Bokisd Написано Април 21, 2018 Пријави Подели Написано Април 21, 2018 пре 1 минут, timjančica рече Ово овако "пластично" као што ти објашњаваш није једноставно догматски тачно. Нигдје нећеш наћи код светих Отаца да говоре да када је Бог у личности Оца, није Син и Дух..све у догматском учењу посматра синергијски, тако да ово што пишеш не може да стоји и не стоји. Slazem se, postoji medjusobno zajednicarenje izmedju lica u Trojici. Ali, kolega Timjancica, ovde sam govorio o savelijanskoj jeresi, gde su postavke stvari takve, da, se jedan isti bog projavljuje u razlicitim vremenima, pojedinacno,.....cas, kao otac, cas kao sin, cas kao sv. duh. Tako da, ne bi trebalo da bude nesporazuma ( izmedju nas ) , isto mislimo i pricamo o svetoj Trojici. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Април 21, 2018 Пријави Подели Написано Април 21, 2018 пре 6 минута, Bokisd рече Slazem se, postoji medjusobno zajednicarenje izmedju lica u Trojici. Ali, kolega Timjancica, ovde sam govorio o savelijanskoj jeresi, gde su postavke stvari takve, da, se jedan isti bog projavljuje u razlicitim vremenima, pojedinacno,.....cas, kao otac, cas kao sin, cas kao sv. duh. Tako da, ne bi trebalo da bude nesporazuma ( izmedju nas ) , isto mislimo i pricamo o svetoj Trojici. Не бих рекла да причамо исто, колега Бокисд. О том, по том. Доста за данас. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Април 21, 2018 Пријави Подели Написано Април 21, 2018 пре 14 часа, timjančica рече Владане, није могуће да кажемо да је Тројица једна суштина у три облика (модуса), јер је то управо суштина и дефиниција савелијанства које је осуђено као јерес. Епифаније кипарски каже шта је суштина Савелијевог учења: "...уче да је један исти Отац, и Син, и Дух Свети, тако што је у једној испостаси три именовања" (затим се дају примери тела, духа и душе и Сунца итд. итд.). По Савелију једна ипостас има једну суштину и зато, по њему, Син није ипостас која има своје биће него је то у ствари (једина могућа) ипостас Оца а који је попримио облик/модус Сина да би пострадао... Отуда потиче и Савелијев израз иопатир = синоотац, а и назив за савелијанце патрипасијани = који уче о страдању Оца. Дакле, није суштина савелијанства да суштина има по себи неке облике и модусе у којима се јавља, него, као што написах, да суштина има (само) једну ипостас која се јавља у три облика/модалитета/маске/именовања... пре 14 часа, timjančica рече Управо зато што облик није и не може бити еквивалентан личности (ипостаси). Само назив личност, односно ипостас су правилне. И никако дугачије, јер је то једноставно догматски тако. Ја нисам ни хтео да термин "облик" користим као догматску замену за ипостас. Него (ако си пажљиво читао и приметио изразе "рецимо" "мислим" "могуће" "ако се") сам се теолошки поиграо са претпостављеном етимологијом именице "облик" и њеним импликацијама по теологију личности у контексту савелијанства. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Април 22, 2018 Пријави Подели Написано Април 22, 2018 On 4/21/2018 at 19:30, Vladan ::: рече То значи и да личност није само, рецимо, технички начин манифестовања природе него има као и природа онтолошки карактер тј. постојање бића је немогуће раздвојити нити појмити ван природе или ван личности која је уобличава. Зато мислим да је могуће да кажемо да је Тројица једна суштина у три об-лика ако се под тим подразумевају три божанске личности. Али ако се каже да је Бог једна личност, односно именица Бог истовремено означава и суштину и личност, а Отац Син и Дух су модалитети, маске, облици те једне личности (током историје) онда имамо савелијанство или модализам. Ahaaaa. Nisam bio ni svjestan da izjednačavam suštinu i ličnost. Ali da li to znači onda da je Bog više neka "sila prirode" nego neko konkretno biće? пре 23 часа, Bokisd рече Tako da, kada sve uzmemo u obzir, nekako filosofski i logicki ova analogija sa Suncem je sasvim prikladna da se podosta razjasni i pojasni, ....ipak, prevelika i nebeska i prakticno nedokuciva nasem umu i razumu,.... Tajna postojanja Bozanske Trojice i trima Bozanskim Licnostima. Itekako je prikladna, kada sam ja od svih konačno shvatio. пре 23 часа, timjančica рече Не, не значи да је Бог колектив, дакле Бог није заједница Личности како негдје уче новотеолози Цариградске Патријаршије, а и шире. Pa šta je onda? Jedno biće sa više ličnosti? пре 23 часа, timjančica рече А што се тиче тога, да ли је ово добра представа, погледај шта пише између, и ето ти одговора. Ad originem fallacy. пре 23 часа, Bokisd рече Otac, koji postoji samostalno kao Licnost, ( Sunce ), u isto vreme, od Njega se radja Sin ( to je svetlost, koja ima svoje postojanje od Sunca ) i u isto vreme, ishodi i sv.Duh ( to je toplota , koja ishodi iz Sunca ). Takodje, zbog toga sto je Trojica postojala i pre vremena ( u beskonacnosti ) i stvaranja sveta i svemira,...... nije postojalo vreme ili trenutak, kada nije postojala bilo koja Licnost u Trojici, ....kao sto i ne znamo ( po spoljasnjim oznakama ) da li postoji razlika u vremenu nastajanja samog Sunca, svetlosti i toplote. ( postoje u isto vreme ). Onda me ovo vraća na pitanje šta je "Bog" ( kolektivno rečeno za Trojicu )? Neka suština ili pojedinačno biće ili... ? Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Април 22, 2018 Пријави Подели Написано Април 22, 2018 пре 1 сат, Ћириличар рече Ali da li to znači onda da je Bog više neka "sila prirode" nego neko konkretno biće? У првој реченици моје поруке коју си цитирао ти стоји одговор на то питање "То значи и да личност није само, рецимо, технички начин манифестовања природе него има као и природа онтолошки карактер тј. постојање бића је немогуће раздвојити нити појмити ван природе или ван личности која је уобличава." Дакле, ниједно биће није више природа него личност и обрнуто, нити може да се на те (онтолошке) категорије примени "више". Bokisd and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 22, 2018 Пријави Подели Написано Април 22, 2018 пре 2 часа, Ћириличар рече Itekako je prikladna, kada sam ja od svih konačno shvatio. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Мај 3, 2018 Пријави Подели Написано Мај 3, 2018 Dali ovo ukazuje da je Jahve zapravo Krist? Izaija 9,5 Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука