти, али сада нисмо сигурни да ли је то канонски... Да се сазове неки сабор, да не би ми неке произвољне одлуке доносили. Никодим Милаш, ваљда си чуо за њега и не подозреваш га у православности, написао је за много важније ствари да не треба никакав сабор, него да потреба цркве изискују промене. Наиме, он је навео мноштво канона који се не држе а да нису стављени ван снаге и да је то нормално. Каже да СПЦ може да уведе жењене владике, без обзира што је васељенски (трулски) сабор то забранио. Можда и Милаш да устане из гроба па да оде до Артемија да га исповеди за ове "богохулно-новотарске" идеје? Да ли ти је сада јасно да ти ниси син Божији него у најбољем случају роб? Ја интимно мислим да ни то ниси. Зашто? Не зато што се понашаш као да си претрпео лоботомију, него зато што устајеш против оних који живе евхаристију. За тебе Бог није особа, Отац који те разуме када му нешто говориш. Ти си као незнабошци који мисле да ће многим речима умилостивити... (ако читаш Писмо, знаш наставак). Ако си спреман да бесмислице изговараш пред Богом, на теби се тужно испуњава ова реч Писма. Знао је Исус одавно да ћете изаћи у свет... одвратни змијски пород, како говори Претеча. Ниси се научио шта значи: Милост хоћу, а не жртве? Исус је чекао саборску одлуку да каже да се не каменује прељубница? Па ти би и њега и њу затепао камењем! Понашао се арбитрарно! Не може тако: Дала другом, да се утепа! Но, што каже Исус: Велику љубав је имала. Не верујеш ваљда да је имала велику љубав ка писаној речи? Не, грешила је као човек, промашај и ишчекивање у љубави, хиљаду ствари које је Логос знао. Због тога је тај исти који је дао Закон сада донео Нови Закон. Но ти, а можда ни ја, га не бисмо као таквог препознали. Ја из ове памети не бих каменовао ту жену. Ти вероватно би, јер није била донешена саборска одлука. Боже мој, запрепастите ме, али ме запрепашћујете када претендујете да се називате хришћанима, а онда видим да се истом Богу не молимо! Какав се то чвор направи у вашој души па не можете да се поверите Богу? Ја се сада чудим и ужасавам као и св. Августин када је писао једно дело против пелагијанаца (ваше браће), када вели: Како је могуће да се неко поверава ономе што је слабо (човек), а не ономе што је јако (Бог)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 1. Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog 2. I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, od Oca rođenog pre svih vekova; Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog; rođenog, a ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz Koga je sve postalo; 3. Koji je radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s nebesa, i ovaplotio se od Duha Svetoga i Marije Djeve, i postao čovek; 4. I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i bio pogreben; 5. I Koji je vaskrsao u treći dan, po Pismu; 6. I Koji se vazneo na nebesa i sedi sa desne strane Oca; 7. I Koji će opet doći sa slavom, da sudi živima i mrtvima, Njegovom carstvu neće biti kraja. 8. I u Duha Svetoga, Gospoda, Životvornoga, Koji od Oca ishodi, Koji se sa Ocem i Sinom zajedno poštuje i zajedno slavi, Koji je govorio kroz proroke. 9. U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu. 10. Ispovedam jedno Krštenje za oproštenje grehova. 11. Čekam vaskrsenje mrtvih. 12. I život budućega veka. Amin. "Ispovedam jedno krstenje za oprostenje grehova" Da li je ovo, krstenje , dovoljno za oprostenje grehova ili treba jos po nesto? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 @@Zoran Đurović, Прото, ја могу после ове твоје поруке да кажем: Да је благословен дан кад си дошао на Поуке. Кад си се дохватио миша и тастатуре, учланио се овде и почео да дубоко ореш. Ово је све тако једноставно, лако, конкретно, брутално... мени савршено! Хвала ти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 "Ispovedam jedno krstenje za oprostenje grehova" Da li je ovo, krstenje , dovoljno za oprostenje grehova ili treba jos po nesto? Није, треба да се исповеди код Артемија, Матеја, Акакија, Калиника итд. Да ли сада код свих њих или само код једног, е то ти не бих знао рећи. Неки би пак и поново да те крсте, без обзира што си крштен у име св. Тројице, а то канони забрањују. Но, ко шиша каноне у време невоље... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 15, 2015 Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 @@Zoran Đurović, Прото, ја могу после ове твоје поруке да кажем: Да је благословен дан кад си дошао на Поуке. Кад си се дохватио миша и тастатуре, учланио се овде и почео да дубоко ореш. Ово је све тако једноставно, лако, конкретно, брутално... мени савршено! Хвала ти. Нема на чему. Скоро су попови у Јасенку код Смедерева захтевали да 2 пута проповедам за време вечерње и молебна за болеснике. Непоправљиво сам поп. Један човек ми даде и паре да се молим за његове, иако сам се отимао да то не чини. Господ да нас све подржи на његовом путу. Да нам да да му видимо лице! Хвала и свима вама, јер оно о чему Неша Илић сања, да Срби направе нешто заједнички, изгледа да се ствара! Могуће је, треба вере, сви смо негде камичци у том механизму. Само да се надамо да нисмо камичци који Исуса нажуљају, па кад изује сандалу да их избаци. Не треба да помислимо као велики Илија да смо сами. Нисмо. А Бог није у слили, земљотресу, огњу, него беше, вели Писмо, у Тихом гласу. Због тога ни не знамо једи за друге, због тога се ствари "скоцкају". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 15, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 15, 2015 Жалосно је када видиш оне које зовеш браћом и сестрама да они то никао не желе да ти буду. Напротив, желе да те вргну у пакао и то што дубље могуће, док ти на овом свету опште са женом, закољу децу и томе слично. Питам се која је то сила ухватила њихов ум. Да ли је могуће да се тако дијаметрално разликујемо око круцијалних питања вере и живота? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука