Jump to content

Ко је Аллах а ко је Света Тројица?

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Mogu li da nastavljam sa pitanjima i vi takođe postavljajte pitanja o bogu kroz Kuran ono što budem znao odgovoriti ću!

sledeće pitanje:

takođe u starom zavjetu se navodi sljedeći tekst:Uto čuju korak Jahve, Boga, koji je šetao vrtom za dnevnog povjetarca. I sakriju se - čovjek i njegova žena - pred Jahvom, Bogom, među stabla u vrtu. 9 Jahve, Bog, zovne čovjeka: "Gdje si?" - reče mu. 10 On odgovori: "Čuo sam tvoj korak po vrtu; pobojah se jer sam go, pa se sakrih."

da li to znači da bog prvo hoda, drugo da li znači da Bog nije znao gdje je Adam pa je upitao: O Adame gdje si?

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Одговори 264
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Те антропоморфизме не треба буквално тумачити. Такође и израз "Адаме где си" треба схватити не тако да Бог не види Адама, већ да се Адам грехом одвојио од Бога и да Бог не види више оног невиног Адама већ једног измењеног и грехом изобличеног Адама. То је Адам који је из блискости са Богом прешао у блискост са самим собом, Адам који је од наслађивања Богом окренуо се наслађивању пролазним и смртним. Бог види тог осакаћаног Адама а не оног првобитног. Зато и пита: Адаме где си?

Треба ући у теолошки смисао а никако застати на буквалном значењу. Конкретно овај део Библије, колико ја знам, нико од отаца Цркве није тумачио буквално.

Подели на овим сајтовима

Ево дасе и ја умешам, немојте замерити. То значи да је Бог довршио стварање онога што је наумио, а не да се уморио па му треба одмор :smiley:. Такође, то не значи да је Бог после тога постао неделатан. Није и то Хростос јасно каже: Отац мој увек дела. Бог је увекделајући, али је починуо, тј. окончао дело стварања света и човека. Сада Бог на другачији начин дела према свету. Он свет одржава у постојању и води га ка спасењу.

Опростите што упадам у туђе питање.

Ово што је брат Александар рекао јесте довршење моје мисли...хвала,Александре!  :smiley:

:)

Поздрављам брата магистра.

Подели на овим сајтовима

Mogu li da nastavljam sa pitanjima i vi takođe postavljajte pitanja o bogu kroz Kuran ono što budem znao odgovoriti ću!

sledeće pitanje:

takođe u starom zavjetu se navodi sljedeći tekst:Uto čuju korak Jahve, Boga, koji je šetao vrtom za dnevnog povjetarca. I sakriju se - čovjek i njegova žena - pred Jahvom, Bogom, među stabla u vrtu. 9 Jahve, Bog, zovne čovjeka: "Gdje si?" - reče mu. 10 On odgovori: "Čuo sam tvoj korak po vrtu; pobojah se jer sam go, pa se sakrih."

da li to znači da bog prvo hoda, drugo da li znači da Bog nije znao gdje je Adam pa je upitao: O Adame gdje si?

Волео бих када би цитирао Писмо које је у преводу Даничићевом,Светог Синода,Шарићев превод или неки други познатији,а не овај...али нема везе.

Не,то значи нешто сасвим друго и не сме се буквално тумачити.

То је прича о прекидању животворног односа између Бога и Адама који је то тада себе и своје биће,свој начин постојања утемељивао кроз Бога као Јединог истинског извора Живота,док је слика скривања (па самим тим,у том контексту,треба схватити и Божији позив:"где си?") приказ последице разбијања љубавне заједнице (љубав је онтолошка категорија,не заборави!) у којој је Бог Адаму био "онај љубљени" док се,после греха којим је Адам себе онтолошки одвојио од Бога,Бог сада Адаму приказује у његовим духовно помраченим очима "као "странац" пред којим се сада повлачи не препознавајући га више као Оног који је извор његовог истинског и благодатног бивствовања у коме је имао утемељење,већ Адам манифестује ону логичну последицу преусмерења преутемељења своје егзистенције од Бога ка смртном,а то је "скривање"...та слика је иста као и при раскиду сваке љубавне везе и ми имамо то као очигледни пример и доказ из свакодневних наших односа.Грех је довео до промене начина постојања Адамовог,који сада.својим слободним избором,више не утемељује себе на Богу,бивши преварен од сатане, већ на природи,на пролазном и смртном и њеним енергијама које су такође смртне и пролазне....прешао се,укратко речено.Грех се на грчком каже "амартхија" што примарно значи "промашај"...ето,шта је грех - промашај од Бога постављеног циља човеку.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Sljedeće ppitanje:Odmah u nastavku teksta u knjizi ponovljenog zakona se navodi sljedeći tekst:

Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!" 23 Zato ga Jahve, Bog, istjera iz vrta edenskoga da obrađuje zemlju iz koje je i uzet. 24jera, dakle, čovjeka i nastani ga istočno od vrta edenskog, pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao - da straže nad stazom koja vodi k stablu života. Kajin i Abel

4

Pitanja iz ovog teksta su sljedeća:

Po ovome tekstu ispada da Adam nije znao šta je dobro a šta je zlo, tako nam tekst tvrdi.Zašto ga onda Bog kažnjava zbog onog što je učinio a čovjek nije znao šta je dobro a šta je zlo?

2)Zar se u ovom citatu:Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!", ne krije pravi razlog protjerivanja Adama una zemlju, zar se to bog pribojava, ako se ne pribojava zašto onda stavlja kerubine  sa plemenitim mačem da čuvaju to stablo, i stražare pred stazom koja vodi tom stablu?

Od koga to oni čuvaju stablo? Zar ima još u raju neko ko će posegnuti za oplodom za tim stablom.

?Zar se bog ne boji ovdje da Adam ne postane vječan poput Njega i andžela? Na koga se ovdje odnose riječi kao jedan od  nas?

Izvinite magistre uz dužno poštovanje prema vašem znanju, meni se postavljaju ova pitanja a postavite i vi ako ih imate!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Po ovome tekstu ispada da Adam nije znao šta je dobro a šta je zlo, tako nam tekst tvrdi.Zašto ga onda Bog kažnjava zbog onog što je učinio a čovjek nije znao šta je dobro a šta je zlo?

2)Zar se u ovom citatu:Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!", ne krije pravi razlog protjerivanja Adama una zemlju, zar se to bog pribojava, ako se ne pribojava zašto onda stavlja kerubine  sa plemenitim mačem da čuvaju to stablo, i stražare pred stazom koja vodi tom stablu?

Od koga to oni čuvaju stablo? Zar ima još u raju neko ko će posegnuti za oplodom za tim stablom.

?Zar se bog ne boji ovdje da Adam ne postane vječan poput Njega i andžela? Na koga se ovdje odnose riječi kao jedan od  nas?

Izvinite magistre uz dužno poštovanje prema vašem znanju, meni se postavljaju ova pitanja a postavite i vi ako ih imate!

Херувими нису стављени да чувају дрво познања добра и зла, него сам улаз у Рај. Када је Бог истерао људе из Раја, они нису одмах изгубили сву Божију благодат и одмах постали тотоално зли. Бог их истерао да живе близу Раја, и зато је поставио херувима да чува улаз у рај. После постепеном дегенерацијом људи су отпадали од добра и све више и физички удаљавали од Раја.

Адам није знао шта је добро а шта зло, тек је требао да научи. Бог је кренуо да га васпитава кроз једну по једну заповест. Адам је рецимо неке заповести и послуша - рецимо дао је имена животињама. Ипак, због непослушности је морао лекциј уд анаучи на други начин и зато је истеран из Раја и постао је смртан.

Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја.

Подели на овим сајтовима

Igore ovo je citat iz Biblije:pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao - da straže nad stazom koja vodi k stablu života.

A vi rekoste da oni čuvaju raj.Citat govori jedno a vi drugo?Nemojte.Hoću da čujem odgovore od kolege po struci!Ovo što ste rekli je u suprotnosti sa citatom kojeg citirah!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Igore ovo je citat iz Biblije:pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao - da straže nad stazom koja vodi k stablu života.

A vi rekoste da oni čuvaju raj.Citat govori jedno a vi drugo?Nemojte.Hoću da čujem odgovore od kolege po struci!Ovo što ste rekli je u suprotnosti sa citatom kojeg citirah!

Наравно, да чувају улаз у Рај који води ка дрвету познанја добра и зла.

Извини молим те, он није твој колега по струци. Он подучава науци спасења, а ти некаквој религији која људске душе води у пропаст и у овом и у будућем животу. Ви уопште не радите исту ствар. То је ко кад би рекао да су јабуке и крушке исто.

Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја.

Подели на овим сајтовима

Igore opet grešiš ovaj razgovor je vođen u raju tako da je ta staza koja ima svoj početak u raju i nikako ne stoji da oni čuvaju Raj .Tekst na to upučuje.a što se tiče jabuka i krušaka , nebih o tome ko ih miješa!

Izvini molim te imam priliku da pitam kompetentnu osobu o krščanstvu , molim te neka mi dotična osoba odgovori.Vašu kompetentnost vidjeh kroz vaš odnos prema Selkobi!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Мислим да је грешка ове ствари тумачити буквално. Рај није неко место на планети земљи већ стање, начин постојања природе у зејдници са Богом. Изгнање из раја треба схавтити као прекид те заједници и нови, смртни и страдални начин постојања творевине. Дакле, треба тражити теолошки смисао реченога а не буквалисати.

Подели на овим сајтовима

Sljedeće ppitanje:Odmah u nastavku teksta u knjizi ponovljenog zakona se navodi sljedeći tekst:

Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!" 23 Zato ga Jahve, Bog, istjera iz vrta edenskoga da obrađuje zemlju iz koje je i uzet. 24jera, dakle, čovjeka i nastani ga istočno od vrta edenskog, pa postavi kerubine i plameni mač koji se svjetlucao - da straže nad stazom koja vodi k stablu života. Kajin i Abel

4

1.

"Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo!

То значи само једно...да је Адам остварио и пројавио своју онтолошку слободу и бићевно утемељење на један другачији начин од понуђеног и да је кроз пад,онтолошки спознао страшну последицу свог погрешног избора,да је на један "негативан начин" остварио своју слободу (онтолошка категорија постојања!) и тако спознао смртоносни плод свог избора,тј. кроз промашај и смрт је спзнао разлику између "добра и зла" ,између "живота и смрти",док Бог,Сам по Себи,као Савршен зна где ће га тај и такав избор одвести,где ће га "такво познање добра и зла" одвести,али му,као слободном бићу над којим не врши никакву присилу,препушта избор бићевног остварења,преходно га упутивши у сигурну последицу његовог могућег погрешног избора ако своје утемљење заснује не на Њему,на Богу Живом,него на на природи и смртном,на дрвету познања "добра и зла".

2.То је прича која нам открива следећу поуку.Избацивање из раја и (не)посредно спречавање "једења" тог смртоносног плода (греха који заувек води у смрт) јесте представа која сведочи да би човек (адам) у том случају себе заувек утврдио у смрти и себе овековечио у смрти и пролазности и коначно се утемељио на створеној природи као једином извору постојања,тако да је Божије решење својеврстни благослов Божији и давање друге шансе Адаму,који је схватио шта је урадио,али већ је било касно јер је себе као биће "инфицирао смрћу",на коју је "био имун" док је био у благодатној заједници са Богом, а сада видимо да се препустио сопственој природи и њеним законима који увек воде у смрт, тако да је Божија одлука заиста давање друге шансе његовим потомцима,а и њему, да се једног дана ,кроз Сина Божијег,ослободе те погубне последице греха и врате у стање љубавне заједнице за коју су и створени,јер је она једина која омогућује човеку вечно и благодатно бесмртно постојање кроз јединство са Сином Божијим у Тајни Евхаристије,кроз јединство са "Дрветом Живота",са Христом...преширока и неисцрпна је ово тема.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Aleksandre bog je taj koji nema granice, ali sve što je stvorio ima svoj oblik unutrašnjost i vanjštinu.Unutar raja nije isto što i vban raja.Tako da tse tu nemogu složiti!

Проблем је што ви рајски врт буквално тумачите. Ја рајски врт не видим као неко ограничено место на земљи, већ као начин постојања творевине - а то је од Бога жељени начин, у једнинстви са Њим. После Адамове одлуке човек је својом вољом допринео да буде изгнан напоље из тог раја, што ће рећи ван тог начина постојања у један нови начин - у смртност и патњу. Значи, ја у глав немам буквалне слике већ теолошки смисао који се налази у библијском тексту. То све време желим давам објасним, јер ми се чини да ви од форме не видите суштину.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...