коЖељ њацИ Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Политика: Артемије позван да се врати у јединство са СПЦ или ће бити искључен? (2015.) Артемије позван да се врати у јединство са СПЦ Ако се оглуши о овај позив Сабор ће бити приморан да предузме „даље и коначне канонске мере”. – Основана нова комисија за дијалог са непризнатом МПЦ Рашчињени епископ рашко-призренски Артемије (Фото А. Васиљевић) Свети архијерејски сабор Српске православне цркве начелно је одобрио наставак преговора са канонски непризнатом Македонском православном црквом о решењу њеног статуса, објављено је данас на сајту СПЦ. Дијалог прекинут 2002. године СПЦ је спремна да настави, али под условом да „предводници раскола обуставе неправедни прогон“ охридског архиепископа Јована и чланова Охридске архиепископије, која је у саставу СПЦ. Сабор тражи да се одустане од нових судских процеса већ покренутих против њих. Непосредно пред почетак заседања сабора, Врховни суд Македоније донео је одлуку да врати на почетак поступак против архиепископа Јована због наводног прања новца, укинувши пресуду против њега. Охридски архиепископ, иначе, тренутно је на условној слободи пошто је одслужио више од половине трогодишње затворске казне. Сабор је, такође, формирао нову комисију за дијалог са представницима МПЦ. Њен председник је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а чланови владика бачки Иринеј, епископ захумско-херцеговачки Григорије и викарни епископ стобијски Давид. Митрополит Амфилохије и владика бачки Иринеј, иначе, већ су учествовали у преговорима са представницима МПЦ. Цркви коју не признаје ниједна помесна православна црква, у Нишу 2002. године понуђена је најшира црквена аутономија, коју су они прво прихватили, па одбили. Највише црквено тело разматра још један случај раскола. Са заседања сабора, рашчињеном епископу рашко-призренском Артемију, обратио се поглавар СПЦ, патријарх Иринеј. Његово писмо „уваженом брату Артемију“ такође је данас објављено на званичном сајту српске цркве. Патријарх Иринеј позвао је Артемија, који је одлуком сабора од новембра 2010. године враћен у чин монаха, да се врати у јединство са српском црквом. „Свој одговор на овај искрени позив можете или саопштити Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве усмено или га доставити писмено у року од три дана, односно пре завршетка овогодишњег редовног заседања Сабора” пише патријарх Артемију. Патријарх му још поручује да постоји добра воља да се решава и на задовољавајући начин реши питање његовог канонског статуса у цркви – уколико заиста крене путем предложеног мира и јединства са црквом. „Уколико се, не дај Боже, оглушите о овај позив, Свети Архијерејски Сабор, биће приморан, Вашом кривицом, да уместо једино спасоносног решења, предузме даље и коначне канонске мере”, наводи се на крају патријарховог писма. Ј. Чалија објављено: 27.05.2015 PredragVId and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Мај 27, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Свети Архијерејски Сабор позива на јединство 27. Мај 2015 - 13:53 СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ Бр. 82 25. 05. 2015. у Београду Господину Артемију Радосављевићу, бившем Епископу рашко-призренском Београд Предмет: позив на јединство Уважени брате Артемије, Свесни свеспасоносне истине да се раскол не може опрати ни мученичком крвљу, коју сте и сами, не једампут, исповедили; подстакнути пасхалним позивом: Све опростимо Васкрсењем Христовим! и у бризи за садашње и будуће јединство наше свете Цркве, Православне и Светосавске, као и за спасење Ваше и Ваших присталица, позивамо Вас да кренете путем мира и јединства са Црквом, ван које никоме, дакле ни Вама ни нама, нема спасења. Свој одговор на овај искрени позив можете или саопштити Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве усмено или га доставити писмено у року од три дана, односно пре завршетка овогодишњег редовног заседања Сабора. Притом осећамо за своју обавезу да Вас обавестимо да смо вољни, уколико заиста кренете путем предложеног мира и јединства са Црквом, да решавамо и на задовољавајући начин решимо питање Вашег канонског статуса у Цркви, а да ће Свети Архијерејски Сабор, уколико се, не дај Боже, оглушите о овај позив, бити приморан, Вашом кривицом, да, уместо једино спасоносног решења, предузме даље и коначне канонске мере. АЕМ и Патријарх српски Иринеј, Председник Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве SPC Pontifex Emeritus, Благовесник and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Мене интригира ово што је орочено на 3 дана. До краја Сабора, да имају времена да га разреше ако се опет оглуши на позив. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Као кад ми стигне опомена из Рајфајзена. Шта знам, не свиђа ми се. Штуро, тек реда ради, као пословно писмо, по утврђеном обичају, плус временски рок, опомена и претња. Не одише баш неком љубављу, рекао бих. Требало је то много боље, братскије. Лично, без обзира на све то, волео бих да прихвати. geronymo је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Upravo kao sto todor rece,ko banka da je pisala. Ne odise bas ljubavlju kad kazes nekome volim te brate ali ako ne dodjes za tri dana ti si mrtav (ne bukvalno ali to je to). Cini mi se da je pismo cisto tu zarad biografije neke i argumenta vise ,pa da se onda nekad kaze,eto mi smo mu cak i pismo poslali da se vrati. Oni su svoje odlucili,mislim i Artemije ovo je samo losa gluma. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Ajde da se i to konačno reši, inače "što ne reši teologija reši biologija" Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 27, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Мислим да је тешко да ће се вратити у јединство, право чудо Божије би било да то учини. Наравно, не знамо појединости и шта му је све нуђено (на пример нека од упражњених епархија). Шта ће бити са његовом "хиротонијом у хоро(р)епископа? Са његовим невалидним рукоположењима? Шта ће бити са одметнутим клирицима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Као кад ми стигне опомена из Рајфајзена. Шта знам, не свиђа ми се. Штуро, тек реда ради, као пословно писмо, по утврђеном обичају, плус временски рок, опомена и претња. Не одише баш неком љубављу, рекао бих. Требало је то много боље, братскије. Лично, без обзира на све то, волео бих да прихвати. Мислим да је писмо и те како помирљиво. Нигде помена о његовом секташком деловању, рашчињењу, екскомуникацији. Ово је право братско писмо, где се не гледа у прошлост него у будућност. А што се тиче рока, пре делује да је ту да би могли да се договарају о томе коју епархију жели. Има много упражњених, а видимо и да се епископи лако ротирају... Pontifex Emeritus, Дијана. and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Mislim da je 40 dana realna opcija za povratak. Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 I da ima vremena da razmisli u koji ce klan da udje Stvarno bi bilo dobro da se desi cudo i da se pokaje, melem na ove saborske rane bi to bio. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Мај 27, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10152846503116606&id=93589526605 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Егзилаши су толико застранили, да је овде и чудо искључено као могућност повратка... Довољно је пратити њихове активности,размишљања и ставове,да би схватили да је болест у подмаклој фази,те се мора одстранити,што ће сабор и учинити... Рилски, RYLAH and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10152846503116606&id=93589526605 Ovo me podseti na ono: " Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемјери, што затварате Царство небеско пред људима; јер ви не улазите нити пуштате да уђу они који би хтјели." Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 Daj Bože da se vrati pa makar stolovao u Novom Sadu ali bojim se da je ovo čista formalnost. Svi znaju da se neće vratiti iz raskola i da će morati da ga ekskomuniciraju. Tužna priča... Благовесник and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Мај 27, 2015 Пријави Подели Написано Мај 27, 2015 - Ne mogu ništa da komentarišem. Sačekajte da istekne rok i sve će biti jasno - kratko nam je rekao bivši vladika raško-prizrenski. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:550177-Artemije-dobio-poslednju-sansu Ипак је он стари старокалендарац тјс протестант. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука