Jump to content

Bitno.net: Smije li se katolik pričestiti u Pravoslavnoj Crkvi?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 1 year later...
On 6/8/2015 at 23:16, Веља рече

Katolici imaju blagoslov Katolicke crkve da u pojedinim okolnostima prime Sv. Pricesce u hramu koji pripada pravoslavnoj hriscanskoj parohiji, medjutim, nije mi jasno kako to i ostvaruju buduci da kod nas nema pravoslavnog svestenika koji pristaje da pricesti clanove Katolicke crkve?

...sad u ovim vremenima ne, ali prije jesu, bez problema su pre 20, 30 godina pričešćivali katolike, ne znam zašto to danas ne rade jer oni kad prime prvu pričest, dalje se stalno mogu pričešćivati na način da prime krv i telo Hristovu jer prilikom prve pričesti oni se pričeste kao i mi, a onda dalje na kraju svake mise pričest im je svedena samo na hostiju...opet u davna vremena i kod njih je bila prisutna sveta pričest sa krvlu i telom, međutim sad je to svedeno samo na telo Hristovo (hostija, nafora), što meni nije jasno kada se to izgubilo, ko je doneo tu odluku da se ne prima krv nego samo telo prilikom pričesti...a što se posta tiče, katolici ne poste...opet u davna vremena post im je bio kao i naš, međutim vremenom post im se sveo sada na beli mrs...

Подели на овим сајтовима

5 hours ago, ines рече

...sad u ovim vremenima ne, ali prije jesu, bez problema su pre 20, 30 godina pričešćivali katolike, ne znam zašto to danas ne rade jer oni kad prime prvu pričest, dalje se stalno mogu pričešćivati na način da prime krv i telo Hristovu jer prilikom prve pričesti oni se pričeste kao i mi, a onda dalje na kraju svake mise pričest im je svedena samo na hostiju...opet u davna vremena i kod njih je bila prisutna sveta pričest sa krvlu i telom, međutim sad je to svedeno samo na telo Hristovo (hostija, nafora), što meni nije jasno kada se to izgubilo, ko je doneo tu odluku da se ne prima krv nego samo telo prilikom pričesti...a što se posta tiče, katolici ne poste...opet u davna vremena post im je bio kao i naš, međutim vremenom post im se sveo sada na beli mrs...

Morala sam danas pitati jednog svećenika zašto se katolici ne pričešćuju krvlju i telom Hristovim već samo telom?...Odgovor je: kako bi to izgledalo da se svi pričešćujemo iz jedne čaše, to nije higijenski i praktično, zato smo pojednostavili i imamo više pričesnika nego u pravoslavnoj crkvi...kakva tragedija!!!!!!!  koliko je ljudi uskraćeno za spasenje zbog tako glupog besmislenog razloga!!!! 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, ines рече

Morala sam danas pitati jednog svećenika zašto se katolici ne pričešćuju krvlju i telom Hristovim već samo telom?...Odgovor je: kako bi to izgledalo da se svi pričešćujemo iz jedne čaše, to nije higijenski i praktično, zato smo pojednostavili i imamo više pričesnika nego u pravoslavnoj crkvi...kakva tragedija!!!!!!!  koliko je ljudi uskraćeno za spasenje zbog tako glupog besmislenog razloga!!!! 

Ако је то стварно разлог онда је то заиста ужасно. 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, -Владимир- рече

Ако је то стварно разлог онда је то заиста ужасно. 

ma čoveče to je tragedija znaš koja...holokaust...2. svetski rat je bio mala beba za ovo....svesno takvu Svetinju uskratiti ljudima...zaprepastila sam se...ama bre čoveče to je svetinja!!!! ko se od Svetinje još razboleo!!! kakve su to nebuloze!!! to nije normalno ne ne to je svesno planirano uništavanje ljudskih duša! tu nisu čista posla!

Подели на овим сајтовима

+!

2 hours ago, ines рече

....svesno takvu Svetinju uskratiti ljudima...
to je svesno planirano uništavanje ljudskih duša!

Ne uskraćuje se Presveti, koji je Život niti se uništavaju ljudske duše, koje primaju Presvetoga samo pod jednom prilikom.
Ako nešto ne bude jasno iz tekstova ispod ponuđenih linkova, slobodno pitajte.
Inače, osim 'katolika' istočnog obreda, pod obje prilike se pričešćuju i 'katolici' zapadnog obreda,
ali najčešće je prisutno samo pod jednom prilikom.

http://www.katolik.hr/crkvamnu/dokumentimnu/234-tridentski-sabor-dekret-o-priesti-pod-obje-prilike-i-prieivanju-male-djece/

http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/478

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=6&conID=36&act=show

Inače, veoma je jasno, kad se 'katolik' može pričestiti u pravoslavnoj crkvi.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Naravno da ne može jer nismo u euharistijskom jedinstvu . Postoje određena odstupanja u KC , npr. nemogućnosti ( nema kat. crkve u krugu 1000 km) a čovjek teško bolestan itd..ali to je dosta nedorečeno jer sve ovisi o pravoslavnom svećeniku koje m je to po kanonima zabranjeno , tako da je to zasad nemoguće.:cheesy3:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

10 hours ago, utopija рече

+!

Ne uskraćuje se Presveti, koji je Život niti se uništavaju ljudske duše, koje primaju Presvetoga samo pod jednom prilikom.
Ako nešto ne bude jasno iz tekstova ispod ponuđenih linkova, slobodno pitajte.
Inače, osim 'katolika' istočnog obreda, pod obje prilike se pričešćuju i 'katolici' zapadnog obreda,
ali najčešće je prisutno samo pod jednom prilikom.

http://www.katolik.hr/crkvamnu/dokumentimnu/234-tridentski-sabor-dekret-o-priesti-pod-obje-prilike-i-prieivanju-male-djece/

http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/478

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=6&conID=36&act=show

Inače, veoma je jasno, kad se 'katolik' može pričestiti u pravoslavnoj crkvi.

Hvala na ovim informacijama! Dakle, odlučeno je od strane visokih svećenika katoličke crkve da se milost koja se dobija i oproštaj greha ne umanjuje pričeste li se vernici samo telom ili i telom i krvlju Hristovom...zanimljivo je dakle što oni tokom mise  osvećuju i telo i krv, a pričešćuju samo telom...to je nekako kao da se narodu nakon liturgije podeli nafora kao i inače i onda kažu pričešćeni ste, a sveti darovi da se i ne iznesu...kod nas ima slučajeva recimo katolika venčanih sa pravoslavnima, i ti katolici se i pričešćuju i miropomazuju na svetoj tajni jeleosvećenja...u novije vreme sveštenici ne pričešćuju katolike zbog kako reče Kopitar po kanonima je zabranjeno, verovatno je to pre bilo mnogo fleksibilnije jer su se bez problema katolici pričešćivali kod nas u hramovima....nadam se da će Gospod urediti da bude opet tako

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Moram priznati da mi je čudno da dok se pričešćujemo sa Kristom da se ujedno pričešćujemo i sa Tijelom - crkvom.

Mislim da Crkva i Krist nisu isto i da se pričešćujemo sa Kristom ali  onda na nekakav posredan način i sa crkvom.

Jer crkva nije Bog.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...